Finn

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Finn

Příspěvekod sedivak » ned říj 19, 2008 10:22 am

Ahoooj,
chtěl bych zde představit naší novou loďku Finn. Už sice něco pamatuje, ale když zafouká, tak peláší jak za mlada. Ještě musím přes zimu vychytat pár maličkostí, třeba zatékání - už jsem alespoň zjistil, kde do ní teče - je to kolem kýlu v zadní části lodi. Pak přijde na řadu nový lak na stěžni - máte někdo návod jak nejlépe odstranit starý lak? - jednou jsem to brousil smirkovým kotoučkem na vrtačce a strávil jsem na tom několik dní a i vrtačka vzala skoro za svý (stěžeň byl ale jako nový).
Ještě nikdy jsem na třídové lodi neplachtil a byl jsem moc překvapen, jaké má výborné plavební vlastnosti oproti mé staré , malé kajutovce.
Už jsem taky změnil názor pro plavbu na řece a když bude foukat, tak si určitě troufnu i na Labe - včera jsem křižoval v úžině za přímého protivětru a šlo to super, loď se otáčela na fleku bez ztráty rychlosti, fakt super zážitek.....
Šedivák

pár fotek z plavby:

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » sob led 10, 2009 6:41 pm

Zdravím sám mám finna a co se týče jízdních vlastností tak je to prostě bomba.Mám odkaz na super stránky kde se nechaj najít veškerý doladění(včetně kikkingu,napínání líků.........) tak bych před novým lakem zauvažoval nad doplňkama. http://www.finn-dinghy.de/
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » ned led 11, 2009 12:03 am

to shooter:
dík moc za odkaz na stránky.
Jsou fajn, jen musím trošku oprášit němčinu a nebo přemluvit svou drahou polovičku k překladu. :)
A ty máš Finna dřevěnýho, nebo laminát?
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » ned led 11, 2009 12:47 am

sedivak píše:A ty máš Finna dřevěnýho, nebo laminát?

Jukni na fotky. Třeba k něčemu dojdeš. ;)
alffa
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » ned led 11, 2009 11:24 am

Já mám lamináta do loňska jsem jezdil winsurf a pořád mně to táhlo k nějaký klasice a s mejma 120 kg a 200cm bych na jiný okruhovce než na finnovi vypadal jak opice na dlažební kostce takže pro to.Jinak můj finn má měkčí příď takže to dle názoru mýho kolegy (závodníka v týhle třídě) de lepší do vln??. Jinak mně chybí kikking napínání líků atd ale mám už to nakoupený takže letos to musím navěsit.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » ned led 11, 2009 12:22 pm

Taky jsem koukal po laminátu, ale už máme doma přeloďováno, tak mi byl mou polovičkou určen finanční limit do kterého se vešel akorát ten můj dřevák. :hmm: Byl k němu, ale i přívěs -(viz. fotky), který bohatě využiju i jinak.
Zatím jsem na Finnu plachtil jen 2X a to byla už dost zima, tak jsem ještě ani nevyzkoušel pořádně co to umí. :)
Proto se už nemužu dočkat až to bílý ošklivý roztaje a budu moct na vodu, ale takových lidí tu bude asi víc???? ;)
Jinak já jsem zatím rád, že zvládnu to základní lanoví co tam mám, ale samozřejmě do budoucna se dalším vychytávkám bránit nebudu...
Ten laminát váží taky 100 kg??
Už se ti povedlo ho dostat do kluzu??
Nebyla by nějaká fotečka??
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » ned led 11, 2009 12:59 pm

Můj má cca 100 kg trup.do skluzu jsem ho dostal letos na orlíku.Akorát jsem ho moc dlouho nedržel páč jsem mněl s sebou bábovku a oni pro to nemaj pochopení a než jsem ji vylodil tak už foukalo o kus míň :mad: .Jinak první co jsem chtěl alespoň teoreticky zmáknout bylo jak ho převrátit zpátky na hloubce ale ještě jsem to naštěstí nepotřeboval.Fotky dodám akorát prosím o radu zkušenější nemáte někdo praxi s ůpravou slipáku pod okruhovku na mým finnovi je na jedný straně tak nešťastně opřenej že deformuje dno.Napadlo mně zavěsit celej trup do bezpečnostního pásu z auta.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » ned led 11, 2009 1:07 pm

