Zajímavá kotvení

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: Zajímavá kotvení

Příspěvekod Anonym » sob úno 04, 2017 1:24 pm

Trošku Petře.... :smash:

Co vyčtu ze zápisu GPS. Je to rok 2006. Do zátoky jsme připluli v 16:10 a až do 17:40 jsme byli relativně v klidu, obloučky celkem na místě. Pak se to trhlo a do 18:05 jsme spluli o 65 metrů. To jsme již vytáhli kotvu a pluli do sousední zátoky.

V 19:05 jsme už byli bezpečně vykotvení, teda na druhý pokus jak je vidět a klidná noc až do rána.
Obrázek

For Jarda885:
Jardo když jsem byl zdrcen neskutečnými problémy které popisuji o několik příspěvků výše, shodou okolností jsem si v zátoce Kranje vylovil16kg Bruce. A je pravdou že jsem ji, jak podmínky dovolovali, několikrát bral. Určitě jednou do Řecka, Korsika, Elba a několikrát Jadran.
Pak jsem ale nějak zlenivěl, také ne vždy se to hodilo klientovi naložit do kufru, do Řecka se začalo létat, tak už ji mám jenom pověšenou na zdi jak trofej.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » sob úno 04, 2017 4:38 pm

O pár příspěvků výše, vzpomněl Lynx na naše společné kotvení u ostrůvku Gotska Sandon.

V raních hodinách července 1996 kotvíme v široké zátoce ostrova Gotska Sandon. Zátoka je celá písčitá, s ideální hloubkou vody 3 - 4 metry.

Spouštíme Danforthku 8 kg na laně. Než sníme snídani je vidět, že se šoupem ke břehu. To není problém, protože na lodi máme ještě jednu o hodně větší Danforthku 22 kg. Vyvážíme ji 20 metrů od lodi. Taková kotva musí přeci udržet loď 1800 kg jako nic. ALe kdepak . . .

Lano je napnuté, dřík kotvy se zvedá nahoru a s každou vlnkou která houpne lodí kotva popojíždí ve dně. Sice jen o centimetry, ale popojíždí.

I když máme dvě kotvy 22 a 8 kg na dvou lanech, tak to není nic jistého. Loď tahá střídavě za jednu a za druhou a kotvy pořád pomalu cestují. Tak vyvážíme ještě 100m lano, které vážeme k nějaké kládě na břehu. To už jsem klidnější a můžeme vyrazit na průzkum ostrova.

Na lodi jsem v té době neměl kotevní řetěz. Žil jsem v domnění že velká kotva stačí, že váha té kotvy to vyřeší.

V dalším roce jsem již řetěz měl a vvyndavat tu velkou kotvu jsem už nemusel, vždy stačilo stát na té malé a 10 metrech řetězu.

Závěr - Lepší než velká kotva na laně, je menší kotva na řetězu. :?
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob úno 04, 2017 7:03 pm

Ostrov Gotska Sandön je úžasný písečný ostrov kde není přístav ani chráněný záliv. Ostrov je možné navštívit jen za slabého větru. Ostrov dřív patřil vojákům. Problém s kotvou jsme tam neměli.
Gotska Sandön.jpg

DSC02213.JPG

DSC02287.JPG
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » sob úno 04, 2017 7:35 pm

Pavle, neměnil jsi rozměry obrázku? Připadá mi, že máš ostrov trochu zdrcnutý v severo-jižním směru.
Ta „zátoka“, o které píše Racek, je zde:
gotska_sandon.jpg

A takhle jsme si tam žili: :-)
stratos_u_Gotska.jpg

zapad_sl_u_Gotska.jpg
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob úno 04, 2017 8:48 pm

Ano Lynx, máš pravdu nějak se mi Gotska Sandön srazil.
Maják Gotska Sandön
DSC02260.JPG

Náhodné setkání s přáteli
DSC02288.JPG
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » sob úno 04, 2017 9:50 pm

Jedno noční kotvení na Korsice.
anabaze.jpg

Stalo se v noci v Macinaggiu. Zde jsem již několikrát kotvil, většinou fouká přes Cap Corse na moře sice vítr přes hory občas zesiluje, ale kotva v písku dobře drží.

