břehová přípojka
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Re: břehová přípojka
Abys dostal ránu, tak musíš mít uskříplej kabel a ještě se ti musí ve vrtačce dostat fáze na kostru. Pokud se ti pokazí kabel, tak budeš mít asi vrtačku dobrou a opačně. Jedině, že by tě chtěl někdo zabít a cíleně ti upravil vrtačku a odpojil zem z kabelu. Pokud máš vrtačku s plastovým tělem seš zachráněnej.
martinptacek:
Tak jsem rád, že jak píšeš, jsou tady odborníci, kteří nám to objasnili. Obzvlášě je mi už zřejmý rozdíl mezi jističem a chráničem, ale také, jak se mohu chránit nulováním a zemněním, když si při práci prostě postavím kozu na kabel od vrtačky a ten přeštípnu a pak jej jen blbě vemu do ruky a přidržím se lodě.
Myslím, že dříve, než budeš zase někoho hanit a vyvracet řešení, měl bys o tom přemýšlet.
Tak jsem rád, že jak píšeš, jsou tady odborníci, kteří nám to objasnili. Obzvlášě je mi už zřejmý rozdíl mezi jističem a chráničem, ale také, jak se mohu chránit nulováním a zemněním, když si při práci prostě postavím kozu na kabel od vrtačky a ten přeštípnu a pak jej jen blbě vemu do ruky a přidržím se lodě.
Myslím, že dříve, než budeš zase někoho hanit a vyvracet řešení, měl bys o tom přemýšlet.
-
- aktívní jachtař
těmi odborníky kteří vysvětlili rozdíl mezi chráničem a jističem myslíš mě? O děkuji.
když si přeštípneš kabel od vrtačky tak se ti nic nestane. Pokud si přeštípneš kabel, tak tam vůbec proud mít nebudeš. Pokud si přeštípneš kabel tak šikovně, že se ti při štípání nedotkne fáze s nulou ani zemí, tak se ti zase nic nestane. Protože se fyzicky nemáš jak k fázi rukou dostat. I když jak velká šance to je? Ale když si do toho ještě vsadíš fíčko tak seš na tom úplně stejně, protože se ti pořád nic nestane. A pokud seš v budově která má elektriku mladší než 20 let tak se ti zase nic nestane, protože tam už fíčko stejně je. Ale proč nemít fíčko dvakrát. Je to přesně jak ta svíčka s kondomem. Navíc já jsem nikoho nehanil, byl jsem na můj vkus až příliš slušnej.
Ale Pavel Šulc ti vysvětlil,že proudový chránič je jistič, kděžto napěťová ochrana spíná při proudu a navíc já jsem v tom zamotanej.
když si přeštípneš kabel od vrtačky tak se ti nic nestane. Pokud si přeštípneš kabel, tak tam vůbec proud mít nebudeš. Pokud si přeštípneš kabel tak šikovně, že se ti při štípání nedotkne fáze s nulou ani zemí, tak se ti zase nic nestane. Protože se fyzicky nemáš jak k fázi rukou dostat. I když jak velká šance to je? Ale když si do toho ještě vsadíš fíčko tak seš na tom úplně stejně, protože se ti pořád nic nestane. A pokud seš v budově která má elektriku mladší než 20 let tak se ti zase nic nestane, protože tam už fíčko stejně je. Ale proč nemít fíčko dvakrát. Je to přesně jak ta svíčka s kondomem. Navíc já jsem nikoho nehanil, byl jsem na můj vkus až příliš slušnej.
Ale Pavel Šulc ti vysvětlil,že proudový chránič je jistič, kděžto napěťová ochrana spíná při proudu a navíc já jsem v tom zamotanej.
Dobrá, nechám toho. Už jsem skutečně měl párkrát na stavbě s kabelama a prodlužkama jistou čest, ale to vem čert. Jen, že to není zase taková náhoda. Nešlo mi o to, co tady kdo vysvětloval, ale o tom kostatování o odbornících. Když tohle někdo takhle podá, předpokládá se, že tedy odborníkem je a uvede vše na pravou míru. Jak jinak by mohl hodnotit to, o čem nemá páru, v čem není fundovaný? Proto jsem se ptal, zajímám mě to. Na lodi tohle řešení mám, tak prostě chci vědět proč. Nic jiného v tom nehledejte.
