Trailer Sailer pro tříčlennou rodinku

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Trailer Sailer pro tříčlennou rodinku

Příspěvekod PodPetr » pon úno 22, 2016 11:37 pm

Lidičky poraďte s výběrem loďky pro tříčlennou rodinku.

Je to již nějaký čas, co jsem prodal svou rozestavěnou loď a nyní mám zase absťák po lodi. Poučen z předchozí situace jsem hoooooodně snížil své nároky.
Nacházím se zrovna ve výdajově náročné části života, takže peněz nazbyt není mnoho. Čím ovšem disponuji, jsou za a) zkušenosti a znalosti ze stavby b) prostory c) chuť se pustit do díla.

Zatím jsem koukal po lodích co se dají snadno převést za autem co utáhne 1100kg (nové auto) nebo 1300 kg (staré auto). Zde se mi asi nejvíce líbí Sportina 595. Ale:
máme roční mimčo, a to asi zrovna není na takovou pidiloď úplně vhodné. Protože oblast plavby má být primárně mořské pobřeží. Na této zřejmě nelze provozovat nějaké velké bydlení. Spíš tak zajet do apartmánu a max jednu nebo dvě noci na lodi přespat.
Charter mě moc nebere. Holtm mam tu blbou vlastnost, že si loďku musim piplat. 8)

Jako úplně nejlepší řešení balastu se mi jeví zasouvací kýl (ne centerboard), a to zejména z pohledu bezpečnosti. Těchto lodí ale moc není. Proto jsem připraven si to vyrobit/předělat. Z tohho plyne, že jsem ochoten podstoupit poměrně náročnou rekonstrukci loďě. Vodní balast, cihly na podlaze atd. se mi nejeví jako ideální.

Napadají mě tedy zhruba dvě varianty:

A) Loď typu sportina 595. Celkové pořizovací náklady včetně vleku cca 100.000,- + rekonstrukce.

b) Loď větší, cca 7m s tím, že pořídím nějaký vehykl na tahání. Cenově to ale nesmí být darda.(řekněme do 200.000 komplet) Záleží také ,jak se mi bude co líbit.

Pak mě ještě napadá, pořídit si nějakou sportovní loď a udělat jí nástavbu, ale to je asi úlet.
Moc se mi líbí C&C Mega 30 OD. Ale na tu si budu muset ještě počkat, páč s autem a přívěsem je to darda.

Zajímají mě:

1) Vaše zkušenosti na loďkách okolo 6m na moři s rodinkou.

2) Bojím se o strukturální pevnost laminátu na 20 - 30 let staré lodi. Jak to testujete? Jen měkkost?

Předem se omlouvám, jsetli nakonec skončím v gumáku s elektromotorem. Ale snad ne...
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Re: Trailer Sailer pro tříčlennou rodinku

Příspěvekod MaM32 » úte úno 23, 2016 12:11 am

Ahoj.
S výběrem lodi ti moc neporadím,to především budeš muset vybrat ty co vlastně za lodičku chceš a jaké máš,nebo máte nároky.
Píšeš,že jednu jsi nedodělal a chceš se pustit do nějaké rekonstrukce loďky co vybereš....Já za sebe můžu říct jen to,že vím trochu jaké to je rozhodit loď a dát ji trochu dohromady k obrazu svému,ale já na rozdíl od tebe už mám děti dospělé,mám volnější práci která mi pokryje všechny náklady a ještě můžu cpát do koníčků :-)
Kup si lodičku na které můžeš plout bez starostí i kdybys měl třeba ještě rok čekat,protože jakmile ji rozhodíš tak zjistíš,že rodina je přednější a ona opravdu je a potom na plachetničku nebudeš mít čas a budeš nervozní a nervozní bude i okolí .....a to není účel.
Vybírej srdíčkem,protože když ji budeš mít rád,tak ji odpustíš i kdejaké mouchy......
Milan.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte úno 23, 2016 12:50 am