Přijížděl jsem navečer, předpověď byla obdobná - severovýchod do třiceti uzlů. V zátoce stály na kotvě dvě plachetnice a katamarán. Spustil jsem kotvu na hloubce 5m a 35 m řetězu 100 m od břehu a 50 m od nejbližšího katamaránu. Na řetěz jsem dal karabinu a přivázal k oběma vazákům na špici. Řetěz na vrátku jsem pak popustil, takže řetěz visel přes lano na vazácích.Dal jsem kotevní alarm GPS a zalehl.

V noci přišlo ale nečekané, někde u italských břehů přišla bouřka a do zátoky se začaly valit vlny od moře. Vylezl jsem ven zkontroloval situaci. Dvě plachetnice odpluly, zůstali jsme katamaran a já, poskakující na vlnách, které nás hnaly ke břehu. V místě, kde stál katamarán se vlny už kvůli malé hloubce zvedaly a zalamovaly, posádka taky kontrolovala situaci. Po otočení lodě vlnami se posice na GPS ustálila, tak jsem začal usínat, když najednou začal pískat kotevní alarm. Vylezl jsem do kokpitu a zjistil, že vlny mě ženou přímo mezi plováky katamaránu. Vůbec mi nebylo jasné co se děje, když vleču někdy v silném větru kotvu, vždy to jde pomalu, tentokrát mi zbývala chvíle a skončím pod plováky.
Podařilo se nastartovat motor a na plný plyn na moře, to už jsem pochopil, že se přetrhl řetěz. Vozím sice druhou kotvu, ale potřeboval jsem napřed vyjet na moře a to proti vlnám nešlo, hnalo mě to ke skalám a k vodní tříšti, navíc jak jsem vyběhl k motoru a nestihl zavřít vchod do kajuty, každá projetá vlna mi přes palubu chrstla vodu dovnitř lodi.
Nezbylo mi, než se pokusit vjet do maríny. Aby mě vlny nesnesly ke břehu, jel jsem skoro na plný plyn a před vjezdem do maríny se mi přehřál motor, začal pískat a zpomalil na volnoběh. Jak je vidět na GPS, podařilo se mi minout vjezdové zelené světlo o pár metrů a setrvačností dojet k molu s benzínkou.

Loď mám 6,5m o výtlaku 2t, kotvu Lewmar Delta 7,5 kg, vrátek elektrický na 6mm řetěz pozink. Ten stejný řetěz mě držel při této plavbě ve větru 45 uzlů a kotva se ani nehnula. Bohužel, vlny jsou zřejmě horší jak vítr, řetězu mám 60m, mohl jsem ještě 25 přidat, ale na 5 metrové hloubce mi 35m připadlo dost, zřejmě to nestačí.

Třetí den, až se moře zklidnilo, jsem jel hledat podle GPS utrženou kotvu. Běžně je krásně vidět na dno, ale tentokrát bylo moře od vln tak zkalené, že jsem ji nenašel.

Tak je tam dosud i s 35 m řetězu.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » ned úno 05, 2017 9:20 am

Ivane, že bys nám napsal, co bylo špatně. Dvě lodě včas odpluly, to asi bylo dobře. Závidím ti tvůj spánek. Vítr NE do 30ti uzlů z Livorna 50 NM , bych určitě neusnul v té nekryté zátoce na 3m hloubky. Jachting není o překonávání bouří a trhání kotev. Jinak, když se něco podělá, tak většinou vše v jednom okamžiku.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » ned úno 05, 2017 10:24 am

Co by bylo špatně? Praskl řetěz.
Mě by zajímalo, v jakém místě. Nebylo to tam, kde byla karabina? Co Ti zbylo přivázané k lodi?
Dík za poučnou příhodu.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned úno 05, 2017 10:48 am

