Labe

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Labe

Příspěvekod sedivak » stř bře 11, 2009 9:00 am

Ahoj všem.
Trošku byla opomíjena naše krásná, česká řeka Labe.
Proto bych chtěl otevřít téma o tomto revíru. :)
Šedivák
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod lubo52 » stř bře 11, 2009 9:58 am

ahoj
tak lidi co ty sjezdy aspon na Labi třeba okolo Mělníku?
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » stř bře 11, 2009 10:11 am

Doufám, že nebude mít Bobeš nic proti, když sem vložím jeho příspěvek, kde výstižně popisuje řeku u Kostelce n.L.: ;)
Bobeš napsal:
--------------------------------------------------------------------------------

Mezi Kostelcem nad Labem a Zarybama ( tedy nad plavební komorou Kostelec n/Labem) je mnoho sjezdů do vody. Povrch si můžeš vybrat jsou tam panely, dlažební kostky, beton, asfalt. . Jsou na obou stranách Labe. V Kostelci bývalo ženijní vojsko a vojáci zde cvičili stavění pontonových mostů a pod. Bohužel některé jsou uzamčeny závorou a označeny jako soukromé. Jindy najdeš přímo na sjezdu zaparkované a uzamčené auto s vlekem na motorák nebo skútr, přitom kolem je hektar místa na zaparkování. Možná i tohle je důvod, proč si každý nechá "svůj" spolehlivý sjezd raději pro sebe . Chce to projet směrem od řeky třeba na kole, nebo motocyklu protože cesty k sjezdům jsou většinou na nenápadných místech a špatně se to hledá.Letos se tam také chystám s motoráčkem. Matka tam má chatu hned u vody.
Jinak Labe je tam krásně čisté, stulíky, mezi nimy malé rybičky, prostě jak v botanické zahradě. Nízké vysekané břehy, kotvit se dá skoro všude. Na nákupy do vesnice pár kroků a jsou zde i vývaziště pro lodě. Velká lodní doprava po uzavření elektrárny Chvaletice takřka nulová. Bobeš
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » stř bře 11, 2009 1:13 pm

Ještě můžu doplnit, že pokud budete potřebovat benzín nebo nákup, tak po proplavení komorou Kostelec nad Labem směrem "dolů" hned za mostem jsou při pravém břehu ve stráni zabetonována pacholata a velká úvazná oka. Od nich vede udržovaná cesta. Přejdete most směrem do města a hned je tam benzinka. Tedy 50-100 metrů chůze. Celou dobu na loď vidíte. Přistát by se s lodí s malým ponorem dalo i na druhém břehu, odkud je to ještě blíž.
Tady je to úvaziště z dálky vidět. Foceno proti proudu. Levý břeh na fotce je tedy pravý břeh řeky.
Benzinka je na fotce po mostě doprava.

Obrázek

Škoda, že tento sjezd na levém břehu přímo v Kostelci nad Labem je vyčištěný a zatarasený protitankovými betonovými jehlany.

Obrázek
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » stř bře 11, 2009 6:20 pm

Ahoj všem
Slušné sjezdy byly také v obci Vlíněves, 3km pod Mělníkem směr Dolní Beřkovice. Sjezdy byly z betonových panelů, dřív tam jezdili vojáci se skotama. Mám tam strejdu, ale už jsem tam delší dobu nebyl, takže neznám momentální stav. Jestli to má někdo blízko, mohl by se tam zastavit a poté poreferovat. V Mlazicích, přes vodu, by se také něco našlo.
Fulda
jenda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jenda » stř bře 11, 2009 9:52 pm

Fuldo, jestli myslíš ten sjezd u potrubního mostu proti mělnické čistírně, tak tam jsem někdy v lednu byl a už není nic moc - chybí panely mírně pod hladinou - už to vypadá spíš na traktor.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř bře 11, 2009 11:18 pm

sedivak píše:Jinak Labe je tam krásně čisté, stulíky, mezi nimy malé rybičky, prostě jak v botanické zahradě.

teda znám a mám rád Labe od Veletova po Lauenburg, ale že by bylo krásně čisté, to sem se opravdu, ale opravdu nevšim.
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » čtv bře 12, 2009 8:24 am

