baterka

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv bře 25, 2010 11:16 pm

Ne že bych ti chtěl brát radost z nové hračky ale v tom popisu mě chybí údaj o výkonu/ spotřebě žárovky aby to šlo porovnat s jinými. A také oblíbené slůvko až
u doby výdrže svícení na určitě speciální super baterie. Těch 120hodin to vydrží asi v pohotovostní poloze ve vypnutém režimu, což tam "zapomněli napsat".
Pokud chceš trochu porovnání (i když určitě také nadsazené) tak doporučuji celkem solidní firmu Pelikán. Jejich baterky používají hasiči i spec. jednotky armády
a policie a opravdu jsou vodotěsné (u kterých to je uvedeno). Máš tam údaj o výkonu žárovky i výdrži alkalických baterií, kterým se dá věřit. Tu výdrž ovšem
udávají podstatně nižší než u tvé. Tím ale vůbec nechci pomlouvat tvojí super svítilnu.
http://www.svitilny.cz/svitilny-peli-c-176_173.html
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 26, 2010 7:49 am

Tak ti teda dík.... :cry:
Né, dobrý. ;) Máš pravdu že údajům výrobce lze věřit až po prověření a slovíčko "až" i u mne rozsvicuje červenou žárovku.

Vycházím z toho co mám a z toho co bych chtěl. Mám lampu s akumulátorem a otřepaným milionem kandelů. Svítí dobře, ale těžká "jako kráva", vydrží sotva 20 min. a rozptýlené světlo natolik osvětluje okolí, že tu dálku stejně moc neocením. Navíc v noci stejně raději nesvítím, protože pak se dlouho zase rozkoukává. Jen nouzovka a tak mě těch 20 min. vydrží někdy i na celou sezonu.

Tady u té, velmi oceňuji soustředěný paprsek, čímž nedochází k tomu osvícení okolí. Byl jsem večer na lůkách za sídlištěm a na co jsem v dálce posvítil, to jsem rozeznal. Přitom druhý chod na 15% byl příjemný na běžné posvícení - na chůzi. Navíc to je oproti té předchozí, malý prcek do dlaně, službu udělá stejnou. Kdyby vydržela (má psané 3W) 5 hodin, budu spokojený.

Je jasné, že baterek je mnoho a nemínil jsem tvrdit že tato je nejlepší. Jen to zveřejňuji jako typ.
Dobré testy, třeba i na baterie, jsem našel ZDE.
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod maxik » pát bře 26, 2010 12:12 pm

Mám od LedLenseru čelovku, a zatím to nejlepší, co jsem kdy měl. Můžeme porovnat na Regatce.
Maxik
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát bře 26, 2010 12:24 pm

Ahoj Maxíku, který typ máš?
(http://www.led-lenser.cz/celove-svitilny.php)
Dík.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát bře 26, 2010 4:57 pm

Jo, aj na ty čelovky jsem se díval. Pokud bych objednával přes e-shop, určitě bych nějakou vzal. Ale na baterku jsem narazil náhodou v "kameňáku" Zbraně a střelivo, druhý den co jsem ji obhlížel na netu. Za stejnou cenu.
V každém případě budu vybírat některou z nich, takovou co má schránku na baterii přímo na čelence. Předpokládám, že má také plynulou regulaci. U těch "čelenkových" jsem tuto informaci nenašel. Jen podle obrázků se zdá, že ano.
Osobní zkušenosti určitě něco napoví. Maxíku. ;)
apeta
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod apeta » pon bře 29, 2010 7:30 pm

Jestli můžu přispět se svou troškou do mlýna. Osobně mám na lodi odzkoušenou značku Fenix, zná to málokdo, ale kdo pozná ví o čem to je.

Používal jsem dlouho Fenix T1, malá cca 2 roky stará ruční LED svitilna, prakticky nezničitelná - vyrobená z leteckého duralu a nerezu, výkon 225 lumenů, což jak jsem se tak koukal do historie tohoto vlákna, přezáří vetšinu zde zmiňovaných svítilen.

