Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » úte zář 23, 2014 10:46 am

Pokud vím, tak na Brači jsou bunkry pro vjezd nevhodné, ale na Visu příp. na Dugi otoku jsou v pohodě. Bohužel na Visu si z toho udělali turistickou atrakci a každou hodinu tam buď autem nebo lodí navážejí turisty. Myslím, však že poslední loď tam přijela na 18h a pak už byl klid. Zeptali jsme se kapitána co šéfoval právě jedné z takové lodi, zda si tam můžeme najet a byl v pohodě. Řekl, že jede naposled a pak to bude volné. Jinak při této příležitosti doporučuji, pokud tam budete, prohlídku podzemních chodeb a kulometných střílen na druhé straně této části ostrova ( už i tam vozí turisty).
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pon říj 06, 2014 10:08 pm

Konec dohadum o cenach..... pekna tabulka kotveni a boji viz zde.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » úte říj 07, 2014 4:00 pm

Peljesac - Orebic - mooring, elektrina, voda - 165 HRK (nad 10 m)
Lastovo - Zaklopatica - mooring, elektrina, voda, sprchy, WC - gratis pri navsteve hospody (konoba Aragosta)
Hvar - Vrboska mestske molo - mooring, elektrina, voda - 150 + 50 HRK

Ahoj P

Edit : doplneno PS
Naposledy upravil(a) Svobodak dne pon říj 13, 2014 12:49 pm, celkem upraveno 1 x.
meloun
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod meloun » úte říj 07, 2014 4:30 pm

tkruska píše:Konec dohadum o cenach.....

To jsem zvedav, co budou Chorvati rikat, az odmitnu platit pozadovanou cenu a budu argumentovat touhle tabulkou. ;)
Luboson
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luboson » pon srp 17, 2015 10:32 pm

V Chorvatsku trávím posledních 10 let na moři minimálně 14 dní v roce a musím říci, že ceny prostě stále celkem lineárně rostou. Letos jsem po letech zakotvil v Milně - místo jsem našel v nové marině (alespoň si ji nepamatuji z dřívějších návštěv) NCI za 485 kn loď 13 m...Voda, elektrika, sociálky, které celou noc holka poctivě "šůrovala", příjemný a ochotný přístup.. Myslím trochu lepší alternativa k ACI.. Velmi nepříjemně mě překvapily letos nové poměry na Biševu - za kotvení u mola s el.přípojkou bez vody 350 kn (pravda - udělali nové záchody), ráno opustit molo do 8 hod., v 8.30 hod na nás zavolali policii.. Do modré jeskyně se na vlastním člunu již nesmí, hlídají tam od rozednění do setmění..Tedy za 100 Kn /osobu vás odvezou lodičkou, ale od 9 hod..To už tam však nesmíte kotvit!-:)Nebo si zaplatit další den.. No, Balkán...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte srp 18, 2015 1:39 pm

Ceny v přístavech letos upravili. Dříve se platilo v městských přístavech 26 kuna/metr a letos to rozdělili. Loď do 10 m jen 20 kuna/m a loď nad 10 m 30 kuna/m. Takže pro menší lodě zlevnili.

Biševo, nábřeží slouží přes den hlavně pro výletní lodě, proto se musí odjet dopoledne. Každopádně je v té zátoce o 100 metrů vedle dost bójí, kam se můžeš přesunout a stát během prohlídky. Letos v červenci jsme tam byli na svojem člunu, za 50 kuna/osoba. Lístek koupen u plovoucí pokladny.

Žirje - Mala Stupica, letos jsem tam poprvé viděl boje a chlapíka co vybíral. Na břebu má boudu, jakési občerstvení. Takže další zátoka, která je v pr.....

