Odplouváme od mola ...

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

Lakomec

lana

Příspěvekod Lakomec » pon srp 10, 2009 8:46 am

To Baharis: Milý Baharisi, moc mě teší, že se mýlíš ;). Není vůbec důvod myslet si něco jiného, za vším hledat něco, co tam prostě není. Já tomu nerozuměl, to je vše. Nikdy jsem to takhle nedělal, do minulého pátku by mě to ve snu nenapadlo, od pátka budu kontrolovat lana po předchozí posádce, aby nebyla dlouhá.
Přeji krásný týden
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » úte srp 11, 2009 10:45 am

Vcera jsem se vratil z Holandska. Za prve - tolik lodi a lidi na vode jsem jeste nikdy nevidel, byl jsem z toho v soku ( jezdime tam pravidelne, ale vzdy mimo sezonu, ted prvne v sozone ). No, nebylo to nic pro me, o klidu nemohlo byt ani reci. Za druhe - hned prvni kotveni mi odesel pridovy propeler, a to jsem se ho jen dotknul:)
Lod mela cca 11 metru, motorovka, stara pres 30 let - byla krasna, schvalne jsme pronajali takhle starou, ale bez pridoveho propeleru v tom provozu a uzkych kanalech to nebylo uplne ok. Polomer otocky byl neuveritelne veliky. Couvat prakticky vubec neslo. No byla to legrace:)
Nakonec jsem lod pri vraceni nedal na misto, ale tam kde slo dobre zajet - marinak trval na umisteni do spravneho "boxu" - nechal jsem to na nej a byla z toho zabavna 20 minutovka. Nakonec sam rikal, ze se na to mel vykaslat a radeji opravit ten pridovy propeler, nez tam zajede. Nicmene musim rict, ze s tou lodi manipuloval o 100% lepe nez ja. A taky ze po tom tydnu se budu zase jinak koukat na motorare, nemaji to bez toho kylu snadne.
okalab
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Balt

Příspěvekod okalab » pát lis 13, 2009 12:10 pm

Jeste k tomu vyvazovani na kuly. Obcas, zejmena v nemecke casti, byva alespon cast stani vybavena lanama od kulu k molu. Po tech lze krasne a bezpecne doruckovat k molu a vyvazat se. Nekdy se tato lana vyvazuji na predni vazaky. Tuto metodu jsme pouzivali celkem hojne letos, kdyz jsem vyrazil na Balt pouze ve dvou. S 28' lodi a nezkusenou jednoclenou posadkou uplne v pohode. Ceho jsem si take poradne vsiml az s touto malou lodi je, ze sire mezi kuly a jejich vzdalenost od mola ruzna v ruznych castech mariny. Casto plati ze velka stani jsou pri vjezdu a postupne se zmensuji smerem dovnitr bazenu. Je dobre si najit primerene stani delce lodi. Za prve nemate problem s delkou lan pri vazani na zadi a za druhe neblokujete misto vetsim lodim. Proto rozhodne doporucuji vklidu si najit prihodne misto a cely manevr naplanovat, jak bylo vyse zminovano v prispevcich. Osobne a ciste subjektivne mi prijdou kuly mnohem snadnejsi nez vyvazovani na zad.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte pro 01, 2009 7:30 am

mohl jsi skočit do vody a za to lano se přitáhnout. A dalo se to zařadit do MOBu :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon pro 07, 2009 1:20 pm

Hezký šnek. :D
To že vážeš Ivane takovým způsobem vychází z toho, že pluješ sám a používáš ten zařazený chod vpřed? Já nejsem osamělý mořeplavec a když je posádka tak jak má být, nedá se říct že bych to využil. U tebe to je asi jiné...
Raději kolem pacholete či vazáku jen obtočím a vážu na lodi na vazáku. Lépe se pak odvazuje při odplouvání. Jak to prosím provádíš při odplouvání ty? Zase zařadíš, odvážeš a naskočíš?
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon pro 07, 2009 1:35 pm

ja bych, i jako solista, chtel mit na brehu jen obtoceno a konec lana na lodi
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon pro 07, 2009 3:04 pm

Jo, dobrý :thmbup:
Nepochopení posádky není nic proti špatně vyvázané lodi. Máš pravdu.
(Za Dyje Břeclav jsem před cca 25ti lety jezdil Vouriena. Ještě v Pasohlávkách. Hodonínská klika - Jara Trs tam je dosud.)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon pro 07, 2009 3:17 pm

je jednoduchá finta: na pacholka nahodím rovnou první půlku onoho uzle - tedy podhozenoý ( obrácený ) jeden závit. to jde bleskově a dá se plynule a pohodlně dotahovat. dokonce líp, protože lano nemá tendenci vyskočit nahoru.
když mám parník akorát, nahodím druhou půlku a zas jdu konečně do hospody.

