Motorová 2 kajutová loď - diesel/benzin?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Motorová 2 kajutová loď - diesel/benzin?

Příspěvekod BigBlog » pon úno 11, 2019 12:02 pm

Zdravím všechny... Rád bych zakoupil motorový člun na pobřežní plavbu na moři. Ne nový, ale max stáří do 5 let, cca 8-10 metrů, min 2 kajuty, wc... Má někdo zkušenosti s nákupem 2 kajutové motorového člunu? Zajímají mne názory na oddělené kajuty od salonu ano nebo ne? Je to praktické? Jak funguje u těchto člunů v maríně napojení na vodu a na el?... nebo např Jaký je praktický rozdíl mezi dieselem a benzinem (mimo to že je na naftu nebo na benzin... :D ) Má někdo konkrétní zkušenost s takovým člunem v marínách It a Hr s celoročním kotvením/parkování? Kolik platíte za rok? Jak zazimujete loď, popř taháte ji do čech? Jakou jste koupili? Jmenuji se David a jsem severočech. Doufám, že zde naleznu více podobných kolegů nebo kamarádů, kteří jsou zde určitě někde roztroušeni... nenašel jsem v ostatních odkazech a tématech vlákno pouze na toto téma, takže snad to nebude nikomu vadit, když to takto zde popíšu.... Je fajn, že je tu dost lidí, co se pohybuje na vodě, takže snad jsem správně. ;) Děkuji
Pokud jsem někomu šlápnul na kuří oko tak se omlouvám...můžete mne nasměrovat? děkuji :crazy:
BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Motorová 2 kajutová loď - diesel/benzin?

Příspěvekod BigBlog » čtv úno 28, 2019 9:35 am

...stále nikdo s motorovou jachtou? 8)
... hledám přátele/kamarády, kteří již motorovku mají a podělí se s námi o rady a zkušenosti...
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » čtv úno 28, 2019 10:04 am

Ahoj, máš SZ
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv úno 28, 2019 11:18 am

Motorovou jachtu nemám a tak nevím, jestli ti mohu radit.

Kajuty a salon a jejich uspořádání záleží na tvém vkusu. Dost se to liší, jestli jedeš s dětma, jenom s manželkou, nebo s kamarády a sudem piva, s manželkou a jejíma kamarádkama, bez manželky a s hodně kamarádkama :D . Ono těch variant je dost, a záleží i na délce pobytu.

Asi si to chce nejprve podobnou loď půjčit, vyzkoušet a sám poznáš co hledáš. :?

Elektrika se v marině připojuje kabelem, zatím co voda hadicí. :D

Roční stání na vodě v marině počítej 5 tisíc Eur a ta voda a elektrika je již v ceně :)

10 metrů motorák se tahat do ČR již moc nedá, kvůli šířce a hmotnosti.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv úno 28, 2019 12:02 pm

BigBlogu...zajeď si příští víkend do Tullnu na výstavu lodí, můžeš si tam prolézt spoustu lodí, nasbíráš prospekty, trochu se zorientuješ, co se ti vlastně líbí a co by ti vyhovovalo, popovídáš si s prodejci...jestli nakonec koupíš novou nebo oplutou je jedno, ale uděláš si jakousi představu. Je tu i vlákno o výstavě, můžeš se s někým domluvit a jet společně a seznámíš se.... :good:

odkaz na výstavu zde
BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod BigBlog » čtv úno 28, 2019 2:19 pm

Ahoj všichni, děkuji za příspěvky a také za SZ děkuji.

Ano asi nejlepší kontakty na lodě budou zatím výstavy, teď v Praze a pak Bratislava atd...je toho na březen celkem dost.

Jinak já vůbec nejsem vyhraněn pouze na motorovku, ale jak už tak několik let honím vítr na surfu, tak jsem si řekl, že s lodí už to nechám na motoru, i když jak často vidím, tak většina plachetnic jezdí v Hr a v It většinou na motory, moc větru v potřebné síle a směru nemají, a je to pohodlnější, ale tím samo neříkám, že neplachtí... to je ale zase jiné téma...

Ty maríny jsou samo každá s jinou reputací, někde super, jinde zase bez služeb, a ano u takové lodi právě suchý dok v zimě, nějaký ten servis, to je vše spíše o zkušenostech, protože zajistit stání na vodě v maríně anebo na suchu to uděláš vlastně po netu z kanclu, ale prakticky pak můžeš narazit na spousty pro a proti...ale loď nechci proto, abych jezdil do Hr na hausbót, který stojí v maríně a já si tam leštím okýnka... :D to fakt nechci...

