Topení na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Re: Topení na lodi

Příspěvekod Milos » stř led 20, 2021 12:40 pm

Pozdravujem,
samozrejme balík s bufíkom som rozbalil a skontroloval neporušenosť a úplnnosť - samotný ohrievač je zabalený v polystyrénovej krabici, balenie aj s príslušenstvom je solídne. Funkčnosť som zatiaľ neskúšal, bojujem urputne s papiermi za uplynulý kvartál a rok. Určite to ale zapojím len tak na dvore akonáhle bude trochu času. Fotky som chcel nahrať do galérie, ale neviem tam založiť priečinok ani nahrať fotky ... vie mi niekto poradiť ako na to?:help:
Pri prezeraní časti príslušenstva - nerezovej vlnovcovej trubky a "krabice" koncovky výfuku, ma napadla možnosť zaradiť do výfuku výmenník tepla ktorý by jednak spaliny bezpečne ochladil a tiež poskytol zásobu ohriatej vody. Mám ale obavu, či sa nebude výmenník príliš zanášať karbonom?
Možno iba medená trubka pretekaná vodou (samoťažne alebo čerpadielkom) natočená na nerez vlnovec výfuku by nevyvolala kondenzáciu karbónu... Skúšal niekto niečo podobné?
A prepáčte, netušil som že niekto netrpezlivo čaká na test bufíka, snáď sa k tomu do týždňa dostanem.
Miloš ;{-)}
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 20, 2021 1:40 pm

Vítěj zpět Miloši! To byla doba ... :D

Ten čínský bufík znám z videí na YT a různých recenzí. Cellkem dobrý prý až na ty nerez hadice. Někdo si stěžoval že se mu zdáli slabé a dával nějaké original z Webasta, nebo tak nějak.
Viděl jsem že dělají i verzi vše v jednom (s nádržkou, bez baterie) a tu jsem chtěl i koupit. Nakonec to dopadlo tak že jsem koupil naftový sporák a topení 2v1 od Wallasu.

Např. toto dnes stojí 103,- EUR a posílají z české adresy. tak žádné další poplatky (clo+DPH) k tomu....a to se vyplatí.
https://nl.aliexpress.com/item/10050014 ... web201603_
Obrázek
Obrázek
Že jsi to ty tak ti poradím, jího bych poslal číst do fóra ať si tam ten navod co tam je už 5 let najde sam.

Máš 2 volby. Buď si fotku připravíš v počítači (to musíš tak jako tak), myslím oříznout, zmenšit datovou velikost, případně rozlišení (stačí verze pro web) a tu fotku pak jednosduše vložíš) do příspěvku. Při psaní pod oknem máš záložku "Přílohy"... dál už tě to navede.

A za druhé, pokud bude fotek víc, nebo nebudeš ke každé něco psát, tedy bez příspěvku ve fóru, tak si můžeš založit galerii.

Navod máš zde: viewtopic.php?f=42&t=9627
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » stř led 20, 2021 4:13 pm

Nazdar Libore!
Doba vidím že pokročila, obrázky sa kedysi museli najprv kamsi na úložisko uploadnúť. Ohľadom galérie som už nadobudol (mylný) pocit, že sa asi musí zakladať adminom. Takže fajn, vidím že nie je ani problém tu uviesť informáciu, že bufík predáva (aj) alza. :)
Tvôj kapotovaný model je ale ešte trochu výhodnejší. Na moju loďku MG26 určite stačí 2kW, silnejší 5kW stojí aj vyzerá rovnako, ale pri nízkom výkone údajne dymí a nespaluje dobre.
20210119_121659.jpg

Založil som si - vďaka dobrým radám - galériu s chlievikom "bufík", kde som pridal, a určite pridám časom daľšie obrázky k tejto téme.
Taktiež sa teším na skoré zriadenie daľších galerijných oddelení k starým dobrým akciám JI, ktorých som mal tu česť sa kedysi zúčastniť a prípadne aj zdokumentovať.
S aktuálnym pozdravom "Nech nás hnusoba obchádza!" Miloš ;{-)}
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » stř led 20, 2021 4:34 pm