když mě to v hospodě už nebaví, sundám zase jen půlku uzle, s lanem přišponovaným a klouzajícím v ruce vlezu na parník, lehce šmajznu na vazák, nastartuju, odšmajznu, stáhnu lano a pluju.
to prosím bez posádky

ps. nevím proč, ale na pacholeti jsem radši uvázanej než přehozenej
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte pro 08, 2009 9:10 am

ad tvoje ps - uvazani setri lano, rekl bych
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte pro 08, 2009 12:18 pm

1 nadelal budoucim prichozim problemy ... a kotvu nepotrebuje.

pokud 1 nechce vyvazani bokem tak vidim 2 moznosti
-povoli alespon vyvazani pride, pak bych dal vepredu Vcko (lod1 - kotva) a v zadu Vcko na pacholiky a sel zadi bliz k molu
-nepovoli nic, pak bych zustal jak mas nakresleno a pri 40kn drzel kotevni hlidku (spis bych odtud ale radeji zmizel)

...jinou moznost nevidim, dalo by se asi "na storc" navazat na obe mola, ale urcite bych z toho mista nechtel pro 40kn odplouvat, zvlast kdyby byl ten cat rychlejsi + silne by to namahalo lod a na 95% bych cekal vyskakani fendru
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte pro 08, 2009 1:26 pm

ja tu jinou moznost nevidim ... takze tez cekam s napetim kdo s nejakou takovou prijde
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte pro 08, 2009 1:59 pm

Ahoj, tu máš názor teoretika ;)

než zůstat tak, jaks namaloval (když by znovu povolila kotva, tak moc šancí není), tak bych záď radši převázal do toho kouta a stál tak alespoň trochu proti větru - nic moc, ale lepší by byl už jen komplet 2. pokus

zažil jsem nemlich to samé na Sifnose (Komares) ... kotvili jsme o půlnoci ... kotva sice nervózně držela, ale "v tom" koutě byla mělčina a já měl strach o kormidlo :?

Edit: Ty Tvé nákresy mne baví :D
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte pro 08, 2009 3:47 pm

zkusili jste se přitáhnout ke kotvě? tím byste měli srovnat loď. Dalo by se asi i pomoci lanem na pachole u lodě č. 1 a současně pomalu povolovat návětrné
edit:
pokud povolila kotva, bylo by lepší to celý manévr udělat znovu.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » úte pro 08, 2009 4:05 pm

nad plánkem je každý generál :-)
nicméně bych to zkusil takhle
závěrnou záď na pachole za jedničkou ( jako spring odlehčilo by to kotvě trochu a zároveň podrželo loď kdyby kotva povolila)
návětrnou za to volná za zádí
příď na pachole za katem (odlehčilo by to kotvu)
přitáhl se trochu na kotvě aby loď byla víc proti větru

ale je to jen teorie
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte pro 08, 2009 4:06 pm

Těžko říct, když to člověk nežije přímo na místě. Necítím se na to, abych radil. Myslím že při tom větru i to zajetí tak jak bylo, byl dost kumšt. Já bych tam asi nezajížděl.
Než stát na kotvě bokem větru, to bych raději zajel na kotvu do té zátoky z druhé strany městečka (severně). Hloubka 2,6 a přitom za větrem...

Jen tak, o čem přemýšlím. Katoše jsou ohromě vysoké, za ním bych očekával celkem závětří. Pokud jste se dostali za něj, neměly by to být takové pecky.
V té poloze jak jste, možná k tomu pacholeti jak máte přivázanou záď, přivázat příď a záď k tomu pacholeti za "jedničkou". Loď by se vytočila o 90°po směru ručiček, stála by alespoň částečně proti větru a kotvě by pomáhalo to příďové lano. Byly by spolu do "vé".

EDIT: Vidím, že Ante byl rychlejší... :cry:
Naposledy upravil(a) Anonym dne úte pro 08, 2009 4:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » úte pro 08, 2009 4:18 pm

Baharis píše:EDIT: Vidím, že Ante byl rychlejší... :cry:

ale udělal jsi mi radost že to není úplně scestná teorie :-)
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » úte pro 08, 2009 6:11 pm

Takze, Ivane, kým som upravil tvoj obrázok, tak už to máš slovne od Baharisa, Anteho a dalších. ;)
Keď už som to pripravil, tak to dávam [s]do tretice[/s] aj graficky:
Obrázek
Kotvu by som nechal tam kde sa chytila, tlak vetra by zachytili laná S1, S2 aj ak by kotva povolila. Ostatné laná kvoli stablilizácii polohy lode v rohu.
Ako ste na koniec dopadli, kotva lod udržala? Asi ste sa moc nevyspali ... :?

edit: ... vidím, že pribudli viac než 3 podobné riešenia, opravujem v tomto zmysle.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte pro 08, 2009 8:06 pm

podle milošova náčrtu mě vychází, že pokud povolí kotva, tak jsem zádí narvanej na molo. A nebudu mít ani minutu na cokoli, čím bych tomu zabránil. Je to jen můj názor
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte pro 08, 2009 8:25 pm

Ja by som sa priťiahol zadným náveterným /pravým/ lanom čo najviac dozadu k molu, aby som sa schoval za ten katamaran. Kotevné lano by som podla potreby zrejme povolil.

Zpět na