Lodni toaleta - WC
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Lodni toaleta - WC
Ahoj, zdravím všechny jachtaře, i já jsem tomuto kouzlu propadnul a pořídil jsem si svou první lodičku - Sasanka660. Postupně si ji předělávám se svou rodinou k obrazu svému. Jenže má drahá polovička narazila na velký problém, a to toaleta, prý nechce někam v noci lézt z lodě. Proto bych Vás chtěl požádat o radu, jak na lodi vyřešit toto. Chemické WC nechci, prý zrovna moc nevoní...díky moc za rady
Mila
Mila
- JardaF
- zkušený harcovník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Záchod je kapitola sama pro sebe - jak na moři, tak na sladké vodě
Ale pokud můžu přispět - byli jsme čtyři na 7,5metrové plachetnici na Orlíku - celkem 3 dny. Měla chemické WC a nesmrdělo za celou dobu. Fakt je, že první den jsme přespávali v maríně, takže to každej šel na břehu na normální záchod... Ale z vlastní zkušenosti - 4 lidi, dva dny na vodě, záchod nesmrděl. (Ale to vylévání tedy pak byla zábava). Nicméně, víc by se tam asi nevešlo. Na týdenní plavbu ve 4ech to, myslím, nebude.

Ale pokud můžu přispět - byli jsme čtyři na 7,5metrové plachetnici na Orlíku - celkem 3 dny. Měla chemické WC a nesmrdělo za celou dobu. Fakt je, že první den jsme přespávali v maríně, takže to každej šel na břehu na normální záchod... Ale z vlastní zkušenosti - 4 lidi, dva dny na vodě, záchod nesmrděl. (Ale to vylévání tedy pak byla zábava). Nicméně, víc by se tam asi nevešlo. Na týdenní plavbu ve 4ech to, myslím, nebude.
Díky za odpovědi...uvažoval jsem o tomhle: http://www.avaryacht.cz/wc-manualni-s-p ... tem.p.aspx akorát rozměrově se mi to nevejde do kabinky (v lodi je na WC takový ten výlisek), ale to vyřeším deskou pod něj. Spíš by mi zajímal přívod a odpad jak je řešen
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Tento je trochu menší. Taky nevejde ?
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1415
Tady máš to schéma:
Při montáži pod čarou ponoru je nutné vřadit odvzdušňovací ventil (na obr. vlevo).
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1415
Tady máš to schéma:

Při montáži pod čarou ponoru je nutné vřadit odvzdušňovací ventil (na obr. vlevo).
-
- moderátor
- Reputace: 234
Libor píše:
protože sem detailista, tak ten ventil je zavzdušňovací
jinak, narozdíl od obrázku, WC musí mít fekál.nádrž. nejen z důvodu legislativy, ale hlavně proto, že když se koupeš kolem lodě, tak zaručeně jde někdo jiný sr..., a plavání v tom lógru, to je teda něco. Pokud stojí pohromadě víc takto nedovybavených lodí, je koupel lepší vůbec vynechat.

to mkovi: to budu moc rád, když to pořešíme
to Libor: ten ze shopu je taky moc širokej, ta vanička je daleko menší...a jak je to s tím ventilem, když by bylo WC umístěno nad ponorem, to se tam pak nemusí dát? Mám pocit, že ponor je mnohem níže než podlaha u WC
...a kam je nejlepší umístit průchodky a uzavírací ventily?...nerad bych navrtal díru někam, kde nemá být:)
to Libor: ten ze shopu je taky moc širokej, ta vanička je daleko menší...a jak je to s tím ventilem, když by bylo WC umístěno nad ponorem, to se tam pak nemusí dát? Mám pocit, že ponor je mnohem níže než podlaha u WC
...a kam je nejlepší umístit průchodky a uzavírací ventily?...nerad bych navrtal díru někam, kde nemá být:)
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
pocit je dobrá věc, ale měl bys to vědět přesně....
a nezapomeň na náklon lodě.
Ventily máš na obrázku...sací ventil nad čarou ponoru by ti nebyl vůbec k ničemu...
Obávám se, že Sasanka na tom bude s místem stejně jako Corveetta. Do výlisku pasuje jen chemický a nic jiného.
Když to podložíž, možná.., ale vše je výš. Ta kabinka WC je už tak malá...nevím, zda to bude optimální řešení.
Jsem zvědavý jak to dopadne u mkovů, snad sem dá i foto. Když to bude dobré, začnu možná o tom uvažovat taky.

Ventily máš na obrázku...sací ventil nad čarou ponoru by ti nebyl vůbec k ničemu...
Obávám se, že Sasanka na tom bude s místem stejně jako Corveetta. Do výlisku pasuje jen chemický a nic jiného.
Když to podložíž, možná.., ale vše je výš. Ta kabinka WC je už tak malá...nevím, zda to bude optimální řešení.
Jsem zvědavý jak to dopadne u mkovů, snad sem dá i foto. Když to bude dobré, začnu možná o tom uvažovat taky.