OK souhlas. Ale čas a peníze mam. Jen si nyní nemůžu kupovat loď za půl mega...
A čekat se mi zrovna moc nechce :lol:
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod jakubsipek » úte úno 23, 2016 1:32 am

Já můžu poradit relativně levné starší auto jak na nákup tak na provoz, který dost utáhne :)
Mám Ford Mondeo, dvoulitr, utáhne 1800 kg, jezdim asi do 7,5l/100km, rok výroby 2007, nafta, 85kw.
Loď to z vody na pláži, ale nevytáhne. To buď požádám někoho s teréňákem nebo použiju elektrickej navyják.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte úno 23, 2016 5:20 am

Ahoj PodPetr, podívej se na starší lodě co se prodávají ve Švédsku na www.blocket.se
Lodí na trailer tu moc není, ale třeba něco vhodného najdeš. Je to náhoda..
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte úno 23, 2016 9:35 am

Ta váha co uvádíš (1100 - 1300) je hodně malá na to co hledáš.

Sportina 595 ti bude v Chorvatsku v sezoně stačit na 14-ti denní dovolenou i s mimčem. Tedy víc kotvíš a koupeš se, než pluješ, často jseš na břehu. Do jiných oblastí evropského pobřeží bude asi malá. Má nějaké WC?

Vcelku oblíbené a osvědčené jsou lodě z polských loděnic - excharter z Mazur. Maxus, Phobos, Corvette, Viko. Dají se sehnat za rozumné peníze, ale hlavně jezdíš hned.

Vysouvací ploutve a vnitřního balastu bych se nebál. Funguje to dobře i ve vlnách a větru. Slabost těchto lodí vidím v přívěsném motoru na pantografu na zádi, nikoliv v kýlu.

Důležité je tu loď trochu vybavit. Kotvy + řetěz, dostatek lan, dinghy, solar, vysílačka(na počasí), kanystry na vodu, pytle na smetí(plínky).

Libor tady takovou nějakou loďku nabízel - není to pro tebe ta pravá?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 23, 2016 12:09 pm

Každá volba je kompromis, nejčastěji cena versus velikost.

Pokud má limit jak píše, musí se podívat po menších, starších, méně vybavených.

Nevím jak velkou rekonstrukci má smysl ještě dělat. Ono to stojí také peníze a hlavně čas. le to si musí vybrat sám.

S ploutví se lépe jezdí n vleku a také v případě potřeby sám dáš na vodu.

Rozhodně bych nešel do větší šířky jak 2,5-2,55. Také mi jednou dělali na hranicích problém Slovinci.

PS: ano Corveette je ještě stále v nabídce. Zatím jednání se dvěma zájemci.

Ale nevejde se do limitu. Přesto ti Petře nabízím, přijeď se podívat ať máš představu do čeho jdeš.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » úte úno 23, 2016 12:38 pm

Plul jsem na moři na vlastní saline, costě, vivě. První dvě byly ploutvokýl a nejenom v plavbě, ale i v konfortu bydlení to byl proti pevnému kýlu na vivě s vestavným motorem ohromný rozdíl. Nejde jen o plavbu samotnou. Na takové lodi se musí pořád hlídat, kde kdo kam jde, aby nerozlil polívku ze stolu atd.. Oddělávací pevný kyl byl luxuní.

Costa měla uvnitř kazety z olova, takže před přepravou se vždy z lodi vytáhlo cca200kg a dalo do auta. Práce to bylo hrozná. Ale svůj účel to splnilo a loď byla na vleku lehká.

Pokud tě baví experimenty, tak bych udělal nějaký závodní kýl a přes konzoli přidělal k lodi. Nevýhoda jeřábování je jen zdánlivá. Ušetříš vlek od máčení ve slané vodě. Ušetříš si starosti s kontrolováním ložisek atd. Vlek v moři trpí. Jedno jeřábování v chorvatsku tě vyjde na 200-300kn a je to o moc pohodlnější než loď tahat z vody, kde trpí spojka a kde co.

