Chystám sa na svoj prvý gumák :)

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Re: Chystám sa na svoj prvý gumák :)

Příspěvekod raschi » pát kvě 05, 2017 2:05 pm

Stuxnet píše:Spíš mně ale zajímalo,jak rychle jezdíte? V Chorvatsku, kde je 90, dá se jet 100? 110? Aby jsem nebyl v hledáčku místní policie...

S vozíkem jezdím všude po dálnicích kolem 100, za vhodných podmínek do 110 (u nás, Rakousko i Chorvatsko). Celkem spoléhám na to, že všichni policajti hlídají jen výrazné překračování místního limitu a ne jestli jim na povolené 130 jede vozík 100 místo 80.
Jen jednou mi zatrnulo, když mě za Vídní, jak jsou 4 pruhy v každém směru, dojel policajt na motorce a začal na mě najíždět a mávat. Ale jen se mu zdálo, že jsem se po předjíždění dostatečně rychle nezařadil z druhého zpět do úplně pravého pruhu. To, že jsem jel přes 100 s vozíkem s velkou 80 na zadku ho nijak netrápilo.
Stuxnet
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Stuxnet » ned kvě 07, 2017 12:35 pm

Díky :good:
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » ned kvě 07, 2017 8:45 pm

raschi píše:
Stuxnet píše:Spíš mně ale zajímalo,jak rychle jezdíte? V Chorvatsku, kde je 90, dá se jet 100? 110? Aby jsem nebyl v hledáčku místní policie...

S vozíkem jezdím všude po dálnicích kolem 100, za vhodných podmínek do 110 (u nás, Rakousko i Chorvatsko). Celkem spoléhám na to, že všichni policajti hlídají jen výrazné překračování místního limitu a ne jestli jim na povolené 130 jede vozík 100 místo 80.

Ono v pravém pruhu stejně jede kolona víc než 80 ( mám vypozorované 90-95km/h chorvatsko ) a při 80km/h by tam člověk brzdil.
Ale jak už jsem psal, jsou to v celkové délce cesty nepodstatné časové rozdíly ..
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pon kvě 08, 2017 10:06 pm

Keď cez Rakúsko, treba mať na pamäti, že v zúženom úseku (oprava diaľnice) keď sú 2 súbežné pruhy jedným smerom, nesmie ísť auto s prívesom v ľavom pruhu, aj keď to nie je špeciálne vyznačené značkou. A na trojpruhu môže používať len pravý a stredný pruh, ten celkom ľavý ani na predbiehanie.
Marek-Amater
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Marek-Amater » úte čer 27, 2017 9:53 am

AK je reč o rýchlosti s vozíkom na ktorom je čln tak som dostal z Maďarska pozdrav asi po 2,5 mesiacoch s číslom 30 000 a hned som sa zľakol - som potom zbadal ze to je vo forintov-aj s esejom o tom aky som zločinec ked ohrozujem rýchlou jazdou ( podotýkam ze s vozíkom a clnom) na ceste po diaľnici v Maďarsku premávku.takze ma namerali 110 km/h na úseku kde bolo dovolené len 80. Inak pohoda :-)
dodo555
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dodo555 » ned črc 30, 2017 4:31 pm

Ahojte,
ďakujem za prijatie na forum, som tu nový a rad by som si kupil svoj prvý čln, zatial predbežne rozmýšlam o gumovom.

Prečítal som si tu už viacero názorov a ponuk, ale čím dalej čítam, tym som viac nerozhodný :)

Tento týžden mam skusky na VMP, tak snad to dam.

Gumak sa mi paci pre jeho nizku hmotnosť, mam zahradu asi 200m od pristaviska Vlčie hrdlo a kedze zo sklzmi v BA je dost problem, rad by som ho spustal na Dunaj zatial predbezne pod vedenim, na rk 1863 za bufetom Flinstones, pokial nenajdem v blizkosti nieco lepsie.

Takže hlavne bude na jazdenie po dunaji, rovnako rad by som preplaval ramena stareho dunaja pod čuňovom, nejaka rybačka a pod., niekedy možno chrvatsko ale to je ako som čítal este na dalsie skusky (mozno ak sa da s el. pohomom na neusiedler?)

