Dotaz – české jméno součástky
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Dotaz – české jméno součástky
Ahoj, chci poprosit zkušenější o radu:
Jak se česky jmenuje součástka, která je na obrázku vpravo a je označena jako „Gland“? Je to ucpávka hřídele? Nebo se jmenuje jinak?
Předem děkuji.
Jak se česky jmenuje součástka, která je na obrázku vpravo a je označena jako „Gland“? Je to ucpávka hřídele? Nebo se jmenuje jinak?
Předem děkuji.
Re: Dotaz – české jméno součástky
Je to ucpavka. Mas to dobre. Existuje nekolik druhu s ruznym chlazenim (vodou, olejem, vazelinou). Takova nejobycejnejsi je kus hadice, prstynkove svorky a bronzova ucpavka, ktera se temuje lojovou snurou.
Tady jsem ji menil, je tam i fotka: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=65&t=8758&hilit=ucp%C3%A1vka
Tady jsem ji menil, je tam i fotka: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=65&t=8758&hilit=ucp%C3%A1vka
- lynx
- zkušený harcovník
Dík, za odměnu bude další článek.
Pokud ne tady, tak na stránkách ČANY.

Pokud ne tady, tak na stránkách ČANY.

-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Já tomu říkám domeček, nevím proč. A ucpávka je až konopná nebo teflonová šňůra. Ale možná jsem pomýlený.
A co ucpavky, ktere lojovku nebo teflonovou snuru nemaji? Napr. PSS Shaft Seal, ucpavky s karbonovym krouzkem misto lojovky, nove Volvo Penta ucpavky?
-
- moderátor
- Reputace: 234
Nevím kde jsi to vyhrabal, ale obrázek má nedostatky a takhle by to nefungovalo. Buď to musí promejvat voda, tedy schází vstup pro vodu, a nebo to musí být plně vazelíny, a pak schází štaufrovka. Záleží jaké je to zadní ložisko.
-
- moderátor
martinptacek píše:Já tomu říkám domeček, nevím proč. A ucpávka je až konopná nebo teflonová šňůra. Ale možná jsem pomýlený.
Tak tomu říkáš špatně. Domeček je pouzdro ložiska odchytávajiciho axiální sílu od vrtule plus vedení stevenky na horním konci.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
No na obrázku je napsáno, že ten označený prázdný prostor musí být vyplněn. Už není uvedeno čím.
Takže zjednodušeně ano, špatně bych to nenazval. Pro Lynxův účel překladu dle mě dostatečné.
Takže zjednodušeně ano, špatně bych to nenazval. Pro Lynxův účel překladu dle mě dostatečné.
- lynx
- zkušený harcovník
Přesně tak, šlo o identifikaci součástky. Kdybych se zeptal, jak se česky jmenuje gland, asi by nevěděl nikdo. Nebo možná Err.
-
- moderátor
Jo, do ABC mladých techniků a přírodovědců dobrý.
Našel bych si u Vetus.nl položku stern gear systems, je jich tam několik.
Našel bych si u Vetus.nl položku stern gear systems, je jich tam několik.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Jen tak z legrace jsem zadal "gland" do nejobyčejnějšího free slovníku, co mám v telefonu. Vypadla z něj jenom jedna varianta: "ucpávka" 
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
david píše:Nevím kde jsi to vyhrabal, ale obrázek má nedostatky a takhle by to nefungovalo. Buď to musí promejvat voda, tedy schází vstup pro vodu, a nebo to musí být plně vazelíny, a pak schází štaufrovka. Záleží jaké je to zadní ložisko.
me tenkrat ucili ze to je štauferka a ještě jich par mam

- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Vždycky jsem si myslel že gland je to co pritahuje omotavku hřídele. Znam výraz stonegland a gland packing.
Já bych to bral jako jednoduchý nákres, princip fungování, né jako strojní výkres nebo schéma.david píše:...a nebo to musí být plně vazelíny, a pak schází štaufrovka.
Nedokážu to přeložit, ale není možné místo pro klasickou štauferku ono "Cooper/wood tingle covering hole"? Logicky mě to tam vychází....