5kw je o niečo väčší.
Hlavne si treba pozrieť na ovládač čo reguluje.
Ci teplotu,alebo výkon.
Ak prvé- tak či je snímač teploty v bufíku a meria teplotu nasávaného vzduchu alebo je externý snímač teploty v ovládači.Ak prvá varianta- tak ho asi vonku mať nemôžeš, lebo pôjde v kuse na plné gule.Alebo dať aj sanie z kajuty.
Ak ovládač reguluje výkon,alebo je snímač teploty v ovládači, tak to môže byť bufík hocikde..
A hlavne!!Jedna dôležitá vec!!
Ak ho budeš spúšťat, tak treba strikačkou naplniť hadičku medzi bufíkom a čerpadlom naftou ako sa len dá!! Najlepšie je samotné čerpadlo napojiť a len bateriou s drôtikom spájať elektrický obvod aby to bolo natlakované čo najviac.Lebo ak tri krát po sebe sa kúrenie nespustí, tak to hodí do núdzového režimu..
Ono to čerpadielko dáva hodne málo.Jedno také ťuknutie čerpadla je tak kvapka nafty a pokial sa naplní taká 2-3 metre dlhá hadica- to trvá ;)
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » stř led 20, 2021 6:01 pm

Zatiaľ to vyzerá na reguláciu termostatom mimo ohrievač. Vďaka na upozornenie na potrebu naplnenia hadičky, dám si na to bacha.
Ostatné fotky sú (a pribudnú časom) v galérii: http://www.jachting.info/gallery/album/115
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv led 21, 2021 2:56 pm

Miloši, termostat s ovládáním umístíš v lodi kde chceš mít referenční teplotu a na něm nastavíš požadovanu teplotu.
Na ovladači také reguluješ výkon. Chytřejší ovladač reguluje výkon v závisloti na nastavenou teplotu.
Když byla teplota dosažena tak vypne. Při poklesu teploty opět zapne.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 21, 2021 4:46 pm

Nevím jak u Číny, na Eberspacheru je v tom případě potřeba odpojit čidlo uvnitř topení. Ale pozor, ne to havarijní na přehřátí.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » čtv led 21, 2021 5:46 pm

david píše:Nevím jak u Číny, na Eberspacheru je v tom případě potřeba odpojit čidlo uvnitř topení. Ale pozor, ne to havarijní na přehřátí.

Ked sa zapojí externé čidlo tak to je nadradené tomu čo je v bufíku a tým pádom je vyradené..... ;)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 21, 2021 6:52 pm

U ebera co mámurčitě ne
Pokud to není už z fabriky, tak do jednoho obvodu nemůžeš dát dva termistory.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pát led 22, 2021 11:38 am

david píše:U ebera co mámurčitě ne
Pokud to není už z fabriky, tak do jednoho obvodu nemůžeš dát dva termistory.

Ja mám Eberspacher AIRTRONIC D2 a tam to určite tak je..
To mám odskúšané, lebo som si to tam dorábal ked som mal bufík vonku..Netvrdím že do jedneho obvodu.Ale vykutral som že v tom hrubom kabelovom zvazku kde to napojiť.Ale orogi kupované funguje tak isto....
A ked som dal namiesto externého čidla správny potenciometer, tak som vedel aj regulovať výkon.Ale to sa mi neosvedčilo.To som celú noc len šteloval alebo otváral a zatváral okná...
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát led 22, 2021 12:38 pm