Dlzka člna okolo 4 m mozno aj viac, laka ma aj s RIB, skladať ho moc nepotrebujem (ale musi sa zmestit do garaze cca 5m), ako rodina sme 4 os, nepredpokladam, ze budeme chodiť vždy všetci a plne naložený ale aby bola ta možnosť. (vahovo osoby spolu cca. 220-230kg), radšej overenu značku, pripadne aj niečo jazdene ak by bolo v ponuke

Motor ako som vyčítal ideal 20HP zase kvoli vahe a asi aj limitom člnu.

Prepravu predpokladam bud na streche, klasickom privesnom voziku, alebo kupit nieco jazdene komplet aj s vozikom.

Čítal som ze ste budovali sklz v hamuliakove, samozrejme rad pomožem pri nejakej bigade alebo aj finančne.

Potreboval by som trochu usmerniť, aby som sa vyvaroval chyb začiatočníkov a nekupoval na začiatku člny od najmenšieho po najvačší, pripadne najprv gumak, potom laminatovy, hlinikovy a pod.

Dakujem

Dodo
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » pon črc 31, 2017 7:45 pm

Čtyřmetrový člun na střechu nedáš.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » čtv črc 05, 2018 6:51 pm

Zajímavá věc. Stále se doporučuje koupit co nejkvalitnější člun a co nejvýkonnější motor, nejlíp i s vlekem. S argumenty nelze než souhlasit. Ale podívejte se na tento film: https://www.youtube.com/watch?v=N8V55WWPOB8 je z letošního roku. Podle toho, co se na fóru píše, vychází, že to je asi ta nejhorší možná kombinace. Člun INTEX Mariner 4, za považte cca 200 EUR i s vesly a taškou. Odborníci rádi potvrdí, že do zahradního bazénu je to dobrá volba. Fous přes 3 metry a nosnost jen 4 metráky, to je totálka. Motor Suzuki, nejspíš DF 2,5S za 680 Eurochechtáků. Na zamícháni kafe jako stvořený. A ejhle ono se dá s tím docela pěkně jezdit po Baťáku, ale také po Lipně. A přitom táta s mámou mají docela vysportované postavy a nejsou to žádní drobci. A jak jsou všichni spokojeni, jak se jim to líbí. Když si spočítám, kolik stojí na Baťáku zapůjčeni člunu, mám pocit, že pár jízd tam či onde a je to doma. A to přitom může nastat situace, že vůbec není co si zapůjčit. Jenže tento člun se v poho vejde do kufru běžného auta a váží 40-cítku. Motor váží jen 13 kg (uvádí výrobce), hele ten dá i ta starší z obou dcer. A co víc vlastně mladí potřebují. Pár sezón s dětma si s touhle kombinací užijí, s minimální ztrátou motor pošlou do světa, člun možná jako bonus (pokud ještě bude existovat). Když vezmeme v úvahu lidové zápujčné na našich vodách, které je a bude čím dál lacinější, na tom nejde prodělat. Snad jediné co mi trošku vadilo, děti mohly mít vesty, ale zjevně to nepotřebovali, takže tak.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát črc 06, 2018 6:28 am

Voda
: pekné video, na spoločenských stránkach určite zožneš úspech :D Ale myslím si, že tá zostava nie je vhodná na Dunaj a ani na more.

dodo
: tu na fóre je strašne veľa informácií o všelijakých plavidlách. O gumákoch je toho až až. Ja by som rýchlo dodal asi len toľko, že na 4 metre a viac nemusíš tlačiť, lebo pri skladacom gumáku (nafukovacie, hliníkové alebo preglejkové dno)to je už horná hranica dlžky niektoré typy už sa budú pri jazde vlniť. Budú aj ťažké a v poskladanom stave veľké. Samozrejme RIB-y sú pevnejšie a tam si môžeš vybrať aj dlhšiu loď s väčším motorom, ale to už je na vlek. A s vlekom sa ti otvorí ďalšia kapitola...
Gumák by som ja bral skladací, dĺžka 360-380 cm a motor 20 HP. Táto zostava sa dá ešte poskladať do auta, motory Honda a Suzuki majú okolo 45 kg, čo sa dá ešte uniesť a pomerne pohodlne nasadiť. S takýmito zostavami sú skúsenosti aj tu na fóre, môžeš si ich prečítať. V poslednej dobe sa gumáky rozšírili ako huby po daždi. Každý vodácký- rybárský obchod ponúka nafukovacie lode rôznych farieb, veľkosti, niektoré dokonca aj vlastnú "značku". Nebudem tu rozpisovať ktorý je kvalitný, ktorý menej atď.
Keď si to môžeš dovoliť kúp si dobrú značku a kvalitný motor. Kľudne aj zachovalú jazdenku. Budú Ti robiť radosť a lepšie sa potom predávajú.
Keď potom budeš riešiť pevnú loď, lebo budeš :D polož si otázku či otvorenú, alebo s kabínkou pre spanie...
Prajem Ti šťastnú ruku pri výbere a pekné plavby.
Daj vedieť ako si sa rozhodol.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Voda » pát črc 06, 2018 7:53 am

