Nádobí na loď

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Nádobí na loď

Příspěvekod LadaM » pát srp 17, 2018 1:50 pm

Ahoj,
protože nám plavčíci dorůstají, plánuji nahradit stávající kombinaci toho, co doma zbylo a kempingového nádobí regulérní sadou nádobí pro 4 osoby. Myslím spíš jídelní servis. Hrnce apod. jsme už docela vychytali. Dopředu jsem zavhrnul plastové (melaminové) "echt marine" sady - i když je to asi funkční, nějak mi to nevoní. Zatím je můj největší favorit tenkostěnné skleněné nádobí, které je ostatně i na většině charterových lodí. Plusem je nižší váha a menší objem naštosovaných talířů a misek proti porcelánu. Jednoduchá bílá je univerzální. Snesl bych třeba modrý proužek, ale směrové růžice, vlajky či plachetničky už jsou na mě moc :)
Budu rád, podělíte-li se se mnou i ostatními o tipy či vlastní zkušenosti co je dobré a co se naopak neosvědčilo. Ať už funkčně, esteticky, skladností či životností.

Díky, Láďa

PS: Abych rovnou také přispěl, tak nám se kromě nerezového středního hrnce a malého rendlíku osvědčila kempingová hliníková (s nepřilnavým povrchem) konvička na vodu a čaj (tuším Primus), docela dobrý je silikonový skládací cedník vzor harmonika (i když většinou cedím přes pokličku a přes bort :) ) a potom jsem vyrobil z většího bukového prkénka poklop dřezu, takže vznikla další plocha na krájení.
Vaříme na lihu a místa v mělkých poličkách je pomálu.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Re: Nádobí na loď

Příspěvekod vasaditkavasa » pát srp 17, 2018 2:05 pm

Ahoj, na loď a do karavanu jsme si koupili talíře z bambusu a jsme s nimi spokojeni. Na rozdíl od melaminu by měly být zdravotně nezávadné a přitom mají podobné vlastnosti - jsou lehké, nerozbitné, lehce se myjí a jsou trvanlivé.

Pokud však nemáš strach ze střepů skla, tak sklo je sklo...
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát srp 17, 2018 4:14 pm

vasaditkavasa píše:...... Na rozdíl od melaminu by měly být zdravotně nezávadné ......

Nesouhlasím se zpochybňováním zdravotní nezávadnosti dnešního melaminu. V soudobé Evropě atakované ekologickými teroristy.
Kolik dnů v roce jsi na lodi nebo v karavanu?
Bambusové nádobí je také spojováno a těsněno nějakou pryskyřicí nebo něčím pravděpodobně syntetickým.

Osobně se mi více nelíbí hliníkové konvice. Ačkoliv my jsme s hliníkovým nádobím prožili mnoho desítek let vandrů, rodinných dovolených. Generace našich rodičů (od šedesátých let minulého století) měla hliníkové tlakové hrnce a konvice běžně v kuchyni. Nikdy jsem neslyšel, že by měl někdo zdravotní problémy z materiálů používaných na nádobí.

Uklízení střepů rozbitého skla nebo porcelánu v lodi je skvělá zábava. Zvláště jsou -li na palubě děti.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vasaditkavasa » sob srp 18, 2018 8:48 am

Doporučení časopisu dTest
Jistotu, že je Vámi zakoupené melaminové nádobí zdravotně nezávadné, tj. nemigruje z něj formaldehyd do jídla, či naopak zdravotně závadné, byste získala pouze laboratorními zkouškami. Jejich cena však vysoce převyšuje cenu koupeného nádobí. Melaminové nádobí, které bylo v posledních letech zachyceno a před kterým byli spotřebitelé varováni, pocházelo především z kamenných obchodů - místo koupě tedy není žádnou jistotou. A protože vlastními smysly nemůžeme poznat, zda je nádobí v pořádku, doporučujeme spotřebitelům řídit se principem předběžné opatrnosti - raději nádobí z tohoto materiálu nekupovat a dát přednost jinému materiálu, např. porcelánu i za cenu, že dítě může talířek či hrníček rozbít. Formaldehyd se do organismu dostává s jídlem, je těkavý, takže i dýcháním, a stykem s kůží. Není vhodné toto nádobí dávat dětem např. na hraní.

Za mě melamin rozhodně nee. S určitostí nezávadné je sklo, porcelán, nerez.

Všem přeji dobrou chuť ať už jíte z melaminu, bambusu či jiného nádobí ;)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » sob srp 18, 2018 11:53 am

Neuvedl jsi, kdo platil ten článek v dTestu. Jedná se komerční médium.
Současné hygienické standardy neumožňují prodávat zdravotně závadné nádobí.

Mám zkušenosti s pořezanými končetinami od rozbitého skleněného a porcelánového nádobí na lodi.

Každý máme nějaké zkušenosti a něčemu věříme.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vasaditkavasa » sob srp 18, 2018 1:34 pm

Neuvedl jsem kdo platil článek dtest, protože to nevím. Bohužel takových informací o melaminu je více, ale jak jsi uvedl, ty samé informace můžou být za nějakou dobu o bambusovém nádobí a dalším. Svět nás nechá něco nakoupit s tím, že to je to nejlepší a následně potom proběhnou testy a vše je jinak.
V každém případě koupit si marine melamin sadu za 3.000,- Kč, taky bych nechtěl věřit tomu, že může být něco špatně. Navíc problém je v tom, že člověk to nepozná, jídlo chuť nezmění, není to cítit a na zdraví to člověk taky nepozná ihned...
Další věc je ta, že z toho běžný jachtař či karavanista jí max. 2 měsíce v roce (já cca 6 týdnů).
Rozbité sklo na lodi je problém a není to nic příjemného, to je pravda.
O zkušenostech to v tomto tématu není, ani ty ani já skutečně nevíme zda je to či ono závadné či nikoliv do jaké míry to může ovlivnit naše zdraví. Je to spíše jak jsi psal o tom, čemu kdo věří a chce věřit.

Za nás:
- talíře bambus
- nádobí nerez
- na pití používáme a nejvíce se mi osvědčily skleněné zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem (sklo je dostatečně pevné, odolné vařící vodě a lze jednoduše zavřít, takže se nic nevyleje) - ještě jsem žádnou nerozbil ani při volnějším uložení při přepravě, navíc jsou různé tvary i objemy s ouškem nebo bez
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » sob srp 18, 2018 1:37 pm

Porcelánové nebo skleněné nádobí nemá dole gumový kroužek, aby neklouzalo po stole. Kdybychom se měli řídit důsledně principem "předběžné opatrnosti", který prosazují ekoteroristi, tak bychom neměli žádné léky, žádné technologie. Neměli bychom se raději ani narodit: Život je velmi nebezpečný - Člověk může umřít!

Zpět na