PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Re: PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)

Příspěvekod asasek » úte dub 10, 2018 6:41 pm

Dobrej trik s tím igelitem. Stačí pytlík na rohlíky, nebo je moc tenkej a při sundavání by se potrhal?

Tmelení je jenom estetické (aby na barvě nevystupoval vzor/mřížka tkaniny), nebo má i nějakou významnou funkci (a tedy se nevyplatí šetřit si práci = inovovat)?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte dub 10, 2018 7:40 pm

asasek píše:Dobrej trik s tím igelitem. Stačí pytlík na rohlíky, nebo je moc tenkej a při sundavání by se potrhal?

Tmelení je jenom estetické (aby na barvě nevystupoval vzor/mřížka tkaniny), nebo má i nějakou významnou funkci (a tedy se nevyplatí šetřit si práci = inovovat)?

Na epoxid igelit, na polyester mikrotén, jinak se ti to spojí a nestrhneš to. Je lepší silnější folie, protože se tak nekrabatí a tím pádem máš hladší povrch. Tmelení má spíš estetickej význam, funkční bude tak na nějakejch závodních speciálech. Já osobně se s tím nějak nepářu a vždycky přelíznu ty největší nerovnosti a výsledek jsi vlastně viděl. Mám to pro zábavua ne na parádu, tak tomu nebudu dělat otroka.
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod glenr » úte dub 10, 2018 8:01 pm

to Oline ty nas všechny strašně pucuješ no prostě se s tím moc patláme :)
Jinak děkuji za info o stěžni asi se podívám na tu aluplus.
Jen bych poprosil o názor na sílu toho stěžně chci ho nechat v délce 6m a k tomu udělat plachtu cca 7m2 zvladne to ten stěžeň (zdá se mi to dost vysoke)
Jinak na laminování mám koupenou silnější folii na malování ale to je zatím hudba budoucnosti.

To Viky_CZ z Pardubic je firma ehliník
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte dub 10, 2018 8:24 pm

glenr píše:To Viky_CZ z Pardubic je firma ehliník

No jo, adresa provozovny stejna, kontakty stejny. :-) Jezdivam tam nakupovat.
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod asasek » stř dub 11, 2018 10:36 am

Tak dneska za světla koukám, že těch bublin je tam poněkud víc - dohromady asi polovina té přední "ostré" hrany. Přepadá mě lenost, asi budu zase inovovat, snad toho nebudu litovat :)
Takže zkusím do těch bublin natlačit epoxid stříkačkou s jehlou - dutiny se vyplní, podlepí a mělo by to snad fungovat. Kdyby ty bubliny nebyly na hraně, ale někde v ploše, tak by tenhle postup udělal bouli - ale na hraně to je šumák, hrana je sama o sobě jedna velká boule :)

A na tmelení se vykašlu. Asi by to mělo smysl při plošném laminování - tam vyrovnání nerovností ušetří dost barvy - ale když dělám jenom hrany, tak mi to přijde zbytečné. Jak říká Olin - nedělám to pro parádu :)
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » čtv dub 12, 2018 10:00 am

To Oline
Před rokem jsi myslím zkoušel nátěr kachny psals že jsi zkoušel cca 3 barvy, jak vypadají nátěry po roce?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv dub 12, 2018 1:06 pm

glenr píše:To Oline
Před rokem jsi myslím zkoušel nátěr kachny psals že jsi zkoušel cca 3 barvy, jak vypadají nátěry po roce?

Až na pár mechanických poškození pořád stejně...
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod asasek » pon dub 16, 2018 11:42 am

Tak stříkačka s jehlou se na bubliny osvědčila - výsledek vypadá OK. Pozor, jehla je potřeba větší - měl jsem 0,9mm a epoxid se do stříkačky tak tak protlačil (nabrat 2mm trvalo cca minutu - a to mám extra řídký LH 160 od Havla). Jinak bublin, které potřebovaly jehlu, tam nakonec bylo jen pár - zbytek byly světlý místa, pod kterýma jenom překližka vypila epoxid (takže nedržely), ty stačilo přetřít a trochu pošťourat lékařskou špachtličkou (aby epoxid prosákl pod tkaninu).

Při laminování zbytku jsem se na igelit vykašlal, místo toho jsem začal tím, že jsem všechny hrany nejdřív pěkně přetřel (napustil) epoxidem. Pak jsem ještě tkaninu průběžně přetíral, kde bylo vidět, že překližka hodně pije. Nakonec mám jenom pár světlejších flíčků na hraně, kterou jsem dělal poslední - to už mi nezbyl epoxid na doplňovací přetírání a nechtělo se mi rozdělávat další... otázka je, jestli by igelit zabránil překližce tolik chlastat, ale já jsem asi spíš rád, že se nachlastala a bude pevnější :)

Nicméně budu-li někdy laminovat plošně, tak překližku předem zlehka napenetruju, protože jinak by spotřeba epoxidu byla dost drastická :)
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » stř dub 25, 2018 7:53 am