Jinak vše funguje skvěle, hezké počasí, přátelští lidé, čistá voda, skvělý jachting.
Luboson
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luboson » úte srp 18, 2015 4:23 pm

S bojkama na Biševu máš pravdu, "vysolili" jich tam celkem dost, ale nás do jeskyně na vlastním člunu před týdnem nepustili, prý to už není možné. Dvakrát jsem to zkusil a dvakrát nás vrátili...Jedině organizovaně na jejich člunech...Samozřejmě za vyšší obnos....
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř srp 19, 2015 9:50 pm

Bacha na "verejny" skluz v Zablace (u Sibeniku). Mistni (vcetne dobrovolnych hasicu!) jsou na turisty dost alergicky. Marina je pouze pro mistnaky a jerab si nemuzes ani zaplatit, coz dokazu pochopit. Ale, kdyz jsem tam lod pak vytahoval, mistni hasic vjel na skluz autem a branil mi ve vyjezdu. Pry ze mu musime zaplatit. Po mensi hadce a trvani si na dokladu, couvnul a odjel. Uplne zbytecna scena. Neni tam zadna cedule a mistni z te mariny te pritom na ten skluz v pohode poslou, spoustelo tam lod hodne cizincu. Jedina vyhoda byla, ze tam lze nechat auto a prives zdarma. Kazdopadne, me tam uz neuvidi.

Na nekterych bojkach te nenechaji vyvazat zadarmo ani pres obed, natoz zakotvit (Kakan, Kaprije).

Jinak mam dobrou storku z kapitanatu v Sibeniku. Byl jsem tam 4x ! Jednou v dobe poledni pauzy. Ok, stane se. Pak po me chtel povinne ruceni - Kapo1 si nenechal vymluvit ze nemusim, pac mam 6kW motor... on pry ze lod neni gumacek a ze pry ho to v systemu bez c. pojisteni nepusti. Nastesti jsem to mel, ale bohuzel na lodi v Zablace. Pri treti navsteve jsme pokrocili dal, ale vystavit doklad na pobytovou taxu "Boravisnu" neslo v systemu zadat. Pak mi neochotne rekl, ze pry at to zkusim vecer, ze tam bude Kapo2 a ten to zvladne.
Vecer prijedu a byl tam Kapo2. Po cca 1/2 volani s pritelem na telefonu zjistil, ze mam v systemu spatne zadany pocet luzek, tedy 0. A ze pry to lze zmenit, ale system mu to nedovoli bez administrativniho poplatku 40 kun !!! Ja na to, ze to je chyba Kapo1, a on ze to chape, ale ze s tim nejde nic delat. Ze jsou to penize statu. Zacal me premlouvat, at to neresim, ze to policiie stejne nechce videt. Jsem mu na to opacil, ze az se neco stane, tak bude problem. A on, ze mam asi pravdu. Takze me to stalo o 40 kun na vic.

Jinak myslim, ze je lepsi kdyz s nima clovek mluvi na ferovku anglicky, i kdyz to moc neumi. Kdyz slysi cestinu, tak si pripadam jako zivocisny pod-druh a moc se nesnazi ti porozumet.

Clovek tam ma furt pocit, ze nekde zapomel zaplatit.... pritom bez turistu :? Kdyby nebylo te krasne vody a neobydlenych ostrovu tak nevim nevim.

At nepisu furt tak negativne, tak 3tydenni dovolena byla super. Delfini skakajici pred pridi, tepla voda, pekne foukalo :D
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » stř zář 02, 2015 3:39 pm

Ahoj, pár čerstvých informací o bójkách a zátokách.
- Žirje Tratinska - nové bójky, zajímavý systém bójek ve trojicích. Červená bójka na tenkém lanu je jen nosná, nelze se k ní vázat. U ní jsou 2 žluté bójky s kovovými oky na vyvázání dvěma lany na 2 vazáky. Bloky 3,5 t, vše vzorně udržované, bezpečné. Cena do 10m 150 Kn, do 12m 200Kn nad 12m 250Kn. Smetí do kontejneru cca 100m od konce zátoky. Restaurace nic moc, není povinná.
- Brač Lučice - nové bójky, mají je rozdělené podle velikosti lodí, na ty největší (7t) se vyvazují lodě až 85´. Nově je molo s muringy pro 6 lodí. Přijíždějícím lodím vyjíždějí vstříc správci bójek i mola a asistují při vyvázání. Lano skrz bójku s okem. Bójky patří restauraci Marino, ale návštěva restaurace není povinná. Ceny - do 39´200 Kn, 40-44´250 Kn, 45-49´300 Kn, 50-56´350 Kn, nad 57´400 Kn.
- Hvar Stari Grad Zavala nové bójky, bloky 2,5 t, od bójky jde lano cca 2m s okem. Cena za 10-14 m 200 Kn. Správce dává účet, bez účtu ani ťuk. Návštěva restaurace není povinná.
- Korčula Vela Luka Gradina nové bójky s kovovým a poplastovaným okem nahoře na vyvázání. Pozor bójky jsou měkké, nafukovací, nevhodné pro lasování. Návštěva restaurace není povinná.
Celkový dojem velmi dobrý, vyvázání všude zcela bezpečné, neváže se na restaurace.
hipo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hipo » stř zář 02, 2015 6:57 pm