Neznám celé Labe, ale v oblasti Čelákovic je to tak jak napsal sedivak. Soutok Labe s Jizerou ja taky pěkný :good:

...teda, ještě záleží na úhlu pohledu...
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » čtv bře 12, 2009 8:29 am

Ahoj Jendo
To né, Já myslím ty přímo ve Vlíněvsi a pod hřbitovem. Podívej se na satelitní mapu.
Fulda
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » čtv bře 12, 2009 10:31 am

Ve Vlíněvsi na podzim sjezd vyčistili a vypadá na první pohled dobře až na díry mezi panely pod hladinou, takže tam opatrně. Pozor nelze se tam nikde otočit, je třeba couvat už z návsi. Hned naproti jsou dva taky panelové sjezdy běžně přístupné, na které se lze dostat z Mělníka silnicí od pobočky FIATu směrem k řece. Ten první mám vyzkoušený cca 3 m od prahu a dobrý, druhý je spíše pro malé lodě nebo gumáky, protože je do zatáčky a blbě se tam couvá. Další sjezd v Mělníku je přímo pod starým mostem směr Brozánky. Je dost příkrý, povrch z kamenů, tak pozor na vlhku. Na tom mistě se lze také vyvázat, event. použít nástupní molo osobní přepravy / jen krátce - je tam zákaz /. Dále je možné domluvit sjezd, jeřáb nebo kotvení v mělnickém přístavu /samo za peníz /. Na levém břehu Labe lze s malým ponorem přistát na několika místech / rybáři znají /, za starým mostem je stání šífů, pozor na slepé rameno za novým mostem vlevo - jsou tam popadané stromy pod hladinou. Na kanálu Hořín - Vraňany je sjezdů několik, vyzkoušený mám jen jeden mezi Zelčínem a Lužcem, ale i ostatní vypadají použitelně.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » čtv bře 12, 2009 3:36 pm

david píše:
sedivak píše:Jinak Labe je tam krásně čisté, stulíky, mezi nimy malé rybičky, prostě jak v botanické zahradě.

teda znám a mám rád Labe od Veletova po Lauenburg, ale že by bylo krásně čisté, to sem se opravdu, ale opravdu nevšim.

Já myslím Davide, že asi žádná větší řeka u nás, ale ani jinde nebude křišťálově čistá jako horský potok.
Labe u nás může ale klidně čistotou soupeřit s kdejakým koupalištěm - zvlášť na konci léta má většina z nich nádech dost do zelena!
Labe má takovou charakteristickou barvu trochu do hněda, ale že by smrdělo naftou, nebo na hladině plavala mastá kola- tak to už je dávná minulost. ;)
U nás se dá lodí zaplout na Probošťák a Borecká jezera, kde je vlastně taky dá se říct labská voda, která neproudí a ta už je hodně čistá- to je pokoupáníčko.
Rovněž přítomnost raků v Labi svědčí pro čistou vodu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv bře 12, 2009 5:10 pm

Labe je ženský, alebo stredný rod, ta Labe, alebo to Labe?
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » čtv bře 12, 2009 5:29 pm

Denisi, to Labe.
Fulda
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 12, 2009 10:12 pm

Pýtam sa preto aby si zo mňa nerobili srandu keď tam prídem. Česi napríklad hovoria tá Dunaj a pritom je to u nás ten Dunaj, čo samozrejme vyvoláva úsmevy na tvárach. Aj tak sa mi to blbo vyslovuje, to Dije, to Sázavo, to Svratko, nie je to nejaké nárečie?
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » čtv bře 12, 2009 10:19 pm

Ahoj,Denisi,já říkám taky ten Dunaj,ale Dyje je ta,Vltava je ta,Svratka a Sázava je taky ta. :) Ahoj.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » čtv bře 12, 2009 10:26 pm

řekl bych,že rod u řek je v češtině a ve slovenštině stejný,když ne, tak mě opravte

ten Dunaj
ta Vltava
to Labe
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 12, 2009 11:08 pm

Tak to Labe ma pletie, som si istý že hovorím ta Labe. To ti Pražáci a ešte k tomu je to tuším nesklonné. Chcel som tam vyraziť tento rok, ale vyzerá to že nestíham.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 12, 2009 11:46 pm