Přetržení pozinkovaného řetězu 6mm je při 1400 kg. Pokud není mezi řetězem a lodí pružný element tak při napnutí řetězu je z něj „tyč“ a tažná síla jede do „nekonečna“ a pravděpodobně něco praskne. Tento problém není s lanem, které pruží. To se děje hlavně ve vlnách.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned úno 05, 2017 10:53 am

No ono to není zase až tak nekrytá zátoka. Byl jsem tam v r. 2012 na katamaránu a připadal jsem si celkem bezpečně.

Je pravda že při NE větru bych se asi tlačil více do severní části za tu kosu. S tím spaním to je jak napsal Ivan. Kotevní alarm vše jistí a pokud dojde k pohybu, je to pohyb pozvolný, po decimetrech. Vždy je čas se rozmyslet a reagovat. Někdy stačí popustit více řetězu, někdy je nutné překotvit.
Ovšem přetržený řetěz, to je teda maso. Ještě že se to v našem ústavu stává maximálně jednou za deset let.... :crazy:
To musel být teda fofr a je asi zázrak že jsi to dal. Zorientovat se okamžitě ve tmě a zjistit co se děje. Také by mě zajímalo kde udělali soudruzi z NDR chybu. Ten přetržený článek zůstal na lodi, nebo šel dolů za kotvou? Pokud a), bylo na něm něco poznat? Kaz, opotřebení - probroušení....

My tady, ale to byl vítr zápaďák
Obrázek

Edit: Teď jsem si vzpomněl že velmi podobná situace se nám stala nedaleko odtud na ostrově Capraia. Také zátoka z východu, večer klídek pohodička a někdy po půlnoci přišel od italského pobřeží neskutečný fučák a s ním snad metrové vlny. Naštěstí jsme byli vyvázáni, kdo to tam zná, na těch mooringách pod skalou. Sice bezpečně, ale přímo vystaveni tomu co přichází z venku. Vzbudilo nás jak jsme lítali metr nahoru a dolů. Ještě se nám uvolnil gumák a ráno jsme jej hledali po zátoce.
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » ned úno 05, 2017 5:45 pm

Možná ten vítr byl NNE, v každém případě hladina při kotvení byla celkem klidná, měl jsem možnost marinu vedle, ale tam jezdím nejraději jen pro vodu a benzín.
Řetěz se přetrhl tak, že zůstal viset 1,5 m před čelenem, zřejmě slabší článek. Byl při tom kalibrovaný, zkoušený. Vazáky, na které byl uvázaný přes véčko lana s karabinou se trochu uvolnily. Kdybych visel jen na hřídeli vrátku, tak bych ho utopil asi taky.

Pro mě skutečně poučení, že ve vlnách ani 6x hloubka nestačí. 6mm řetěz je asi příliš lehký a vyšponuje se. Asi by pomohlo, kdybych, jak přišly vlny, hodil druhou kotvu na laně s kusem řetězu (vozím Bruce). Řetěz jsem už moc popouštět nemohl kvůli sousednímu katamaranu, navíc, když neujížděla kotva mě nenapadlo, že by se mohl přetrhnout.
Sidney
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Sidney » stř dub 19, 2017 4:58 pm

Zas až tak nic zajímavého to nebylo, ale v mých očích to byl mazec.

Loď Bavaria cruiser 37, termín 20.8 – 3.9. 2016 Posádka já, dvě ženy a juniorka 13r.

