Windwarde, napsal jsi to krásně. Obecně lze určitě souhlasit.
Ale dostávat z týmu maximum - a ještě aby si členové nepřipadali vymačkávání - toho mám dost za svou kariéru jako manažer v práci. O dovolené nemusím, díky.
Ale zatím mám příliš velký respekt k moři, abych vzal na lodˇ a pod svou odpovědnost lidi, kterými si nebudu jistý. Se ženou si jistý jsem. I když má skoro poloviční hmotnost než já, bezpečně mě jistí na skále tak, že mě vůbec nenapadne, že bych neměl do toho sedáku spadnout (na ledovec jsme se nepustili - trénovali jsme, ale prostě nemůže ten cepín zalehnout tak, aby mě zachytila). Jak píše František Sýkora: Na plavbě kolem světa se vyskytují především páry, mnohé v důchodovém věku. A osamělý mořeplavec je ten, jehož žena nevydržela mořskou nemoc a vystoupila v nejbližším přístavu (parafrázuji).
Ale jde taky o to, co od jachtingu lidi očekávají:
Já nemám rád na jachtě hudbu, kecání, ledničku, motorování, příliš pestrou stravu (aby byl přehled v zásobách), maso (hlavně ne různé guláše či jiné hotovky), kouření, chlastání, blízkost pevniny nebo ostrovů, náklon, zastávky (nejraději bych plul a plul nonstop), zbytečné koupání, sprchování (dá se polévat a mýt vedrem s mořskou vodou), GPSku používám jen pro kontrolu, miluju kompas; chytrý telefon mám jen nedávno. A neustále se bojím, a proto hodně refuju a vše dělám dlouho dopředu. Kdo by vůbec chtěl na takovou plavbu?
Ženě vycházím vstříc, takže ale zastavujeme a dáváme jen jedu dvě noční plavby za týden a dáváme delší procházky po pevnině. Abychom se nebáli a byli v pohodě, při letošní březnové plavbě zpět ze Splitu do Biogradu jsme si dokonce najali skippera, proti večerní búře Bf6 bylo veseleji. Běžná posádka by se mi asi vysmála, že jsem srab, ale žena byla vděčná, že se mohla probudit až v Biogradu vyvázaná u mola. Protože skipper spěchal na poslední autobus, vysadil jsem jej u benzínky a sám jsem přistával v maríně - alespoň člověku do toho nikdo nekecá a není potřeba nikoho hlídat.
Ale uznávám, že to další věc, co se amatér musí naučit. Nenechat se znervóznit. A spolupracovat přátelsky s lidmi se vždycky hodí.
Jak ale říkám, jsou asi různé druhy jachtingu a každý si tam může najít své ... a svou posádku

Ahoj!