Ahoj
Jedna cerstva zprava z ostrovu Budikovac u Visu. Boje zdarma, kotveni taky. Hospoda super, ceny normalni, tedy vyssi ale zubatac skvely. Kdyz jsem majitele pozadal zda by mi neprivezl z nakupu pro hospodu chleba, rekl ze jasne a druhy den ho nechtel za zadnou cenu ani zaplatit. Holt, lidi jsou ruzny vsade. :good:
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Příspěvekod Vladimir1 » pon zář 05, 2016 5:40 pm

Ahoj,
pozor na Brači zátoka Luka restaurant Pipo. Byl jsem gumákem ve vedlejší zátoce Povlja, na zdánlivě širokém průlivu stál Kapitanát, zastavil mne a začal kárat, že jsem jel moc rychle blízko břehu. Namítal jsem, že uprostřed aspoň těch 300m na každou stranu je. Jen se usmál, že průliv má 550m a každý, kdo jede ve skluzu, se dopouští přestupku, tedy i gumák. Nakonec to skončilo domluvou, ale upozornili mne, že tam bývá i policie a vybírá. Takže pozor na ně.
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Vladimir1 » pon zář 05, 2016 5:49 pm

Ahoj,
podle informace na http://www.wosamma.at/bojenfelder/map.php
jsou konečně po tříletých tahanicích v zátoce Vinogradišče na Sv.Klementu (naproti je marina Palmižana) instalovány bójky v počtu 45ks. Ceny jsou níže v originále a jsou větší než malé.
The buoys belong to Toto Meneghello from Toto's Restaurant, and the pricing is as follows:
•high season 01.06. to 01.09: Night 28 kn/mt, Reservation +100 kn, 2nd night 25 kn/mt, Overday 150 kn
•off season: Night 25 kn/mt, Reservation +70 kn, Overday 100 kn
Vladimír
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Vladimir1 » stř črc 12, 2017 5:57 pm

Zkušenost z bójkového pole Brač Lučice pravá strana
Bójky patří Konobě Lučice. Večeře není povinná, ale pokud jdete, máte slevu 10%. Rezervace přes internet MySea. Zde chtějí zajištění rezervace kreditní kartou, v případě zrušení těsně před termínem stáhnou z karty plnou sumu. Jinak se platí na místě správci zátoky. Ten vyjíždí ke každé lodi a pomáhá s uvázáním. Neukázněné jachtaře, kteří chtějí kotvit v bójkovém poli, zavede k volné bójce nebo vykáže. Bójky jsou ve velmi dobrém stavu.
Ceny za noc:
do 26ft 200 HRK
do 36ft 250 HRK
do 46ft 350 HRK
do 56ft 450 HRK
do 70ft 550 HRK
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Vladimir1 » pát črc 14, 2017 6:36 am

Ještě doplnění k Lučici
betonové bloky pro bójky mají 3-5 tun, lana jsou pravidelně kontrolována, takže pocit bezpečí i pro velké lodě. Správce zátoky zajišťuje i dovoz a odvoz do restaurace Lučice. Dnes byla bura, ale v zátoce není problém. Celkově - nic levného, ale za ten pocit bezpečí a za komfort to stojí.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob črc 15, 2017 7:14 am

