Mahagonový motorový člun

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Mahagonový motorový člun

Příspěvekod maxik1958 » sob led 16, 2010 6:35 pm

V rámci právě propuknuvší nemoci a dostavivší se nudy,jsem se rozhodl představit jednu ze svých lodí(jedinou hotovou)Je to mahagonový člun vyrobený r. 1961 firmou Hermann Döring Bootswerft Berlin-Schmockwitz pod v.č.3186. Bylo vyrobeno 12 kusů pro říční policii působící v oblasti Berlínských jezer, a Berlína samotného.Jak se člun dostal do Čech,to nevím,ale stopa vede na Moravu,kde měl být v majetku hrázného na Vranově nad Dyjí(není zatím 100pro ověřeno) Člun je 4.7 m dlouhý a 1.7 m široký, je osazem motorem Wartburg 50 koní(původně 40ka) a vratkou Lewo 20. Rekonstrukce trvala přez dva roky a budu sem postupně vkládat její průběh. Trup je postaven z masivního mahagonu o síle 10mm, na dubové kostře. Zajímavé je,že boky jsou z jednoho kusu,to znamená,že výrobce použil fošnu o šířce 60cm,a délce 5.5 m!!!!!! Paluba je z mahagonové překližy.Vrchí vrstva byla hodně poničená,tak jsem ji zbrousil a nechal nadýhovat 1.5mm silnou dýhou,mahagon-dub pásky po 3 cm.V létě proběhla zkušební plavba a musím říct NADŠENÍ!!!!! Rychlý,obratný,jenom na mé rozměry trochu stísněný :D
Obrázek
Nálezový stav,zima2006
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
sucri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod sucri » sob led 16, 2010 10:10 pm

Ahoj maxik 1958,

nejdříve Ti přeji brzké uzdravení.Krásná lodička,určitě to bylo spousta práce,ale výsledek stojí za to.Jsem zvědav na fotky z průběhu rekonstrukce.Mám na tebe dotaz.Jak jsi prosím tě získal lodní osvedčení,když neznáš přesně původ,chápuli to dobře.Proč se ptám?Jsem totiž vlastníkem stejné lodi,bohužel vypadá ještě hůř,než Tvá před rekonstrukcí,ale to nejhorší je,že nemám k ní žádné doklady,ani kupní smlouvu,ani lodní osvědčení,ani nemůžu najít v.č.Chybí motor,sedačky jsou zničené.Ale jak píšeš i ty trup je z mahagonu,dubová kostra,jen zrcadlo je zničené a nějake .... olaminoval dno a natřel je na žlutozeleno.Přesto se mi lodka moc líbí,chtel bych ji take zrekonstruovat,ale bez dokladů určitě ne.Ptal jsem se na SPS,ale nepochodil jsem,chtějí kupní smlouvu.Dokonce i závěsný motor by mi povolili.Poradíš mi?

Zdravím Mirek
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » sob led 16, 2010 10:44 pm

To je jednoduchý, napiš si kupní smlouvu a jeto, jinak se s tim uřednickým šotkem prstě bojovat nedá. Sepiš smlouvu s nějakým kamarádem, dojděte si to podepsat k notáři a jak na SPS uvidí kulatýho berana, budou spokojený a nikdo nebude pátrat, jak k loďce přišel prodávající.
Myšák
...jo zapomenul jsem pochválit, móóóc krásný, těším se na fotky z rekonstrukce...
Naposledy upravil(a) mysacek dne sob led 16, 2010 10:57 pm, celkem upraveno 1 x.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob led 16, 2010 10:50 pm

Nevím, jak teď,ale do konce roku to šlo na ,,čestné prohlášení,, že loď u nás nebyla v registru.Já jsem kupní smlouvy měl dvě,od minulých majitelů! Člun měl výrobní štítek,jen neměl přidělené číslo od PS,zeptej se jak na to,u nás (praha) Na plavebce byli vstřícní. Držim palce, Pošli nějakou fotku,o tyhle čluny se dost zajímám.Předělávat to na přívěšák by byla dost čuňárna :x Pokud by si neuspěl na PS,a s rekonstrukcí to myslíš vážně,napadá mně ještě jedno řešení,ale to po SZ,pokud neuspěješ,hlavně počli fotku,abych věděl o co jde :whist:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob led 16, 2010 10:53 pm

mysacek píše:To je jednoduchý, napiš si kupní smlouvu a jeto, jinak se s tim uřednickým šotkem prstě bojovat nedá. Sepiš smlouvu s nějakým kamarádem, dojděte si to podepsat k notáři a jak na SPS uvidí kulatýho berana, budou spokojený a nikdo nebude pátrat, jak k loďce přišel prodávající.
Myšák

