No já jsem to nezkoušel, protože podléhám registraci. Na kapitanátu jsem taky vždycky pochodil v dobrém. Vždycky jsem všechno měl. Mam zkušenosti, že když se chorvatskej úředník nějak rozhodne, tak je jedno, jestli to je, nebo není podle legislativy. Turista se s nim soudit nepůjde.
Četl jsem ale o řadě lidí, kteří nepochodili. Někomu pomohly výtisky chorvatských předpisů a někomu to nepomohlo a mohl se ohánět čim chtěl. Třeba i tim tvym občanskym zákoníkem.
Přijde mi absurdní, že radíš AliciKarch, že stačí nějaký prohlášení, když ani nemáš osobně ověřený, že opravdu stačí. Já jsem jen napsal, že stačit nemusí. Nerad spoléham na to jak se vyspí úředník. Jestli je podle řady lidí bezpečnější potvrzení od nezávislé a mezinárodně uznávané firmy (a nestojí to majlant), tak bych si ho nechal vystavit. Už pro ten vnitřní klid.
Co budeš dělat, když se úředník špatně vyspí a neuzná ti to čestný prohlášení? Půjdeš se tam s nim soudit? Spíš jako ostatní budeš bůh ví kde v chorvatsku hledat místní autoritu, která ti loď oměří a dá ti papír (a zaplatíš holt jemu a několikrát tolik).
No já už jsem řekl co jsem chtěl. Tedy že je dost pravděpodobný, že s čestnym prohlášením člověk na kapitanátu nepochodí (nepochodí s tim ani u nás / resp záleží na koho narazí). Nic na tom nemění to, že maďarští a srbští a já nevim jací celníci to akceptují.

Ono taky každýho zajímá něco jinýho.... jednoho majitel a druhýho parametry pro vyměření poplatku.