Kam dál z 5ti metrové loďky?

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Kam dál z 5ti metrové loďky?

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 12:49 pm

Jak mnozí víte, stavím si Hartley 16. Od počátku to beru jako malou školu stavění. Ale co dál?

H 16 si asi nechám na Lipno a možná až do úplného rozpadnutí. Uvidím.

Ale v podstatě úplně první loď, která mne nadchla, byla Cape Henry 21 od Dudleyho Dixe. Krásná, doma postavitelná a v pohodě transportovatelná. Ale s dost malou "stojnou" výškou a tudíž pro delší čas na vodě "nepohodlná".

Nad 2,5 m šířky, ale tak nějak rozumně dlouhá pro rodinnou dovču se mi líbí Hartley 30 s krásně rovnou palubou. Ale zas mě včera naočkoval jeden světoplavec, že tak malou by pro rodinu nechtěl. Ale ON má jiná měřítka (mimochodem, včera byla jejich Kačenka na Nově ve zprávách) :)

Jenže větší se zase dost prodraží na všemožných poplatcích atd. Nehledě na to, že na plavbu kolem světa se nechystám, a tak zástávám nohama na zemi (co se týče délky a hlavně využití)

Máte-li čas a chuť, napište mi sem Vaše zkušenosti, moudra, rady, pro a proti, ... :D
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte úno 03, 2009 1:13 pm

měli jsme s rodinou v létě 33ku a letos berem na dva týdny 30ku. Nevím, jak velkou máš rodinu, my jsme 4 a připadali jsme si velmi komfortně :)
Jde také o to, jak dlouhé plavby plánuješ.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 1:19 pm

Ta Hartley 30 je dle projektu pro 5 dospěláků. To je tak akorát. Buď s 2 dětmi nebo s pár kamarády atp. Spíš jen kolem břehu a mezi ostrovy s občasnou přeplavbou tak max pár set nm.
To jen tak teoretizuju, protože kdo ví, co bude za pár let?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte úno 03, 2009 1:23 pm

H30 vypadá výborně - a mohlo by se stavět i z ferrocementu! ;)
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 1:37 pm

... rozhodně bych zůstal u překližky a laminátu :D Nejsem nadšený betonář ;)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte úno 03, 2009 1:45 pm

Já to beru obráceně, mám loď na kterou mám jak finančně, tak přepravou a možnostmi zimování a údržbou.
I tak mám někdy pocit, že je to nad možnosti mého platu.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 1:54 pm

geronimo píše:Já to beru obráceně, mám loď na kterou mám jak finančně, tak přepravou a možnostmi zimování a údržbou.
I tak mám někdy pocit, že je to nad možnosti mého platu.

Ale nakonec TO stejně dáš a nějak si TO zdůvodníš :D

Já teď mám hlavně dilema, jestli do 2,5 m šířky nebo víc a o kolik. Zkrátky ty věčné pro a proti ...
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte úno 03, 2009 4:45 pm

H30 vypada velmi dobre, ja bych osobne sel do dvoukylu, ale to zase budes blbe stoupat, no :? , neni to uplne jednoducha volba. Zalezi na tom, kde s tim budes chtet plout... Na Balt to nepotrebujes, ale na Severni more uz je to sikovny.
Zdravi
Mysacek
erar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod erar » úte úno 03, 2009 5:02 pm

designer píše:měli jsme s rodinou v létě 33ku a letos berem na dva týdny 30ku. Nevím, jak velkou máš rodinu, my jsme 4 a připadali jsme si velmi komfortně :)
Jde také o to, jak dlouhé plavby plánuješ.

Na 30ku uš moc komfortně si připadat nebudeš :D , ale na courání kolem břehu to stačí :?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte úno 03, 2009 5:48 pm

snad to přežijeme :) 2 dospělí a 2děti(8+5). Zajímavé je, kolik ty 3stopy navíc u charteru na 2 týdny stojí. :(
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

trailer-sailor?