Nakonec ale lze říct, že lze plout na všem. Přívěsný motory nejsou problém a nevýhoda vynořování na vlnách je mockrát vyvážená jednoduchostí konstrukce motoru a jeho spolehlivostí. Když jsou vlny, tak nepluješ, musíš předvídat a hlídat si počasí. Ale dá se to i s ploutvokýlem v pohodě zvládnout.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte úno 23, 2016 7:33 pm

Díky za zkušenosti:
To Racek: jel si na takto malé lodi s dítětem na moři? mě už to přijde trochu na hraně. Ale je otázka, jestli ten metr navíc to vyřeší ;)

To Pavel-Sulc: dík za odkazy. To Maxi 6.8 vypadá celkem dobře. Budu portál sledovat

To Libor: Asi nabídku využiju. Kde to stojí?

To Martin: I když jsem na takto malé lodi na moři neplul, tak mi hodně dává smysl to co píšeš. Že zaplatím jeřábování mi nevadí.

Pevný kýl mi hlavně vadí z důvodu transportu. Vždy když vidím loď na těch nožkách na přívěsu, tak mi běhá mráz po zádech. Ploutev nevim, no. Jednu malou loď jsme převrátili jako kluci na jezeře. A stát se tohle na moři s dítětem, to už by bylo fakt v pr...
Počítám s tím, že vyměním staré auto, abych se dostal na 2 - 2,5t.
Vím že vyrábět spouštěcí kýl je pakárna. Ale pro mě to zas takový problém není. Další plus je, že se člověk dostane blíž ke břehu. To se hodí v Karibiku, ale to mě asi moc zajímat nemusí, že :lol:

Priorita bude tedy asi bezpečnost, páč jinak do toho žena s dítětem nevleze.
Zatím jsem nevybral ani nezatratil žádnou variantu...

Vozí někdo pravidelně kýlovku??
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » úte úno 23, 2016 7:52 pm

Já myslel pevný kýl, který můžeš odšroubovat při transportu a rozebrat následně na menší kusy. Takový raritní řešení.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte úno 23, 2016 7:57 pm

Několikrát jsem vezl kýlovku přes 1000 km a jsou to nervy a to byla nová, tedy prázdná, oproti tomu stejná loď v ploutvové verzi je pohoda....

DSC03879.JPG
DSC03848.JPG
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » úte úno 23, 2016 8:35 pm

Mě se líbí Tonic 23 / First 24. Je to na hraně váhového (kolem 2t), finančního, i věkového limitu :) ale jsou to moc pěkné lodičky. Dělaly se s kýlem i ploutví, výhodou je zadní kajuta po směru. Motor může být v šachtě (mimo osu).
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte úno 23, 2016 8:48 pm

Dobrý kompromis je ploutvokýl, například Delphia 22 ale je jich více, krátký litinový kýl 350 kg a 90 kg vyklápěcí ploutev.
del 22.jpg
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte úno 23, 2016 8:54 pm

Tonic23 i First 24 - moc pěkné řešení interiéru. Ale asi se jich moc neprodává. pohledám...
A to okénko s výhledem dopředu, tak to se mi líbí velmi. To bych si i připlatil...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte úno 23, 2016 8:59 pm

Jeli jsme na 7m, potkali jsme několik menších lodí, také s dětma.

Ale, každý metr délky a každý metrák váhy lodi je znát. Čím větší a těžší tím stabilnější, hlavně při pohybu po palubě.
Pod 6 metrů jsou to takové kačenky, které se nahnou kam zrovna šlápneš.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 23, 2016 11:22 pm

Ano, nahnou, ale není to taková hrůza.
S dětma jsme pluli, a jde to. Je to jiný jachting. Jka jsem tu už někde psal, max. kolem 3 hodin v kuse. Pak pauza na koupačku, nebo jídlo a zase kousek plutí. Za den třeba jen 20 mil.