- Milos
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
No, to zaujíma aj mňa.
Pokial viem, z hladiska vnútrozemskej plavby na jazerách a nádržiach je neprípustná inštalácia záchoda s akýmkolvek výpustom do "recipientu" - aj keď má možnosť prepnúť a použiť interný tank.
Preto MacGregora26M na účely domácej registrácie vybavujem iba chemickým WC.
Na mori je to iné, ale súhlasím s davidom - ten tank používať je naozaj treba ... a nie iba ráno
Libore, v eshope to WC RM69 ma možnosť doplniť tank - akú má kapacitu a koľko to asi stojí?
A má ten tank nejakú akože možnosť "legálneho" vyprázdnenia inak (napr. vyniesť mimo loď ako chemické WC) ako niekde keď sa nikto nedíva/nekúpe vypumpovať obsah mimo loď do vody?
Pokial viem, z hladiska vnútrozemskej plavby na jazerách a nádržiach je neprípustná inštalácia záchoda s akýmkolvek výpustom do "recipientu" - aj keď má možnosť prepnúť a použiť interný tank.
Preto MacGregora26M na účely domácej registrácie vybavujem iba chemickým WC.
Na mori je to iné, ale súhlasím s davidom - ten tank používať je naozaj treba ... a nie iba ráno

Libore, v eshope to WC RM69 ma možnosť doplniť tank - akú má kapacitu a koľko to asi stojí?
A má ten tank nejakú akože možnosť "legálneho" vyprázdnenia inak (napr. vyniesť mimo loď ako chemické WC) ako niekde keď sa nikto nedíva/nekúpe vypumpovať obsah mimo loď do vody?
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Ten tank asi nevyneseš. Ne že by to nešlo, ale všechno rozpojovat a zase spojovat? To už je lepší vyplout ze zátoky na volnou vodu......
Má obsah cca 28 litrů a vypumpuješ ho pomocí pumpy u WC.
Cena a další v shopu: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1417
Není asi nejlevnější v porovnání s chem. WC, ale svou službu udělá a oproti chemickému šetříš ty chem. náplně.
Takže v průběhu životnosti se investice navrátí.
Hned jak se dostanu na loď, budu měřit plac k dispozici, protože toto je elegantní řešení. Já jiné místo pro tank asi stejně nenajdu..
Má obsah cca 28 litrů a vypumpuješ ho pomocí pumpy u WC.
Cena a další v shopu: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1417

Není asi nejlevnější v porovnání s chem. WC, ale svou službu udělá a oproti chemickému šetříš ty chem. náplně.
Takže v průběhu životnosti se investice navrátí.
Hned jak se dostanu na loď, budu měřit plac k dispozici, protože toto je elegantní řešení. Já jiné místo pro tank asi stejně nenajdu..
- Milos
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Vďaka.
Cena
trochu prekvapila, ale čo už s... sa musí !
Tou možnosťou vyprázniť inak ako do vody to myslím tak, ako problém vyprázdňovania prezentovať pri technickej prehliadke lode. Na výpustné potrubie dať 3-cestný ventil s prírubou, na ktorú sa dá nasadiť hadica na korektné vypumpovanie/odsatie tanku mimo vodu - napr do kanalizácie v maríne.
Zdá sa to akceptovateľné?
Tiež ma napadla drobná úprava plastového chemického WC, zabudovať do nádrže kalové el. čerpadielko a hadičku vyviesť (najprv volne cez palubu alebo ak sa to osvedčí - cez ventil+prechodku) von ... a občas na vhodnom mieste ventil otvoriť a čerpadlo aktivovať
Nádrž odvzdušniť trubkou mimo kabínu.
A daľším čerpadielkom s vodou zvonku, možno aj cez tú istú prechodku, riešiť splachovanie.
Nemá to niekto takto riešené? Pre menšie lode by to mohlo byť postačujúce a priestorovo výhodné.
Možno by potom nebola potrebná ani chémia.
PS:Touto cestou vyjadrujem aj uznanie nad dynamicky rastúcou ponukou e-shopu, už ho treba brať úplnne vážne - chystám sa to viac preštudovať a čo-to poobjednávať.
Cena

Tou možnosťou vyprázniť inak ako do vody to myslím tak, ako problém vyprázdňovania prezentovať pri technickej prehliadke lode. Na výpustné potrubie dať 3-cestný ventil s prírubou, na ktorú sa dá nasadiť hadica na korektné vypumpovanie/odsatie tanku mimo vodu - napr do kanalizácie v maríne.
Zdá sa to akceptovateľné?