Ale pak se mi do ruky dostal Fenix TK40 (zhruba jako klasická baterka na dva buřty co je ve vybavení většiny charterů, ale používá 8 tužkovek) a posléze Fenix TK30 (menší tělo, lehčí, používá li-ion akumulátory). Jejich výkon 630 lumenů ocení clověk až teprve když v noci musí zajet do tmavé zátoky a má díky ním v ruce světlo skoro o výkonu dalkového světla v autě. Je v tom nějaká 4 čipová extrémně výkonná dioda Cree, něco co se s normalníma LEDkama nedá vůbec srovnávat. Krom toho když vám náhodou upadne do vody - nic se jí nestane, odzkoušeno jak ve sladké tak slané vodě. Sice je v návodu něco o 2m, mě jednou spadla při nočním přejezdu z dinghyho do cca 4m. Skejsla tam cca hodinu, ale vevnitř nebyla ani kapka a fungovala bez problémů. Byl spiš problém se do té hloubky dostat :-(.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon bře 29, 2010 9:48 pm

Já si to trochu pročetl a zjistil jsem, že lumeny nejsou vše. V té diskusi o TK40 (630 lm), úplně naspodu, zmiňují Tiablo A9 (256 lm), která má dosvit větší.

Už jsem to asi dvakrát zmiňoval. Mám těžký reflektor o síle 1 milion kandela (Lumen je světelný tok vyzařovaný do prostorového úhlu 1 steradiánu bodovým zdrojem, jehož svítivost je ve všech směrech 1 kandela). Ale když to pustím je okolí (vzduch, vodní páry) natolik osvětlené, že ten udávaný kilometr stejně nedohlédnu.

Chci jen říci, že při vhodné optice a směrování světelných paprsků, se asi může dosáhnout lepších výsledků i se slabším zdrojem světla. To jsem si ze studia, které jsem momentálně prodělal, alespoň já vzal.
A ještě něco. U TK40 dosvit neuvádějí, ale u té více svítivé do dálky A9 se zmiňují o 200m. A to já mám u T7 (200 lm) také. Menší, lehčí a za poloviční cenu.

Jen se v tom snažím zorientovat, pokud jsem napsal něco zásadního blbě, posypu si hlavu popelem. :twisted:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pon bře 29, 2010 10:16 pm

Mě se u těch Fenixů líbí mimojiné ta vodotěsnost. Původně jsem chtěl koupit baterky dvě - jednu na svícení na palubě a nad vodu - obdobu toho Baharisova velkého reflektoru, a jednu jako nouzvoku pod vodu, kdyby bylo potřeba. A i toho Fenixe to vypadá na dvě mouchy jednou ranou. Zatím je mým favoritem TOHLETO Jen nevim, jestli není až moc malá...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon bře 29, 2010 10:22 pm

Taky pěkná :)
Je toho hodně. :( Kdybych mohl, já bych koupil všechno... :cry: ;)
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod maxik » pon bře 29, 2010 10:24 pm

Promiňte zpoždění, byl jsem na větru.