Corveetta stojí v obci Řitka (jižně od Prahy, sjezd myslím 15 z D4)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte úno 23, 2016 11:24 pm

1100 kg, alebo 1300 kg na guly, to je rozhodujúci faktor. Vlek váži 300 kg a ak ho o 100 kg prevážiš, tak 1100 kg / 900 kg loď a 1300 kgú 1100 kg loď. ALE, každý kto ťahal loď, alebo príves na dlhšiu cestu ti povie, že s teoretickej hodnoty môžeš využiť tak max. 2/3 !!! teda s novším autom 600 kg a so starším 800 kg. A ešte hooodne záleží od sprevodovania a krútiaceho momentu motoru.
Takže tvoja úsmevná poznámka o gumáku s elektromotorom je blízka realite. :( S tým starším vozom by si mohol ťahať katamaran. Ten nemá žiadny balast a tak by si sa do 800 kg vošiel.
Alebo vyrobiť TRIMARAN. :D :) Ja by som kúpil Waarschip 625, alebo možno aj večší Waarschip 725 cm, je to kvalitná fabrická preglejková stavba, kýl by som šupol do šrotu a dorobil by som plaváky s držiakmi, podvesené kormidlo by som dal na zrkadlo a namiesto kormidla by som spravil šachtu na motor. To by sa dalo prestavať do roka a do dňa. A než by si vyrobil plaváky, tak po demontáži kýlu by si mohol okamžite jazdiť ako s kajutovým motorákom. :good:
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte úno 23, 2016 11:35 pm

Výroba od začátku už tu byla, a nedopadlo to dobře...

Tonic23 se mi líbí moc a začínám uvažovat tímto směrem.

Sice jsem se zařekl, že už nebudu nikdy kupovat ojeté auto, ale asi budu muset povolit. A pak se budu modlit, aby se to nepo...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř úno 24, 2016 12:06 am

Tak teda prepáč, ale píšeš :" Proto jsem připraven si to vyrobit/předělat". Tak som ťa asi nepochopil. Moc roboty to nie je a ani penez, ani auto netreba velmi silné.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » stř úno 24, 2016 8:37 am

Denis píše:Alebo vyrobiť TRIMARAN. :D :) Ja by som kúpil Waarschip 625, alebo možno aj večší Waarschip 725 cm, je to kvalitná fabrická preglejková stavba, kýl by som šupol do šrotu a dorobil by som plaváky s držiakmi, podvesené kormidlo by som dal na zrkadlo a namiesto kormidla by som spravil šachtu na motor. To by sa dalo prestavať do roka a do dňa. A než by si vyrobil plaváky, tak po demontáži kýlu by si mohol okamžite jazdiť ako s kajutovým motorákom. :good:

Zajímavá myšlenka, myslím ale, že Petr má s trimarany zkušeností dostatek. Osobně vidím hlavní problém s uchycením nosníků plováků a s tím, kam plováky umístit při přepravě. Navíc si myslím, že rozdíl hmotností plováků+ramen a kýlu nebude až tak velký. Možnou variací by mohl být i koncept Proa s jedním plovákem. Jednou jsme tak jezdili a z hlediska stability i jízdních vlastností mi to přišlo jako docela dobrý kompromis.

Já osobně, být na Petrově místě, bych se pokusil sehnat nějaký ten ploutvokýl s možnou kombinací dodatečně vestavěného vodního balastu.

A toto je už úplně OT a z říše snů. Kdysi jsem viděl nějaký francouzský koncept lodi, která měla kýl a stěžeň upevněn na jakémsi otočném prstenci, takže vlastní těleso lodi se nenaklánělo a stěžeň, vyvažovaný kýlem se nakláněl. Myslím, že zmínka o tomto konceptu probleskla i zde na JI.