Vyplouváme v neděli ráno ze Zatonu směr Primoštejn. Prohlídka městečka, zmrzlina a odplouváme na kotviště Stari Trogir (Sevid). Připlouváme v noci, kotví zde 5 lodí z toho dvě nesvítí. Jsem tady potřetí, ale v noci poprvé. Po zakotvení mi připadá, že jsem blízko dvojici lodí co byly na sebe navázaný. Překotvil jsem a až na to, že jsme trochu dál než bych chtěl, jsem spokojen. Před večeří jdu zkontrolovat uvázání dingy, pouštím po kotevním řetězu psaníčko z náhradní kotvy, vyvazuji kotevní řetěz lanem k vazáku a refovací lano geny dávám na vinšnu. Jsem spokojen. V rádiu je výstraha bouřek. Po večeři cca 23h nastavuji kotevní alarm a jdeme na kutě. Kolem 2h přichází prní poryv s hvízdotem. Ano to je ta noc: https://www.zindulka.cz/o-jachtingu/cla ... chorvastku Jdu nahoru na kontrolu. Koukám jako vejr co se to děje na tom soulodí a nechápu. Nechali žhavé uhlíky v grilu a vítr z nich maloval ve vzduchu úžasné tvary, zpočátku jsem si myslel, že blbnou se světlicemi. Vítr zesílil na 45uzlů , přidal se vodorovný proud vody a začala světelná show blesků. Paní mi hodila zezdola alespoň bundu. Bylo to jak tady psal kolega, že pak už není čas se obléknou, to si vezmu k srdci, protože na konci jsem byl jako rampouch. Vítr stále přidával, tak jsem nastartoval motor, abych pomohl kotvě. Loď tančila na řetězu jako vzteklý pes, měl jsem strach, že se urveme, ale zároveň jsem se bál, aby se neurvalo to soulodí a nenakouřili to do nás. Kolem 6h vítr polevuje na 25-30uzlů. Zátokou krouží tři plachetnice, asi je kotva neudržela. Vypínám motor, chvíli kontroluji naši GPS pozici, dávám si horký čaj a jdu se přitulit, abych se trochu zahřál a dospal deficit. Uff, máme za sebou první noc naší dovolené. Ještě dva dny foukalo 40uzlů přes den, tak jsme kotvili raději na bójích, protože jsme měli deskovou (něco jako Britany) kotvu, byla celá zohýbaná a vůbec se do dna nechytala. Celých 14 dní s ní to bylo peklo.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv kvě 04, 2017 9:30 am

Kto máte skúsenosti s takýmto spôsobom vyviazania k bóji? Najmä ak je tam 3 a viac jácht.
Sprievodca k tomu píše:
Go stern or bows-to the quay using your anchor or long line to the buoy. If you are using the buoy there is invariably considerable confusion when a yacht on the inside wants to leave. All the yachts on one side or the other must drop their lines or pass the around the yacht leaving, an exercise which leaves ample scope for confusion.
Přílohy
santa3.jpg
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv kvě 04, 2017 11:56 am

Zažil i když trochu jinak.

V r.2007 v Ajacciu byl bazén plný, tak nás začali vyvazovat na vnější molo. Najíždělo se mezi bójemi, na gumáku nám vzal přední vázací lano a přivázal k bóji, zadek jsme už řešili standardně. Jelikož nesnáším když nenám vázání lana pod kontrolou z lodě, tak jak odešli, převázal jsem si lano protažením okem v bóji a zpět na loď.
Nakonec to je vidět i nafotkách, jak jsou uvázáni kolegové a jak my.
Obrázek Obrázek Obrázek
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv kvě 04, 2017 12:04 pm

Ale takhle je lano nachylne ke spaleni / predreni. Pokud by byly vlny, urcite by se to muselo resit jeste alespon jednim.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned kvě 07, 2017 3:11 pm

err_ píše:Cely kviz jsem zalozil vlastne kvuli tvemu prispevku o vazani na bojku pruvlecnym lanem ve vlaknu o zajimavych mistech na kotveni.

