GPS softvér do PDA

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

GPS softvér do PDA

Příspěvekod Luky » stř kvě 12, 2010 7:12 pm

Zdravím všechny, mám dotázek na který jsem zde zatím nenalezl odpověď a proto jsem si dovolil založit nové téma. Můj dotaz zní: existuje nějaký softvér s mapovými podklady Jadranu a tuzemských toků tak aby šel nainstalovat do klasické automobilové GPS navigace nebo PDA? Jistě hodně laicky řečeno, navigace na vodu. Za jakoukoliv radu nebo info děkuji
malicky
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod malicky » čtv kvě 13, 2010 12:38 am

já používám v PDA HTC HD 2 sunnysoft MapView:

http://obchod.sunnysoft.cz/zbozi/190WSU ... v-pda.html

na velkoformatovem scanu A3 /existuje i A2/ (chodím do copycentra) nascanuji tistenou mapu, Pak nakalibruji měřítko a ověřím zdeformování /vzniklé scanem/ a pak je dostupna i v PDA. Sice to není vektorové, ale pro turistickou orientaci a velmi orientačně i na moři, mi to stačí, hlavně pokud ihned chci zjistit kde jsem a nechce se mi tištěnou mapu vytahovat

často to tež používám, když chci porovnat "tištěnou" mapu /kterou takto nacpu do PDA/ a GPS navigaci na lodi (na které často není to co na tištěné)....
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » čtv kvě 13, 2010 1:02 am

Mám taky HTC diamond, když tam dáváš skeny, myslíš že by to mohlo jet s mapami např. z Igo8 nebo TomToma? Jde mi o to aby gps byla tak nějak trošku přesnější, mám 5" Gps HT s tím samým softvérem co mám v PDA windous mobile 6, do gps to chci protože je to na 5" dobře vidět. Skoušel jsem to Igo na vodě ale myslelo si že jsem na polňačce co je podél břehu Moravy. Nejsem počítačovej expert tudíž tyto dotazy, jak to kalibruješ a v jakém programu, nejdou sehnat ty mapy elektronické a nešly by pak zkalibrovat tyto? Ještě mě napadlo, nešlo by na Google Earth udělat otisk obrazovky a tento pak nějak zkalibrovat pro potřebu do pda?
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » čtv kvě 13, 2010 7:05 am

Ja pouzivam GPS pristroj Garmin zakladny nuvi s mapami blue chart na nase nadrze mapy turisticke a v zahranici ako su napr. mazury mapu mazur priamo z ich servra. Vsetko plne funkcne.
repo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod repo » čtv kvě 13, 2010 9:54 am

Taky na moři používám PDA s vestavěnou GPS typ MIO360. Trochu jsem laboroval s různými software a nakonec používám normálně Garmin pro Windows Mobile a mapy a další data přenáším z MapSource z notebooku buď doma nebo na lodi. Naviguje to dost dobře a hlavně tomám trvale při sobě u kormidla tam kde loď nemá mapový plotr v kokpitu. Trochu problémy mám se zobrazováním, protože se to "stínuje" a není to tak přehledné jako v notebooku (může to ale být zobrazením PDA) Existují ještě mapy na kartě C-emap. Tam je zobrazování lepší, ale nejsou zrovna levné. V autě potom PDA normálně přepnu do IGO8 a jezdím bez problémů celou Evropou.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » čtv kvě 13, 2010 10:30 am

repo píše:Taky na moři používám PDA s vestavěnou GPS typ MIO360. Trochu jsem laboroval s různými software a nakonec používám normálně Garmin pro Windows Mobile a mapy a další data přenáším z MapSource z notebooku buď doma nebo na lodi. Naviguje to dost dobře a hlavně tomám trvale při sobě u kormidla tam kde loď nemá mapový plotr v kokpitu. Trochu problémy mám se zobrazováním, protože se to "stínuje" a není to tak přehledné jako v notebooku (může to ale být zobrazením PDA) Existují ještě mapy na kartě C-emap. Tam je zobrazování lepší, ale nejsou zrovna levné. V autě potom PDA normálně přepnu do IGO8 a jezdím bez problémů celou Evropou.