Ahoj.
Tak hlásím další rozestavěnou kachnu v Čechách.
Po letech jsem se začátkem roku pustil do stavby. Teď jsem se dostal do stavu, kdy mám připravené bočnice a přepážky na montáž. Už jsem to i cvičně složil a sešrouboval dohromady. Dělám variantu se vzduchovýma kapsama vepředu (cca 30cm) a vzadu (cca25cm).
Dále mám připravený a vybroušený do profilu list kormidla a kačenu (použil jsem 3x6mm překližku).
Při výrobě se hodně inspiruji plánem od zkušeného PDR-kaře "Karla", který mi laskavě poskytl - díky.
Mým tempem to vidím reálně na vodu někdy letos na podzim :-( I když chci samozřejmě dřív.

C.
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » pát dub 27, 2018 11:39 am

Á broušení profilu listu to je zajímavé téma to bych poprosil oo trochu rozvedení. Jak postupovat, aby to bylou souběžné (z obou stran stejné) čím opracovávat : bruskou, flexou, hoblíkem?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát dub 27, 2018 2:31 pm

Nejlepší je si udělat šablonu a vzít to frézou. El.hoblíkem to jde též dobře. Já osobně jsem použil pásovou brusku připevněnou k desce stolu.
Flexu bych asi mic nepoužíval, protože hrozí podbroušení.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát dub 27, 2018 11:39 pm

Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » pon dub 30, 2018 8:17 am

Super způsob výroby profilu! příště to tak udělám...
Já to dělal klasičtější metodou.... Ruční frézkou jsem si po 2cm - 3cm udělal (podélné) drážky do hloubky podle profilu a zbytek materiálu mezi jsem pak odbrousil flexou a vibračkou. Kormidlo bylo docela OK - tam jsem měl rozteč 2cm a dával jsem si záležet.
U kačeny jsem spěchal + rozteč 3cm a občas jsem probrousil. No ale je to na kačenu - tak se to snese :D
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod asasek » pon dub 30, 2018 10:39 am

Profil jsem dělal ručním hoblíkem "od oka" - vzhledem k tomu, že kýl i kormidlo mám z překližky, tak se dalo dobře orientovat podle vrstev. Prostě šlo o to mít "vrstevnice" zhruba ve stejné vzdálenosti od kraje. Bylo to za 2 hoďky hotový (kýl i kormidlo) - vyrábět si na to nějaký udělátko by asi trvalo dýl, a na kačenu to bohatě stačí :)
Ale asi to chce mít ten hoblík dobře nabroušenej, jinak se člověk nadře. Nicméně s ostrým nářadím se dělá jedna báseň - rychle, přesně a lehce. Od té doby, co jsem si pořídil japonskou pilku a při řezání prken na podlahu půdy jsem zjistil, že jsem s ní skoro stejně rychlej jako s kocourem (akorát že od japonky je krásný, čistý, hladký řez), jsem na ruční nářadí trochu ujetej :)
A ani není potřeba kupovat nějaký drahý nářadí - aspoň dláta a hoblíky stačí obyč (raději ne Čína, ale nejlevnější Narex je v pohodě) - trik je v tom mít dobré brousky a pomůcku, která při broušení drží úhel ostří:
https://cestadreva.cz/page/obchod/brousici-pomucky
Tady je postup broušení - dláta a plaz hoblíku se brousí stejným způsobem:
https://www.youtube.com/watch?v=_ggwG41PuEg
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » stř kvě 09, 2018 8:46 pm

No moc jste mě nenadchly s kormidlem a kýlem to bude pěkna sranda prubnu asi ten hoblík :(
Ještě dotaz co kdo máte za motor dvou či čtyř takt a co obsah jak to jede když to má ploché dno? Koukal jsem na
https://parsunmarine.webnode.cz/lodni-m ... ni-motory/
Je to lehké a cenově přijatelne když by to bylo jen na pdrko, ale jestli to bude vubec k něčemu nebo k ničemu?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » stř kvě 09, 2018 9:54 pm

Vzhledem k poměru délka/šířka nepočítej se žádnou závratnou rychlostí. Já na něm měl pověšenýho Crescenta 3,9hp a tlačil jsem s ním snad 3km/h. Nemůžu ti ale říct, jak to pomaže normálně, protože to bylo proti proudu, větru s vyvlátou plachtou a se špatně vytrimovaným motorem chyceným vedle kormidla na desce prošroubovaný rovnou k zrcadlu. Takže za ideálních podmínek a s pořádným podseklým držákem motoru odhaduju toho Parsuna tak 7-10km/h v jedný osobě. Raději bych ale koupil nějakou bazarovku, která bude za menší peníz na vyšší úrovni. Zase ten Parsun ale vypadá jako vzduchem chlazenej, což taky přináší jisté výhody. Sice bude trochu hlučnější, ale teoreticky bezúdržbovej a nesmrtelnej motorek.
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » čtv kvě 10, 2018 9:34 pm

To: Oline
Oline koukal jsem že máš na vnitřní straně bortů latě na sedačku - používáš či použils do lodi lavičku nebo to nakonec je doplněk který nepoužíváš?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv kvě 10, 2018 10:34 pm

glenr píše:To: Oline
Oline koukal jsem že máš na vnitřní straně bortů latě na sedačku - používáš či použils do lodi lavičku nebo to nakonec je doplněk který nepoužíváš?