Mám H7 čelovku. Bez nabíjení. Přišlo mi to jako komplikace, další chybomožná součást.
Po předchozích zkušenostech jsem chtěl baterie na temeno. Při pohybu hlavy (nenene) příjemnější. Hmotnost nízká - velmi příjemná.
Trochu jsem se bál pásku přes vrch hlavy (že tam není), ale zatím v pohodě, ukáže čas, mám ji od vánoc.
Další, co se většinou čelovce povolí a zlobí je sklánění reflektoru dolů. Tady aretace
plytká. Ale zatím drží. Asi zkusím běhat po schodech, lepší test mě nenapadá (sháním figuranta :-) )
Na pouzdru baterií je páčka ovladače výkonu.
Zoom se ovládá pod diodou, vysouvá reflektor. Co jsem zkoušel předělat klasický žárovičkový baterky na ledkový, tak zoom nefungoval. Tady nádhera.
Čudlík zapnutí je nahoře. malej kovovej.
Zkušenost? Zapnutí a zoom se v rukavicích neovládá nejlíp, (zase se to nikde nemačká náhodně). Bez palčáků v pohodě.
Je k tomu neoprenový váček na přepravu :-)
A jak svítí? minimální výkon, široké ohnisko, lezu do stanu a neoslňuju. Ale vidím dobře. Rychle přepnutí výkonu páčkou i v palčákách.
Na plný výkon a úzký šajn 100m s detailama. Něco takovýho jsem u čelovky ještě neviděl. Pokud plnej výkon a širokáč, blikaj protijedoucí auta...
Původně jsem chtěl nějakou jako BLackDiamond nebo Primus s červenejma diodama, jako na mapu do kajuty a tak, ale když sem viděl světelnej výkon a velikost a lehkost H7, chtěl jsem tu a nelituju.
Nová Petzlovka taky super, ale cena 2x.
Popište mi jak mám udělat zkoušku svítivosti, pro/před/vedu a popíšu
Maj tam i bez regulace výkonu, i bez zoomu. H5 s červenou diodou na temeni zatim slouží taky k plné spokojenosti, cyklosezóna je ale teprv na začátku.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

baterky

Příspěvekod kanic » stř bře 31, 2010 7:41 pm

Ten Fenix fičí na 2 baterie typ 123, které stojí kolem 100 kč /ks. Výdrž na plný výkon je pak 1,5 hod. Dost drahý provoz.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř bře 31, 2010 9:57 pm

Kdyz zarovku vymenis za LED tak ten zoom fungovat nemuze. Kazda vykonova LED uz ma system posazeny v reflektoru a delaji se v rozmezi 30 stupnu az 120 stupnu. Jiny vyzarovaci uhel se potom da menit optikou pred LED diodou, ale ne plynule jako u halogneky. Asi by se to nechalo udelat, ale bylo by to drahe.
Je potreba si rict na co to ma slouzit a podle toho vybrat. Jak pise Baharis, koupil bych vsechny...Ja byl v krame kde meli na vyber snad 100 typu a je zajimave ze stejne typy v male prodejne jsou snad za polovicku ceny..... Kamarad koupil za 150,- kc ve vyprodeji svitilnu s gelovym AKU ktera mela halogenovou zarovku se stelovanim sirky paprsku, okolo asi 8 ks LED a na druhem konci zarivku 4W a prepinacem jsi si mohl zvolit cim chces svitit. Kdyz njsem tam vyrazil, kram zrusenej. Takze takova by byla nejlepsi a nebo potom nekolik mit nekolik ruznych typu.
Ja jsem jinak zatizeny na male rucni svitilny s LED a dobijenych ze slunicka. Mensi umeji objednat ve vetsine prodejen se soucastkama, na vetsi jsem zatim narazil jen dvakrat u prodejce hracek...Oboje z Ciny. Mensi sviti asi 1.5 hodiny, vetsi 10 hodin. Na svoji velikost pekny vykon. Vyfotim a da se to sem.
Pri sviceni do dalky bude LED jedna, pri sirsim paprsku bude LED vice
Obrázek
apeta
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod apeta » pon dub 12, 2010 9:54 am

Baharis píše:Já si to trochu pročetl a zjistil jsem, že lumeny nejsou vše. V té diskusi o TK40 (630 lm), úplně naspodu, zmiňují Tiablo A9 (256 lm), která má dosvit větší.

