Z mojej nie velmi dlhej ale dost intenzivnej skusenosti (sailora) Ti mozem povedat, ze ako komercny kapitan toto budes mat na dennom poriadku. V kazdej skupine sa najde niekto, kto Ti tu cestu osviezi.
Ci uz je to nadrbany typek ktory sa pred Tebou stavi s inym nadrbanym ze za jazdy vyskoci, otec rodiny despota ktory potrebuje svoju nadvladu dokazovat kazdemu vratane kapitana (o sailorovi sa vobec bavit nemusime - ten je v jeho ponimani sluha) takze sa frajer v 2 metrovych vlnach snazi spravit skvele zabery s goprockou, ci typek ktory ti bude chciet za kazdu cenu pomoct pri probleme s kotvou, alebo zenska ktora nechape a nechce pochopit, ze ked ju zastihne seasick tak by sa nemala zdrziavat v podpalubi, cize ti ozvracia komplet celu kajutu (tvoju kajutu). Toto bol taky popis priemerneho tyzdna a Ty musis kalkulovat tiez s tym, ze ti ludia zaplatili za pol dna dvojku a zavisi na tvojom spravani ci na konci dna budes mat v penazenke o kilo z tipsu viac alebo nie. Vsetko sa da riesit, potrebujes k tomu vacsiu davku kritickeho myslenia ako v realnom zivote. Hlavne neriesit kokotiny a uz vobec tam nestaviat tvoju poziciu. Argumentovat ciste zdravym rozumom, nie postavenim kapitana.
Skokanom zahrajes na city s tym, ze prides o pracu vo chvili ked budes mat MOB a vybartrujes si poslusnost flaskou rumu, za fotrom neustale stojis a istis ho bez toho aby nieco tusil do chvile kym narazime do vlny ktora nas nakloni ked visi z lode - za zachranu dostavas poslusnost a vyssi tips (inak sa s nim aj tak neda), skiperovi na dovolenke s kotvou pripomenies, ze pri probleme su dve ruky na viac len dalsim problemom, nechaj ho aby ta istil ked sa ti to vrtne (ovca cela - vlk syty), no a nad ozvracaou kabinou len mavnes rukou, lebo to bolo to najmenej co sa posledny tyzden stalo. Sice vidis sa ako dva dni spis v salone, no zensku uistis ze nie je prva a ze ta mrzi ze jej tato neprijemnost pokazila vylet. Kapitan velil len mne a to s takym rozumom, ze ked uz nieco povedal posadke tak si nikto nedovolil jeho slova spochybnit a vsetci ho posluchli na slovo.
Mna miloval kvoli jednej veci, o vacsine z toho nemal ani potuchy kym sme vecer nesadli k stolu. Kebyze mi na zaciatku nechal kreslit nejake ciarky s vetou ze si ma potrebuje vyskusat, poslala by som ho odkial dosiel a to tak, ze okamzite. Na druhej strane ked som pri parkingu hodila lano uplne mimo a stratila 3 minuty v burke, vecer za mnou dosiel podal mi lano a povedal aby som s nim robila co uznam za vhodne.... Tak som ho v tej burke hodila 117x kym mi nedosiel povedat, ze mozem ist spat. To bolo vo chvili ked som zacala lutovat, ze som sa na nom neobesila.
Na ludi by si mal mat cit a nikomu nedat taku moc, aby ta dokazal ohrozit. Len na parkovanie mal kapitan 3 varianty keby sa nieco zvrtlo (mna oboznamil stale s dvoma lebo v tretej uz so mnou nepocital)
Ked chces cestu absolvovat, ci uz komercne alebo len s neznamym sailorom ocakavaj najlepsie ale bud pripraveny na najhorsie. Vela veci ti tento postoj ulahci.
Prajem Ti vela stastnych mil a co najmenej dlhodobych rodinnych vyletov - to musi byt peklo