Čln kolibri nejde do sklzu prosím o radu

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Čln kolibri nejde do sklzu prosím o radu

Příspěvekod Zamec » ned črc 24, 2022 11:25 am

Zdravím chcem poprosiť o radu mám čln kolibri KM300D k nemu motor Yamaha 5hp F5AMH krátka noha sériová vrtula. Problém je v tom že čln nedokážem dostať do sklzu maximálna dosiahnutá rýchlosť podľa gps je 10km/h počas jazdy dosť zdvíha predok člnu. Ak mi viete niekto poradiť čo by som mal skúsiť alebo zmeniť budem moc rád poprípade ak to mate niekto s týmto člnom a motorom vyskúšané rád si nechám poradiť ďakujem pekne.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Čln kolibri nejde do sklzu prosím o radu

Příspěvekod david » ned črc 24, 2022 11:37 am

Víc podrazit motor - nohu víc k zrcadlu.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » ned črc 24, 2022 11:55 am

Dovol řečnickou otázku. Proč máš motor jen 5 Hp? No asi proto, že nemáš papíry, že ano. To dá holý rozum. A proč chceš jezdit bez řidičáku a patrně bez valných znalostí pravidel, vysokou rychlostí? Aby jsi byl nebezpečný sobě a okolí? :crazy:
Naštěstí existuje pravidlo, že na cca 30 kg hmotnosti, je třeba síla 1 Hp aby se dosáhlo kluzu. To nedáš.
Hmotnost někdy může být i nad 30/1Hp, ale u špičkových člunů, nebo štíhlých plavidel kanoidního tvaru, což ten tvůj kolibřík není. :)
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » ned črc 24, 2022 12:25 pm

david píše:Víc podrazit motor - nohu víc k zrcadlu.

Ďakujem za odpoveď skúšal som nepomohlo rýchlosť rovnaká teda pokiaľ myslíš štýlová nie náklonu na motore.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned črc 24, 2022 12:27 pm

Divná doba. Chtěl poradit a ne pojebat.
A mimochodem, loď s motorem váží 82 kg, takže s váhou jednoho frajera, co nemá metrák, by to do kluzu dostat mohl. Čistej kluz je 15kg/1hp, slušnej 30kg a přechod od 80 do 35kg.
Ovšem lepší by byl dvoutakt.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned črc 24, 2022 12:30 pm

Zamec píše:

Ďakujem za odpoveď skúšal som nepomohlo rýchlosť rovnaká teda pokiaľ myslíš štýlová nie náklonu na motore.

Nerozumím. Myslím samozřejmě odklon motoru vůči podélné ose lodi.
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » ned črc 24, 2022 12:41 pm

Husky píše:Dovol řečnickou otázku. Proč máš motor jen 5 Hp? No asi proto, že nemáš papíry, že ano. To dá holý rozum. A proč chceš jezdit bez řidičáku a patrně bez valných znalostí pravidel, vysokou rychlostí? Aby jsi byl nebezpečný sobě a okolí? :crazy:
Naštěstí existuje pravidlo, že na cca 30 kg hmotnosti, je třeba síla 1 Hp aby se dosáhlo kluzu. To nedáš.
Hmotnost někdy může být i nad 30/1Hp, ale u špičkových člunů, nebo štíhlých plavidel kanoidního tvaru, což ten tvůj kolibřík není. :)

Ďakujem za odpoveď ano máš pravdu papiere nemám čln využívam na rybárčenie 6 rokov o tom kto je na vode nebezpečný sa radšej vyjadrovať nebudem každopádne niesom samovrah :) len ma to dosť zaujíma keďže na internete je kopa videí ako tie člny idú pekne v sklze aj s 3.5hp motorom neviem ako je to možné že mne to s 5hp nejde preto som sa sem prišiel spýtať skúsenejších či nemôže byť problém že je na motore iná vrtula alebo niake iné technické veci čo by som ešte mohol skúsiť tej váhe rozumiem a keď zrátam váhu mňa +čln +motor tak mi chýba jedna konská sila ak by sa teoreticky dalo niako pomôcť rád pošlem video aj foto ak nie poraďte čln vhodný na ryby podobnej veľkosti s ktorím by to išlo alebo ak viete o niekom kto vie zvýšiť výkon toho motoru tak poprosím viac info ďakujem
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » ned črc 24, 2022 12:45 pm

david píše:
Zamec píše:

Nerozumím. Myslím samozřejmě odklon motoru vůči podélné ose lodi.

