Spor o přístup Slovinska k moři
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Spor o přístup Slovinska k moři
http://zpravy.idnes.cz/arbitraz-o-slovi ... anicni_neh
Nevíte o co se Chorvatům jedná? Vždyť mají stovky km pobřeží.
Nevíte o co se Chorvatům jedná? Vždyť mají stovky km pobřeží.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spor o přístup Slovinska k moři
Když je někdo nenažranej, nemá nikdy dost.... 

- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
Mám pocit,že v tomto případě jde o to, že přístup Slovinska ( ač má vlastní pobřeží) k moři jde přes zonu, která podle obvyklých pravidel je součástí
výsostných vod Chorvatska.
A do těch se může jen se souhlasem příslušné země.
výsostných vod Chorvatska.
A do těch se může jen se souhlasem příslušné země.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Jo, jo, když si na mapu namaluje čáru výsostných vod Chorvatsko i Itálie, je slovinský přístav Koper pod jejich kontrlou.
Mám dojem že v čase když se Slovinsko osamostatnilo byly již linie pobřežních vod dávno vyznačené a mezinárodně uznávané. To se těžko mění. Slovinsko dojelo na tom koutku, kde se setkávají tři státy. Chorvatské vody jsou následnictvím Jugoslávských.
No ale myslel jsem si že před vstupem HR do EU se to definitivně vyřešilo. Jak je vidět vyřešilo, ale jak jim to Slovinci přiklepli, začali Chorvati kopat. A to od nich není vůbec hezké. Ten koridor by jich možná trochu omezil, neměli by třeba přímý vstup do IT vod, ale za dobré sousedské vztahy by to snad stálo.
Podstatné je že do toho vidíme pramálo. Vzájemné vztahy neznáme, co si kdy v historii udělali, to se v této celkem nacionalisticky laděné oblasti nezapomíná. A oni Chorvati nejsou žádní beránci. Vzpomeňme co dělali okolním státům za II. světové, co se dělo jim v době nedávné. V klokotu dějin se to právo a bezpráví převaluje ze strany na stranu....
No ale myslel jsem si že před vstupem HR do EU se to definitivně vyřešilo. Jak je vidět vyřešilo, ale jak jim to Slovinci přiklepli, začali Chorvati kopat. A to od nich není vůbec hezké. Ten koridor by jich možná trochu omezil, neměli by třeba přímý vstup do IT vod, ale za dobré sousedské vztahy by to snad stálo.
Podstatné je že do toho vidíme pramálo. Vzájemné vztahy neznáme, co si kdy v historii udělali, to se v této celkem nacionalisticky laděné oblasti nezapomíná. A oni Chorvati nejsou žádní beránci. Vzpomeňme co dělali okolním státům za II. světové, co se dělo jim v době nedávné. V klokotu dějin se to právo a bezpráví převaluje ze strany na stranu....
- halladin
- vytrvalý návštěvník
Baharisi,
ale to byly výsostné vody Jugoslávie. A Slovinsko je následnický stát po Jugoslávii úplně stejně.
Občas se stává, že podle běžných pravidel se ty výsostné vody překrývají, a pak je to třeba řešit dohodou či arbitráží.
Třeba tak , že se oběma státům to pásmo výsostných vod zůží, a nebo se někomu poskytne právo volného průjezdu.
ale to byly výsostné vody Jugoslávie. A Slovinsko je následnický stát po Jugoslávii úplně stejně.
Občas se stává, že podle běžných pravidel se ty výsostné vody překrývají, a pak je to třeba řešit dohodou či arbitráží.
Třeba tak , že se oběma státům to pásmo výsostných vod zůží, a nebo se někomu poskytne právo volného průjezdu.
Re: RE: Re: Spor o přístup Slovinska k moři
Nevím, já si to nemyslím. Slovinsko se podle mě jednostranně oddělilo a Jugoslávie pokračovala.halladin píše: A Slovinsko je následnický stát po Jugoslávii
Ale to je jedno, myslím že jsem jasně napsal že by ten koridor měli Slovinci mít.
Ťapkám pomocí Galaxy S7
- halladin
- vytrvalý návštěvník
Baharisi,
ono se i Chorvatsko jednostranně oddělilo,a Jugoslávie pokračovala dál.
ono se i Chorvatsko jednostranně oddělilo,a Jugoslávie pokračovala dál.
Takto vznikají spory o ničem.....
Když se oddělilo SL, nemělo nárok na žádné vody, protože JUG pokračovala a nepustila jim nic. Jasné?
Když se oddělilo (teda) HR, oddělilo se i se svými vodami, protože z jejich pobřeží se tam stejně nikdo nedostal.
Mezinárodní společenství tyto výše uvedené kroky akceptovalo, až před vstupem HR do EU si SL (správně) duplo a vyjednalo přístup.
Mě tato posloupnost připadá celkem logická. Víc ti nepomůžu, nemíním se bavit o ho*ně. Navíc musím poklidit zahradu a sbalit se na večer do HR.
Když se oddělilo SL, nemělo nárok na žádné vody, protože JUG pokračovala a nepustila jim nic. Jasné?
Když se oddělilo (teda) HR, oddělilo se i se svými vodami, protože z jejich pobřeží se tam stejně nikdo nedostal.
Mezinárodní společenství tyto výše uvedené kroky akceptovalo, až před vstupem HR do EU si SL (správně) duplo a vyjednalo přístup.
Mě tato posloupnost připadá celkem logická. Víc ti nepomůžu, nemíním se bavit o ho*ně. Navíc musím poklidit zahradu a sbalit se na večer do HR.

- Clouseau
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 34
Ty Chorvati sou neskutečný... chjo 

- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
vôbec to nevyzerá dobre.
Som v Chorvátsku, počujem, čo sa naokolo hovorí. Téma č.1
Chorváti vraj budú rozhodnutie ignorovať, a presúvajú tam nejaké lode z Dalmácie
http://www.24sata.hr/news/slovenci-tvrd ... ali-530758
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... e/6323566/
Som v Chorvátsku, počujem, čo sa naokolo hovorí. Téma č.1
Chorváti vraj budú rozhodnutie ignorovať, a presúvajú tam nejaké lode z Dalmácie
http://www.24sata.hr/news/slovenci-tvrd ... ali-530758
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... e/6323566/
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Žiadna kaša sa neje tak horúca ako sa uvarí, je to divadielko politikov pre voličov.
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Denis, práveže - prestáva to tam byť sranda.
http://www.vijesti.rtl.hr/video/vijesti ... e-tenzija/
http://www.vijesti.rtl.hr/video/vijesti ... e-tenzija/
Nevím, jestli to bude, či nebude sranda mezi Slovinci a Chorvaty, ale určitě brzo nebude sranda v Bosně a Hercegovině. Loni jsme jeli z Chorvatska výletem přes BiH a napětí je tam i pro projíždějícího turistu velmi cítit.
Včera jsem plul ze Slovinska do HR, na HR kapitanate spousta lodi I a A a vše v pohodě. Takže zatim žádný problem pro jachtaře