Příspěvekod Renda » úte úno 03, 2009 5:57 pm

Ficcusi, nepíšeš zásadní: Má být převozitelná na vleku za autem?
30 stop mi na tahání přijde už moc. Dva kýly jsou praktické. Ocelová konstrukce bezpečná (bouřka, kosatka...)
Co vlastně chceš?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte úno 03, 2009 6:23 pm

Tie "proaproti" si treba napísať na papier a potom škrtať. :D Až neostane nič a môžeš začať znova.
U teba to vidím takto, máš malé deti, mladú ženu a máš aj prácu, je ti úplne jasné kolko zarobíš a kolko minieš a aké sú približne tvoje životné perspektívy a možnosti, aj príjmové. Nezabúdaj že malé deti malé problémi, velké deti velké problémi a riešenie velkých problémov stojí aj vela peňazí. :?
Je všeobecne známe že velká loď oproti čártru sa ekonomicky oplatí len vtedy ak si na nej 3-5 týždňov. Malá velká loď, to je 29-33 stop sa dá kúpiť v slušnom stave za 10-15000 euro. V dnešných časoch by som stavbu takto velkej lode vôbec neriešil a kúpil by som ojazdenú a dovolím si tvrdiť že viem čo hovorím. :( Nikdy neboli na trhu ojazdených lodí tak dobré a tak lacné ako je to teraz. Za tie prachy takú loď nepostavíš ani keď sa po.../trháš/.
Aké sú teda výpočty na Chorvátsko, 31 stop stojí cez prázdniny na 3 týždne v priemere 3500 euro. Asi tak isto ťa stojí ročné kotvenie lode s povolením na plavbu a z antifoulingom. Plus treba prirátať asi 500 euro ročne odpis lode a pár stoviek na údržbu. A si na cca 4200 euro ročne. Či je to pre teba prijatelná suma v dlhšom horizonte musíš zvážiť sám. Niečo sa dá znížiť požičaním lode a velmi výhodné je ak si kúpiš loď s kamošmi podobného postihnutia ako ty.
Druhé riešenie je kúpiť transportovatelnú loď a tu máš dve riešenia. Velkosť lode ako má Libor, teda okolo 23 stop a každoročne ju tam odtiahnuť, alebo okolo 25-28 stop a parkovať ju tam, ale na brehu. Pvé riešenie ťa stojí ročný poplatok, platbu za žeriav, nervy a zvýšené spotrebu auta. A vlastniť možno trochu silnejšie auto ako potrebuješ. Druhé riešenie , teda 25-28 stop je na prepravu dosť drahé ak náhodou nevlastníš Land Rovera, alebo niečo podobné. Ale kotvenie na suchu stojí v HR asi 300-500 euro, čo je znesitelné, k tomu poplatok za plavbu, žeriav a aj s nejakou údržbou sa zmestíš do 1000 euro ročne.
Aj v tejto velkosti sa predávajú pekné ojazdené lode za velmi dobrú cenu, ale za tu cenu sa už dá postaviť preglejková aj doma. Tvojim deťom je to zatial jedno že je to len 25 stop, oni tam stojnú výšku majú. Treba si zvážiť či stavať, výhodou je že preglejková je o dosť lahšia ako laminátka, čo sa prejaví na cene vleku a hlavne auta. ;)
Teda môj záver pre teba. Ak chceš jachtať zo svojou rodinou, tak 25-28 stop a nechávať to pri mori. Doma budeš mať na jazdenie Hartlyho, a keď ťa chytí túžba po velkej lodi tak pôjde s kámošmi na jar do čártru. Keby ťa to nebodaj ťahalo skúsiť oceán tak oslovíš Mišáka, Pepu Dvorského a pod.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte úno 03, 2009 7:47 pm

Jeden to vyřešil koupí zachovalé 31 v HR za 20 tis.USD. Marína na rok 1550 euro, pojistky 320 euro. Protože začínal na 21, tak mu ta loď přijde obrovská. Až ho omrzí, tak ji prodá. Jinak souhlas s Denisem. kanic
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Re: trailer-sailor?