Už jsem to asi dvakrát zmiňoval. Mám těžký reflektor o síle 1 milion kandela (Lumen je světelný tok vyzařovaný do prostorového úhlu 1 steradiánu bodovým zdrojem, jehož svítivost je ve všech směrech 1 kandela). Ale když to pustím je okolí (vzduch, vodní páry) natolik osvětlené, že ten udávaný kilometr stejně nedohlédnu.

Chci jen říci, že při vhodné optice a směrování světelných paprsků, se asi může dosáhnout lepších výsledků i se slabším zdrojem světla. To jsem si ze studia, které jsem momentálně prodělal, alespoň já vzal.
A ještě něco. U TK40 dosvit neuvádějí, ale u té více svítivé do dálky A9 se zmiňují o 200m. A to já mám u T7 (200 lm) také. Menší, lehčí a za poloviční cenu.

Jen se v tom snažím zorientovat, pokud jsem napsal něco zásadního blbě, posypu si hlavu popelem. :twisted:

Správně, lumeny určitě nejsou vše, ale dávají rukovět o celkovém světelném výkonu. Nicméně pozor na to co je k čemu vhodné. A9 má daleko užší paprsek. který osvětlí jen malou plochu - tj. na orientaci ve vzdálenějším prostoru to moc vhodné není. TK40 má daleko širší kužel, takže funguje jako dobrá vyhledávací svítilna a u pobřeží (anebo i na moři) dosáhneš rozumného vykrytí cílového prostoru - lidově nemusíš tolik šátrat kuželem jako bys šátral u Tiabla A9 nebo i u té zaostřené T7. Pro získání rychlého přehledu o okolí je to podstatné, pokud máš dost času se rozhlížet a šátrat malým kuželem, tak je to pravděpodobně jedno.

Jinak u A9 se udává dosvit 200 metrů s reflektorem bez optiky, s přídavnou čočkou pak 300 metrů. U TK40 se udává oficiální dosvit okolo 300 metrů. U obou je realita trochu menší, ale to je subjektivní. Srovnávat je je trochu ošidné - je mezi nimi moc rozdílů jak ve výkonu, velikosti, tak v použitých bateriích. Jinak pro tvou informaci - lumeny udávají celkový vyzářený výkon všemi směry, tj. jsou nejlepší srovnávací jednotkou co se týče absolutního světelného výkonu. Kandely jsou vztaženy na prostorový úhel - oboje srovnávat moc nelze a přepočty jsou v zásadě jen teoretické. Nejrozumnější je to srovnat v reálu, což doporučuju každému kdo uvažuje o baterce.

Jinak ještě drobnou poznámku k bateriím - 4x mikrotužka co jsou v T7 má v sobě jen o něco více energie (cca 4.3 Wh) než jedna jediná tužková baterie (cca 3.2 Wh) a cca polovinu toho co má 18650 aku v A9 (cca 9.6 Wh), to se vše promítne do reálného výkonu a velikosti svítilny - jak do výdrže tak do světla. Z pohledu nejlepšího poměru výkon na objem a váhu je nejrozumnější používat li-ion akumulátory typu 18650, pak tužkáče a nakonec mikrotužky. U tužek a mikrotužek beru v potaz NiMH dobíjecí baterie, alkalické baterie na jedno použití mají kapacitu ještě menší. Samozřejmě spousta lidí vezme v potaz i dostupnost baterií v různých končinách, tam by jednoznačně vedly tužkáče, pak mikrotužky a nakonec by šly li-ionty. Ale to je spíš o individuálním přístupu každého, kdo provozuje cokoliv co vyžaduje přenosný zdroj napájení...
apeta
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: baterky

Příspěvekod apeta » pon dub 12, 2010 11:30 am

kanic píše:Ten Fenix fičí na 2 baterie typ 123, které stojí kolem 100 kč /ks. Výdrž na plný výkon je pak 1,5 hod. Dost drahý provoz.

