Zacatecnik z Olomouce
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- Papito
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Ahoj Kapliku, zkus to třeba jako já. Celý život hledám životní prostor, který by mi mohl dát absolutní svobodu. Na stará kolena jsem usoudil, že tím prostorem je oceán, jehož součástí jsou i všechna moře. (I ta mořská zátoka Jadran) Ve svých 57 letech jsem se tedy rozhodl začít s námořním jachtingem. Předtím jsem nikdy žádnou plachetnici neviděl ani na vzdálenost 100 metrů. Internet jsen tehdy ještě neměl a tak jsem se poptával v hospodě. K mému překvapení jsem zjistil, že Mariánské Lázně jsou plné námořních "kapitánů". Jeden místní nadšenec totiž zorganizoval akci na získání kapitánskýc průkazů. Z velmi renomované pražské firmy přijeli komisaři a zkoušky praktické se konaly na zdejším jachtařském rybníku Regent, zkoušky teoretické pak v jedné z místních restaurací.. Touto cestou jsem jít nechtěl, nepotřeboval jsem "papír", ale znalosti. Našel jsem někde kontakt na brněnské výukové středisko Navigatour, kam jsem pak poctivě jezdil po dva prodloužené víkendy na teoretický kurz. No a týden na moři, pod vedením laskavého a obětavého Aleše Morávka mi ukázal nové obzory, kterých už se nepustím. Dodnes slyším jeho "drž to", když jsem při stoupání na vítr v cca 40ti stupňovém náklonu umíral za kormidlem hrůzou, že se převrhneme... Zkoušky na Námořní plavbě v Praze dopadly celkem dobře a tak následovaly plavby na Jadranu, v Tyrhenském moři, na La Manchi, v Řecku, v zimě - dá-li Pánbůh, to zkusím v Pacifiku u australských břehů. Hodně ti dá studium oceánografie, mořské biologie, astronomie, meteorologie, historie námořní plavby a konstrukcí lodí... Je to téma na celý život. A ujišťuji Tě, čím méně budeš používat elektronických serepetiček a šidítek, tím větší uspokojení nalezneš při dosažení cíle, ke kterému jsi navigoval pouze klasickými prostředky. Tak ať je Ti Poseidon přátelsky nakloněn - skoč do vody a plav...
Ahoj kapliku, jsem úplně stejně "zelenej" jako ty a na netu jsem náhodou narazil na půjčovnu jachet a byl velmi překvapen, že jachting není jen tzv. bílým sportem pro horních 10 000. Cena 1000,- kč na den rozhodla, že hned ten den jsem volal majiteli půjčovny a nejbližší víkend jsem po krátkém zaškolení ( "tak si to vodvaž a mazej jachtit" ) už brázdil vody Orlíku. Dnes jsem se vrátil z týdenní dovolené, kde jsem měl půjčeného 6,5m Neptuna 22 s plachtami do 12 m2 a ( VMP zatím nemám ). Byl jsem s přítelkyní a dvěma syny ( 7 a 10 let ) a mám jasno: Chci jachtu ..!! V tvých příspěvcích používáš "chtěl bych", změň to na "chci" a uvidíš ten rozdíl...
- kaplik
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Checker píše:Ahoj kapliku, jsem úplně stejně "zelenej" jako ty a na netu jsem náhodou narazil na půjčovnu jachet a byl velmi překvapen, že jachting není jen tzv. bílým sportem pro horních 10 000. Cena 1000,- kč na den rozhodla, že hned ten den jsem volal majiteli půjčovny a nejbližší víkend jsem po krátkém zaškolení ( "tak si to vodvaž a mazej jachtit" ) už brázdil vody Orlíku. Dnes jsem se vrátil z týdenní dovolené, kde jsem měl půjčeného 6,5m Neptuna 22 s plachtami do 12 m2 a ( VMP zatím nemám ). Byl jsem s přítelkyní a dvěma syny ( 7 a 10 let ) a mám jasno: Chci jachtu ..!! V tvých příspěvcích používáš "chtěl bych", změň to na "chci" a uvidíš ten rozdíl...
Cao, diky za reakci. Super, jo mas pravdu, chce to vice aktivity.
Uz mam nejake kontakty tady na Morave, planujeme, ze se sejdeme ... takze potom to vypukne

- Jarda_x
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Checker píše: a byl velmi překvapen, že jachting není jen tzv. bílým sportem pro horních 10 000.
Bývalo to tak i za socializmu, že všeobecná představa řadila jachting ke sportům pro majetné lidi. Především dříve ale byla pravda spíš taková, že se jachtingu - hlavně na větších lodích - věnovali lidé hlavně pracovití a zruční.
Když vidím, kolik kajutovek dnes stojí v maríně ... solventnost některých lidí přivedla k jachtingu i ty, kteří jachtaři až tak moc nejsou, spíš jsou jen majitely lodě.
Jestli tě jachting opravdu "vezme", tak si časem pořídíš vlastní loď (nebo aspoň lodičku

- kaplik
- návštěvník fóra
Jarda_x píše:Checker píše: a byl velmi překvapen, že jachting není jen tzv. bílým sportem pro horních 10 000.
Bývalo to tak i za socializmu, že všeobecná představa řadila jachting ke sportům pro majetné lidi. Především dříve ale byla pravda spíš taková, že se jachtingu - hlavně na větších lodích - věnovali lidé hlavně pracovití a zruční.
Když vidím, kolik kajutovek dnes stojí v maríně ... solventnost některých lidí přivedla k jachtingu i ty, kteří jachtaři až tak moc nejsou, spíš jsou jen majitely lodě.
Jestli tě jachting opravdu "vezme", tak si časem pořídíš vlastní loď (nebo aspoň lodičku). Myslím, že ježdění na půjčené lodi nikdy úplně nenahradí radost z jízdy na vlastním plavidle, byť malém. Přeji ti hodně zdaru!
Ted bych si chtel jachtig jakovy takovy osahat, s lodi pocitam, doma plachetnice byla

- kaplik
- návštěvník fóra
Re: Zacatecnik z Olomouce
Zdravím všechny,
ani jsem nevěřil, že tohle vlákno ještě najdu
Vracím se po letech, konečně s něčím v ruce. Po překonání všech "nástrach" stěhování, rodina, práce jsem to konečně dotáhl.
Teď už mě nic nezastaví! Už jenom získat praxi, časem svoji vlastní plachetnici a potkat spostu nových stejně zapálených kamarádu nejen tady, ale hlavně na vodě
Díky.
Martin, 46 let
Praha 4
ani jsem nevěřil, že tohle vlákno ještě najdu

Vracím se po letech, konečně s něčím v ruce. Po překonání všech "nástrach" stěhování, rodina, práce jsem to konečně dotáhl.
Teď už mě nic nezastaví! Už jenom získat praxi, časem svoji vlastní plachetnici a potkat spostu nových stejně zapálených kamarádu nejen tady, ale hlavně na vodě

Díky.
Martin, 46 let
Praha 4