ozzie: těsně vedle :D nejsem autor. Ale taky se mi to video líbí a taky jim přeji úspěch. A nemyslím si že by jim dělal vrásky Dunaj anebo moře. Možná bude další video z Prýglu, ten mají podstatně blíže.
Zodiak33
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zodiak33 » stř lis 27, 2019 5:53 pm

Zdravím nadšencov gumakov..rad by som vás poprosil o rady ako na to keďže som čerstvým držiteľom VMP a nemám absolutne žiadne skúsenosti.. keďže som sa rozhodol pre gumak s pevným dnom max do 5m s výkonom od 40do60k bolo by fajn vedieť čo kúpiť ako a kde najlepšie zatiaľ dakujem za všetky komenty
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » stř lis 27, 2019 8:29 pm

Vítaj. VMP máš, dobré meno (Zodiac) máš :D Predstavu máš jasnú, tak akú radu chceš? . Latka je položená podľa mňa vysoko, kúp si niečo kvalitné, málo jazdené, čo sa dá potom predať s najmenšou stratou a ostatné uvidíš. Dúfam, že sa na budúci rok stretneme. Šťastnú ruku pri výbere. Daj vedieť ako si sa rozhodol.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv lis 28, 2019 10:51 pm

Načo ti bude?
antoska
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod antoska » pon pro 02, 2019 11:56 am

Zodiak33: pri kupe gumaku si musis odpovedat na niekolko otazok: mam ho kde skladovat, na co ho chcem vyuzivat, ako casto, ako ho budem prevazat, kolko ludi v nom, kolko som ochotny investovat, aky motor .... Napr. ak ho budes pouzivat 1-2x do roka je zbytocne vela investovat, ale na otazky si musis odpovedat sam a hlavne odpovede ti ukazu, co potrebujes. Kedze je zima, tak na youtube som si pozeral pribeh dvoh mladych ludi, co za 3000$ kupili lod a rok si ju prerabali. Je neskutocne vidiet ako vyzera v dnesnom stave. Ale vratim sa ku gumaku. Ak chces investovat a myslis to s tym vazne a si rozhodnuty pre pevne dno, tak urcite by som kupil nieco taleto. Zaujali ma na nom tieto dve veci: 1: v predu pevne oko na laminate na jeho tahanie 2: z vnutra na podlahe su 3 oka na zavesenie clna za pevne dno, co vyuzijes, ak by si ho zavesil na rampu na lodi, alebo doma v garazi pod strop. A tu su linky na ten gumak ako to vyzera
Ako ho kupovali. Aj ked asi to bol skor sponzorsky dar.

https://youtu.be/zLutqTIEgL8

Ako pripravovali a testovali jeho tahanie

https://youtu.be/hpsRzuAnvXI
Ak je toto brane, ze robim niekomu reklamu, tak kludne zmazat.
Zodiak33
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zodiak33 » úte pro 03, 2019 12:22 am

Zdravím Ozzie-Denis-Antoska...dakujem že ste sa ozvali a snáď mi budete vedieť poradiť..Takze ako som už písal keďže už mám vodicak ešte ani farba neuschla tak každý deň pozerám či už bazos sk cz alebo autobazar eu či tam niečo nenájdem no márne aj keď sa mi jeden dva páčia tak jeďen je už cez rozpočet a druhy je v Čechách a neviem či hodny cene ktorú pýtajú a navyše neviem ako to je s prihlásením z iného štátu..budem Vám vďačný za každú radu či už kde ešte hľadať čo kupovať co nie naco si dávať pozor atd..Takze tento môj maly veľký detský sen by mal byt asi do 5m s pevným dnom s výkonom tých 50-60 k.samozrejme s vlekom miesto na to mám a malo by to byt využívané rekreačne s menším rybolovom a tiez nejaké lyžovanie a bolo by fajn keby sa tam zmestí 6osob samozrejme nie na každodenne vozenie ale isto sa bude chcieť aj rodina povoziť..no ja polovička a pes bude hlavne osadenstvo asi aj každý víkend..moja predstava je niekde okolo 7-8 tisíc takéto niečo len toto už je cez rozpočet https://www.autobazar.eu/grand-g480-gol ... 71966.html
A toto je ten Česky len neviem no https://sport.bazos.cz/inzerat/11134273 ... re-450.php
Poraďte s čím môžte moc dakujem!
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » úte pro 03, 2019 7:41 am