Tiež ma napadla drobná úprava plastového chemického WC, zabudovať do nádrže kalové el. čerpadielko a hadičku vyviesť (najprv volne cez palubu alebo ak sa to osvedčí - cez ventil+prechodku) von ... a občas na vhodnom mieste ventil otvoriť a čerpadlo aktivovať

Nádrž odvzdušniť trubkou mimo kabínu.
A daľším čerpadielkom s vodou zvonku, možno aj cez tú istú prechodku, riešiť splachovanie.
Nemá to niekto takto riešené? Pre menšie lode by to mohlo byť postačujúce a priestorovo výhodné.

PS:Touto cestou vyjadrujem aj uznanie nad dynamicky rastúcou ponukou e-shopu, už ho treba brať úplnne vážne - chystám sa to viac preštudovať a čo-to poobjednávať.

- pecho
- aktívní jachtař
wc na lodi před 40.lety
Už jsem to zde někde psal, pluli jsme v r. 1969 se dvěma loděma od turnováků resp. z Libtátu Olovínem a Achátem, bylo asi 7 turnusů, které se střídali resp. měly střídat v nějakých intervalech, na nás vyšlo z Pirea do Dubrovníku, ale pluli jsme to přes měsíc, snad 6 neděl.Ale odbočuju, na těchto loďkách (7,5 m Olivín a necelých 7 Achát) bylo nás celkem 7-Olivín a 6-Achát, byly tam v přídi WĆ, ale byly v nich uloženy plachty, jo taky když jsme jednou plachtu vytáhli byla nějaká zahnědá, ale chodili jsme na příďové zábradlí, 4 holky a 3 kluci, takže to bylo zpravidla na povel, kluci do kajuty a nekoukat a pak obráceně. Tak to jen ta nostalgie, že se dalo plout i bez použití vnitřního WC, jo ty vlnky pak na přídi to bylo lepší snad než bidet.
Jinak z těch part, co pluly vznikl základ pro založení Odysseus yachtklub, hlavní zásluhu na tom měl Jirka aStránský. Omlouvám se, že jsem se tak rozkecal. Zdraví Pecho

Pecho, tvá nostalgie ve mě vzbudila úsměv a hezké vzpmínky. Musíš na to ale zapomenout /ne úplně/ dříve se také sváželo obilí ve snopech a na žebřiňáku.
Ale aby jsi věděl, že ti rozumím. Slavnou loď Achát jsem někdy v roce 1988 potkal v dánských vodách a strávil celý večer posloucháním o plavbách jež s ní její kapitáni podnikali. Bylo to nezapomenutelné.
Omlouvám se za ot,
Pepa
Ale aby jsi věděl, že ti rozumím. Slavnou loď Achát jsem někdy v roce 1988 potkal v dánských vodách a strávil celý večer posloucháním o plavbách jež s ní její kapitáni podnikali. Bylo to nezapomenutelné.
Omlouvám se za ot,
Pepa
- mkovi
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
V sasance 660 je podlaha záchodu pár cm pod hladinou. Na prohlubeň chem. záchodu dám také desku. Už sem tam měl záchod takhle posazenej a jde to. Sasanky 660 mají 2 uspořádání, nevím jak je to v tom druhém s prostorem. Udělal jsem inspekční dvířka do duté stěny pod poličky v kabince. Dostat se s průchodkama pod čáru ponoru není problém. Průchodky se dají koupit např v avaru, nevím jestli jsou i tady u Libora. Známej je vysoustružil tak rychle, že jsem ani nestihnul zjistit kde je koupit. Za průchodkou mám koleno, kohout a přechodku na hadici. Vše z místního železářství. Do trupu jsem ještě nevrtal, ale už mám vyznačené místo. Čekám na nějaké hezké počasí. Nevím čím utěsnit průchodku? Z obou stran bude těsnění, ale ještě bych to raději něčím opatlal, ale silikon asi není to pravé? V návodu je na výtoku roura vedená smyčkou s ventilem. Musí tam ventil být? Zkoušel jsem to na zahradě a fungovalo to i bez něj.

- Olivero
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
To snad ani nemyslite vazne ze chcete na priehradach s... rovno do vody!
Ked to budu praktikovat viaceri jachtari, tak voda na priehradach bude fak "chutovka"
Myslim ze suchozemska kupajuca sa verejnost vam urcite bude fandit.
Hlavne dajte vediet kde sa plavite aby som v tych miestach nepustal deti do vody.

Ked to budu praktikovat viaceri jachtari, tak voda na priehradach bude fak "chutovka"
Myslim ze suchozemska kupajuca sa verejnost vam urcite bude fandit.
Hlavne dajte vediet kde sa plavite aby som v tych miestach nepustal deti do vody.

- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Na přehradách
- není dovoleno
- není daleko zpravidla ke břehu (ať už příroda, či WC v kempu restauraci, maríně) , neboj Olivero
- časy se mění a i přímořské státy (některé) už dnes vyžadují povinně fekální tank
Ty armatury ale budou dobré jen na sladké vodě, na moři to nebude to pravé ořechové....
Průchodky jsou žádané...nerez, nebo kombinace nerezu s plastem
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ath=12_105
- není dovoleno
- není daleko zpravidla ke břehu (ať už příroda, či WC v kempu restauraci, maríně) , neboj Olivero

- časy se mění a i přímořské státy (některé) už dnes vyžadují povinně fekální tank
Ty armatury ale budou dobré jen na sladké vodě, na moři to nebude to pravé ořechové....

Průchodky jsou žádané...nerez, nebo kombinace nerezu s plastem
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ath=12_105
-
- moderátor
- Reputace: 234
Libor píše:Na přehradách
- není dovoleno
- není daleko zpravidla ke břehu (ať už příroda, či WC v kempu restauraci, maríně) ,
není dovoleno z plavidla do vody vypouštět cokoli a kdekoli ve vnitrozemí, na moři nevím.
na druhou stranu mi někdo dejte seznam stanic, kde mi v ČR jímku vycucnou. volat na tatře 8m3 hovnocuc k 70l nádrži teda opravdu nebudu.
cit: není daleko příroda - hahaha, posraná příroda ti nevadí???????
např. břehy od rybářů?
ti mi zesrali navigaci kolem pozemku, během mého výletu na vinobraní - 4dny, k nepoznání + poletující papíry
btw: kam choděj ryby, labutě a další vodní havěť na WC a to jich je v řekách na desítky, spíš stovky tun.
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem chatař - rekreant, koupající se na Slapské přehradě. Přímo pod chatou je zátoka, kde kotví hausbóty a plachetnice. Úžasný a bohužel pravidelný pohled je na jeden konkrétní hausbót, který čas od času povyjede z místa a do zátoky vypustí svou produkci. Ta stopa za ním na vodě je viditelná ještě dlouho poté.
Z druhé strany bych se ráda zařadila i do obce jachtařů. Přesto mě ani nenapadlo si v lodi vytvořit přímý odvod z WC do vody.
Prosím tedy jako koupající se ve slapech všechny jachtaře i jiné aby mysleli i na ostatní na vodě. Třeba se také někdy budete chtít vykoupat....
Z druhé strany bych se ráda zařadila i do obce jachtařů. Přesto mě ani nenapadlo si v lodi vytvořit přímý odvod z WC do vody.
Prosím tedy jako koupající se ve slapech všechny jachtaře i jiné aby mysleli i na ostatní na vodě. Třeba se také někdy budete chtít vykoupat....

- mkovi
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
Nepouštěl bych se do morálních debat. Na Orlíku je spousta lodí se záchodem a nidko si nestěžuje. Daleko horší mi přijdou ty vesnice okolo. Kolikrát člověk v zátoce narazí na trubku a ta voní celou zátokou. Ani objekty s domovní ČOV nejsou o moc lepší - většinou se o to nikdo nestará a podle toho ČOV funguje. Já chci wc spíš na cesty. Letos mě výrazně chybělo při kotvení přes noc v centru Prahy. Příští rok se chystám do holandska a tam se bude asi taky hodit
Armatury nejsou ideální, ale na moře zatím nejedu. Čím utěsnit průchodky a k čemu je ten odvzdušňovací/přivzdušňovací ventil?
Armatury nejsou ideální, ale na moře zatím nejedu. Čím utěsnit průchodky a k čemu je ten odvzdušňovací/přivzdušňovací ventil?
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Těsnil bych něčím takovýmto:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1084
Ten ventil máš k tomu aby jsi to zprovoznil.
Ten nejvyšší bod má být dostatečně vysoko nad hladinou. Pokud nemáš, přes průchodku nabereš vodu.
Ale když budeš důsledně zavírat ventil, mohlo by to fungovat i bez něj. Ten oblouk nahoru ale udělej stejně, jinak ti to poteče do WC samospádem z venku.
Na to jsou tu ale jiní odpoborníci, tak ti poví snad lépe zda to bude fungovat na sladké vodě takto i bez něj. (téměř pořád vodorovně bez náklonů)
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1084
Ten ventil máš k tomu aby jsi to zprovoznil.
Ten nejvyšší bod má být dostatečně vysoko nad hladinou. Pokud nemáš, přes průchodku nabereš vodu.
Ale když budeš důsledně zavírat ventil, mohlo by to fungovat i bez něj. Ten oblouk nahoru ale udělej stejně, jinak ti to poteče do WC samospádem z venku.
Na to jsou tu ale jiní odpoborníci, tak ti poví snad lépe zda to bude fungovat na sladké vodě takto i bez něj. (téměř pořád vodorovně bez náklonů)