Když víš kde koupit, tak je můžeš v Praze sehnat i za 39kč/ks (a v rozumné kvalitě, ne nějaký aušus). Obecně je ale lepší kde to jde používat dobíjecí alternativu RCR123, buď li-ion či případně lifepo. Pak můžeš svítit do alelujá :-) .
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon dub 12, 2010 12:55 pm

Dá se říct že to je věc pohledu, potřeb a požadavků. A já říkám, ať si za své peníze koupí každý co chce. ;)

Lumeny a osvícení: Již výše jsem psal že mám dělo, kterým když posvítím na břeh, tak mě to od něj odstrkuje. Ale výsledný efekt nic moc, protože širokým kuželem osvítí okolí, a sám ten nasvícený vzduch mě oslňuje, že do té dálky stejně nedohlédnu. Proto jsem šel po úzkém paprsku. Zatím co jsem testoval na suchu, mám pocit že vidím dál, než s tím "dělem". V tom abych přejel paprskem po zátoce a našel volnou bóji nevidím problém.
Navíc to je doslova do dlaně, několikanásobně menší a lehčí, vydrží to mnohonásobně dýl svítit. A za peníze, které jsem ochoten do toho vrazit.

Baterie jsem googlil a googlil, nakonec jsem se přiklonil k těm údajně nejlepším AAA - Energizer Ultimate Lithium. Pokud s nimi baterka vydrží svítit deklarovaných 150 hodin (já věřím že s nimi ano), tak to za pět roků nevysvítím (psána použitelnost do r.2023). Protože světlo v noci používán velmi nerad a jen když to je opravdu nutné. Raději se ve tmě rozkoukám.

Tož tak. Která baterka je nejlepší asi nerozhodneme. Každý jak mu vyhovuje, čemu věří. Na Regatce, pokud bude co, můžeme v zátokách porovnávat. ;)
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pát kvě 07, 2010 3:16 pm

Ahoj Baharisi,

chci koupit synovi jako dárek pořádnou baterku a uvažuji o Led Lenser B7 za 1690 Kč. V tomto vláknu jste se o ní, či podobném typu zmiňovali. Na Regatce jsem se na ni chtěl pozeptat, podívat, ale nějak jsem na to zapomněl. Myslíš / myslíte si, že je to dobré zařízení? Tedy on ji chce na kolo, cena je na můj vkus značně okrouhlá, ale pokud po něčem podobném touží...
Nemáte s ní někdo nějaké špatné zkušenosti?

Díky moc za názor.

Mějte se hezky

jarda
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát kvě 07, 2010 4:18 pm

Já jsem Jardo celkem spokojený. Malinké a hodně silné. Výdrž dostačující. Doporučuji.

Jen si myslím, jestli to není na to kolo silné moc. Ono to fakt svítí hodně a třeba auta by to oslňovalo.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pát kvě 07, 2010 4:23 pm

Ahoj Baharisi,
díky moc za názor. On to myslel zejména na jízdu mimo silnici, v terénu a tam by to mělo být zřejmě ideální.

Díky a přeji hezký víkend.

jarda
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv črc 19, 2012 4:47 pm

Před pár lety jsem si koupil čelovku LiteXpress Liberty, nebyla laciná asi 1400,- Kč.
Obrázek

zkušenosti s používáním na lodi jsou:

-Za tlačítko , kterým se zapíná, přepínají se s ním jednotlivé diody, a vypíná se, bych designera zabil. Nahmatat ho na čele je docela problém.(červená šipka)
Obrázek
- Uchycení samotného světla na pásku prasklo,( asi v tašce při přepravě na loď) . Dost chatrné z plastu, musel jsem vyrobit z nerez plechu.Čekal bych za tuto cenu odolnější provedení.(zelená šipka)
Obrázek
-Samotné používání baterky na hlavě je pohodlné, často ji používám i jen pověšenou na krku. Dosvit, výdrž i variabilita intenzity světla je vynikající, bezvadná je signalizace stavu baterií.
Obrázek

Zpět na