Kapovi se omlouvám za zahnojení vlákna. Pokud jsem někoho zde naštval, omlouvám se také. To jsem neměl v úmyslu. Mě prostě vadí řešení založená na doměnkách, podaná jako fakt. Z tohoto fóra se inspiruju a pak je zklamání, pokud ty smyšlenky nefungují.
Kapovi se omlouvám za zahnojení vlákna. Pokud jsem někoho zde naštval, omlouvám se také. To jsem neměl v úmyslu. Mě prostě vadí řešení založená na doměnkách, podaná jako fakt. Z tohoto fóra se inspiruju a pak je zklamání, pokud ty smyšlenky nefungují.
-
- aktívní jachtař
Fíčko stojí 400Kč. Není důvod si ho nekoupit. Ale velkej smysl to nemá. Pokud máš na lodi stejnej pořádek v kabelech jako na stavbě s prodlužkama, tak to už by mohlo mít i praktickej důvod. Na většině lodí tam bude zapojená nabíječka na baterie a pár zásuvek do kterých se zapojí spotřebiče bez kovového těla.
Já se taky učím, nejsem elektrikář, mám jen paragraf 6 a firma kterou vlastním má paragraf 8. A elektru se věnuju na nízké úrovni profesně.
Já se taky učím, nejsem elektrikář, mám jen paragraf 6 a firma kterou vlastním má paragraf 8. A elektru se věnuju na nízké úrovni profesně.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Tak koukam, že kdekdo, kdo má v pr.... díru tu fundovaně diskutuje o elktřině. Některý argumenty už jsou tak tahaný za vlasy, že to ani víc nejde.
Argumenty jako že když to může bejt špatně udělaný na břehu, tak proč si to teda neudělat špatně i v lodi asi vede.
Nebo to s tou vrtačkou.... možná jen špatně zvolený příklad, ale spíš důkaz neznalosti. Ruční elektrické nářadí má přece dvojitou izolaci! Podívejte se na ty šňůry a ukažte mi u nich zemnící kolík.
Klidně by se daly smazat poslední dvě strany tohohle vlákna. Ty už jsou jen o hledání argumentů, aby určití lidé nevypadali jako úplní pitomci. No stejně vypadají.
Pro ty, kdo to tu budou číst a chtít si dobře na lodi udělat břehovou přípojku:
Chráníte sami sebe a své zdraví. Obětujte cca 400,- a dejte si tam ten chránič. Instalací rozvodnice s IP alespoň 66 a víc, chrániče a samostatným jištěním nic nezkazíte. Naopak. V případě, že na břehu chránič nebude, budete chránění alespoň na vlastní lodi. Nejčastější závady v elektroinstalaci vznikají stejně na lodi.
Chcete snad vsadit svůj život, nebo život své rodiny na to, že to na břehu bude udělaný správně a že to i funguje?
Taky bych doporučil dát raději víc jističů a oddělit okruhy. Až budete na dovolený a něco vám někde navlhne, nebo někam zaleze brouček, nebo se dostane prach, tak oceníte, že jističem odpojíte pouze poškozený okruh a zbytek lodě vám pojede dál. Když bude vše na jedné větvi, tak vás chránič bez milosti odpojí celý.
O funkci chrániče vůbec netřeba diskutovat. Laicky řečeno je tak rychlý a citlivý, že ani nepoznáte, že jste se dotkli živé části. Ještě než to ucítíte, tak on bezpečně vypadne.
Neriskujte a vyprdněte se na ty bláboly, co tu píšou lidi, kteří elektřině nerozumí. Můžou to 100x myslet dobře, ale špatná rada je pořád špatná rada. A tahle zavání rovnou futrálem.
Argumenty jako že když to může bejt špatně udělaný na břehu, tak proč si to teda neudělat špatně i v lodi asi vede.

Nebo to s tou vrtačkou.... možná jen špatně zvolený příklad, ale spíš důkaz neznalosti. Ruční elektrické nářadí má přece dvojitou izolaci! Podívejte se na ty šňůry a ukažte mi u nich zemnící kolík.

Klidně by se daly smazat poslední dvě strany tohohle vlákna. Ty už jsou jen o hledání argumentů, aby určití lidé nevypadali jako úplní pitomci. No stejně vypadají.