Třeba u Planaru (kopie Ebera) ten obyčejný regulátor čidlo teploty (v místnosti) nemá, ale dá se připojit. Pokud je připojené, kolečko nastavuje teplotu, pokud ne, tak fixně výkon. Ty lepší s displejem už ho mají v sobě a v menu se nastavuje, zda regulovat podle teploty (postupně ubírá, jak se otepluje), nebo jenom výkon (min až max). Ještě se dá nastavit, zda se při dosažení teploty komplet vypne a zapne až při poklesu, nebo při dosažení stále pokračuje na min. výkon.
Teda, mám to z návodů :) nedávno jsem to studoval při porovnávání různých variant. Jinak komplet marine sada (vč. zesíleného výfuku a prostupu trupem) 2 kW se pohybuje kolem 16 tis. podle typu ovladače, od českého distributora (reklamace, servis, nd). Což mi přijde ještě docela OK.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát led 22, 2021 1:37 pm

Podle schéma Airtroniku jdou obě čidla na jeden drát. Takže jedno nebo druhé.
A jináč už mi to je fuk.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát led 22, 2021 3:08 pm

Přátelé nevím co vynalézáte. Tady najdete vše o Ebespächer.Přeji hodně zdaru
https://www.butlertechnik.com/technical ... manuals-d2
david
moderátor

Příspěvekod david » pát led 22, 2021 4:57 pm

Máš mylný dojem, že vynalézám. Pouze se řídím návodem výrobce. A ten je jasnej
A pro Pepo, topení vždy reguluje výkon v závislosti na teplotě z čidla. Ať v čidla v topení nebo externího podle nastavení knoflíku ovládání.
,
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pát led 22, 2021 9:23 pm

david píše:Máš mylný dojem, že vynalézám. Pouze se řídím návodem výrobce. A ten je jasnej
A pro Pepo, topení vždy reguluje výkon v závislosti na teplotě z čidla. Ať v čidla v topení nebo externího podle nastavení knoflíku ovládání.
,

Súhlasím.
Výkon je regulovaný podla teploty bud nasávaného vzduchu pri cirkulácii/vnútorný obeh.
Alebo externé čidlo ktoré sníma teplotu vo vykurovanom priestore.
Ja to mám odskúšané..to nie je že som to niekde čítal alebo počul.
Lebo sa mi nechcelo dávať cca 50 eur za snímač v hodnote pár centov ktorý je v plastovej krabičke a nejaké 3 metre kábla.Ale podarilo sa mi zistiť aký sa tam používa ako originál a dva kusy ma tuším vyšli na nejaké euro-dve ;)
Napríklad planar má ovládače rôzne.Aj taký že s ovládačom si dokážeš regulovať výkon bez ohladu na teplotu...A to isté som ja mal tiež nahradené vhodným potenciometrom.
Ja som to robil podla tohoto návodu-a všetko sedelo.
Tam aj píšu že hned po zapnutý sa detekuje externé čidlo a kúrenie sa riadi podla neho ;)
https://www.letonkinoisvarnish.co.uk/eb ... ensor.html
david
moderátor

Příspěvekod david » sob led 23, 2021 8:08 am

Odkaz potvrdil to co píšu. Jenom jsem v něm nenašel, nebo přehlíd? parametry toho termistoru.
Víš je? A případně i parametry toho reostatu v originál ovládání, mám ho už ušoupanej a švindluje.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » sob led 23, 2021 8:31 am

david píše:Odkaz potvrdil to co píšu. Jenom jsem v něm nenašel, nebo přehlíd? parametry toho termistoru.
Víš je? A případně i parametry toho reostatu v originál ovládání, mám ho už ušoupanej a švindluje.

Tie tam zámerne nepíše-chráni si svoje know-how.
Stálo to hodne hodin za PC to vypátrať....
Odkaz potvrdil presný opak toho čo píšeš-obidva snímače teploty tam sú zapojené naraz a nie že len jeden ;)
david
moderátor

Příspěvekod david » sob led 23, 2021 9:15 am

Jo. A proto mezi termistory přepínač. Hahaha.
wp74a7fd93_05_06.jpg
wp74a7fd93_05_06.jpg (4.69 KiB) Zobrazeno 5274 x

Zpět na