No to ne,čestný prohlášení bylo nutný i v mém případě :? A od nového roku jsou nový předpisy! :gun:
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » sob led 16, 2010 11:56 pm

Kupní smlouva a čestné prohlášení o neregistraci, jsou dva zcela rozdílné dokumenty.
Nezaměňovat. Neslučovat.
Dotaz zněl na KUPNÍ SMLOUVU. V tomto punktu, má mysacek pravdu. ;)
alffa
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned led 17, 2010 10:00 am

Myslel jsem to tak,že na základě dokladu o nabytí,jsem já musel podepsat čestné prohlášení!
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned led 17, 2010 10:27 am

Tak další fotky.Začali jsme člun rozebírat,s pomocí mého syna a jeho přítelky,jsou přecejen drobnější postavy než já,a do kokpitu se vešli.Strhaly jsme palubu,aopatrně odšroubovali vnitřní obložení.Je mahagonové,ale jako celý člun bylo natřené několika vrstvami barvy.
[img][img]http://www.flat4.org/galerie/albums/userpics/10497/h_d_22.JPG[/img][/img]
Obrázek
Pak jsem si převezl člun pod přístřešek,kde jsem pokračoval s čištěním,některý chytrák totiž vnitřek člunu vylil cca 2cm vrstvou asfaltu :gun: Ještě tak rok,dva a celé by to schnilo!Takže PB hořák,špachtle,a cca 30 hodin smrduté práce,o které jse měl pocit že vůbec nepokračuje podle mích představ. Ztoho smradu jsem často vypadal takhle :mad:
Obrázek
Obrázek
Díky za pochvalu :oops:
sucri
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sucri » ned led 17, 2010 9:07 pm

To maxik 1958,

tak jsem udělal pár fotek,ale nedaří se mi je sem umístit,prosímtě napiš mi emailovou adresu,tam to snad zvládnu vložit.Jinak tvé fotky jsou super,ale máknul sis viď.

Ahoj Mirek.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned led 17, 2010 10:32 pm

Máknul, máš SZ :)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 18, 2010 1:33 pm

Tak popojedem! Na rekonstrukci jsem si postavil takovej spešl přístřešek, délka 5.5 m šířka 2.5 m. Je to jen lehká konstrukce na kolečkách,ale když je podložím,používám jí zároveň ke zvedání a otáčení člunu :)
Obrázek
Obrázek
Sundal jsem člun z vozíku,a otočil.Pak jsem se pustil do čičtění.Po různývh pokusech se mi nejvíc osvětčil PB hořák,a hodně tvrdá špachtle(škrabka) Nové nátěry šli docela pěkně dolů(cca 6 dní),ale jak jsem se dostal na původní vrstvu, nastal problém! pod hořákem jen bublala,a pokud jsem nechtěl spálit dřevo,nešlo to vůbec dolů :x Pásová bruska se zanesla děhem první minuty.Prostě to bylo napuštěno poctivým olejovým lakem! Vzpoměl jsem si na dobu,kdy jsem ve Výtvarných řemeslech pracoval jako restaurátor,dojel ke sklenáři,a nechel si nařezat ze zbytků 3mm skla obdélníčky cca 6 krát 4 cmm.Pak jsem se pustil do škrábání :mad: Takto vyčištěný trup má jedinou výhodu-už ho dál nemusíte brousit. Při pečlivé práci docílíte povrchu,kterého šmirglem nedosáhnete nikdy! :D :D :D
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 18, 2010 1:54 pm

Ještě jsem našel fotky vnitřku člunu před očištěním od asfaltu :x
Obrázek
Obrázek
Bylo to fakt hustý,v asfaltu byly zalitý i kabely,přívod paliva,řazení..... :gun: :gun: :gun:
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pon led 18, 2010 1:58 pm

před tvojí prací a asi hlavně trpělivostí u toho-klobouk dolů
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pon led 18, 2010 2:44 pm

Prajem ti, nech ti to nadsenie vydrzi a nic ti neskrizi tvoju pracu. Ja mam uz nieco podobne na dvoch lodiach za sebou a ked opat naberiem silu pustim sa asi do tretej... :)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 18, 2010 5:08 pm