Pro ty, kdo to tu budou číst a chtít si dobře na lodi udělat břehovou přípojku:
Chráníte sami sebe a své zdraví. Obětujte cca 400,- a dejte si tam ten chránič. Instalací rozvodnice s IP alespoň 66 a víc, chrániče a samostatným jištěním nic nezkazíte. Naopak. V případě, že na břehu chránič nebude, budete chránění alespoň na vlastní lodi. Nejčastější závady v elektroinstalaci vznikají stejně na lodi.
Chcete snad vsadit svůj život, nebo život své rodiny na to, že to na břehu bude udělaný správně a že to i funguje?
Taky bych doporučil dát raději víc jističů a oddělit okruhy. Až budete na dovolený a něco vám někde navlhne, nebo někam zaleze brouček, nebo se dostane prach, tak oceníte, že jističem odpojíte pouze poškozený okruh a zbytek lodě vám pojede dál. Když bude vše na jedné větvi, tak vás chránič bez milosti odpojí celý.
O funkci chrániče vůbec netřeba diskutovat. Laicky řečeno je tak rychlý a citlivý, že ani nepoznáte, že jste se dotkli živé části. Ještě než to ucítíte, tak on bezpečně vypadne.
Neriskujte a vyprdněte se na ty bláboly, co tu píšou lidi, kteří elektřině nerozumí. Můžou to 100x myslet dobře, ale špatná rada je pořád špatná rada. A tahle zavání rovnou futrálem.
-
- aktívní jachtař
člověk tady vede akademickou debatu a pak ještě vypadá jako pitomec. Kam jsme to dopracovali.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Chce se to podivat na stitek i kovove vrtacky atd, pokud je tam znacka dvojita izolace, dva ctverecky v sobe, tak futral neni spojeny s ochranym vodicem a aby se nenamahala izolace ani byt nesmi. Pokud jste nekdo takovou vrtacku rozdelal, je tam jedno kolecko z isolantu, to neni setreni, ale oddeli to upinaci hlavicku od motoru.
Rucni elektricke naradi je vubec samostatna kategorie
http://www.bozpinfo.cz/win/rady/otazky_ ... 60113.html
Uzemeni nebude na lodi jiste jako zakladni ochrana, ale pridana. Zakladni bude pripojeni vodice PEN, vsechny kabely musi byt u novych instalaci trivodicove. Pri tom nesmi byt elektricke pristroje jedny jen zemene a druhe pripojene na ochrany vodic PEN.
Stipat, trhnout kabel take muze byt konecna.
Tady nejde o to co si myslime, ale co podle predpisu musi byt. Prostredi jsou rozdelena na bezpecna a nebezpecna atd. a podle toho se odviji bezpecnost a elektricka instalace.
Paragraf 6 uz umoznuje delat sam, tak bys to vse mel znat. Uz jsi osoba znala s vyssi kvalifikaci.
Do druhé skupiny patří pracovníci znalí § 5 a znalí s vyšší kvalifikací § 6, 7, 8. Pracovníci znalí § 5 jsou ti, kteří mají ukončené odborné (elektrotechnické) vzdělání a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu § 14 odst. 1. Zaškolení a zkoušku je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.
http://www.bozpinfo.cz/win/rady/otazky_ ... 40416.html
Ten paragraf 8 nema firma, ale jen pracovnici.
Nevim co je ficko....to tady vydim poprve. Chranic, znam dva, proudovy a napetovy.
Ani v novem baraku nemusis mit proudovy chtanic, ten musi mit jen koupelna a zasuvky venku mimo braka. Tak Kapo venkovni zasuvka musi mit proudovy chranic, nemusi byt primo u zasuvky, bude v rozvadeci treba v baraku.
Pojistky, treba v Anglii je trubickove pojistka v kazde zastrcce 230V.
Prurez vodice, ten je dan proudovym zatizenim. Pouziva se vetsinou minimalne 0.75 mm2. Slabsi jsou jen u nabijecek telefonu, svetylek atd.
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... ani--11734
Mozna pouzivate na kovove lodi i pospojeni, to je propojeni kostra lode, kostra motoru, vratku atd,
Vodiče pro pospojování řeší ČSN 33 2000-5-54, články 547.
Nejmenší povolený průřez volně uloženého ochranného vodiče je Cu 4,0 mm2.
