Cyclades 43,4

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

barbucha
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Cyclades 43,4

Příspěvekod barbucha » úte črc 07, 2009 9:22 pm

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s lodí Cyclades 43,4 (Beneteau). Jak se s ní manévruje, jak jezdí pod plachtami, uvítám jakékoliv informace. Díky, Bára
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 07, 2009 10:03 pm

Já vyzkoušel největší Cyclades 39,3 a byla výborná. Lehce návětrná, jinak super. S 43,4 to bude podobné...
Z lodního deníku můžu ocitovat:
Pro zpáteční plavbu volíme jako nejbližší pevný kus pobřeží ostrov Lastovo, směr NE. Vítr ještě trochu zesílil a pravidelně se drží na 20 -21 knt. Autopilot má problém udržet kurz, loď je návětrná a po každém poryvu nekontrolovaně vyostřuje, zkoušíme kormidlovat, ale kormidlo je dost "tvrdé" a jde to těžko. Vypustili jsme trošku hl. plachtu a na kosatce svinuli malou část, asi polovinu po první ref a odpadli ještě 2-3°. Loď a tím i plavba se zklidnila, aniž bychom ztratili něco na rychlosti, autopilot to opět zvládal. Plavba probíhala v klidu, dá-li se to tak říc. (Jak jsem později odečetl na GPS pluli jsme 9,7 knt.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » úte črc 07, 2009 10:16 pm

Je to trochu jinak. 39.3. JE KUREVSKY NÁVĚTRNÁ, ALE 43.4 JE PŘÍJEMNÁ jachta, jel jsem obě a 43 je mnohem lepší. Užívej si .
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte črc 07, 2009 10:22 pm

Skoro 4 stopy udělají tolik? :?
barbucha
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod barbucha » stř črc 08, 2009 8:06 am

Děkuji :-), ještě jsem na tak velké lodi nejela, tak jsem na to sama zvědavá. A ještě bych se tedy zeptala, jak funguje ten bowthruster? Mám trochu obavy z manévrování v přístavu.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tatinecek » stř črc 08, 2009 8:25 am

To Libor: Podle mého ty 4 stopy a hlavně tvar trupu dělají hodně. S 39.3 ostře proti větru tak do 14 - 16 Kn na plné plachty a pak refovat, protože vyostřovala do úplného protivětru a nešla udržrt a poryv nemusel být ani silný ani dlouhý. Na 43.4 byla návětrnost výrazně menší a štíhlejší a delší loď umožňovala plout stabilněji.

Bowthruster je příjemná záležitost pro manévry v přístavu. Při silnějším větru stejně musíš počítat s tím, že ani příďovým motorem špičku proti větru nedostaneš. Je jen na doladění manévru. V těsné maríně za slabého větru ale skvěle umožní manévrovat nebo přiblížení bokem k bojce o nějaký ten půlmetr je neocenitelný.
Zehla
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Zehla » stř črc 08, 2009 9:42 am

Ahoj, ja som mal teraz 20.6.-27.6. pozicanu 43.3 a bol som s nou spokojny. Poskytuje slusny priestor. Hoci je trosku pomalsia pekne sa na nej plachti a je dobre manevrovatelna. Ten predny srob je fajn, ale ako pisal Libor, pri silnom vetre ti nepomoze. Mne fukalo na Murteri 25 uzlov v marine a predny srob bol nulovy...
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » stř črc 08, 2009 10:17 am

Ahoj,

tiez som teraz isiel 43.4 a bol som spokojny aj co sa tyka manevrovania, aj pohodlia. Treba si len dat pozor ci je predny propeler "od vyroby" alebo dorabany. Kolega totiz takisto siel 43.4, ale tam bol propeler na rozdiel od mojej dorabany. Vysledkom bolo, ze zaberal velmi slabo, a naviac to chorvati urobili tak, ze kvoli nemu odstavili jeden vodny tank.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod pes » stř črc 08, 2009 11:05 am

barbucha píše:.....jak funguje ten bowthruster?