Neboj neboj,tohle je moje čtvtá loď! A každou stavím z vraku. Teď mně ale začlo zlobit zdraví. :? ....ale stejně je hnusně :)
Tak přidám alespoň nějeké foto :whist: Zrcadlo po odstranění hliníkového plechu,který tam nékterý chytrák instaloval :shock:
Obrázek
ukázka dna
Obrázek
Obrázek
Zde přišla ke slovu pásová bruska! Za 820 Kč udělala(a ještě dělá :shock: ) neuvěřitelný kus práce
Obrázek
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 18, 2010 8:05 pm

Prohrábl jsem archiv:Moje první loď(nepočítám li mládí :whist:)Kajuťák z 30tých let.Prodal jsem ho po povodni 2002(byl pod vodou)
Obrázek
Pak Swift 1964,dal jsem ho synovi k 15tinám
Obrázek
A ještě Neptun 1974,toho jsem prodal,když jse koupil Hermanna,protože mi bylo jasný,že dokud mám na čem jezdit,práce odsejpat nebude :oops:
Obrázek
Aještě jedna náladovka z pravidelné dovolené na malém Labi(Veletov)
Obrázek
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » pon led 18, 2010 9:30 pm

daj prosim viac foto toho neptuna, dik
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 19, 2010 9:42 am

Ano,prosím, :) Neptuna jsem koupil na inzerát z Brna,bývalý člun hasičů(tedy bývalých požárníků),z Brněnské přehrady.Byl překvapivé zachovalý,nic nechybělo,krom koplet pohonu!Pán z člunu chtěl dělat plachetnici :? tak zalepil všechny otvory,a zbytek vyhodil, :gun: Celý čun byl natřen na požární červenou s bílým nápisem Požární útvar města Brna,nebo tak nějak :D Fotky jsou převážně ze Starého Kolína,kam jezdíme každou dovolenou
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Opět na Labi-Sandberk
Obrázek
Veletov
Obrázek
Obrázek
Holešovice u Petra Imramovského
Obrázek
Vždycky když dělám nějakou loď,tak se snažím o sladění barev.Takže u Neptuna stejný odstín čalounění a podponorové barvy,to samé u Swifta.U hermanna se mi dokonce podařilo i červenobílá lana :) a blok motoru ve stejném odstínu(RAL 3002)
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » úte led 19, 2010 9:55 am

krasa :good: aj tu v Bratislave ma jeden pan velmi pekneho Neptuna ale tvoj je - bol krajsi. Predal si ho ak som dobre cital, nie. Kde je teraz?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 19, 2010 9:58 am

Je pořád v Praze.Chystám se založit klub pro takovéto čluny.Zatím se to jeví,že zájem bude.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » úte led 19, 2010 10:04 am

:-) u nas na tom nasom Slovensku mame tiez par podobnych lodi a tiez planujeme zalozit podobny klub :)
Moj cln tu na Jachting info si videl?
http://jachting.info/modules.php?name=F ... ght=boesch
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 19, 2010 10:14 am

To víš,že viděl,hned při první návštěvě! Boesch to je jinej level :D
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » úte led 19, 2010 10:25 am

:-) iny level :) je to ine vozenie to je fakt, ale praca viac menej velmi podobna ak nie rovnaka - a to je prave to co mna bavi. To vozenie... mne sa staci odviest raz :( Skoda len ze uz mi nejak dosla ,,para´´ do dalsieho projektu. Nemam poriadne priestory a bez toho sa to neda, ale aj tak musim este dokoncit tuto.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 19, 2010 12:09 pm

Jak už jsem psel Felixovi,klasik praví: I CESTA MŮŽE BÝT NĚKDY CÍLEM! Taky mne nejvíc baví ta práce,svezení je dycky nejhezčí to první,po skončení rekonstrukce.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte led 19, 2010 5:48 pm

Tak zpátky k Hermannovi!Oprava přídě,protože jsem se rozhodl spodek olaminovat,nestyděl jsem se místo mahagonu použít dub.Příď byla častým vytahováním úplně ohoblovaná.
Obrázek
Obrázek
Ještě jedna fotka z čištění dna,všimněte si položení planěk do oblouku!
Obrázek
A pak,už jen samá pozitiva! :) Kytování,nebo správněji tmelení, před laminací :)
Obrázek
A laminace!
Obrázek
Obrázek
Ještě dočistit vnitřek
Obrázek
A nátěr základem-3 vrstvy
Obrázek

Zpět na