Nejmenší průřez vodiče hlavního pospojování je vodič Cu 6,0 mm2.
Vsechno rucni naradi nemusi mit dvojitou izolaci, tak s takovou vrtackou se musi pouzit gumove rukavice, starsi znaji. Ted uz je to asi vyrazene.
Rucni elektricke naradi je vubec samostatna kategorie
http://www.bozpinfo.cz/win/rady/otazky_ ... 60113.html
Uzemeni nebude na lodi jiste jako zakladni ochrana, ale pridana. Zakladni bude pripojeni vodice PEN, vsechny kabely musi byt u novych instalaci trivodicove. Pri tom nesmi byt elektricke pristroje jedny jen zemene a druhe pripojene na ochrany vodic PEN.
Stipat, trhnout kabel take muze byt konecna.
Tady nejde o to co si myslime, ale co podle predpisu musi byt. Prostredi jsou rozdelena na bezpecna a nebezpecna atd. a podle toho se odviji bezpecnost a elektricka instalace.
Paragraf 6 uz umoznuje delat sam, tak bys to vse mel znat. Uz jsi osoba znala s vyssi kvalifikaci.
Do druhé skupiny patří pracovníci znalí § 5 a znalí s vyšší kvalifikací § 6, 7, 8. Pracovníci znalí § 5 jsou ti, kteří mají ukončené odborné (elektrotechnické) vzdělání a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu § 14 odst. 1. Zaškolení a zkoušku je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.
http://www.bozpinfo.cz/win/rady/otazky_ ... 40416.html
Ten paragraf 8 nema firma, ale jen pracovnici.
Nevim co je ficko....to tady vydim poprve. Chranic, znam dva, proudovy a napetovy.
Ani v novem baraku nemusis mit proudovy chtanic, ten musi mit jen koupelna a zasuvky venku mimo braka. Tak Kapo venkovni zasuvka musi mit proudovy chranic, nemusi byt primo u zasuvky, bude v rozvadeci treba v baraku.
Pojistky, treba v Anglii je trubickove pojistka v kazde zastrcce 230V.
Prurez vodice, ten je dan proudovym zatizenim. Pouziva se vetsinou minimalne 0.75 mm2. Slabsi jsou jen u nabijecek telefonu, svetylek atd.
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... ani--11734
Mozna pouzivate na kovove lodi i pospojeni, to je propojeni kostra lode, kostra motoru, vratku atd,
Vodiče pro pospojování řeší ČSN 33 2000-5-54, články 547.
Nejmenší povolený průřez volně uloženého ochranného vodiče je Cu 4,0 mm2.
Nejmenší průřez vodiče hlavního pospojování je vodič Cu 6,0 mm2.
Vsechno rucni naradi nemusi mit dvojitou izolaci, tak s takovou vrtackou se musi pouzit gumove rukavice, starsi znaji. Ted uz je to asi vyrazene.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Kolegové a já Vám to ještě víc zamotám. My máme na lodi 2 chrániče, jeden na nabíječku a druhý na zásuvky.
Když někdo strčí něco do zásuvky a vyhodí jistič zásuvek tak dál nabíjíme.
Doma máme 7 chráničů
Když někdo strčí něco do zásuvky a vyhodí jistič zásuvek tak dál nabíjíme.
Doma máme 7 chráničů
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Beďo (a další co se ptali) fíčko je lidový/slangový výraz z němčiny Fehlerstromschutzschalter Fl Schutzschalter, zkráceně FI pro proudový chránič.
Když se s tím u nás začínalo, přišlo to myslím prvně z Německa, vozily se převážně odsud a název se pro svou jednoduchost a délku prostě takto ujal.
Dodnes to takto označují někteří obchodníci....
http://cz.rs-online.com/web/p/proudove- ... 508263555/
Pokud se pletu, opravte mě.
Příklad: nová instalace v domě cca 5 let, hned za hlavním jističem, pro všechny okruhy, mimo lednice. Ta jde mimo tento proudový chránič.
Když se s tím u nás začínalo, přišlo to myslím prvně z Německa, vozily se převážně odsud a název se pro svou jednoduchost a délku prostě takto ujal.
Dodnes to takto označují někteří obchodníci....
http://cz.rs-online.com/web/p/proudove- ... 508263555/
Pokud se pletu, opravte mě.