Tak jsem to myslel, do auta přepnout na Igo8 a na vodě jiný soft. a to vše jen v jednom přístroji :D
Jinak kluci díky všem za ochotu a rady, poprosím klučinu co mi "správcuje" pc atd. ať se mi na to jukne, jak už jsem říkal na pc jsem antitalent :oops:
malicky
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod malicky » čtv kvě 13, 2010 11:58 pm

na začátek, nejsem IT guru, spíše su průměrný uživatel, co když se kousne, tak to chce "vyřešit" a tak tedy pokud existuje nějaká chyba či chytřejší řešení v tom co tu ted napíšu, tak se rád poučím... a taky už to tu na diskusi "někde je probíráno"...např.

http://jachting.info/modules.php?name=F ... 1036#71036

pochopil jsem, že existují 2 druhy mapových podkladů pro GPS software pro PDA (neplest s mapovými podklady námořních map pro jednoúčelové GPS přístroje.... celá řada jiných námořních nav. plotrů.. ty jsou skutečně vybaveny vektorovými mapami vodní plochy s plnými detaily).

mapové podklady pro PDA:
1) vektorově orientované (od Navtec, TeleAtlasu či Maptechu), kdy každý bod a objekt (cesta, pumpa) na mapě má svoji GPS polohu tzn. zem. výšku a šířku... bohužel většina map je určena pro automobilovou navigaci (tomTom, iGO, Navigon... atd.) po souši a tak jsou pro námořní navigaci použitelné jen velmi omezeně a mohou v pobřežních vodách dát pouze informaci, kde jste, ale žádné informace pro navigaci z nich nedostanete (hloubky, majáky, boje, plavební kanály atd...)

existují i vyjímky a já vím pouze o 2:
PDA garmin mapy pro námořní navigaci a ceMap www.navigacegps.cz/software/cemap/popis/
- oboje jsem zkoušel, ale základní problém jsem měl s "kvalitou obsahu", konkrétně oba softy se s tištěnou mapou, či profi plotrem, nedaly srovnat. Prostě chyběla řada detailů, které v nich prostě nebyly (hloubky, mělčiny, pobřeší a skály pod přílivem atd...)
-výhoda je, že objekty jsou "vyhledatelné" a s tím je spojena řada dalších funkcí jako jsou waiponty na vektorový objekt mapy, nastavitelné varování jako u silničních radarů atd...

2) bitové mapy, princip jednoduchý a tím i levný, do PDA se nainstaluje velmi jednoduchý (levný) program , který dokáže pouze zobrazit aktuální polohu + trek včetně uložení do paměti. Mapy nejsou většinou součástí (viz můj příspěvek výše MapView). Abyjste mohli odečíst svoji polohu a pohyb, musíte si digitální mapu sami "vytvořit" z tištěné podoby. Tzn., že musíte mít tištěnou námořní mapu (s jejíž obsahem budete spokojeni) a tu zdigitalizovat do podoby bitové mapy pomocí scanu. Jelikož vetšina z nás doma má maximálně formát A4 (pokud nejste DTP profíci) a tak je nutné se poohlédnou, kde ve vašem okolí je scaner formátu A3 či A2. Já chodím v Brně:
www.poyry.cz/cz/repro/scanovani.htm
Dovolím si tvrdit, že většina CopyCenter v každém trošku větším městě je schopna barevného scanu formátu A3, neb barevná kopírka dnes již pracuje v digitálu, tak je to vlasně i scaner. Pokud je mapa větší než A3 a A2 scaner není k dipozici nechám naskenovat i na 4 části, soubor v PDA je pak menší a tím i rychlejší.
Samozřejmě pokud stáhnete z webu kvalitní orázek mapy, jako je např. tento:
http://jachting.info/modules.php?name=N ... le&sid=348
pak je též použitelný.

Mapa... vlastně její digitalizovanou podobu ve formě bitové mapy/obrázku/fotky/jak kdo to nazýváte/pro PC (formát JPEG či TIF) si pak domu přinesete na nějakém paměťovém mediu (USB flash paměti).

Tento soubor pak slouží jako mapový podklad. V procesu scanování dojde (někdy více, někdy méně) k její deformaci a to jak v poměru šířky a výšky nebo je zmenšená či zvětšená ve srovnání s tištěným originálem. To je způsobeno do jaké míry je optika scaneru kvalitní či opotřebovaná.