Ano štelovanie odklonu na patke motoru je tam tuším 5 polôh to som skúšal
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » ned črc 24, 2022 12:52 pm

david píše:Divná doba. Chtěl poradit a ne pojebat.
A mimochodem, loď s motorem váží 82 kg, takže s váhou jednoho frajera, co nemá metrák, by to do kluzu dostat mohl. Čistej kluz je 15kg/1hp, slušnej 30kg a přechod od 80 do 35kg.

No práve že mám cez metrák a 2 metre :D takže je to len hra s výkonom a váhou keď si dám do člnu vybavenie tak má komplet 200kg takže to nevychádza nijako ani mi tak nejde o to lietať po vode jak šarkan len je maximálne nekonfortné sa presúvať po vode s predkom tak vysoko inak mimochodom sedím na balóne nie na lavičke môže byť problém aj v tom že nie je hmotnosť rozložená?
david
moderátor

Příspěvekod david » ned črc 24, 2022 1:12 pm

Pro tenhle případ si lidi kusem PVC trubky prodlužují páku řízení, aby byli víc vpředu a příď zamáčkli.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » ned črc 24, 2022 2:27 pm

Zamec píše:
david píše:Divná doba. Chtěl poradit a ne pojebat.

No práve že mám cez metrák a 2 metre :D takže je to len hra s výkonom a váhou keď si dám do člnu vybavenie tak má komplet 200kg takže to nevychádza nijako ani mi tak nejde o to lietať po vode jak šarkan len je maximálne nekonfortné sa presúvať po vode s predkom tak vysoko inak mimochodom sedím na balóne nie na lavičke môže byť problém aj v tom že nie je hmotnosť rozložená?

pojebat jsem Tě fakt nechtěl. Pojeb vypadá jinak :D to je snad jasný. David je asi trochu přecitlivělý :crazy:

T eď vážně. Taky jsem měl na ryby čínskej gumák s pětikunem, ale přesedlal jsem, páč se to nevyplatí. Sice silnější motor stojí víc a ani vopruz s papírama není od věci. To bohatě vykompenzuje úspora času při cestě na lovné místo. Já pojedu s 18p 20 km/h např na 10 km vzdálené loviště 1/2 hod.Ty pojedeš s pětikunem hodinu a půl. Zpátky to samý. takže já jel celkem hodinu, ty hodiny 3. Já o dvě hodiny dýl chytal. to je sakra znát, to jako rybář víš. Kdybys jel dál bude rozdíl úměrně markantnější.
Proto Ti nebudu radit, jak udělat z pětikuna raketu. Ostatně je toho tady někde v ranku o gumácích mraky

Ale radím ti ,udělej si papíry a pětikuna vyměň.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » úte črc 26, 2022 1:20 pm

Skús si sadnúť na lavičku a dosť do predu..tak aby si ltt dočiahol na ovladanie motoru....
Ja mám ešte viac kg a v pohode..Akurát som to skúšal s člnmi s dlžkou 310 a 320cm....Dokonca to šlo do sklzu aj so 4hp Suzuky...No aj ked sa zdá že kratší čln pôjde skôr do sklzu- vôbec to memusí byť pravda..Cím kratší čln- tým viac je zanorený a motor ho nedokáže vytlačiť a položiť na hladinu...Ale ešte 270cm s velkými balonmi sa dá na pohodu.....
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » čtv črc 28, 2022 8:52 pm

PEPO píše:Skús si sadnúť na lavičku a dosť do predu..tak aby si ltt dočiahol na ovladanie motoru....
Ja mám ešte viac kg a v pohode..Akurát som to skúšal s člnmi s dlžkou 310 a 320cm....Dokonca to šlo do sklzu aj so 4hp Suzuky...No aj ked sa zdá že kratší čln pôjde skôr do sklzu- vôbec to memusí byť pravda..Cím kratší čln- tým viac je zanorený a motor ho nedokáže vytlačiť a položiť na hladinu...Ale ešte 270cm s velkými balonmi sa dá na pohodu.....