Příklad: nová instalace v domě cca 5 let, hned za hlavním jističem, pro všechny okruhy, mimo lednice. Ta jde mimo tento proudový chránič.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Asi zmatek v názvech, který jsem i já vnesl. Když jsme dělali instalaci automatického dopravního systému do Motolské nemocnice tak šéf elektro v IPS to nazýval Ochrana proti nebezpečnému napětí.
Tady se to jmenuje jordfelsbrytare - vypínač chyby uzemnění
Jen jeden chránič v baráku je málo, vypne celý barák. Chyba může nastat občas a pak se těžko hledá v kterém okruhu nastává.
Doma máme 7 chráničů - tepelné čerpadlo 1, tepelné čerpadlo 2, čerpadlo ve studni, lednice a mrazák, venkovní osvětlení a zásuvky, dílna a loď, zbytek domu.
To je ale na naše loďě asi hodně, a teď jsme se dostali z lodě na břeh.. to jen na vysvětlení proč mít v lodi dvě ochrany - nabíječ a zbytek lodě.
Mějte se fajn.
Tady se to jmenuje jordfelsbrytare - vypínač chyby uzemnění
Jen jeden chránič v baráku je málo, vypne celý barák. Chyba může nastat občas a pak se těžko hledá v kterém okruhu nastává.
Doma máme 7 chráničů - tepelné čerpadlo 1, tepelné čerpadlo 2, čerpadlo ve studni, lednice a mrazák, venkovní osvětlení a zásuvky, dílna a loď, zbytek domu.
To je ale na naše loďě asi hodně, a teď jsme se dostali z lodě na břeh.. to jen na vysvětlení proč mít v lodi dvě ochrany - nabíječ a zbytek lodě.
Mějte se fajn.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Baharis píše:Prosím o vysvětlení Juro. Člověk se učí celý život.![]()
Takže ty máš v lodi zabudované ono zařízení na něž odkazoval Pavel a které se v naprosto celém Mediterraneanu používá standardně na sloupky v marínách a přístavech?![]()
Přiznám se že dole u mola jsem na Vranově nikdy nebyl, jaké tam tedy máte připojení pro lodě? Jenom nějakou prodlužku, zásuvky, či co?
Ještě doplním: Nebere mě to stále hlava. Pokud je někde u vody jakákoliv zásuvka, neexistuje kolaudace, která by dovolila zapojení bez fíčka. To vím nabeton. A pokud je pod fíčkem zásuvka, je pod ním logicky i celý silový přívod k zásuvkám a k dalšímu zařízení v lodi, což bude ten měnič a dobíječ baterií.
Ano Baharisi, já mám na mé lodi instalované zařízení, které doporučuje Pavel a opakovaně píši, že bylo původnímu majiteli mé lodě toto zařízení instalováno u autorizovaného prodejce v Avaru Yachtu ve Veverské Bytýšce.
Jenom nerozumím, proč se tady svému kamarádovi kapovi z Apalucha týmu snažíš rozmluvit tento typ ochrany a to i přestože uvádí, že mu to bude dělat odborná firma. Píši to i proto, že on pak bude se svou novou lodí kotvit na stání vedle mne na Vranově, zatímco Ty budeš brázdit vlny Jadranu.
Já využívám moji loď jako sailor trailer a rád bych ještě nějaký kout Evropy s ní viděl. Jeden požár na lodi v Itálii jsme viděli a i bez výbuchu šla loď ke dnu tak rychle, že jsme si to nestačili ani vyfotit. Proto tímto směrem směřují moje potenciální, možná neoprávněné, obavy včetně propanu na palubě. Jinak asi budu ten poslední, kdo se nechá vtáhnout do problému el. zapojení na lodi. Toť vše, co mohu k této problematice na Tvůj dotaz za sebe odpovědět.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Pavle vic proudovych ochran nevadi.
Podle nasich predpisu to musi mit koupelna a zasuvka na dvorku baraku. Nedava se primo na privod do baraku.
V kempu to musi mit kazda zasuvka ( je venku z baraku...), muze byt jeden proudovy jistic na skupinu zasuvek a nejspis kazda bude mit jistic abys nebral moc elektriky, treba na vetsi topeni. Kdyz to budete mit na lodi, tak je to sichr pro pripad kdybys se pripojil nekde kde by ten chranic nebyl. To same bude i v marine.
