Cestování do Řecka

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv lis 12, 2009 12:34 pm

V něčem se vyznám a v něčem ne. V těch druhých případech se snažím nepolemizovat. Většinou. :D

Amortizace se zde nedá použít v žádném případě. V amortizaci je jako podstatná část zahrnuto odepisování pořizovací ceny vozidla, což lze použít pouze pro kalkulaci sazebníků za výkony pro autodopravu. To jsem blahé paměti jako dopravák kalkuloval. A zabýval jsem se tím osm let i jako likvidátor pojišťovny při vyřizování nároků poškozených majitelů aut. Většinou se to nikomu nelíbilo.

Pro tento případ, když už, tak by šly použít tzv. Cestovní náhrady, které jsou pro tento rok stanoveny na 3,90,- za kilometr.

Je pravdou, že pokud by jsme je použili ve výpočtech, došli by jsme k závratným číslům. Ale. Když počítáte kolik vás stála dovolená, započítáte jich? Když vezete kamarády k moři, započítáte jich? Když vás požádá známý o nějaký odvoz, započítáte jich? My teda ne. A pokud by někdo s něčím takovým přišel, s díky bych odmítl.
Navíc už jen to že se v jízdách každý rok střídáme je dostatečně spravedlivé a případný výpočet kdy-kdo-kam-za co by byl dosti složitý.
Takže ani odpisy ani cestovní náhrady si prostě nepočítáme. ;)
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv lis 12, 2009 12:41 pm

Baharis píše:V něčem se vyznám a v něčem ne. V těch druhých případech se snažím nepolemizovat. Většinou. :D

Amortizace se zde nedá použít v žádném případě. V amortizaci je jako podstatná část zahrnuto odepisování pořizovací ceny vozidla, což lze použít pouze pro kalkulaci sazebníků za výkony pro autodopravu. To jsem blahé paměti jako dopravák kalkuloval. A zabýval jsem se tím osm let i jako likvidátor pojišťovny při vyřizování nároků poškozených majitelů aut. Většinou se to nikomu nelíbilo.

Pro tento případ, když už, tak by šly použít tzv. Cestovní náhrady, které jsou pro tento rok stanoveny na 3,90,- za kilometr.

Je pravdou, že pokud by jsme je použili ve výpočtech, došli by jsme k závratným číslům. Ale. Když počítáte kolik vás stála dovolená, započítáte jich? Když vezete kamarády k moři, započítáte jich? Když vás požádá známý o nějaký odvoz, započítáte jich? My teda ne. A pokud by někdo s něčím takovým přišel, s díky bych odmítl.
Navíc už jen to že se v jízdách každý rok střídáme je dostatečně spravedlivé a případný výpočet kdy-kdo-kam-za co by byl dosti složitý.
Takže ani odpisy ani cestovní náhrady si prostě nepočítáme. ;)

proste ojety pneu, olej, atd mas - sice to neuctujes, ale ty penize te to stejne stoji.
...jinak taky jezdim radsi autem nez litam. trochu me tohle nadseni pro auto preslo az s malyma detma
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv lis 12, 2009 12:44 pm

Svoboďáku, já bych to snad ani nechtěl rozuzlit. Podle mě to nejde. Jde o to aby se udaly nějaké, pokud možno přesné kalkulace a aby si pak každý vybral to své - co mu vyhovuje.

Ještě jsi mě připomněl tu bagáž. No jasně! Letos jsme s sebou měli tři kytary, jedno banjo a na poslední chvíli jsme si rozmysleli gril.

Ale teď mě ještě něco napadlo. Mohl bych klukům do ceny započítávat odpisy GPS, dalekohledu, anemometru a pilota... :lool:
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » čtv lis 12, 2009 12:45 pm

Baharisi - to je jasne tak jak to pises. Je jasne, ze to nikdo nikdy nikomu uctovat nebude. Ale to neznamena, ze ten naklad nevznika, tomu neuteces. Proste koupis nove auto a po 150000 km ho prodas, rozdil cen nakupni a prodejni deleno kilometry - to je takovy jednoduchy vypocet.
Jinak s dobou nastupu k odbaveni - standardni linky po EU maji 1 hodinu, chartery a zamorske lety maji 2 hodiny.

