Je to již nějaký čas, co jsem prodal svou rozestavěnou loď a nyní mám zase absťák po lodi. Poučen z předchozí situace jsem hoooooodně snížil své nároky.
Nacházím se zrovna ve výdajově náročné části života, takže peněz nazbyt není mnoho. Čím ovšem disponuji, jsou za a) zkušenosti a znalosti ze stavby b) prostory c) chuť se pustit do díla.
Zatím jsem koukal po lodích co se dají snadno převést za autem co utáhne 1100kg (nové auto) nebo 1300 kg (staré auto). Zde se mi asi nejvíce líbí Sportina 595. Ale:
máme roční mimčo, a to asi zrovna není na takovou pidiloď úplně vhodné. Protože oblast plavby má být primárně mořské pobřeží. Na této zřejmě nelze provozovat nějaké velké bydlení. Spíš tak zajet do apartmánu a max jednu nebo dvě noci na lodi přespat.
Charter mě moc nebere. Holtm mam tu blbou vlastnost, že si loďku musim piplat.

Jako úplně nejlepší řešení balastu se mi jeví zasouvací kýl (ne centerboard), a to zejména z pohledu bezpečnosti. Těchto lodí ale moc není. Proto jsem připraven si to vyrobit/předělat. Z tohho plyne, že jsem ochoten podstoupit poměrně náročnou rekonstrukci loďě. Vodní balast, cihly na podlaze atd. se mi nejeví jako ideální.
Napadají mě tedy zhruba dvě varianty:
A) Loď typu sportina 595. Celkové pořizovací náklady včetně vleku cca 100.000,- + rekonstrukce.
b) Loď větší, cca 7m s tím, že pořídím nějaký vehykl na tahání. Cenově to ale nesmí být darda.(řekněme do 200.000 komplet) Záleží také ,jak se mi bude co líbit.
Pak mě ještě napadá, pořídit si nějakou sportovní loď a udělat jí nástavbu, ale to je asi úlet.
Moc se mi líbí C&C Mega 30 OD. Ale na tu si budu muset ještě počkat, páč s autem a přívěsem je to darda.
Zajímají mě:
1) Vaše zkušenosti na loďkách okolo 6m na moři s rodinkou.
2) Bojím se o strukturální pevnost laminátu na 20 - 30 let staré lodi. Jak to testujete? Jen měkkost?
Předem se omlouvám, jsetli nakonec skončím v gumáku s elektromotorem. Ale snad ne...