Sich je kdyz si jeptiska na svicku navlekne p..........tiv.
Jak velke jistice maji v marinach???
Kdyz uz chranic mate, zkousite jeho funkci???? Spolehlive ho vyhodi zkousecka napeti typu VADAS kdyz dam fazi proti koliku.
Podle nasich predpisu to musi mit koupelna a zasuvka na dvorku baraku. Nedava se primo na privod do baraku.
V kempu to musi mit kazda zasuvka ( je venku z baraku...), muze byt jeden proudovy jistic na skupinu zasuvek a nejspis kazda bude mit jistic abys nebral moc elektriky, treba na vetsi topeni. Kdyz to budete mit na lodi, tak je to sichr pro pripad kdybys se pripojil nekde kde by ten chranic nebyl. To same bude i v marine.
Sich je kdyz si jeptiska na svicku navlekne p..........tiv.
Jak velke jistice maji v marinach???
Kdyz uz chranic mate, zkousite jeho funkci???? Spolehlive ho vyhodi zkousecka napeti typu VADAS kdyz dam fazi proti koliku.
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
To jsem založil krááásný vlákynko.....
všem vám kamarádi děkuji za rady a odkazy,Juro,plyn jsem prakticky zavrhl ,takže se vedle mě nemusíš bát kotvit.
vyzkouším ty vařiče od tebe ale na Vranov se ted nedostanu neb mám zlomenou pazouru a za řízení se sádrou je velká pokuta.
Jirko Baharisi,dík za odkaz na tu bohumínskou firmu,už jsem tam něco objednal, v Avaru jsem celkem často,nechal jsem tam už letos balík.
Vedení k molu je udělaný zodpovědně,zakopaný v zemi,jištěný jak má být ,ale protože voda jde vždycky přes léto dolů tak se na molo tahá prodlužka.Manipulace je stejná jak na moři-prvně odpojit kabel od zdroje a pak manipulace na mole.Instalace budou dělat kamarádi kteří dělají zabezpečováky na železnici ,tam je většina zařízení venku a celý rok na to prší,sněží ,furt to někdo krade, prostě samej živel.

-
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
[quote="kapo"]To jsem založil krááásný vlákynko.....
.. no vidíš jak seš šikovnej...
přeju hodně příjemných chvil při zvelebování lodě,
zdraví Jura

.. no vidíš jak seš šikovnej...

přeju hodně příjemných chvil při zvelebování lodě,
zdraví Jura
Právě proto že to je kamarád a mám ho rád.Jura píše:Jenom nerozumím, proč se tady svému kamarádovi kapovi z Apalucha týmu snažíš rozmluvit tento typ ochrany

Merito mého snažení bylo přesvědčit, že nejdůležitější je ochrana (v tomto případě proudový chránič) již na břehu. Fíčko pouze na břehu dokáže ochránit i celou loď, ale fíčko pouze na lodi neochrání uživatele v místě propojení břehu s lodí.
Zároveň jsem napsal že: "Pokud se dopustím takové trestuhodné chyby, že povedu na loď nechráněnou přípojku, mohu za hlavní zásuvku na lodi, přidat sólo fíčko. To je pravda, ničemu to neublíží."Baharis píše:Dojdu na loď, v dešti, loď připojená na elektriku ze břehu. Mám na lodi proudový chránič, na břehu ale není.
Do zásuvky zatekla voda, to ale nevím, já stojím na mokré palubě, chci vyplout tak se ji chystám odpojit a šáhnu na zástrčku kabelu. Ochrání mě v tuto chvíli proudový chránič na lodi?
Pokud toto nelze pochopit, je to velmi smutné. Snažil jsem se.....

-
- aktívní jachtař
A ja jsem chtel rici neco podobneho. Ze by melo byt v poradku hlavne zarizeni na brehu a ze existuje i jina nez ochrana prodovym chranicem a ze je dostatecna. I kdyz dobou uz prekonana. Pripojovat se do site ktera neni nijak chranena mi neprijde rozumny ani kdyz mate v lodi proudovy chranic. Ale za tech par penez nema smysl ho nemit.
Proc ma na kazdy okruh proudovy chranic, misto jednoho chranice a nekolika jisticu za nim? Neni to jen tim ze i po nekolikanasobnym vysvetleni porad nevi co je co?