Kazdopadne jsem priznivcem letani. Pro me subjektivne je to super - jsem z Prahy, takze cesta na letiste je sranda, hodne pracuju, takze uspora casu je moc cenna.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv lis 12, 2009 12:55 pm

Baharis píše:Svoboďáku, já bych to snad ani nechtěl rozuzlit. Podle mě to nejde. Jde o to aby se udaly nějaké, pokud možno přesné kalkulace a aby si pak každý vybral to své - co mu vyhovuje.

Ještě jsi mě připomněl tu bagáž. No jasně! Letos jsme s sebou měli tři kytary, jedno banjo a na poslední chvíli jsme si rozmysleli gril.

Ale teď mě ještě něco napadlo. Mohl bych klukům do ceny započítávat odpisy GPS, dalekohledu, anemometru a pilota... :lool:

co muze byt lepsiho nez kdyz ti 3 kytary a banjo v zatoce vecer spusti ze sousedni :)
...napade me snad uz jen posadka nemeckych nudistu v penzi :D
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv lis 12, 2009 12:57 pm

Jasně hoši, rozumím. Ty "odpisy" jsou a jakmile koupíme auto, jsou pořád. I cestou do práce, i když stojí před barákem. To je bez debat.
Ale už jsem tu toho napsal moc, dám si pauzu. Ať se v klidu vyjádří i druzí. :)
Breta
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Breta » čtv lis 12, 2009 1:00 pm

Také jsme původně měli jet autem, dokonce s návštěvou známých ve Skopje. Na to by padly celkem dva dny, takže odjezd ve čtvrtek. Jel jsem i s manželkou, takže bychom museli zavřít obchod. To je cca mínus 8000,-Kč. Možná to má někdo z těch 16 cestujících taky tak. Rozhodně bych nikoho nenutil jet autem, ať si každý vybere. Copak cesta tam, to je každej natěšenej, ale zpátky. My jsme ráno vylezli z maríny, jeli tramvají na Akropolis, prohlídka, obídek, na letiště a na večeři jsme byli doma. Vyspinkanej pak v neděli pak na partičku golfu :) .
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » čtv lis 12, 2009 1:01 pm

Já k těm odpisům. Když je auto odepsaný , tak jde do šrotu, ale když nás odepíšou manželky tak jdeme kam? :whist:
OT
Je to tady moc vážný, chce to odlehčit.
Kdo má víc času a míň peněz, tak jede autem, kdo má míň času , ten letí. Na ceny mi přijde stejně Řecko jako HR, protože v Řecku koupíme co sníme a ne , že toho zase pov ezeme polovinu do Čech jako z HR a navíc si dám za 12 EUR dobrou večeři u Řeka, tu si za ty peníze v HR nedám.
Navíc si zajachtím v Řecku za větru a ne , že jezdím na motor po HR a vyhlížím, zda nefoukne.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 1:05 pm

Baharis píše:.....jde o to aby se udaly nějaké, pokud možno přesné kalkulace a aby si pak každý vybral to své - co mu vyhovuje.

Presne tohle jsem mel, Baharisi, na mysli. Zadne doporuceni, jen prehledne vyhodnoceni posuzovanych alternativ - to je to moje rozuzleni.

Zajima mne to velmi, pristi rok se tam chystam, tak at mohu porovnavat i ja a cerpat z jiz nabytych zkusenosti.
Ja je mam pouze z letadla a zkouset si zajet jen tak do Recka, abych mel srovnani, tak to asi neni nejlepsi zpusob, jak stravit nejaky cas.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv lis 12, 2009 1:07 pm

každý jsme jiný a každý si vybere cestu podle toho, co mu vyhovuje.Jezdíme do GR od r.92-Sithonie cca 1450km-bez člunu-18 hod.
méně dálnic a auto Clio 1200.Od roku 2004 se člunem + přívěs (cca 600kg) čistý čas zase 18 hod.+ čas na odpočinek -(1řidič )+ dodržování 80km +- Srbsko,Makedonie jako v A s vozíkem pouze 80,jinak dohadování o pokutě.Letadlo nemusím a cestu beru už jako dovolenou protože čas není mým pánem.Ale každý máme svoje důvody proč tak nebo jinak.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv lis 12, 2009 1:11 pm

simon píše:co muze byt lepsiho nez kdyz ti 3 kytary a banjo v zatoce vecer spusti ze sousedni :)

