Zimovanie na vode

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Zimovanie na vode

Příspěvekod dedko » stř lis 19, 2014 8:43 pm

Ahoj
Rozhodol som sa že svoju loď na zimu nechám na vode.
Trocha mám obavy z veľkých mrazov, ktoré sa na Dunaji, cca po 5-6 rokoch opakujú.
Moju loď, večina z vás pozná, jedná sa o Marijku ktorá je z ocele.
S motorom si hlavu nelámem. Chladenie je jednookruhové a v celom chladení je nemrznúca zmes.
Záchod a pumpička ku drezu nie je problém, dám tam nemrznúcu zmes.
Starosti mi robí potrubie cez ktoré sa čerpá voda do záchoda a jedna trubka ktorou vyteká voda z drezu.
Môže tieto potrubia mráz poškodiť ? :? Ak áno, tak ako to zabezpečiť ? :?
Ešte musím napísať že na vode kde kotvím, ostáva jedna loď z laminátu či z plastu...
Táto loď patrí podnikatelovy, ktorého každý deň s loďou vozia do práce a budú ho voziť aj v zime
Jedno ma teší, že tento podnikatel kúpil pod svoju loď nejaké vírivky, ktoré budú pod loďou víriť vodu v okruhu 25 metrov.
No a ja sa priviažem ku mólu z opačnej strany a budem sa priživovať. :D
Máte niekto skúsenosť (zimovaním) ocelovej lode na vode. Už sme s ixxom dva razi zimovali jeho loď, ale má úplne iný sistém ako moja.
Ešte je možnosť, že pred silnými mrazmi loď vybreriem na breh žeriavom, alebo vytiahnem na traileri s traktorom. :?
Ďakujem za každú radu.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Re: Zimovanie na vode

Příspěvekod Jardasu » stř lis 19, 2014 9:53 pm

dedko píše:Ahoj
Rozhodol som sa že svoju loď na zimu nechám na vode.
Trocha mám obavy z veľkých mrazov, ktoré sa na Dunaji, cca po 5-6 rokoch opakujú.
Moju loď, večina z vás pozná, jedná sa o Marijku ktorá je z ocele.
S motorom si hlavu nelámem. Chladenie je jednookruhové a v celom chladení je nemrznúca zmes.
Záchod a pumpička ku drezu nie je problém, dám tam nemrznúcu zmes.
Starosti mi robí potrubie cez ktoré sa čerpá voda do záchoda a jedna trubka ktorou vyteká voda z drezu.
Ešte musím napísať že na vode kde kotvím, ostáva jedna loď z laminátu či z plastu...
Táto loď patrí podnikatelovy, ktorého každý deň s loďou vozia do práce a budú ho voziť aj v zime
Jedno ma teší, že tento podnikatel kúpil pod svoju loď nejaké vírivky, ktoré budú pod loďou víriť vodu v okruhu 25 metrov.
No a ja sa priviažem ku mólu z opačnej strany a budem sa priživovať. :D
Máte niekto skúsenosť (zimovaním) ocelovej lode na vode. Už sme s ixxom dva razi zimovali jeho loď, ale má úplne iný sistém ako moja.
Ešte je možnosť, že pred silnými mrazmi loď vybreriem na breh žeriavom, alebo vytiahnem na traileri s traktorom. :?
Ďakujem za každú radu.

Ahoj Dedko,
možná to je úplná blbost, ale možná by to mohlo fungovat.
Já dávám na zimu dlouhá léta do leknínového bazénku PET flašky a dosud se ledem neroztrhl a bývá tam 10 a více cm ledu. Možná by šel z PETek udělat jakýsi pás kolem lodi, který by zamezil sevření lodi ledem??? PETky mráz ani led nezničí.

Mohlo by to fungovat i s polystyrenem, ale ten se nacucá vodou. Kousky polystyrénu mám v plastových nádobách kořenové čističky. Také to vydrželo už několik studených zim.

Ten polystyren by šel možná nacpat i do rour, jsou-li přístupné.

Jak polystyren, tak i PETky se rozpínáním ledu pouze smrští a nedovolí mu trhat.

U nás na chatě bývá zima dost krutá.

Měj se hezky.