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 7:49 pm

Renda píše:Ficcusi, nepíšeš zásadní: Má být převozitelná na vleku za autem?
30 stop mi na tahání přijde už moc. Dva kýly jsou praktické. Ocelová konstrukce bezpečná (bouřka, kosatka...)
Co vlastně chceš?

Rendo, to je přesně TO, co nevím :D
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte úno 03, 2009 8:01 pm

ficcus píše:
Co vlastně chceš?

S tím Ti ale nikdo nepomůže. :hmm:
Priority si musíš stanovit sám. Přesně jak píše Denis.
Hoď si to na papír a škrtej co můžeš oželet. Vono z toho nějaká představa vypadne.
Ahoj, alffa
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte úno 03, 2009 8:03 pm

Kanic, tých 1550 bejvávalo. Ale ak by to náhodou bolo aktuálne, tak to rýchlo zisti, nepiš to verejne!!! pošli my SZ a celý týždeň piješ moje víno. ;)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte úno 03, 2009 8:23 pm

A jakou máš odrůdu? Nebo směsku?
Rýnsky Rízlink bez éčiek.D
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » úte úno 03, 2009 8:39 pm

alffa píše:
ficcus píše:
Co vlastně chceš?

S tím Ti ale nikdo nepomůže. :hmm:
Priority si musíš stanovit sám. Přesně jak píše Denis.
Hoď si to na papír a škrtej co můžeš oželet. Vono z toho nějaká představa vypadne.
Ahoj, alffa

A kdyz nahodou nic ani tak nevypadne, budes mit po diskusi par dalsich bodiku do seznamu pro/proti a po case se k te mzslence znovu vratis.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte úno 03, 2009 9:49 pm

Denisi, Tvůj rozbor jsem tak nějak očekával (i když jsi ho v podobném duchu už někde psal :) ). Dík. Ještě to není nic akutního a zatím to stejně řeším a budu řešit charterem. Třeba to ty moje ženský ani bavit nebude ... letos vyplujeme teprve poprvě s dětma ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte úno 03, 2009 10:10 pm

Vyskúšať to treba, známi si kúpil spolu s kamarátmi Bavarku 30, že budú chodiť s rodinami. Jeho rodinka na štvrtý deň chcela ukončiť plavbu bez akéhokolvek nadšenia.
Ale rozmýšlam nad tebou a v tvojom veku by som si kúpil katamaran.
123-corfu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod 123-corfu » úte úno 03, 2009 10:19 pm

Myslim , ze i na podstatne mensich lodich se da plout s rodinou a po mori. Cetl jsem o ctyr clene rodine, ktera stravila 2 roky [od Karibiku po Havaj ] na Westerly Cirrus nebo Warwick, ted si nepamatuju , v kazdem pripade 22 stop. Koukni treba po Westerly Centaur 26, to jsou pomerne prostorne , odolne a bezpecne lode a daji se poridit kolem 10000 liber.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte úno 03, 2009 10:28 pm

Denisi, co tě vede ke katamaranu s ohledem na věk?
123-corfu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod 123-corfu » úte úno 03, 2009 10:30 pm

a moc pekny Katamaran, take u nas v marine [Skotsko Rhu marina] na prodej za 17000 liber http://nickstrattonyachts.com/core/list ... tonyachts&
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte úno 03, 2009 10:34 pm

123-corfu píše:Myslim , ze i na podstatne mensich lodich se da plout s rodinou a po mori. Cetl jsem o ctyr clene rodine, ktera stravila 2 roky [od Karibiku po Havaj ] na Westerly Cirrus nebo Warwick, ted si nepamatuju , v kazdem pripade 22 stop. Koukni treba po Westerly Centaur 26, to jsou pomerne prostorne , odolne a bezpecne lode a daji se poridit kolem 10000 liber.

dá se plout na ledasčems, ale pro rodinu 2+2 si myslím, že kolem 30 nebo kousek přes je akorát.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » úte úno 03, 2009 10:51 pm

> ficcus

nekde v pokecu kolem lodnich planu jsi myslim psal, ze az budes velky, budes se plavit na Robertsove Centennial Spray 45

Zpět na