Pár minut po bezproblémovém použití propeleru nešel propeler znovu použít, prostě se sám bez varování vypnul. Zřejmě tepelná pojistka. Po cca 15 minutách odpočinku začal propeler zase normálně fungoval. Hloupý bylo že jsem s tím výpadkem nepočítal. Dopadlo to bohudíky dobře. Nevím zda jde o zvláštnost jediné lodě nebo jev obecný. V každém případě si příště před plánovaným manévrem jeho chod krátce ověřím.
Při manévrech v marinách ti propeler za bezvětří či slabšího větru může hodně pomoci, můžeš manévrovat s velkou lodí velmi pomalu a bezpečně. Za silnějšího větru ti propeler už nemusí stačit špičku otáčet a loď bez rychlosti je těžko ovladatelná, bacha na to.
Takže ti držím palce, barbucho a pokud tě to uklidní tak manévrů v marinách se taky trochu obávám.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

propeler

Příspěvekod pecho » stř črc 08, 2009 11:28 am

Chlapci, někdo to tady už někde psal, taky to pro mě byla novinka, měl by se snad zapínat max. do 10 sec. pak počkat a pak znovu. Snad se k tomu někdo ještě vyjádří. ;) Zdraví Pecho
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tatinecek » stř črc 08, 2009 11:58 am

Bowthruster určitě nemůžeš používat dlouhodobě, ale jen na korekci manevru. Raději třeba 4x po 3 vteřinách než najednou na 15 vteřin.
Manévry v marině , zvlášť když fouká a loď máš půjčenou první den a nevíš pořádně jak se chová / ikdyž si to vyzkoušíš v poledne někde u bojky/ , tak to nemáme asi nikdo rádi.
Přeji Barbucho příjemný jachting, kam to vlastně jedeš?
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » stř črc 08, 2009 12:05 pm

Pokud si dobře pamatuji, tak u toho spínače byla nálepka s nápisem max. 15 sec. Navíc při předávání lodě mně na to speciálně upozorňovali. Měl jsem ho na čtyřech lodích a je to dobrá vychytávka. Hlavně v marinách kde je málo místa je to k nezaplacení.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř črc 08, 2009 1:28 pm

Je to přesně tak jak píšete, je tam buď časovač, nebo tepelná pojistka. A v silnějším větru nepomůže.
Lepší je na něj nespoléhat. I když nepopírám, že někdy nedotažený manévr také podpořím bowthrusterem, raději bez něj.

A nováčkům jej úplně zakazuji používat. Není možné hned při první plavbě se na něj naučit, co by dělali, když jej pak nebudou mít? Prostě během výcvikové plavby jej "nemáme".

Jen si nejsem jistý, jestli to už nepatří SEM...
Jestli se otázka bowthrusteru bude rozvíjet, tak to asi přesunu.
barbucha
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod barbucha » stř črc 08, 2009 1:40 pm

Děkuji všem za odpovědi :-). Poslední týden v červenci jedu do Sukošanu, plavbu plánuji směrem na sever. Až se vrátím, napíšu, jaká ta loď byla ... Krásné léto!
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod pecho » stř črc 08, 2009 1:45 pm

Tak Barbucho, přeji ať se ti to vyvede včetně počasí a všeho co budeš sama chtít. :good: Zdraví Pecho
dana
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dana » stř črc 08, 2009 8:38 pm

Pocasi ti vinsuju tez :good:
Jinac k te 39 musim konstatovat, ze stoji za prd. Skoro to proti vetru nepluje a vyzaduje tzv. prevozniceni, aby se aspon trosku rozjela. To co sem mel v Italii nebylo ani tak navetrne, ale to pouze v naklonu nestihalo kormidlo. Jinac ma Libor s tema kn vetru celkem recht i kdyz ja sem ten potiz citil az nekde u 18-19kn.
barbucha
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod barbucha » pon srp 10, 2009 12:16 pm

Ahoj, tak jen krátce info po plavbě na lodi Cyclades 43,4 ... jmenovala se LEVANT a byla od Asta Yachting ze Sukošanu. Loď je to dobrá, pohodlná a dobře manévrovatelná, bowthruster fungoval a mnohokrát se mi vyplatilo ho použít, jen při vyplutí, kdy foukal silnější boční vítr a bylo potřeba stočit příď proti větru, byla jeho funkčnost trochu slabší. I pod plachtama byla loď výkonná, až mě to překvapilo, protože jsem čekala, že když to je taková břichatice, pojede pomaleji. Jedinou závadou na oplachtění byla prasklá kladka na outhaulu, takže s trimováním jsme měli malé potíže.
pepjan
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pepjan » pon srp 10, 2009 4:46 pm

Cyclades 43,4 jsme měli půjčenou před 2 léty v Řecku v Athenách. Pěkná nová, prostorná loď. Ve srovnání s Oceanis 43 hůře stoupá proti větru. Loď nebyla vybavena příďovým propelerem, špatně se s ní couvalo, zvláště za silného bočního větru v těsném přístavu
(např. v Hydře). Navíc jsme měli problém s kotevním navijákem - fungoval strašně pomalu a navíc neustále vypínala tep. ochrana elektromotoru, což bylo nepříjemné v těsných přístavech - v Řecku nejsou moringová lana. Jinak jsme s lodí byli spokojeni, ale není to žádný závodní speciál.

Zpět na