Zdraví J
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř lis 19, 2014 10:17 pm

led lodi nevadi uz dvakrat jsem mel lod totalne zamrzlou kolem lodi bylo 40 i vic cm horsi je to kdz zamrzne asi i vrtule a jak led zacne praskat a trhat se a postune cely hejbat kat aby ji to neponicilo i hridel tedy. jak se ledy hnou tak je nic nezastavi me to urvalo provrtanou lesenovou rouru tam kde byl sroub 20mm ten vydrzel trubka ne a icka v zemi to zkroutilo a co se tyce v lodi tak elektricky zachod mi uz 3krat totalne zamrz a stale je funkcni jinak se snazim nalevat fridex kam se da dam do zachoda a trochu splachnu aby byl i v hadicich naleju i do odpadu v umyvadlech ale to asi stejne vytece hadice kvalitni to asi vydrzej kohouty nechavam otevrene hadice i zabaluju do hadru nekdo omotava topne kabely ja v motorove casti mam tak -0,5 -1 a nahore klidne -15 zaverem kolem lodi zadne petky nedavam a ani zatim neprobluvavam cerpadlem ale mam ponor 160 tak se mi spise ze spoda ohriva od vody
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř lis 19, 2014 10:18 pm

led lodi nevadi uz dvakrat jsem mel lod totalne zamrzlou kolem lodi bylo 40 i vic cm horsi je to kdz zamrzne asi i vrtule a jak led zacne praskat a trhat se a postune cely hejbat kat aby ji to neponicilo i hridel tedy. jak se ledy hnou tak je nic nezastavi me to urvalo provrtanou lesenovou rouru tam kde byl sroub 20mm ten vydrzel trubka ne a icka v zemi to zkroutilo a co se tyce v lodi tak elektricky zachod mi uz 3krat totalne zamrz a stale je funkcni jinak se snazim nalevat fridex kam se da dam do zachoda a trochu splachnu aby byl i v hadicich naleju i do odpadu v umyvadlech ale to asi stejne vytece hadice kvalitni to asi vydrzej kohouty nechavam otevrene hadice i zabaluju do hadru nekdo omotava topne kabely ja v motorove casti mam tak -0,5 -1 a nahore klidne -15 zaverem kolem lodi zadne petky nedavam a ani zatim neprobluvavam cerpadlem ale mam ponor 160 tak se mi spise ze spoda ohriva od vody
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř lis 19, 2014 11:14 pm

Dávám klády kolem lodě. Když praská led jsou děsný rány do lodě a když ho bouraj, nebo když se hne, tak kry dokážou taky svoje. I když plavou pomalu, mají velkou váhu a pomačkaj plechy.

Před ledochodem ze Sázavy se mi podařilo včas prchnout. Takovej šrumec jsem ještě neviděl. :shock: :shock: :shock:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

a malé videjko z foťáku

https://www.youtube.com/watch?v=c-6VeVM ... e=youtu.be

a takhle to bylo na Smíchově ve Voráku

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod DB2 » čtv lis 20, 2014 9:34 am

[font=Tahoma]
dedko píše:Ahoj
Rozhodol som sa že svoju loď na zimu nechám na vode.Záchod a pumpička ku drezu nie je problém, dám tam nemrznúcu zmes.
Ďakujem za každú radu.
[/font]
V prvom rade si skontroluj či máš vstupný ventil "dunajskej" vody v nemrznúcej verzii (štandartne modrá páčka) len tento Ti nezamrzne pri uzatvorenom stave
ostatné nevydržia dlhšie trvajúci mráz pod -3 st.Obrázek
Do potrubia nalej nemrznúcu zmes , nasaj do pumpy wc , ja dávam zmes do ostrekovačov podľa očakávania mín. teplôt buď riedenú alebo neriedenú - 20 st.C resp.-40 st.C nie fridex a pod. (tie sú vode škodlivé), skôr treba dať pozor na čerpadlo rozvodu vody aby bolo suché otvorené odtok konden. vody, resp.tiež tam dať nemr.zmes ,ja dávam nemrz. zmes aj do vonkajšieho prívodu chlad.vody motora , potom nemáš problém s konden.vodou vo vod.pumpe a v kanálikoch chladenia.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebezpečné je hlavne keď je tuhá zima a hrozí ľadochod ten vie zastaviť celý Dunaj a voda ide "hore" okamžite ,preto keď to hrozí treba mať okolo lode vodu aby sa mohla zdvihnúť spolu s hladinou neostaneš prichytený v ľade a nezatopí loď. Na foto je keď sa utrhol šlep ľad ho zdvihol aj s kotvou a natlačil ho medzi kotviace hausbóty skončil až na brehu.Spustili motor ale proti tej sile ľadu nemali šancu sa pretlačiť.Zimujem na vode už desiatu zimu.Super je riešenie s podvodných čerpadlom čo mieša vodu od dna ako Tvoj sused! Tak to majú vo Vlčom hrdle (čerpadlá pod loďami).Dodo (MYSB)mal ručný okovaný "drúk! a okolo lodí ča mal zakotvené pravidelne rozbíjal ľad aby "nezhrubol!.Inak treba každý večer a ráno porozbíjať nový tenký ľad čo zamrzne okolo lode.
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » čtv lis 20, 2014 10:07 am