Ještě musím :oops:
Já ti to povím. Parta mladých němců, chorvatů nebo maďarů s přídavnýma reprákama a v mechanice založené techno. :gun:
Několikrát jsem zažil. Ale neboj. Ctím jachtařskou etiku a posádky nabádám k jejímu dodržování. Neobtěžujeme. Ale pokud někdo z okolních lodí zavolá písničku na přání, kluci rádi ji zahrají. A když od vedle zatleskají, jsou rádi.
Kašpar, Kapo a jeho Banjo:
Obrázek

Ano Breto, bude to tak. Každý z posádky si bude moci vybrat. Ale k tomu aby si mohl člověk vybrat, potřebuje mít nějaké údaje. Jen a pouze o to tu jde.
Díky Tatínečku, o tom "odpisu" ze strany manželky jsem zatím neuvažoval :D Ale vážné tu jsou snad jen čísla, já ne. Nebo bere to tu někdo jako těžkou konfrontaci?
Naposledy upravil(a) Anonym dne čtv lis 12, 2009 1:56 pm, celkem upraveno 1 x.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 1:13 pm

> mirus

no super, konecne informace, o kterou Baharisovi (a mne taky), myslim jde. Zkus tuto svoji zkusenost prevest do reci cisel a trosku se rozepis.

Diky.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv lis 12, 2009 1:16 pm

2 Baharis

Asi to tu někde je, ale nějak jsem to nenašel: Jak je to s parkováním auta? Je placené? Je bezpečné?
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv lis 12, 2009 1:21 pm

Baharis píše:
simon píše:co muze byt lepsiho nez kdyz ti 3 kytary a banjo v zatoce vecer spusti ze sousedni :)

Ještě musím :oops:
Já ti to povím. Parta mladých němců, chorvatů nebo maďarů s přídavnýma reprákama a v mechanice založené techno. :gun:
Několikrát jsem zažil. Ale neboj. Ctím jachtařskou etiku a posádky nabádám k jejímu dodržování. Neobtěžujeme. Ale pokud někdo z okolních lodí zavolá písničku na přání, kluci rádi ji zahrají. A když od vedle zatleskají, jsou rádi.

Ano Breto, bude to tak. Každý z posádky si bude moci vybrat. Ale k tomu aby si mohl člověk vybrat, potřebuje mít nějaké údaje. Jen a pouze o to tu jde.
Díky Tatínečku, o tom "odpisu" ze strany manželky jsem zatím neuvažoval :D Ale vážné tu jsou snad jen čísla, já ne. Nebo bere to tu někdo jako těžkou konfrontaci?

ad kytara - jasne ... ale rypnout sem si musel :)
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 1:24 pm

pockej, nechces rici, ze parkovani v Cesku je bezpecne????
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv lis 12, 2009 1:30 pm

Komín: Vstup do maríny (Kalamaki?) je v podstatě v podstatě volný, není tam závora. Jen u vjezdu je budka nějakého hlídače. Takže se nic neplatí.
V roce 2006 jsem stál přímo proti rušné restauraci a měl jsem vylomený zámek. Jinak se nic neztratilo, asi vyrušil alarm.

Obrázek

V roce 2008 bez problémů.

Simone: Nejsem cimprlich. Snesu horší... :D
Ale když mě při každém příspěvku vyvstane nějaký příklad, nějaká příhoda. Už jsem asi moc starý a někteří si stěžují že na vše mám odpověď. No ale možu za to??? ;)
Naposledy upravil(a) Anonym dne čtv lis 12, 2009 1:52 pm, celkem upraveno 1 x.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv lis 12, 2009 1:34 pm

Svobodák-jaká čísla myslíš?Pokud budu uvádět ceny za benzin,dálniční poplatky a td tak to moc příznivě vycházet nebude ,jezdíme jenom ve dvou ,ale jak jsem napsal,každý si vybírá to co mu vyhovuje a podle toho se řídí.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv lis 12, 2009 1:36 pm

Moje troška do mlýna: Pravděpodobnost nehody je u letadla o dost nižší než u auta.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 1:40 pm

mirus píše:Svobodák-jaká čísla myslíš?Pokud budu uvádět ceny za benzin,dálniční poplatky a td tak to moc příznivě vycházet nebude ,jezdíme jenom ve dvou ,ale jak jsem napsal,každý si vybírá to co mu vyhovuje a podle toho se řídí.