Proc ma na kazdy okruh proudovy chranic, misto jednoho chranice a nekolika jisticu za nim? Neni to jen tim ze i po nekolikanasobnym vysvetleni porad nevi co je co?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
martinptacek - jestli míříš na mě tak máme 7 chráničů a 64 jističů ve třech rozvodnicích, ve vile, v dílně a v domečku pro hosty.
Chránič není jistič a jistič není chránič. Ale to už se tu mockrát skvěle popsalo.
Proč máme víc než jeden chránič jsem také napsal.
A co na břehu a co na lodi se tu také skvěle vysvětlilo.
Myslím že k tomu tematu není co dodat.
Jak Beda správně píše - Elektrika tluce, nekdy jen jednou
Kdo to nechápe ať do závěti napíše že chce do penálu chránič co nebyl tam kde měl být...
Chránič není jistič a jistič není chránič. Ale to už se tu mockrát skvěle popsalo.
Proč máme víc než jeden chránič jsem také napsal.
A co na břehu a co na lodi se tu také skvěle vysvětlilo.
Myslím že k tomu tematu není co dodat.
Jak Beda správně píše - Elektrika tluce, nekdy jen jednou
Kdo to nechápe ať do závěti napíše že chce do penálu chránič co nebyl tam kde měl být...
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne pon úno 15, 2016 9:58 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Baharis píše:Jura píše:Merito mého snažení bylo přesvědčit, že nejdůležitější je ochrana (v tomto případě proudový chránič) již na břehu. Fíčko pouze na břehu dokáže ochránit i celou loď, ale fíčko pouze na lodi neochrání uživatele v místě propojení břehu s lodí.
dojdu na loď, v dešti, loď připojená na elektriku ze břehu. Mám na lodi proudový chránič, na břehu ale není.
Do zásuvky zatekla voda, to ale nevím, já stojím na mokré palubě, chci vyplout tak se ji chystám odpojit a šáhnu na zástrčku kabelu.
Asi to nebude tak divoký, nebo mám kliku. Chránič mám na břehu, zásuvka na prodlužováku věčně mokrá a ještě jsem ji nedostal. Teda tu ránu. Ani nic nevypadlo.
Co nateče do zásuvky se asi okamžitě vypaří.
Před lety bylo nejlepší, když při povodni stoupla voda, nečekal jsem, že tolik, a tak se zásuvka prodlužováku 380 V poněkud utopila. Asi metr. Stalo se kulový, jen byla trochu teplá a elektroměr se asi točil jak vrtule. Všechna elektrika se stačila vyfackovat mezi kolíkama. Žádný chcíplý ryby či plavci se nekonali.

Vzpomínám si, snad ještě v dávných dobách kdy byly přesličky 20 metrů vysoké, dělali naši otcové strýcové a dědové rychlovarné hrníčky. Popíšu, jak si má chatrná paměť vzpomíná.
Dva plastové kuželové kelímky. Jeden se uřezal tak 2cm ode dna a otočil hore nohama. Druhý - celý se položil na něj normálně dnem dolů. Spojilo se to a byl takový pohárek s podložkou. A teď to nejdůležitější. Do dna kelímku z vrchu se zabudovaly dvě holé deskové elektrody, zespodu se se k nim přivedla fáze a nulák. Kdo by čekal zem, musím zklamat. To bylo ještě v době kdy chlapi byli chlapi, pili Ferneta a nebáli se nějakého toho kopance.
Do kelímku se naléla voda, koncovka šňůry se strčila do zásuvky, od elektrod unikaly bublinky a voda za chvíli vařila. A to je možná ten případ, kdy se ti dostala zásuvka pod vodu.
Mě se také kdysi spojení zásuvky prodlužky a vidlice el. sekačky dostalo na pár vteřin do bazénu a nic se nestalo, ani jistič nevyhodilo. Tehdy jsem se tomu dost divil. No, dnes už mám sekačku bez káblu na 36 Volt...
EDIT:
Heuréka!!! Našel jsem něco podobného, ale na stejném principu. Konvice rychlovarná. Ale u nás se to dělalo po domácku už v 50tých - 60tých letech.