Ahoj

Podľa toho čo píšeš musíš tu na Sk čln aj motor registrovať.
Žiadna tragédia.
Potrebuješ k tomu všetky papiere od člnu motora, mať povinnú výbavu .....

Registruješ u nás na Dopravný úrad

V zásade máš možnosti:

1. nový čln motor - všetky potrebné doklady dostaneš pri kúpe doruky (Fa, CE, techničak atď), tak len dokúpiš Povinná výbava a na Dopravnom úrade kontakty podáš žiadosť o prihlásenie, absolvuješ technickú prehliadku a úrad Ti vydá osvedčenie a registačné číslo.

2. kupuješ jazdený - je to podobné akurát potrebuješ orginál techničáku, kúpnu zmluvu atď. V prípade zahraničia ajto že bol odhlásený na príslušnom úrade. napr. CZ Ti už do ruky nedajú orginál technický preukaz, ale pôvodný majiteľ odhlási plavidlo a dostane potvrdenie o výmaze z registra a tento originál dokladáš na náš DU. Ďalej kúpna zmluva, doklad o úhrade (môže byť klauzula v kúpnej ak predaj v hotovosti), CE od motora a člna, a ak je v inom jazyku tak úradný preklad. Niektoré dokumenty je lepšie spraviť overené kópie u notára a originály si nechať doma.

Vyzerá to zložito, ale v zásade nie je ak máš všetky požadované papiere.

A.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte pro 03, 2019 11:14 am

Ešte doplním: pri kúpe zo zahraničia žiadajú: "Predložte doklad preukazujúci vlastnícke práva k plavidlu a motoru (napr. kúpno – predajnú zmluvu, darovaciu zmluvu, faktúru vrátane dokladu preukazujúceho uhradenie kúpnej ceny)."
Pred vycestovaním a kúpou sa ich opýtaj, čo presne toto znamená. Dávnejšie žiadali kúpno-predajné zmluvy potvrdené u notára. Samozrejme aj s úradnými prekladmi. Plavidlá ktoré už boli registrované v EU sa dajú prihlásiť bez problémov. Ktoré ešte neboli, treba na všetko ( plavidlo+motor) CE certifikát.
Všetko je tu popísané, len treba pohľadať. Keby si mal nejaké otázky, kľudne sa ozvi.
Zodiak33
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zodiak33 » úte pro 03, 2019 5:39 pm

Len by som bol rad keby ste mi poradili nejaké stránky kde hladat
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » úte pro 03, 2019 10:53 pm

Trocha inspirace - když gumák, tak s pořádným motorem a nesmí chybět bimini... :D

https://www.youtube.com/watch?v=6tfAKZdFX5E

To jen tak pro odlehčení :crazy:
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » stř pro 04, 2019 1:37 pm

No s hľadaním vo vláknach je to komplikované, lebo vlákna sa pravideľne zas...erajú zbytočnými príspevkami.
Prihlásenie nového plavidla Ti popísal Andrej. Samozrejme všetko nové môžeš kúpiť aj v zahraničí v EU. Mimo EU nekupuj, lebo to môže byť komplikované. Potrebuješ faktúry a CE doklad od lode a od motoru. Väčšinou sa vystavujú v rôznych jazykoch. Napr. keď som kúpil gumák z Nemecka, dostal som asi 7 CE dokladov v rôznych jazykoch. Keby to na DÚ nebrali, tak necháš preložiť, ale anglický bude stačiť.

