Lodni toaleta - WC

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Re: Lodni toaleta - WC

Příspěvekod Husky » stř kvě 24, 2023 5:35 pm

Pavel-Sulc píše:Ahoj Mrkvo my jíme jako lidi a problém nemáme.

..a ty si myslíš, pseudošvéde, že my žereme hadry na nádobí? :mad:
...a vsaď se, že tvoje echt český "censored" smrdí stejně jako švédský
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř kvě 24, 2023 6:04 pm

Husky, buď tak laskav a jdi se svou vulgárností a agresivitou někam jinam! Tady na to ani na tebe není nikdo zvědav!
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř kvě 24, 2023 6:17 pm

Husky jseš závistivej primitiv. Tak to nečti když Tě to štve. My se tady máme 52 let skvěle s přáteli a asi jsme dokázali víc nž Ty ale to je jdno. Jsi ubohý závistivec. Jdi do pryč. Pavel
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » stř kvě 24, 2023 7:23 pm

Pavel-Sulc píše:Husky jseš závistivej primitiv. Tak to nečti když Tě to štve. My se tady máme 52 let skvěle s přáteli a asi jsme dokázali víc nž Ty ale to je jdno. Jsi ubohý závistivec. Jdi do pryč. Pavel

..asi se budeš divit, ale tvoje utkvělé představy o závisti a o tom co jsi
údajně dokázal mně nezajímají, to jsi sice nedokázal pobrat :crazy:, ale není to můj problém :)
... tvůj advokát z lidu se alespoň "vyzná" v ručních radiostanicích a umí s nimi vysílat z vysokých kopců. Což je pro plavbu na čamacu nezbytné :mad:

Měj se krásně a piš básně :D

Krásný zbytek úspěšného, tedy u tebe standardního dne :)
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » čtv kvě 25, 2023 2:32 am

Pavle, moc jsem nepochopil to tvoje popíchnutí.

Nicméně když už je tu to téma o hovně:
4 palcové lejno do 3 palcové trubky samozřejmě vleze, WC pumpa (ať už elektrická nebo ruční) ho důkladně rozžvýká...
Problémem můžou být moderní vymoženosti typu vlhčené ubrousky, dámské vložky, nebo i nějaké mizerně rozpustné druhy hajzlpapíru (zvlášť, když ho tam někdo natlačí půl ruličky).

Docela dobré v tomhle ohledu jsou gravitačně vyprazdňované tanky - z WC to jde do tanku, který je celý nad vodoryskou. Ten má otvor ve dně, který je přivedený na ventil pod vodoryskou. Pro vyprázdnění tak stačí ten ventil otevřít. Výhodou je, že když se odtok z tanku ucpe, není potřeba nic rozebírat, z venku z vody se zašťourá drátem (v lepším případě protahovacím pérem) a je vyřešeno.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pát kvě 26, 2023 9:39 pm

No, ono s tím gravitačně vypouštěným tankem to taky není vždy úplně na 100%. Měl jsem tu čest na soukromé lodi 2x demontovat elektrickou pumpu, kterou nějaká vtipná dáma majiteli zablokovala právě těmi zmíněnými ubrousky, nakonec jsme elektrickou pumpu nahradili ruční a je pokoj. Ne že by to vyřešilo ty ubrousky nebo podobné věci, které nepatří do WC, ale je to daleko jednodušší vyřešit.
A syn shodou okolností s přáteli byl na charterové lodi, kde se ucpal výtok z jednoho z tanků (gravitačně vypouštěných). A naštěstí se jim podařilo někde na břehu najít kus armovacího drátu a shora nějak trefili a prošťouchli výpustný otvor (nevím, zda to zkoušeli zespodu, nebyl jsem tam). A právě najít něco, čím by to prošťouchli, byl největší problém.

Pavel.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob kvě 27, 2023 9:13 am

Ahoj Pavel63 popisuješ náš případ u majáku Vinga - Göteborg. Měl jsem na vypouštění elktrický čerpadlo s drtičem, z lodního toa papíru se udělal špunt a čerpadlo zastavil. Rozebral jsem u výpustě. Kleštěma jsem zmačknul odvzdušnění nádrže a špunt posunul a 40 l dobrot na něj tlačilo. Bylo to napínavý. čerpadlo jsem vyhodil a tlakuji 30 let nádrž pumpou toa a problém nemám. Nádrž je částečně pod vodoryskou. Píšeš první rozumný příspěvek. Díky taky Pavel
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob kvě 27, 2023 3:06 pm

K elektrické pumpě z toalety - ono je to sice pěkné, že člověk otočí kolečkem nebo stiskne tlačítko, ale je to jednak zase závislost na elektrice, které na plachetnici ne vždy bývá dost a kromě toho hrozí další problém - je to čerpadlo, když za 6 měsíců nepoužívání (běžná zimní odstávka) zatuhne, tak sice může být nepoškozené, ale opět se musí nejdřív demontovat a rozhýbat. Asi nikdo na konci sezóny nebude lít do WC převodový olej, aby se čerpadlo promazalo. Kromě toho ty spoje kablíků tvořené kulatými dutinkami ve smršťovací bužírce (plachetnice Elan) taky mohou zoxydovat a pak je tam přechodový odpor a to je opět problém. Tak nějak bych řekl, že v jednoduchosti je krása. Akorát když jsme u těch WC, zase si výrobce vytvořil něco jako monopol, protože gufero tvořící těsnění hřídele procházející přes víko ruční pumpy Webasto na WC, by se dalo sehnat za pár korun. Jenže daný rozměr použitý v pumpě se běžně nepoužívá a dal se sehnat jen ve velkoobchodním balení sice tuším za 4 Kč/ks, ale nejmenší balení 100 ks a hlavně v opravné sadě od Webasto je i zvláštní samodržná plechová podložka, kterou zase běžně nekoupím. Takže jsme nakonec objednal originál sadu za asi 80 - 100 Kč (nepamatuji si cenu).

A čerpadlo z odpadního tanku jsem už taky viděl, že ze čtyř svorníků se dva rozpadly korozí a čerpadlo jsme musel vzít na zimu domů a opravit. Nedovedu si představit tu "radost", kdyby se rozpadlo na lodi a pod podlahu vytekly desítky litrů našich voňavých a mazlavých produktů ...

Pavel.

Zpět na