Opakoval bych co napsal DB2.Zásadně žádný Fridex jsou to zdarví škodlivé srač.y. :x Tomu "ledochodu" říkali staří od Vltavy-Oboje Zlákovice,Technič a jinde dřenice což ten pohyb ledu doprovází.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv lis 20, 2014 10:20 am

když napíšu, že šla dřenice, tak 99% lidí neví co to je. :hmm:

a když ti jde o detaily, na Dunaji se v příspěvku DB2 neutrh šlep, ale šlepr. :whist:
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » čtv lis 20, 2014 6:49 pm

Každému ďakujem za odpovede.
Čakal som že sa geus a Dávid ozvú majú skúsenosť v zime s ľadom.
Ale som nevedel že BD2 kotví v Jaroveckom a dokonca aj zimuje. :o
Často chodím okolo Jaroveckeho ramena a obdivujem Cindy :good:
Jardasu píše: Já dávám na zimu dlouhá léta do leknínového bazénku PET flašky a dosud se ledem neroztrhl a bývá tam 10 a více cm ledu. Možná by šel z PETek udělat jakýsi pás kolem lodi, který by zamezil sevření lodi ledem??? PETky mráz ani led nezničí.

Ja so uvažoval namiesto pet-fláš dať fendre (mám ich hromadu).

geus píše: nekdo omotava topne kabely

Ten topný kábel má kamarát v saune namotaný na potrubí pri vstupe vody a pochvaľuje.
Ja si myslím že na ochranu potrubia, zvolím ten kábel.
david píše:Dávám klády kolem lodě. Když praská led jsou děsný rány do lodě a když ho bouraj, nebo když se hne, tak kry dokážou taky svoje. I když plavou pomalu, mají velkou váhu a pomačkaj plechy.

Obrázek

Vidím že tvoje a geusove kotvenie, je priamo na toku labe a tam poškodenie lode a (celému okoliu) naozaj hrozí keď sa ľady pohnú.
Styma kládami je tiež dobrý nápad. :good:

Môj prístav je ohradená s kameňmi a tok Dunaja je cca 300 metrov od prístavu. Keby sa ľady pohli tak je dostatok miesta na ich hromadenie.
DB2 píše:V prvom rade si skontroluj či máš vstupný ventil "dunajskej" vody v nemrznúcej verzii (štandartne modrá páčka) len tento Ti nezamrzne pri uzatvorenom stave
ostatné nevydržia dlhšie trvajúci mráz pod -3

Ventily mám červene, takže nevyhovujúce. :(
Ešte nám prezraď, ako si tie labuďky vycvičil ? :good: Viem že ich celé leto chováte a teraz pomáhajú s rozbíjaním ľadu :)
Obrázek
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » čtv lis 20, 2014 7:05 pm

dedko píše:.... Ešte musím napísať že na vode kde kotvím, ostáva jedna loď z laminátu či z plastu...

Dedko tak tady je ten pro tebe levný klíč ......
Je potřeba ještě více majitelů laminátových lodí přesvědčit o výhodách společného zimního stání na vodě v těsné blízkosti .....
...... a oni pak poskytnou ochranu tvé ocelovce jako deformační zóna místo těch petek, klád, fendrů, vířivek, labutí .... :mad:

A pak se ještě musíš modlit, aby pohybující se kry nedosáhly té kamenné hrázečky tvého přístavu jako TU (moje úspěšné pískoviště :good: )
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod DB2 » pát lis 21, 2014 11:05 am