Ďakujem za radu pôjdem to skúsiť a dám vedieť keď to nepôjde kúpim silnejší motor alebo čln akurát neviem aký čln by som si kúpil keďže rozmery tohoto čln mi pasujú mám v ňom všetko čo na ryby potrebujem viem ho dať sám z vlečky na vodu a naspet ak by ste mali niaku rozumnú alternatívu budem rád čln mám kolibri km300d s drevenou podlahou ktorá je po bokoch spojená hliníkovými výstuhami .
Zamec
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zamec » ned črc 31, 2022 8:47 pm

Nasledovne zistenia . So mnou do sklzu ani za prd max 12hm/h s kamarátom čo má 90 kg 23 v sklze takže treba silnejší motor na mňa + vybavenie ktoré mám v člne takže viete o niekom kto vie ten motor spraviť aby to išlo poprípade vymeniť vrtulu ?
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte srp 02, 2022 11:28 am

Zamec píše:Nasledovne zistenia . So mnou do sklzu ani za prd max 12hm/h s kamarátom čo má 90 kg 23 v sklze takže treba silnejší motor na mňa + vybavenie ktoré mám v člne takže viete o niekom kto vie ten motor spraviť aby to išlo poprípade vymeniť vrtulu ?

Z pětikuna nic jinýho neuděláš i kdybys ses v tom šťoural rok i kdybys tam přibastlil vrtulu z Titaniku, tak to vo moc víc nepojede. fyziku neojebeš :crazy:
D obrá zpráva pro tebe je, že ten kolibřík je schopen plavby v kluzu. takže ten bych si narozdíl od pětikuna nechal. jennom při přihlášení na sps můžeš mít problém, pokud nemáš v kupě v papíry podle jejich modu. Nevím jak v Celkom iném Štátě, ale tady chtějí takový takový hifikundace jako na faktuře výrobní číslo (to je z podstaty tohoto dokladu nadbytečné a nikdo v tomto státě, mimi rádoby "námořníků" ze SPS, to nepožaduje)
motor nejlíp pro tebe jetý 2T na cca 3m 10-15 Hp, ale jen už přihlášený v EU, jinak máš problém.
avlada
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod avlada » úte srp 02, 2022 1:26 pm

Já nevidím problém v motoru, ale ve člunu- předpokládám že má nafukovací kýl a obšívku dna tvoří PVC. Taky jsem to tak měl a i s 15Hp motorem to stálo za prd. ve dvou dospělých a jednom děcku to taky neklouzalo-celý se to chrulo a vlnilo (Adventure 360 nafukovací kýl a hliníkové skládací podlážky). Kdybys měl gumák s pevným kýlem ( hliník nebo laminát) i s 5Hp motorem budeš jezdit jako vítr.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » úte srp 02, 2022 9:01 pm

avlada píše:Já nevidím problém v motoru, ale ve člunu- předpokládám že má nafukovací kýl a obšívku dna tvoří PVC. Taky jsem to tak měl a i s 15Hp motorem to stálo za prd. ve dvou dospělých a jednom děcku to taky neklouzalo-celý se to chrulo a vlnilo (Adventure 360 nafukovací kýl a hliníkové skládací podlážky). Kdybys měl gumák s pevným kýlem ( hliník nebo laminát) i s 5Hp motorem budeš jezdit jako vítr.

Já jsem stejné čluny měl postupně 3. První dva číňany. Posledního - ukrajince, jako dhingi k bójce a na ryby, mám ještě doteď. Do kluzu šly všechny čluny docela ochotně¨( NE s pětikunem!!! :crazy: ) a to je úplně běžné i u těchto skládacích konstrukcí, pokud tedy máš adekvátní motor.
Máš patrně smůlu na zmetkový kus. To se u těchto člunků stává a to i u "lepších" značek.

Nevěř tomu, že s RIBem (nebo celolaminátkou) osazeným pouhým pětikunem se něco podstatnýho zlepší. Jen utratí za člun, který nepotřebuje.

Zpět na