Záchrana lodi Pitter

Jak jsem vyrobil/a průšvih na lodi , jak jsme se dostali do velkých potíží.
Prostě příběhy, události a zažitky pro ponaučení,

Moderátoři: vilma, Pepa

mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Záchrana lodi Pitter

Příspěvekod mikel » sob zář 23, 2017 3:25 pm

Dne 10. září za silného Juga cca 30knt do otevřené zátoky Vela Stupica na Žirje kolem poledne připlouvá loď rakouské posádky od společnosti Pitter s tím, že se zakotví, jistě po náročné plavbě v nepříjemných vlnách, na bójku. Pro mě však nepochopitelně, začali manévr tak, že si lano pro vyvázání na vybranou bóji dali na střední vazák na levoboku, otevřeli zadní plato lodi a jali se bój chytnout couváním resp. bokem, protože si v tom silném větru nepostavili loď do protivětru. No co se stalo: lano, které jim viselo z boku lodě, namotali na lodní vrtuli. Loď najednou neovladatelná a bokem je to hnalo na skaliska před restaurací v zátoce. Jistě to tam z Vás mnozí znají. Posádka zmateně pobíhala po palubě, jeden člen z šestičlenné posádky, kterou tvořili kapitán, čtyři ženy a ještě jeden muž. Ten skočil s dalším lanem do vody k bóji, kterou loď míjela. Zachytil se, ale síla větru opírající se do boku zplouvající lodě byla silná a on se neudržel. Náhodou jsem na jejich manévr s připlutím koukal z paluby lodě, kde jsem byl jako kapitán. Když jsem zpozoroval, jak je to velmi rychle unáší, křičel jsem na kapitána, aby hodili kotvu. Naštěstí trochu mluvím anglicky, tak mi rozuměli, ale výzvu jsem opakoval nejméně pětkrát. Kapitán lodi vyslal na přední část lodi členku posádky, aby spustila kotvu, ta však nejprve musela odvázat přivázaný dinghy, který ji bránil k přístupu k ovladači kotvy. Za pověstnou minutu dvanáct se ji podařilo kotvu spustit. Ta je zachránila od totálního poškození lodě viz. foto: [img]IMG-20170910-WA0003[/img]
Další pokračování záchrany bude možnost vidět na videu, které točil můj člen posádky na mobil. Dodám odkaz.
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Záchrana lodi Pitter

Příspěvekod mikel » ned zář 24, 2017 10:58 am

mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikel » ned zář 24, 2017 11:18 am

Připlouvám tam na dinghy spolu se členem mé posádky. Na místě je Mateo, majitel z restaurace, který je pomohl alespoň prozatím přivázat na volnou bójku. Lezu pod jachtu, nic příjemného, vlnobití mě házelo do lodě. Potápím se a rozmotávám postupně namotané lano na vrtuli. Poznámka, ještě když pak nakonec odplouvali, tak ho ještě i přes mé pokyny nevytáhli, mohli se nakonec pitomci namotat podruhé. Pak lezu na palubu, odstrkávám zmateného kapitána, který tam je vidět jen do půl těla, jak přitahuje vinšnou loď na již zachycenou bój. Jenže měl jen dva závity a lano prokluzovalo. Namotal jsem mu další dva a hned jsme se začali k bojce stáčet. Zkoušek jsem loď na zpětný chod a plný "knedlík", jenže nereagovala. Stála na kýlu, ale hlavně ji držela kotva, která byla jak jsem pak zjistil zaseklá ve skále. To je vlastně i zachránilo. Vrátil jsem se vyndat kotvu. Vlny mě ale házely a špatně jsem se tam dostával. Nakonec po několika minutách mi připlaval na pomoc kluk z mé posádky a na několikáterý pokus se nám podařilo zaseklou kotvu cca ze 2m vyprostit. Rakušáci nakonec přejeli na jinou boji, kde je Mateo pomohl přivázat. Proč však tohle vše píši? Mrzí mě, že kapitán této plachetnice Malemok III, nám ani nepoděkoval, stačilo říct " díky vole". Možná byl v šoku a byl rád, že byl rád. Jen utrousil, že naplouvání s lodí bokem na boji, dělá běžně, takže se žádná chyba vlastně nestala.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » ned zář 24, 2017 11:36 am

Video není dostupné.

Koukám, že jsi docela často svědkem kritických situací – během necelých 14 dní dvakrát.
Hmmm, nerad bych Tě potkal na moři. :)
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » ned zář 24, 2017 11:53 am

Video není dostupné :-((
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned zář 24, 2017 2:45 pm

:shock:
Tak buď jsi byl ve Vele Stupici a nebyl tam Matteo, nebo tam byl a byl jsi v Male Nozdre.
Případně Matteo zabalil zavedenou konobu a přestěhoval se na Žirje. Video napoví..... :lol:

Obrázek
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikel » ned zář 24, 2017 3:13 pm

Byla to Vela Stupica, ale jméno Mateo jsem se dozvěděl později. To zda člověk na člunu byl někdo jiný, není úplně podstatné.
vinar
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod vinar » ned zář 24, 2017 4:19 pm

jako clena mikeovy posadky, ktery sledoval zachranu z jachty, musim rict ze kluci v tom pocasi riskovali vlastni zraneni (potopte se pod lod ktera lita ve vlnach tam a zpatky...) a nebejt jich tak posadka z lodi Pitter muze jit na autobus. proto je pro mne nepochopitelne ze kapitan zachranene lodi neprijel vecer s basou piv, nebo aspon klukum nepodekoval. to jsme fakt cumeli.

Zpět na