My máme malý trimaránek a pro dva lidi je to dostačující, ovšem s tím, že jezdíme podobným způsobem jako turisté na kanoi. To je dojet na místo, vegetit na břehu a na noc zalézt na přespání do kajutky. Systém je vhodný pro opuštěná pobřeží, méně už pro mariny a zalidněná pobřeží. Trimaránek je vlastně klasická loď + "přídavná kolečka" jak na dětském kole. V tom je rozdíl proti klasickému štíhlému a rychlému trimaránu, který není bez plováků stabilní, uchycení ramen je kritické a jehož vnitřní prostor je opravdu stísněný. Z hlediska plavebních vlastností se jedná o klasickou loď. Hmotnost prázdné lodi je 630 kg i s vozíkem. rozměry délka 5,3m + čelen, šířka cca 2,1 m složená, 3,7m rozložená. S děckem bychom se ale nevešli a dítě by se hrozně nudilo a nemělo možnost pohybu. Což ovšem nemá ani na větší lodi a je odsouzeno pobývat v kokpitu, nebo kajutě.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » stř úno 24, 2016 10:30 am

Já bych šel do lodi se sklopným ploutvokýlem. Nic specialního neupravovat a poznat loď jednu sezonu. Dokud si člověk neprojde nějakou základní verzí, tak nemůže ocenit jakýkoliv vylepšení v budoucnu. V krátkejch lodích nemám moc přehled, ale všechny polský lodě mi přijdou praktický a s těma co jsem měl jsem zažil pěkný chvíle. Jednou jsem plul na costě 23 asi v 2m vlnách v murterským moři jen na kapesník a stejně posádka mohla chodit po sloupkách zábradlí jak po vodorovnejch tyčkách. Ale jinak se nic zásadního nestalo.

Auto budeš mít muset velkoprostorový, mondeo/pasat nestačí. Sharan tak tak. Myslím že se transporter osvědčil snad všem. I když má na kouli 2,5t, a taháš 1600Kg tak je potřeba počítat, že budou odcházet homokinetický klouby. Ale to si všechno vyzkoušíš. Ten objem věcí co je potřeba mít k lodi je značnej. Už jenom přívědsej motor někam uklidit je problém, k tomu plachty, solár, atd.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř úno 24, 2016 10:57 am

Ahoj, volba lodi je vždy kompromis. Kolik lidí tolik názorů.
Kamarád Leffe tu postavil úžasnou 20m, 60tun plachetnici Blue Marlin - najdete jí na internetu. Jezdili 8 let charter v Řecku. Prodával jí celkem "levně". On kalkuloval údržbu jen v materiálu 1 mil. CZK za rok + práci. Tak to pro nás nebylo... he he
Teď k realitě. Syn Henry má McGregor, myslím že to je dobrý kompromis. Ponor 20 cm, plachtí "dobře" a na motor jede 21 uzlů. Je prostorná, má vodní balast, kačenu. Je prostorná, transportovatelná za autem. Henry zapřáhne na zahradě loď za auto, dá na vodu a postaví stěžeň sám za hodinu a jede. Šířka 2,5m, uvnitř i 7 lůžek, jen 4 jsou praktické, kuchyńka, WC, místo na fendry a lana.
Henry má kamarády s motorákama ale chce také plachtit. Plachtí když chce, nebo to nakopne a jede s kamarádama.
Fotky jeho lodě najdete na mých obrázkách z Hodonína na
http://www.cany.cz/index.php?option=com ... 96&lang=cz
nebo na internetu.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř úno 24, 2016 11:00 am

McGregor se mi také líbí. A dokonce to vůbec není jen na jezera a laguny, ale i na skutečné moře.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř úno 24, 2016 11:17 am

Jo jo. McGregor je dobrý.
Taky jsem ho měl kdysi v užším výběru.
Ale bohužel i ojetý drží docela vyšší cenu a hlavně aby to dávalo smysl chce to docela silný motor a to je celkem darda cca 100.00 - 200.000,-

Zpět na