Jojojo, jasne. Kazdy si vybere, co mu vyhovuje. ale ta cisla jsou pro Baharisovo porovnani dulezita. Zkus to, prosim.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv lis 12, 2009 1:56 pm

Svobodák-takže r.2009-najeto 3400km-sem-tam cca 9500Kč(v tom jsou dálniční poplatky cca60€)+známka Slovensko 300Kč /měsíc+ Maďarsko 2x 195 Kč(obě tři nákup ABA v Brně)v tý ceně je i benzin za aktuální ceny v tý době,
Lakomec

kalamaki

Příspěvekod Lakomec » čtv lis 12, 2009 2:18 pm

Přidám malou trošku do mlýna:
Marína se jmenuje ALIMOY, někde se píše ALIMOS. To, že ji každý zná jako Kalamaki je fakt, ale jmenuje se jinak. Nejlepší zastávka z X96 je jak píše Papito - EDEM. Cestou z letiště zastaví přímo u vchodu do supermarketu, na druhé straně je na pláži kavárna EDEM, dělají zde jedno z nejlepších frape v řecku.
Něco málo o dopravě, mám za sebou 2x cestu do benátek a pak trajektem do Patrasu, asi 6x cestu autem, 4x letadlem a jednou lodí. Můj názor je takový, že pokud se povede sehnat letenka do 3000 Kč, což odpovídá click4sky, neřešil bych jinou alternativu, protože nikdy nebude jiná levnější. Trvám na tom, že pod 12 tis. Kč se čtyři lidi autem do řecka, tak aby byla cesta příjemná, nedostanou.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 2:34 pm

mirus píše:Svobodák-takže r.2009-najeto 3400km-sem-tam cca 9500Kč(v tom jsou dálniční poplatky cca60€)+známka Slovensko 300Kč /měsíc+ Maďarsko 2x 195 Kč(obě tři nákup ABA v Brně)v tý ceně je i benzin za aktuální ceny v tý době,

Diky, mirusi,

informace strucna, lec jasna, tedy :

1. pripravu (baleni a podobne legracky) nepocitame
2. cisty cas, potrebny na jednu cestu 18 hod. + odpocinek (individualni, zavisly na mnoha skutecnostech, mimo jine take na mnozstvi aktualne pritomnych ridicu)
3. financni narocnost na cestu 9.500,- na 3.400 km vcetne poplatku

tedy jedna cesta (tam nebo zpatky) za 4.750,- CZK na 1 auto se spotrebou tesne pod 8 l /100 km potom takto :
1. vzdalenost 1.700 km
2. dalnicni a jine poplatky 30,-€ + 150,-CZK + 195,- CZK
3. PHM 3.600,- CZK ((9.500 / 2) - ((30 x 26) + 150 + 195))

Takze jakysi hruby zaklad mame. Slava :good: !!!

A to jsem si zacinal myslet, ze se ani k tomuto Baharis pres obsah prispevku nedostane.

Diky.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 2:42 pm

> Lakomec

kazda troska do mlyna dobra.

Ale ....
... cilem hry nebylo zjistit, co je vyhodnejsi, ale postavit vedle sebe alternativy, kazdou vycislit na zaklade zde uvedenych informaci (vice ci mene presne) a rict :
"Tak takhle nejak by to mohlo vychazet, vyberte si, co kdo chcete."

Baharisi, promin, ze jsem se Ti do toho takhle zamichal.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv lis 12, 2009 2:59 pm

Svobodak píše:> Lakomec

kazda troska do mlyna dobra.

Ale ....
... cilem hry nebylo zjistit, co je vyhodnejsi, ale postavit vedle sebe alternativy, kazdou vycislit na zaklade zde uvedenych informaci (vice ci mene presne) a rict :
"Tak takhle nejak by to mohlo vychazet, vyberte si, co kdo chcete."

Baharisi, promin, ze jsem se Ti do toho takhle zamichal.

to co pises je jen popis vyznamu vyhodnejsi ne? :)
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv lis 12, 2009 3:17 pm

> simon

....mozna.

Kdyz nepostavis varianty a reknes : "Udelame to takto, protoze je to lepsi, ja jsem to takto spocital." tak jo, ale pro Tebe.
Pro druheho treba ne a kdyz nebude mit co posoudit, nebude se moci rozhodnout na zaklade svych priorit a subjektivnich skutecnossti a jen prijme Tve konstatovani. Kdyz bude mit co porovnat, treba se rozhodne jinak. Treba ale ne, kdo vi???

A dal uz je to kazdeho vec ;) .

Zpět na