Pamatuju si, jak mě srazily dvě lodě utržený z bójky za jeden večer. Jedná prezvejkany lano a druhá přijela i s bójkou. Ale bylo to v zátoce opat na kornatech. A je to už dlouho, tak třeba je to teď lepší všude.
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Vladimir1 » sob črc 15, 2017 6:25 pm

Opravdu se to zlepšuje. Nelze stále vzpomínat staré zanedbané bójky s bloky 600kg. Mám zážitek, kdy nás všechny ohrožovala loď utržená z kotvy, posádka v hospodě... A není to jediný případ.
Nové bójky jsou bezpečné. Jsem na Sv.Klementu Vinogradišče, je tu cca 45 nových bójek a na nich lodě až 85 ft. Každý blok má 4,5 t a ještě je zakotvený do dna. Ochotná obsluha, možnost rezervace za 100 Kn. Zdá se mi, že kotva zejména na nekvalitním dně je daleko rizikovější a proto jsem je zcela vynechal.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob črc 15, 2017 7:11 pm

Pociťuji Vladimíre z tvých (jinak chválitebných) příspěvků radost a zadostiučinění. Které já až tak nesdílím.... :?

Jednak si myslím že běžné bloky schválené HR kapitanátem o váze 700 kg byly při správném vyvázání naprosto dostačující. Vidám celkem pravidelně nějakou loď stupidně přitáhlou nakrátko. Při délce lana 3-5 metrů lodě neodskáčou.
Druhá věc jsou ty bóje samotné. Pamatuji léta kdy stávaly 50-60 kun a bylo jich jako šafránu. I méně. Dokonce ve Vele Stupici na Žirje nebo Male Nozdře na Kaprije jsme stávali kolem břehu na kotvách. O Kakanu nemluvě. K základním schopnostem každého tohodobého skippera bylo správně zakotvit. Bylo to krásné a bylo to zadarmo. V tebou vzpomínané zátoce Vinogradišče pamatuji večery kdy nás tam stálo na kotvě i k padesáti. Dnes je problém zátoku na kotvu najít a jenom platit, platit, platit.
Jinde ve Středozemí to skipperské umění ale stále ještě platí. V pátek jedu do Řecka a vím že při nočním větru 20-30 uzlů budu muset skoro všechny noci přečkat na kotvě. Málokdy se stane aby Meltémi na noc polevilo, jak se tomu děje na Jadranu.

A BTW: Jak víš kolik váží ty bloky? Ty to vážíš? Našel jsem si že nejběžnější měrná hmotnost betonu se pohybuje 2000 - 2500 kg/m3. V extrémech 400 - 6000 kg/m3. Při potřebě mít větší základnu než výšku, řekněme 0,5m, mě při tom běžném vychází základna přes 2m. To je dost, nejsem si vědom že bych viděl takové bloky. Ale nějak to nesleduji, možné to je.
A jsem přesvědčen že i takový blok padesáti stopá loď při nesprávném vyvázání dokáže pozvednout a posunout.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » sob črc 15, 2017 8:38 pm

Ahoj, já nevím, jak taková bójková pole v Chorvatsku v reálu vypadají, ale délka vyvázání je dána také vzdáleností okolních bójí a délkou lodi (plus za lodí může být člun). Zažil jsem to na Scilly Islands a moc místa navíc tam nebylo. Takže mnohé lodi stály přídí třeba jen metr od bóje.

P.S. Teď mě ale napadlo, že vzhledem k tidal range až pět metrů musely samotné bóje mít značnou rezervu v délce řetězu/lana mezi blokem a bójí. Možná proto tam i místní takhle stáli.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob črc 15, 2017 8:45 pm

Pokud mají všichni stejně dlouhé lano, stejně jako když mají stejně dlouhý řetěz, točí se ve větru stejně a ke srážce by nemělo dojít. Pro jistotu někdy dávám jeden fender na záď a jeden doprostřed.
Jediná možnost je když se lodě v naprostém bezvětří bezprizorně potulují zátokou. To ale o nárazu nemůžeme mluvit. To může být jenom lehké opření.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob črc 15, 2017 8:51 pm

Loď do lodi ne (i když, plachetnice versus motorák…), ale loď do sousední bóje ano.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob črc 15, 2017 11:19 pm

Tak to né Petře. Bóje jsou vždy rozmístěné tak, aby při vyvázání na těch 3-5 metrů nedosahovaly k žádné z bójí okolních. O rozdílném pohybu plachetnic a motoráků na bójích samozřejmě vím. Proto ty fendry....