Následuje proces kalibrace pro příslušný soft např. zmiňovaný MapView. Zní to divoce, ale je to jednoduché Většinou pomocí funkcí programu MapView v PC či přímo v PDA. Zjednodušeně navigační software "naučíte" měřítko mapy a pak definujete body mapy (4 stačí) s příslušnou zeměpisnou šířkou a délkou. Soft se pak sám "popere" s deformací a sám si mapu "narovná".

Výborně popsaná technika kalibrace bitové (naskenované)mapy do GPS sytému je v dokumentu:
a pokud chete být maximálně přesní tak hlavně musíte dobře nastavit GPS soft do totožného souřadnicového systému ve kerém je mapa zhotovena. Udaje o něm naleznete v tyráži mapy. (viz strana 16). Předtím, než začnete mapu "používat", tak je nutné si ověřit nastavení souřadnicového systému porovnáním se skutečností.

- vyhodou je že máte v PDA "mapu se všemi detaily tištěné mapy"
- nevýhoda, je že všechny funkce, které znáte z vektorových map tu nejsou k dipozici.
- já toto řešení preferuji, neb:
a) na navigaci, přípravu a plánování používám vektorovou mapu v plotru "v suchu a většinou uvnitř kajuty" (pokud nejedete závodní speciál s water proof displayem v kokpitu
b) pro rychlou orientaci, kdy buď se mi nechce od kormidla, nebo to prostě nejde, tak vytáhnu PDA, které vysí na krku na triku či pod bundou v silikonovém waterproof pouzdru a během 20s mám mapu v "ruce" včetně polohy, směru i celého denního tracku.
- MapView, dokáže běžet na pozadí, s tím, že nastavíte interval, kdy má zjistit a zaznamenat do mapy polohu, bez rosvícení diplaye. Takže baterka PDA je minimálně lágrovaná a dokáže takto s 10min. intervaly záznamu polohy běžet min. 24h na HTC HD2. Samozřejmě, záleží jak "často a dlouho" do mapy hledíte a zda mobil nepoužíváte i na jiné jeho funkce...

A HLAVNĚ JE TO PRO NÁS DRUHÁ KONTROLA (hlavně pro plavbu v noci) alá Male karte viz řada špatných zkušeností, které naštěstí nejsou vlasní..viz např:

Nikdy nevěřím slepě plotru a ani PDA, před plavbou hlavně plánuji tištěnou "Malae karte v ruce"

Pokud někdo běžně na PDA používá při námořní navigaci jiný soft, prosím podělte se o zkušenosti. jistě se zde řada lidí ráda přiučí.

Maličký_Jarek
martin63
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod martin63 » pát kvě 14, 2010 4:45 pm

Myslim, ze za zminku stoji i program Oziexplorer (www.oziexplorer.com), ktery je urcen pro zobrazovani rastrovych map a existuje pro verzi PC i PDA. Jeho velkou vyhodou je dostupnost map na internetu, protoze Oziexplorer je velmi rozsireny. Vetsinou tedy neni treba mapy pracne skenovat a kalibrovat, ale lze pouzivat download ze nektereho mapoveho serveru. Linky lze rychle pro hledanou mapu "vygooglit". Sam pouzivam Oziexplorer casto nejen pro namorni navigaci s kvalitnimi profesionalnimi mapami Karibiku a Jadranu, ale i pro turistiku a cykloturistiku.Pri pouziti na lodi muze bezet na navigacnim stolku PC verze tohoto programu a PDA verze se stejnou mapou v PDA ve vodotesnem pouzdre zase dobre poslouzi v kokpitu. Spoluprace mezi obema verzemi OZIho je velmi dobra.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » pát kvě 14, 2010 5:59 pm

Mám pocit, že pro OziExplorer se mi doma na disku válí celej chorvatskej Jadran, plus určitě spousta jiných map.

Jinak já na PDA používám krom Oziho ještě klasickýho Garmina Mobile XT, to kdyby mi na lodi kikslo ostatní vybavení v tomto pořadí:
Garmin plotr
Garmin turistická ručka
Notebook s Mapsource
:lol:

Zpět na