To jsi mohl napsat rovnou, že máš u "vás" problémy s pískem. :)

Jednak ve středomoří tyto problémy většinou nehrozí, neb je pobřeží vesměs kamenité.
Pak, pacholata se vyskytují málo kde (neříkám že vůbec) a většinou se váže do nerezových ok, kde to tření asi bude minimální.
V příkladu uvedeném na fotce kdy jsem přídí na bóji a záď je vyvázána do "V" k molu si dovolím vyvrátit jakékoliv úvahy o prodírání, protože to lano v oku bóje si prostě nehýbe. Proto jsem na tvou poznámku ani nereagoval.

Zažil jsem několik diskusí, zda vázat bóji jedním lanem k jednomu vazáku, jedním lanem ke dvěma vazáků, nebo dvěma lany ke dvěma vazákům. Beru situaci tak jak nastává. První aspekt je důsledný výběr závětrné zátoky s výhledem změny větru během noci. Druhým aspektem je stav, kdy většinou vítr na noc ustává a noc je klidná.
Z toho mě vyplývá, že bez obav dlouhé roky, vlastně od prvopočátku, vážu jedním lanem na dva vazáky. Když je náhodou fukéř, zapínám alarm kotvy.

Ale nikdy jsem nezaznamenal ani náznak prodírání vázacího lana!!!
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned kvě 07, 2017 3:27 pm

No, uz se tesim az tam za dva roky spluju. Letos jsme na severu. Ale je to podle vseho, co pises, bajecna lokalita. Zadne prilivy, odlivy. Zadny pisek, zadne boure. Lana se zasadne neprediraji. Zadne strme vlny. Elektrika je vsechna jistena chranicem. Jachtarsky raj. Draha polovicka bude nadsena. A ja zrejme take. Protoze je fakt, ze se mi nejak deji veci, ktere se vam nestavaji. A to je skutecne divny, temer jak ten vrchni ...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned kvě 07, 2017 3:47 pm

Co se týká krásy krajiny, členitosti jachtařských ploch, to prostě nemá ve známém světě obdoby. To mě nikdo nevymluví, bude se ti tam líbit. I když na jachting jako takový je lepší třeba Řecko.

Jenomže ouha, za posledních 10, nebo řekněme za 5 let se podmínky volného kotvení dramaticky zhoršily. Dříve ses navečer rozhlédl kolem sebe a zaplul jsi zakotvit do nejbližší závětrné zátoky. Dneska aby jsi hledal batérkou v pravé poledne. Chorvati se uchopily příležitosti a nas*rali bóje do téměř každé vhodné zátoky. Až to je k vzteku.
Komu to nevadí, má zase za hubičku 110 - 200 kun jisté přečkání noci. A i když to je už hodně špatné, i to volné kotvení se stále najde. Navíc mimo sezónu bóje zůstávají a výběrčí ještě nefungují. Když víš kde. Minulých 14 dní jsme byli na bóji 5x a platili jsme jenom jednou.
Připadá mě že nejvíce zasekaný bójemi je střední Jadran. Obzvláště na jihu mě to připadá lepší. :?
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned kvě 07, 2017 5:18 pm

No, tech cen se skutecne obavam. Ze to bude to, co nam to cele zkazi a budeme muset rychle pryc. Kazdopadne budu muset, jak to tak vypada, prekoupit kotvu. Nyni mam kotvu danforth, ktera je tam asi nevhodna.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » ned kvě 07, 2017 6:42 pm

Ono je to hodne o pocasi a preferencich. Na prelomu lonskeho srpna a zari jsme byli s nasi lodickou 3 tydny v Chorvatsku a ani jednou jsme nebyli v marine, nebo na bojce. Pravda, s nasi lodickou se nacpeme tam, kam jini nemohou.

Tedy, abych byl presny, byli jsme v marine v Sukosanu, vzali benzin, nakoupili a behem hodiny vypadli.

Na pocatku naseho pobytu byla bora a hodne ostra (nekde se tu o ni pise - orkanska 21. - 22. srpna) a tu jsme stravili zasiti v zavetri na Prokljanskem jezere a na konci zacalo zase foukat. Meli jsme kliku.

Zpět na