Jo jinak co se týče starých finnů je ještě zajímavý link
http://www.classic-finn.de/
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » ned led 11, 2009 3:26 pm

ideální je široké, pevné pryzma...ty pásy bych nepoužíval

Obrázek
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: Finn

Příspěvekod sedivak » stř črc 12, 2017 8:40 pm

Ahoj všem plachtařům.
Dnes jsem vytáhl po delší době z kůlny mého starého Finna.
Chtěl bych zítra mou pětiletou dcerku zaučovat v plachtění.
Zítra by mělo dle předpovědi foukat kolem 5 ti metrů za s. Myslíte, že to bude stačit?
Jaký je vlastně ideální vítr pro rekreační plachtění na Finnu?
Dík za reakce.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř črc 12, 2017 8:58 pm

5m/s = 5x3.6 km/h = 18km/h = cca 9 kn

Neni to moc, ale v narazech bude asi i vic a po delsi dobe s 5ti letou dcerou ... lazo plazo ... proc ne?
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » stř črc 12, 2017 9:06 pm

No v nárazech má být až kolem 12 m/s.
Právě, že bych chtěl dcerku navnadit, aby jí to bavilo.
Při jakém větru je plavba ještě pohodová, bez nějakého extrémního vyvažování?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř črc 12, 2017 9:44 pm

5m/s u okruhové plachetnice je na pohodu dobrých. U desíti se už začínají na vlnách dělat bílé "čepice" a začíná jachting. To je podle mě na pětiletou dceru už dost. Ale pokud to bude pouze v nárazech tak prostě vypustíš plachtu a náraz přečkáš.
Je to o konkrétních podmínkách v danou dobu. To musíš zhodnotit na místě. Takto od stolu je těžké radit. :?
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » stř črc 12, 2017 9:49 pm

Děkuji za reakce. Takže by to měl být ideál. Teď jen, aby ta předpověď vyšla :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř črc 12, 2017 9:53 pm

Druhým rokem jsem se ustálil a v plánování plavby vycházím z předpovědi www.windy.com
Vychází (alespoň na moři) +/- nějaká hodina dokonale. Doporučuji :thmbup:
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » stř črc 12, 2017 10:02 pm

Super stránka, Jirko dík.
Zítra kolem poledne10kt v nárazech až 25kt, takže nějaké to vypuštění plachty asi bude. Dcerka je, ale dost akční, tak bych se bál spíš bezvětří ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř črc 12, 2017 10:21 pm

S windyty je ale potiz, ze je pozdeji aktualizovana. Porovnaval bych vice zdroju. Nasledujici den a pozitri je celkem presne, ale pak jsou dost velke zmeny v predpovedi. Napr. u me mel byt vitr 70km/h, nakonec predpoved den predem byla 45km/h a tak to i bylo.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv črc 13, 2017 11:11 am

Baharis píše:............ předpovědi http://www.windy.com
.......

Jirko, ještě loni jsem na windy(ty) uměl přepnout mezi stálým větrem a poryvy. Letos poryvy neumím najít. Kde je chyba?

Dík.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv črc 13, 2017 11:19 am

lista vpravo -> tri tecky dole a pak vybrat -> poryvy vetru

Ma to i moznosti vyberu sledovanych velicin dle okruhu zajmu - pro letani, vodu, lyze ... je to az genialni.

Pripadne si na zvolene pozici klikni na >> zobrazit predpoved pro tuto lokaci a dole se ti ukaze predpoved, jak ji bezne znas, vcetne narazu vetru.

pocasi-windyty.png

windyty-lokace.png

Windy/Windyty pochazi z projektu: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=76&t=8308&p=142192#p142192, ktery je mimochodem stale funkcni take. Hlavni autor stale totozny, coz je take super. I kdyz nyni jde spise jiz o komunitni projekt.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát črc 14, 2017 3:02 am

err_ píše:5m/s = 5x3.6 km/h = 18km/h = cca 9 kn

Neni to moc, ale v narazech bude asi i vic a po delsi dobe s 5ti letou dcerou ... lazo plazo ... proc ne?

umis prevadet krasne, ale je to absolutne o nicem :sorry:
vetsina jachtaru na okruhovkach zna JEN metry, kdezto na namorkach zase uzly - a je v tom strasny rozdil - tohle neni matematika ;-)
na okruhovce v 5m/s uz zacinam litat ve skluzu, na namorce v 9kn si objednam jeste dalsi pivo v marine a budu se modlit at konecne zacne foukat ;-) ... a km/h si nechej do auta :D :D
5m/s na okruhovce => predpokladam ze to nebude na mori => v narazech bude dvojnasobek (ano vim, ze dale se psalo az 12m/s) => to je uplne jina liga, to uz je docela narocny ... a s malym ditetem ? ano, kdyz budes jezdit (sedivak) na bocak sem a tam, tak si to to dite fakt uzije - to bude pro nej adrenalin, ale kdyz budes muset jet proti vetru, tak uz budes mit jen strach o toho prcka, to uz fakt neni ono na finu pro seznameni maleho ditete s vodou - a to nemluvim o tom, ze i sam budes mit dost velky problemy :-(