[quote="sedivaU nás se dá lodí zaplout na Probošťák a Borecká jezera, kde je vlastně taky dá se říct labská voda, která neproudí a ta už je hodně čistá- to je pokoupáníčko.
Rovněž přítomnost raků v Labi svědčí pro čistou vodu.[/quote]

raci byli v Labi dycky,pamatuju je v 72. Borek nemá chybu, včetně hospody ve vsi, Probošťák je proti němu špinavej, ale loni byly nejčistší Žernoseky , ani nebyly zelený - asi sypali skalici ( objel sem to všechno,nemaje čas na Německo ) jak vypadá Veletov - pískovna, nebyl jsem tam od 74.?
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kzeman » pát bře 13, 2009 3:39 am

Voda na Sandbergu(Veletov)odbočka na 86 km se mi zdála čistší než na Orlíku. Vloni to bylo příjemnější v tom, že točili světlé pivo, zatímco předloni pouze černé.
Na kterém kilometru jsou odbočky na Probošťák, Borek. Je tam občerstení ?

Nebylo by špatné, kdyby lidé znalí místních poměrů sem hodili bližší informace na kterém kilometru lze nalézt občerstvení, odbočku na koupání, pumpa apod.
Např. dobré posezení jako je na soutoku s Cidlinou je škoda minout.

Vím že vyšla publikace Labe, ale jak jsem ji na veletrhu prohlížel, tak jsem tam tyto informace nenašel, nebo jsem blbě koukal.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pát bře 13, 2009 3:50 am

Odbočka je na 25,5 km. Je tam , ale zákaz vplutí sportovních a rekreačních plavidel. Jednou mě tam i kontrolovali nymburský poříční policajti.
Příští rok taky prý chystají zasypat vjezd na to největší borecké jezero-bude to škoda, protože tam je nejlepší koupání a i hospoda v Borku- asi 100 metrů od vody.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pát bře 13, 2009 4:02 am

V publikaci Labe je sposta chyb a je škoda, že je v ní zakreslen jen hlavní tok bez odboček ( jezer kam se dá zaplout).
Ale i tak zhaplať Pánbů za ní. :D
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pát bře 13, 2009 8:15 am

A jak je to na Labi s kempováním přímo z vody a s možností zakotvit člun?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát bře 13, 2009 9:28 am

sedivak píše:V publikaci Labe je sposta chyb a je škoda, že je v ní zakreslen jen hlavní tok bez odboček ( jezer kam se dá zaplout).
Ale i tak zhaplať Pánbů za ní. :D

Mohli by ste tie odbočky zadefinovať? Poloha GPS, alebo riečny km. Netreba hneď, stačí aj v priebehu sezóny.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát bře 13, 2009 10:18 am

sedivak píše:Odbočka je na 25,5 km. Je tam , ale zákaz vplutí sportovních a rekreačních plavidel. Jednou mě tam i kontrolovali nymburský poříční policajti.
Příští rok taky prý chystají zasypat vjezd na to největší borecké jezero-bude to škoda, protože tam je nejlepší koupání a i hospoda v Borku- asi 100 metrů od vody.

vjezd na probošťák taky střídavě zasejpaj a vyhrabávaj, co pamatuju aspoň 4x, asi podle toho, kdo sedí v zastupitelstvu. :hmm:

na zákaz vjezdu na borek je lék - být členem v klubu v brandejse - ti mají vyjímku. ;)

to kazeman: veletov 90,4 není sandberk 86

a jak je to s vjezdem na sandberk ? , bývaly těžký boje s nějakým místním - co znám z vyprávění
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » pát bře 13, 2009 12:51 pm

Ahoj s kempováním je to v pohodě, jen to chce sledovat místní situaci, mám odzkoušeno stanování u vody v Lysé, Čelákovicích, Brandýs, a za Mělníkem. Na Mymbuské vodě to maj to v rybářské řádu zakázané tak by asi buzerovali všechny. Tento rok zakázali stanování na úseku dlohém 200m, od mostu v Lysé k sjezdu do vody (místně náplavka) Na středním labi jsou pacholata a vyvazovací kruhy snad všude kde není zakázáno kotvení. V létě uvidíš kde se dá stanovat podle rybářů je jich tam až dost, ale s lodi si klidné místečko najdeš, totiž né fšude se dá zajet autem.

Zpět na