Jinak to připojení vody a elektriky k lodi jsem hlavně myslel, kde popř jak se vyprazdňuje odpadní nádrž z wc, to asi není součástí kotvení v maríně ne?
Jestli se ptám hloupě tak sorry, ale vůbec netuším, jak se taková fekálka v lodi vyprázdní ?- a jak, pokud to tedy neteče do moře :D ...jasný že ne... :crazy:

Ten naftový motor asi dává smysl, i když jsem koukal, že třeba co se mi líbí Jeanneau Merry 895 nebo 1095 dávají dva závěsné, a tam jsou i benziny i diesely....dělají fakt nádherné lodě...a líbí se mi ta celozavíratelná a prosklená horní kajuta, takže zavřeš posuvné dveře, můžeš si odskočit někam atd....

Takže ještě jednou děkuji za rady, všechny určo prověřím a budu rád za každé postrčení kupředu, biť jen o píď.... :good:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv úno 28, 2019 5:55 pm

Samozrejme že sa fekálie púšťajú do mora.
Čartrujú sa aj motorové lode. Treba vyskúšať, ja by som sa na motorovej lodi jazdiacej vo výtlaku nudil. Buď sklz, alebo plachetnica. Kopec ludí neťahá loď domov, čo by tu s ňou robili? Tí čo vedia čo s ňou môžu doma robiť, ju zas málokedy ťahajú k moru.
BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod BigBlog » pát bře 01, 2019 9:31 am

...takže ta nádrž na odpadní vodu je tam pro případ, že použiješ wc a příslušenství když např kotvíš v maríně/přístavu? Pak když jedeš na volné moře tak to vypustíš? :crazy:

:lol: :lol: :lol:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pát bře 01, 2019 11:39 am

Přesně tak. Dále je třeba použít i v zátoce na kotvě, aby ranní koupel nebyla příliš výživná :D . Vypuštění se dá provést v dostatečné vzdálenosti od břehu (několik mil, předpis teď z hlavy nevím). Příroda, ryby a jiné si s tím během několika minut poradí. Samozřejmě bez chémie, igeliťáků a tak.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bedrich » pát bře 01, 2019 11:51 am

Další důvod vybavení lodě fekálním tankem je legislativa - musí jej mít. Jinak charterové firmy třeba v Chorvatsku dělají vše pro to, aby jej zákazníci nepoužívali. Když se totiž několik dní nevypustí, pak se obzvláště ve spolupráci s toaletním papírem ucpe a to je drahá sranda. Odsávání se vyskytuje převážně jen na západ a sever od nás. K proplachu je potřeba zdroj vody a to je zas v maríně či na městském mole, kde to doufám nevypustíte. Prošťuchovat otvor v trupu z vody je lahůdka :puke:
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát bře 01, 2019 8:16 pm

Když nastane stop při vypouštění, kleštěmi zmačkni hadičku odvětrání nádrže a bez splachování napumpuj pumpičkou záchodu vzduch do nádrže.
Ujišťuji Tě že není hooovna ani papíru který by tlak vydrželo.
Z hlediska požáru a výbuchu bych volil diesel.
BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod BigBlog » pát bře 01, 2019 8:52 pm

... :D :D :D :D :D ....príma kluci, díky, no tak to je lépe pravidelně vyjíždět a vypouštět.... :) ...a ten Macerátor to je asi nějaký drtič hovínek a tak, že? :crazy: ...asi to nahrazuje to drcení a tlakování ....

...můj tip je, že ty lodě co většinu času kotví v marině a téměř vůbec nevyjíždí to taky vypouští ven, třeba v noci....ale to jen tak tipuji... ;)
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bedrich » sob bře 02, 2019 1:38 pm

Ano, macerátor je mixer,drtič. Žere to ale elektriku a v noci to spolehlivě vzbudí celou loď. Možná i sousední :D Na druhou stranu to schroustá někdy víc, než ruční pumpa (ucpání obojího taky zážitek).
Vícedenní obýváni lodi předpokládá použití externího sociálního zařízení. V v marině no problém, stačí umět chodit. Na městským mole třeba hospoda. /i když občas se stane, ze i ta hospoda to hrne do moře, ale aspoň má potrubí dál od pláže :lol: /
No, a pak si jednu nedej :)
BigBlog
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod BigBlog » sob bře 02, 2019 4:27 pm

:crazy: njn takže to chce vypouštět za jízdy.... :mad:
Když loď stojí někde na kotvě tak spotřebovává proud z baterií?
Takže to asi moc dlouho nevydrží, že? Je jasný že když běží motor tak se baterky dobíjejí ale jinak....
Já měl vždycky v autě střídač aby děti mohli hrát Playstation ale dost to žralo proud...jenže na tý lodi je většinou lednice, tv a já nevím co ještě...takže to všechno tahají z baterií přes střídače?...asi větší baterie a taky dost těžký...vybiješ baterku a motor nenatočíš...uf :crazy: :crazy:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob bře 02, 2019 4:37 pm

BigBlog píše: ...vybiješ baterku a motor nenatočíš...uf :crazy: :crazy:

Proto máš v lodi jeden samostatný akumulátor jen na startování motoru a druhý větší na ostatní příslušenství.... :?

Zpět na