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Před dvěma lety se utěsnění hřídele diskutovalo tady..
viewtopic.php?f=64&t=8999&p=161694#p161694
viewtopic.php?f=64&t=8999&p=161694#p161694
-
- moderátor
Je to blbě i jako "princip fungování" .
Ta díra vede do prostoru který se vyplňuje nejlépe pryskyřicí, by do necek neteklo. Maže se až mezi "stern tube" a zde nepopsanou stevenkou.
Pro err: ucpávková šňůra se netemuje. Ta se vkládá.
Ta díra vede do prostoru který se vyplňuje nejlépe pryskyřicí, by do necek neteklo. Maže se až mezi "stern tube" a zde nepopsanou stevenkou.
Pro err: ucpávková šňůra se netemuje. Ta se vkládá.
david píše:Pro err: ucpávková šňůra se netemuje. Ta se vkládá.
Zde tva slova pred dvema lety z odkazu vyse: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=65&t=8758&hilit=ucp%C3%A1vka
david píše:i kdyby jsi měl ucpávku metr pod hladinou, tak tam je tlak 0,1 atmosféry.err_ píše:No, to si netroufám. Sotva jsem povolil ucpávku o tři závity, začalo už téct čurůčkem. Tak jsem to zase zpět utáhl. Mám 6t ocel a to už tlak asi je.
připrav si na míru uříznutou šňuru - na šikmej řez, a malej temovák. ( vypadá to jako tupej majzlík, nebo stačí kousek plocháče, o něco tenčího, než je škvíra mezi hřídelí a ucpávkou)
zatni zuby, vytoč přítlačnej kroužek a vraž to tam. Šňůru po naměření můžeš poklepání trošičku zplacatit, jde tam líp. trochu to cáká, ale tím se nepotopíš.
někdy jde zastrčit prstama, když ne, naklepneš jí tím temovákem. pěkně z jedný strany dokola.
jo a dej tam bílou lojovku
Uprimne, je mi to jedno jak se tomu rika. Pro me je dulezite, ze at to tam strkam temovakem nebo i drivkem na michani barev (ktere je na to perfektni), drzi to a je to stale funkcni. Uz jsem daval jeden krouzek navic na vode a v pohode. Vase rady fungovaly, pomohly. K tomu jsem si neco nacetl a prohlidl nejake to video a nebyl problem. Tedy az na tu zapomenutou matici ...
Take jsem mozna mohl dopsat, ze pokud bych to menil na vode cele, nedal bych to, protoze mam hned za sroubem skeg. Na vode mohou ucpavku menit jen ty lode, co jej nemaji nebo ho maji dal od sroubu. Ja ho musel dat dolu, jinak nejde vysunout hridel z prevodovky.
-
- moderátor
"někdy jde zatlačit prstama, když ne, naklepneš ji tím temovákek"
Čteš něco o temování? Naklepnout nebo temovat je sakra rozdíl.
Čteš něco o temování? Naklepnout nebo temovat je sakra rozdíl.
Vim, co je temovani. Ale nemuze se na to divat uzce, jako ze muzes temovat jen skviru mezi prkny lode a tlacit mezi ne prizi, vlnu, bavlnu. Temovat se da i cokoli jineho. Ve skutecnosti vyznam slova temovat znamena: utesnit spoj dusanim, klinovanim za pouziti tesniciho materialu, ale take treba kovanim (cinnost - rozkovani spojovanych casti). Tak snad nejsem uplne vedle. Treba je jedno, zda dusas lojovku nebo zda dusas prizi. Jen pro legraci, temovaci material muze byt i drevo samotne 

-
- moderátor
Netřeba opisovat Wiki. Jde mi o to, že ucpávková šňůra se do ucpávky nerve, ale pouze natlačí a pak přiměřeně dotlačí protikusem ucpávky. Jen tak, aby neteklo, kapat malinko by měla. Aby v lodi nebyl rybník stačí pod ní dát krabičku se savým matrošem (žínka na nádobí). Co nakapeme, to se odpaří.