Dva plastové kuželové kelímky. Jeden se uřezal tak 2cm ode dna a otočil hore nohama. Druhý - celý se položil na něj normálně dnem dolů. Spojilo se to a byl takový pohárek s podložkou. A teď to nejdůležitější. Do dna kelímku z vrchu se zabudovaly dvě holé deskové elektrody, zespodu se se k nim přivedla fáze a nulák. Kdo by čekal zem, musím zklamat. To bylo ještě v době kdy chlapi byli chlapi, pili Ferneta a nebáli se nějakého toho kopance.
Do kelímku se naléla voda, koncovka šňůry se strčila do zásuvky, od elektrod unikaly bublinky a voda za chvíli vařila. A to je možná ten případ, kdy se ti dostala zásuvka pod vodu.
Mě se také kdysi spojení zásuvky prodlužky a vidlice el. sekačky dostalo na pár vteřin do bazénu a nic se nestalo, ani jistič nevyhodilo. Tehdy jsem se tomu dost divil. No, dnes už mám sekačku bez káblu na 36 Volt...
EDIT:
Heuréka!!! Našel jsem něco podobného, ale na stejném principu. Konvice rychlovarná. Ale u nás se to dělalo po domácku už v 50tých - 60tých letech.
-
- moderátor
- Reputace: 234
co by si taky na plastikovým kelímku chtěl kostřit? taky jsem tenhle samovarhrnek měl 

jedna zásuvka, jistice a chranic no a tri stranky blabolu okolo 

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Když už se tu rozebírá elektroinstalace na Pavlově domě, tak musim potvrdit, že to Pavel má správně a funkčně. Navíc nemam pocit, že by nerozeznal chránič od jističe. To je zbytečná invektiva.
Holt někdo si myslí, že ví, někdo má načteno a někdo má zkušenost a ví.
Ono v praxi taky jde o to, že každé zařízení má nějaký izolační stav. Takže každé "pustí" nějaký ten proud. No a ten se pak sčítá. Mít jeden chránič na celý dům (rozuměj větší dům) by tak mohlo znamenat občasné bezdůvodné vypadnutí toho chrániče. Prostě součet dosáhne těch 30mA. Navíc tím vypadne rovnou celý dům.
Další věc je způsob provedení samotného vedení v domě. I díky indukci se taky stává, že chránič vypadne bezdůvodně. To umí hlavně motory lednice. Je velice příjemné vrátit se z dovolené a najít tam vyteklý a smrdící mrazák.
Pavel prostě instalací více chráničů omezil hromadu přirozených, ale negativních stavů v elektroinstalaci.
Holt někdo si myslí, že ví, někdo má načteno a někdo má zkušenost a ví.

Ono v praxi taky jde o to, že každé zařízení má nějaký izolační stav. Takže každé "pustí" nějaký ten proud. No a ten se pak sčítá. Mít jeden chránič na celý dům (rozuměj větší dům) by tak mohlo znamenat občasné bezdůvodné vypadnutí toho chrániče. Prostě součet dosáhne těch 30mA. Navíc tím vypadne rovnou celý dům.
Další věc je způsob provedení samotného vedení v domě. I díky indukci se taky stává, že chránič vypadne bezdůvodně. To umí hlavně motory lednice. Je velice příjemné vrátit se z dovolené a najít tam vyteklý a smrdící mrazák.
Pavel prostě instalací více chráničů omezil hromadu přirozených, ale negativních stavů v elektroinstalaci.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
david píše:co by si taky na plastikovým kelímku chtěl kostřit? taky jsem tenhle samovarhrnek měl
Dokud si někdo nesáhl do té vody, když to bylo v zásuvce, tak se nic nedělo.

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
david píše:Asi to nebude tak divoký, nebo mám kliku. Chránič mám na břehu, zásuvka na prodlužováku věčně mokrá a ještě jsem ji nedostal. Teda tu ránu. Ani nic nevypadlo.
Co nateče do zásuvky se asi okamžitě vypaří.
Před lety bylo nejlepší, když při povodni stoupla voda, nečekal jsem, že tolik, a tak se zásuvka prodlužováku 380 V poněkud utopila. Asi metr. Stalo se kulový, jen byla trochu teplá a elektroměr se asi točil jak vrtule. Všechna elektrika se stačila vyfackovat mezi kolíkama. Žádný chcíplý ryby či plavci se nekonali.
Jestli to je jak píšeš, tak bych se asi poohlídl po novém chrániči.