Jdyž jsem na kachně sám, tak používám. Jako sedačka slouží obdélník řízlej z 9mm překližky. Druhej důvod je, že kachnu chci do budoucna osadit i veslama a při sezení na boku by se blbě veslovalo.
Moh bys ale taky průběžně ukazovat, jak postupuješ. Myslím, že nejsem jedinej, kdo rád sleduje stavby v různých fázích.
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » pát kvě 11, 2018 9:44 am

nojo nojo dobře postupuji pomalu dam sem nějaké fotky :) přece jen je to vedlejší produkt ktery chci s holkama prubnout o prazdninách a žena se stale bojí že se to potopí....
zde je odkaz:
https://glenr.rajce.idnes.cz/PD_racer/
A za rady a porady jsem vděčen mě teď bude čekat laminování a šití plachty abych mohl spočítat kam dám kýl.
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod asasek » pát kvě 11, 2018 10:26 am

Já mám vzduchový komory vepředu a vzadu, takže sedím rovnou na dně - výhoda je, že se můžu zádama opírat o bok/záď; nevýhoda je, že na dně je z mně neznámých důvodů vždycky loužička (asi nakape z pádla/vesla), takže nějaké lehce vyvýšené sedátko by se hodilo. Ale zatím mě nenapadl šikovný a jednoduchý způsob, jak sedátko dodělat (taky to zatím nebyla priorita, možná bude nejjednodušší nějaký nafukovací polštářek).
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát kvě 11, 2018 3:40 pm

Ondra- Možná by ti stačil rošt z tenkejch latěk, nebo z proužků překližky.
glenr- Pěkná a pečlivá práce! Já bych se s tím nedokázal takhle párat. Chybí mi trpělivost. Třeba latě, kde nejsou vidět jsem nařezal ze šalovacích chlupatých prken, na kterých byl místy zbytek betonu. Však kachna vypadá pěkně až tak z pěti metrů. Z blízka je to prasečina.
Kde jsi vzal inspiraci na ty kontrolní otvory?
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » pát kvě 11, 2018 5:03 pm

No inspirace je snadná stačí prohlednout cca 1035 lodí a jejich články a fotky jeden kluk v Polsku použil tyto krabky :) na lodi se pokouším vyzkoušet některé varianty stavby kdybych se rozhodl postavit Drift boat či Dory boat, dost mě láká vyzkoušet něco stich and glue.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » pát kvě 11, 2018 8:52 pm

Taky jsem na to koukal a nepoznal jsem co to jsou za krabice.
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod asasek » pon kvě 14, 2018 11:14 am

Rošt je samozřejmě to první, co mě napadlo, ale moc se mi do toho nechce - jednak se bojím, že by dříve či později vydřel barvu (což by asi to řešit nějakým filcem, jenže ten filc pak zase bude dost fuj); a jednak by to byl další krám, co zabírá místo v autě (úplně mi stačí ploutev a kormidlo).

Dotaz k epoxy barvě - všude se tu píše 2x základovka a pak jednou finální. Tak jsem natíral tu finální (žlutou) a aby přes ní základovka (šedá) neprosvítala, musel jsem dávat dost tlustou vrstvu (a stejně místy prosvítá). Tak nevím, nebyla by ta finální lepší taky nadvakrát? Nebo ta epoxidovka tlustou vrstvu snese, a na lodi to dává nějakou výhodu? Nebo měl původní autor rady základovku stejné barvy jako finální vrstvu, takže prosvítání neřešil?
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod glenr » úte kvě 15, 2018 8:55 am

Nemužu říct ohledně epoxidové barvy přesné informace, ale nějaký pátek jsem dělal lakýrníka a platí pravidlo více slabých vrstev.
Na dřevo 2-3 vrstvy základu a pak se dával vrchní nátěr. Jednou slabě (lehce ředěný) a pak ještě jeden nátěr vrchní. Mezi každou vrstvou přebrousit (jemně neprobrousit) to pomáhá spojení vrstev. Jedna silná vrstva má větší tendenci praskat - je krehčí.
To je základní pravidlo (tak jsem se to učil ale myslím že to platí i dnes). Občas člověk narazí na nátěry které se loupou šupinkují to je ošizený nátěr který nebyl základován a broušen.
Jinak kryvost některých barev je tristní - červená žlutá - málo pigmentu

Zpět na