Ešte nám prezraď, ako si tie labuďky vycvičil ? :good: Viem že ich celé leto chováte a teraz pomáhajú s rozbíjaním ľadu :)
Obrázek Obrázek
Labute a iné vtáctvo , tiež v tuhej zime nemajú blízko nezamrznutú vodnú hladinu , tak im robím "jazierko" ,
na zamrzajúcej vode resp. na ľade v noci keď zaspia primrznú a je zle.. Kŕmenie musí byť tiež do vody ,
aby sa rozmočil starý chlieb , tak im to hádžem k ryhe pri lodi. Neradi chodia pešo .... ale k žrádlu vo vode prídu resp.priletia a "čeria vodu aby nezamrzla".
david
moderátor

Příspěvekod david » pát lis 21, 2014 11:19 am

dedko píše:
david píše:Dávám klády kolem lodě. Když praská led jsou děsný rány do lodě a když ho bouraj, nebo když se hne, tak kry dokážou taky svoje. I když plavou pomalu, mají velkou váhu a pomačkaj plechy.

Obrázek

Vidím že tvoje a geusove kotvenie, je priamo na toku labe a tam poškodenie lode a (celému okoliu) naozaj hrozí keď sa ľady pohnú.
Styma kládami je tiež dobrý nápad. :good:

Dedko, to není z řeky, ale z chráněného přístavu, tam jsem kotvil do 2006. - bouraj ledy tlačákem a občas se jim povedlo odlomit a rozhejbat kru rozměru tak tenisového kurtu. při tl. ledu 0,25 m to je váha v desítkách až stovkách tun. Ta pak na loď tlačí opravdu pěkně!
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pát lis 21, 2014 9:30 pm

na Vltave bejvaly kry do vysky 10ti metru to povalilo i domy kdo sleduje Vltava v obrazech vi to musel bejt peknej hukot to bych mel z lodi splaclou plechovku jak od piva. Jinak Dedko koukni kde mas vsude vodu ja jednou zapomel ze tam mam jeste chladi na olej mootoru a prevodovky a ve spojich mi povolil byl mosaznej tak jsem ho zase zacinoval ted to delam tak ze vsechnu vodu vyhenu tlakem vzduchu z kompresoru
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned lis 23, 2014 10:51 am

geus píše: Dedko koukni kde mas vsude vodu ja jednou zapomel ze tam mam jeste chladi na olej mootoru a prevodovky a ve spojich mi povolil byl mosaznej tak jsem ho zase zacinoval ted to delam tak ze vsechnu vodu vyhenu tlakem vzduchu z kompresoru

Okrem potrubia záchodu a kuchynského drezu, nie je nikde voda ktorá môže zamrznúť. Aj prevodovku mám chladenú nemrznúcou zmesou.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » úte lis 25, 2014 8:57 pm

Dnes som mal poslednú, tohtoročnú plavbu na gumáčiku.

Obrázek
Už sme ho vybrali z vody a odviezli domou.

Obrázek

a Marijke ostala sama

Obrázek
ale ešte tento rok (ak počasie dovolí) sa vydá na krátku (utajovanú) plavbu...

dva (ľadožrúti) budú chrániť porti (zamrznutiu vody) pod loďou,
túto a (možno) aj moju loď... :)
ObrázekObrázek

TU je ten ladožrút... :lol: Používa ho niekto ?
Alebo niečo podobné ?
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 25, 2014 11:44 pm

Ne, koupil jsem obyč kalovku 150W ?? a na ní nandal "parohy", co tlačily vodu kolem lodě od přídě dozadu. Se spínačkama 10min na 40 min. Kolem lodi to nezamrzlo ani při - 15°C.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř lis 26, 2014 7:02 pm

Dedko Dedko a tú teplú ušanku kede máš? Neže nám tam na tom prievane ešte nastydneš :)
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » sob led 23, 2016 9:59 pm

Ozzie píše:Dedko Dedko a tú teplú ušanku kede máš? Neže nám tam na tom prievane ešte nastydneš :)

Dnes som bol na lodi a bolo vonku mínus 11°C
a ušanku som mal :)
Skontroloval som lode a niečo nafotil... tu je link.

https://www.youtube.com/watch?v=CeABCq0jQnI
david
moderátor

Příspěvekod david » ned led 24, 2016 9:22 am

dedko, kolik má voda?
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod dedko » ned led 24, 2016 10:57 am

Joój, David ťažká otázka, neviem lebo nemám na lodi GPS (mám ho doma) nechcel som ho nehať v mrazoch na lodi...
david
moderátor

Příspěvekod david » ned led 24, 2016 12:17 pm

GPS ? Aha, já měřím teplotu teploměrem :lol:

Zpět na