Ahoj
Existuje nějaké pravidlo,jak dlouho vydrží kotevní řetěz? Mám na své jachtě 14 let starý 8 mm řetěz. Pozink, začíná reznout. Jsem na jachtě cca čtyři měsíce ročně a až na vyjímky na kotvě. Má tedy za sebou hodně. Mám ho nechat pozinkovat nebo raději nový?
Díky za rady
Životnost kotevního retezu
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Re: Životnost kotevního retezu
Tohle je na libovuli kazdeho.Videl jsem i retezy, ze kterych na vratku opadavaly rezate okuje. Otazka zni spise tak, jak moc rad po narocne plavbe a v noci spis ... ?
Ano. V noci rád spím. A nemyslím problém řetězu s rezatenim, ale spíše jeho únavová pevnost. Jestli je nějaká dobrá námořnická praxe kolik let řetěz používat.
Nevim, ja to sleduji pohledove, rez + zuzeni ocek v miste, kde po sobe klouzou. Ale pokud jej mas 14 let, asi bych investici do 10 tis. Kc za 60m retezu provedl. Jako soucast nakladu na udrzbu. Za tu dobu mas jiz v lodni pokladne stejne usetreno podstatne vice.
Ahoj, mám tento dotaz a předem se omlouvám, že se tématu životnost kotevního řetězu týká jen okrajově. Měl jsem z charteru loď, která měla kotvu, co se spouští ze zádi, uvázanou na takové pásce a nikoliv na laně. Páska byla navinutá na navijáku. Naviják byl potom připevněný na relingu. Asi to znáte a víte o čem mluvím. Ptal jsem se technika, jestli je nějaký rozdíl v použití takové kotvy a on mi řekl, že není. Kotva se vypustí, páska se odmotá a potom se uváže na vazák na lodi. Přiznám se, že to se mi moc nezdálo hlavně proto, že páska by se poměrně těžko uvazovala kolem vazáku, na rozdíl od lana, páska byla totiž docela tuhá na uvázání uzle. Můžete mi říct prosím, jestli se páska opravdu používá uvedeným způsobem? Díky. BVP1
Pouziva. Ale spise prave ze zade. Ma to sva pro i proti. A kdyz pouzijes hledani z vrchni listy, naleznes o tom tady cele vlakno.
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=13&t=10505&
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=13&t=10505&
Díky za odpověď, to vlákno znám. Řeší tam spíše, kde výhodněji koupit kotevní naviják.
Je tady jeste jedno nebo dve vlakna, kde se resi primo zpusob pouziti. Matne si vzpominam, ze jsme tam resili plovatelnost, predreni, manipulaci s plochym paskem misto lana apod.