BTW @Baharis cepice se delaji u nas mnohem drive nez v 10m/s ;-)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát črc 14, 2017 9:52 am

To je pekne, ale co tim chces rict? Neco jako ze totozna rychlost vetru se najednou zmeni kdyz ji vyjadris v m/s nebo km/h nebo kn? To jsem zase nekde chybel :-)
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pát črc 14, 2017 11:26 am

Ahoj,
tak musím popsat včerejší zážitek z plachtění.
Škoda, že Jerryx nenapsal svůj příspěvek dřív. :) Asi bych přehodnotil své rozhodnutí brát dceru :roll: ne nikdo se neutopil, ale byl to masakr. :good:
Když jsme přijeli k vodě, tak jsem hned věděl, že je něco špatně, buď, že nesouhlasí předpověď a fouká mnohem víc, nebo, že jsem nějak moc vyměklej. Opakuji, že jsem Finna vytáhl skoro po 10 ti letech a jinak jsem proháněl jen motoráky.
Den předtím jsem se bál, aby se loď vůbec na vodě hýbala, ale to co jsem zažil, když jsme vypluli, bylo maso. S Baharisovou radou na paměti (kdyžtak vypustit plachtu) jsme se do toho pustili.
Samozřejmě hned přišel poryv a otěž se mi jako na potvoru zamotala o kladku a nešla povolit, takže jsme se v obrovském náklonu řítili proti větru- do kluzu asi moc nechybělo. Dcerka výskala radostí a moc se pak divila, proč je tatínek tak zelenej a vůbec nemluví...... :|
To jsem už věděl, že je průšvih a že to takhle nepůjde.
Auto s přívěsem nám zmizelo za zákrutem Labe a v první chvíli jsem měl v hlavě jen - dostat se k autu a jet domů.
No ale jak?
Tak mě napadlo jediný východisko, budeme muset refovat. I když na to není fiňácká plachta dělaná, tak jsem jí namotal skoro půlku na ráhno a otěž přivázal bez kladek. Byl jsem tak vyklepanej, že jsem otěž radši držel v ruce jen přes spodní kladku a vypluli jsme.
Rozdíl to byl nepředstavitelný, ale i s poloviční plachtou loď neuvěřitelně upalovala. Náklony se už ale daly zvládnout a tak jsem si začal plavbu užívat i já ;)
Foukalo skoro přímo proti proudu a tak jsme buď křižovali, nebo pluli na zadák.
Plachtili jsme skoro dvě hodiny a myslím, že to dcerku vzalo a i já se přestal ke konci bát.........
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát črc 14, 2017 1:15 pm

Zazitky nemusi byt vždy hezke, hlavne ze jsou silne! :-)

Gratuluju k uspesne marinizaci. :good:
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát črc 14, 2017 1:59 pm

sedivak píše:ne nikdo se neutopil ... Dcerka výskala radostí ...

tak to ted budes mit jeste vetsi problem :-P :lol: ... to ti uz dcerka nebude chtit na vodu, kdyz bude foukat malo, to uz bude chtit jen vic :lol: :lol:
nejvyssi cas ji dat na cadeta, at bojuje sama (resp. ve dvouch, ale bez tatinka) ;-)
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pát črc 14, 2017 3:41 pm

Teď se tomu směju, ale včera to před tím zrefováním zas taková sranda nebyla. :shock: Jak píše Viky, na takový silný zážitek se nezapomíná.
Už budu mít ale trochu přehled kdy vyrazit plachtit a kdy ne :)
jerryx : Cadeta jsem mohl před lety hodně levně koupit a teď toho lituju- to jsem, ale ještě tenkrát neměl dceru. A nejvyšší čas je, aby už trochu získala před vodou respekt.
Vody se prostě nebojí a nikdy nebála. Plavat ještě pořádně neumí, ale když má potápěčské ploutve a masku, tak je víc pod vodou, než nad hladinou. I v plaveckém bazénu už umí skákat ze startovacích bloků, pak se odrazí ode dna a doplácá se sama k schůdkům.
Je to tím, že od jednoho roku s námi jezdí na moře, tak bere vodu jako samozřejmost.
No a dobrý nápad to je posadit jí na plachetničku, aby si sama zkusila zodpovědnost za loď...........

Zpět na