Kúpa jazdenky: keď si niečo kúpiš na SK, pôjdeš s tým na DÚ ukážeš faktúru, pôvodný lodný list a oni to prepíšu na Teba. Ale ako som písal vyššie, treba sa opýtať na overenie podpisov u notára.
Pri kúpe lode zo zahraničia potrebuješ takisto faktúru, alebo kúpno-predajnú zmluvu (na DÚ opäť sa predom opýtať na nutnosť ovrenia podpisov, Nemcom, Rakušanom sa to nepáči). Potrebuješ doklad o odhlásení v danej zemi. Všetko dáš úradne preložiť do Slovenčiny (České papiere netreba) a podáš žiadosť na DÚ o prihlásenie. Sú tam ustretoví ľudia, nemajú problém Ti pomôcť, len sa musíš pýtať dopredu. Keď dovezieš niečo bez papierov, tak potom môžeš predávať akurát tak na súčiastky.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » stř pro 04, 2019 2:53 pm

Ozzie píše:Napr. keď som kúpil gumák z Nemecka, dostal som asi 7 CE dokladov v rôznych jazykoch. Keby to na DÚ nebrali, tak necháš preložiť, ale anglický bude stačiť.

No toto zrejme veľmo záleží na akého úradníka narazíš.
Ja keď prihlasoval plachetnicu, panáčik chcel silou mocou aby som tam prihlásil aj 5k motor čo samozrejme nemusím, lebo keby mal tak by to bol min 9k-10k. A samozrejme CE v anglickom jazyku z England rozhodne nestačil a chcel mať všetko preložené úradne do Sk jazyka.

Takže asi tak.

Najskôr by tam zavolal a popýtal v tom sú docela fajn a ústretový, dokonca aj najvyšší šéf šéfov, na rozdiel od iných úradníkov v tomto bananistane.

A.
Zodiak33
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zodiak33 » stř pro 04, 2019 6:13 pm

Nechcem kupovať nový..buď kúpim cz alebo na sk len je toho malo na bazosi teda zamerať sa na akú značku čo kvalitnejšie čo nekupovať a takisto motor aká značka výške som posielal dva linky Česky a slovenský cln neviem oplatí sa ísť do 10r člna s motorom za takú cenu?nechcem zasa do toho vrážať 20tisic e za nový či je lepsie kúpiť starší cln a nový motor.,?pocul som že po 10r tie člny už púšťajú vzduch neviem vážne potrebujem radu naco sa zamerat
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř pro 04, 2019 7:10 pm

U gumaku ti nikdo nezaruci jak na tom bude za 10let ja treba v lete vytajl clun z garaze dofoukl a nachal na voziku pak 2 dny prselo a treti den jdu kolem a odlepene cele zrcadlo znackovy clun yam
martin76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod martin76 » čtv pro 05, 2019 5:59 am

Ahojte,ak chceš niečo do 5 M nebol by lepší celolaminátový čln ako ten gumák s pevným dnom??
Nemám nič proti gumákom,ale taký celolaminát je určite lepší a hlavne je v ňom ovela viac miesta.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » čtv pro 05, 2019 7:14 am

To Zodiac33: Kvalitný gumák je drahý. Treba rozlíšiť gumák ktorý je z gumy (Hypalon) a gumák ktorý je z PVC. Tie hypalonové sa u nás veľmi nepredávali kvôli cene. V našich podmienkach vydrží aj PVC gumák dosť dlho. Aj 25 rokov keď sa oňho dobre stará.
Akú značku? Ja preferujem Zodiac, Bombard. Sú to lode kvalitné a týto výrobcovia sú skúsení. V poslednej dobe sa roztrhlo vrece s gumákmi, ale napriek peknej farbe, tvaru a materiálu zaručene z Nemecka treba byť opatrný. Nikto nevie ako sa budú správať tieto gumáky za 10-15 rokov, čo pri jazdenke príde veľmi skoro. Čítame tu na fóre o borcoch čo kvalitne opravujú-lepia nafukovacie lode, lebo sa rozlepili.
Nemali by sa rozlepovať v žiadnom prípade. Preto keď si ideš kupovať jazdenku, zameraj sa na kvalitu. Na jar bude výstava v Tullnu, určite tam choď.
Sú tam vidieť rôzne lode. V hľadaní inzerátov určite by som nevynechal okolité štáty: Rakúsko, Nemecko, Maďarsko prípadne Poľsko. Jazykovej bariéry sa neboj. Keď niekto chce predať a Ty chceš kúpiť, určite sa dohodnete.

Zpět na