Na tebou popisovaném Scilly Islands to museli rozmístňovat diletanti. Nebo hamouni kteří se snažili na malý prostor nacpat co nejvíc bójí. Až takoví hamouni nejsou ani Chorvati.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » ned črc 16, 2017 12:25 am

Diletanti asi ne. Jednak je tam velký nápor, protože je to na celých ostrovech jediné relativně bezpečné místo, krom toho, vzhledem ke zmíněnému přílivu ty bóje asi jsou dost naddimenzované.
Prostě když stojí na bóji dvanáctimetrová loď a má přivázanou dinghy a fouká vítr tak, že stojí směrem „po řadě“, tak další bóji má metr až dva za dinghy. Všichni to vědí, chovají se podle toho a dobře to funguje. Já, s osmi metry šedesáti a dinghy jsem měl rezervu. :)
Pro větší lodi jsou tam bóje s většími rozestupy, za víc peněz. 8)
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Vladimir1 » ned črc 16, 2017 5:41 pm

Ahoj Baharisi,

díky za hezkou odpověď. Ano, za těch 17 let, co si užívám vody Jadranu, jsem si prošel hodně zátok a hodně lodí, ale jak roky jdou, netoužím po adrenalinu, ale po pohodovém pobytu. Takže klidně vydržíme sami s manželkou na jednom místě týden i více, ale chci mít klid a pohodu a jsem ochoten si za to zaplatit. I za větrného počasí chci v noci klidně spát a nemít strach, že se nezkušenému skiperovi uvolní kotva a nadělá v zátoce paseku. Mám známé kluky ze servisu a ti potvrzují, že lodí poškozených ze špatných bójek je opravdu málo na rozdíl od lodí, poškozených v důsledku uvolněné kotvy. Když Chorvaté nařídili zákaz kotvení do 300m od bójkového pole, zřejmě věděli, co dělají. Takže preferuji právě dobré a spolehlivé bójky, kterých přibývá. Ale ty opravdu ještě nejsou všude.

Jako příklad uvádím Žirje. Ve Velké Stupici jsou bójky zanedbané a rizikové a určitě bych tam nešel. Naproti tomu na tom samém ostrově v Tratinske jsou bójky perfektní, udržované, na 3 t blocích. Boris si tam zavedl zajímavý systém s jednou malou nosnou bójkou a dvěma na vyvázání, ale o tom jsem už psal. Ty bloky jsem samozřejmě nevážil, ale věřím tomu, co mi jejich správce říká a pokud vidím na dno, asi má pravdu. Ty rozměry jsou úctyhodné. Někde mají 2 bloky spojené silným řetězem.

Ve Vinogradišči místy vyvazují velké lodě (motoráky 65 a více) mezi bójku a břeh nebo je řadí 2 za sebe - na té prostřední má jedna loď příď a druhá záď. Zajímavé. A zavedli si tu dokonce Managera zátoky (Željko), který sleduje obsazenost, rezervace, objíždí lodě a zjišťuje, jestli je vše OK a jestli nejsou problémy. To jsou věci!

Takže dál budu rád informovat o situaci v bójkovištích, třeba to někomu pomůže.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned črc 16, 2017 7:24 pm

Vladimir1 píše:Takže dál budu rád informovat o situaci v bójkovištích, třeba to někomu pomůže.
Jak jsem psal prve, je to určitě chválihodná činnost a samozřejmě že nám pomůže. :thmbup:
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » ned črc 16, 2017 9:30 pm

Byl jsem cca před měsícem v Chorvatsku zrovna u toho když přitáhli a uložili na místo základ na bójku.A těch keců si nevšímejte,na dotaz co to vlečou odpověděli,že hodně velkou rybu.......došlo nám to až po čase :D
https://www.youtube.com/watch?v=x5uIglE ... e=youtu.be

Zpět na