Bezpečná a levná platba v internetových obchodech?

Platby kartou, nákup jachtařských potřeb na eBay, na Aukru. Dobré obchody s loděmi a lodním příslušenstvím u nás v ČR, na Slovensku i jinde. A podobná problematika.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Bezpečná a levná platba v internetových obchodech?

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 17, 2010 3:39 pm

Nechci pro platbu přes internet používat platební kartu od svého hlavního účtu, kde mám většinu volných peněz. Bojím se zneužití. :(
Doposut jsem to řešil druhým účtem, kde jsem měl stabilně 0,-Kč a až pro případ konkrétního obchodu přes internet jsem si tam převedl potřebnou částku, kterou si pak obchodník vycucnul.
Jenže jsem zjistil, že na ten účet musím neustále převádět další a další peníze, abych pokryl poplatky, které tam každý měsíc nabíhají. Po konzultaci s "poradkyní" v mé bance, která mi neustále nabízela pro mne nevhodné produkty a během porady několikrát zcela otočila ve svých tvrzeních o tom co jak funguje a co se za to platí, mi už mi došla trpělivost a účet jsem zrušil. Nehodlám dále sponzorovat banku, když účet použiju dvakrát za rok. To se mi ty výhodné nákupy z netu pěkně prodražují.
Co dál?
Jak bezpečně a levně platit na netu, když si něco kupuji třeba jen 2x za rok?
Jaký kdo používáte systém, abyste o své peníze nepřišli?
Na kolik Vás přijde Vaše řešení nákupů po internetu?

PS: vím, že se tady o tom již trochu mluvilo v souvislosti s nákupem některých konkrétních věcí. Ale infomace jsou zřejmě zakuklené v jiných tématech, nenašel jsem je.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: Bezpečná a levná platba v internetových obchodech?

Příspěvekod deko » čtv čer 17, 2010 3:43 pm

v mojej banke (mbank) mam moznost nastavit limity pre platby kartou v kamennych obchodoch, vybery z bankomatu, ale co je hlavne - platby cez internet. takze pri platbach cez web mam neustale nastavenu nulu. limit zvysim tesne pred platenim a po zaplateni ho zas znizim na nulu :good:
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 17, 2010 3:47 pm

A můžeš ty limity nastavovat přes internetové bankovnictví? CS limity karet mění jen na pobočkách!
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » čtv čer 17, 2010 4:05 pm

Lubor píše:A můžeš ty limity nastavovat přes internetové bankovnictví? CS limity karet mění jen na pobočkách!

mbank ziadne pobocky nema, takze vsetko sa nastavuje cez internet alebo telefon :whist:
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » čtv čer 17, 2010 5:34 pm

Ségra má k účtu G2 od Komerčky, co na ní dělá reklamu režisér Hřebejk, virtuální kreditku e-card pro platby přes internet. Je to vpodstatě jen pár čísel na pauzáku. Taky tam je možný nastavit limit a peníze to bere přímo z účtu. Problém bude asi ta změna limitu - na pobočce...
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 17, 2010 6:26 pm

Já myslím že u obchodů, které používají 3Dsecure rozhraní, se nemusíš bát.
Tam tě vlastně obchodník jenom přesměruje s vyplněným požadavkem na portál banky, kde zaplatíš, a jemu jen přijde informace o tom, že platba proběhla v pořádku. Takže se obchodník k údajům tvé karty nedostane.
No anebo je ta varianta internetové karty, což nabízela kdysi eBanka (jak teď nevím, od Raifky jsem vloni utekl), nebo třeba u kreditek to nabízí přes internetové ovládání účtu Cetelem se svou kreditní kartou Aura.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv čer 17, 2010 6:38 pm

Chybí zásadní informace zda v zahraničí, nebo u nás...
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 17, 2010 6:59 pm

No tak Libore to je slovo do pranice.
Kolik českých jachtšopů bere karty?
A naopak - budeme někdo nakupovat v jachtšopu v Ugandě? :D

Edit: Aha. Imramovský inovoval stránky a karty už bere :?
Ale zase u něj podle loga fungují bezpečné platby.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv čer 17, 2010 8:43 pm

1) Lubor nemluvil o jachtshopech, ale obecně o nákupu na internetu

Přidám mou zkušenost - u českých platím jakkoliv to jde, nemám obavy.
U zahraničních:
- používám primárně PayPal kde to jde, spolehlivé, rychlé, pohodlné - k fyzickému účtu / kartě je napojen účet PayPal a ten si stáhne z karty vždy jen zaplacenou částku. Na účtě Paypal je trvale 0
- kde to nejde hledám možnosti další. Např. tam kde nakupuji opakovaně mají mojí komplet identetitu - tj, číslo karty, jméno, platnost , CVS číslo a stahují si částky sami dle nákupu jako bych fyzicky platil kartou přímo u nich (Německo, Anglie). Nikdy žádný problém už přes rok, je to však zneužitelné, v každém případě pro mě výhodnější - levnější než převod ...české banky neví co za to chtít.....přitom existuje směrnice / regulace EU o poplatcích za převod (převod do zahraničí nesmí být dražší než převod domácí....)....bohužel platí vždy jen pro domácí měnu. Takže než bude Euro smolík.

2) dle průzkumu mezi zákazníky (dělala velká společnost v ČR a lze to v případě zájmu dohledat) 80 - 90% zákazníků preferuje dobírku (drtivá většina) a pak převod na účet.,.....

3) v schopu připravuji něco jiného. Jmenuje se to SuperCASCH http://www.supercash.eu/
Platby na všech poštách a terminálech Sazky - vše on-line do 10min.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 17, 2010 9:15 pm

Co se týká toho výzkumu, tak to jsem asi ta 10-20% menšina. No dobrý, furt mám ještě 6-16% k dobru :D
Občas prodávám přes Aukro a dobírku nemám rád. Děsně mě štve to vyplňování složenek. Kromě toho je to drahé.
PayPal je skvělej, ale neumí česky. Pro hromadu lidí problém.
Euro u nás snad ještě dlouho nebude.
O tom Supercaschi teď čtu poprvé. Hm... :?
Včera mě zaujala informace o PayU, připravuje se implementace na Aukro. V Polsku už to prý funguje asi pět let.
No ať na to koukám jak koukám, furt mi z toho vychází jako nejjednodušší (pro mě) platit kartou. Jasně že to sebou nese určitá rizika, ale říkám si že pokud nejsem úplný jouda a dám si trošku pozor na to co dělám a kde to dělám, tak to riziko zas až tak veliké není.
Když použiju třeba tu virtuální kartu Cetelemu, tak vlastně jediné riziko je, že mi to ten krám nepošle. Jinak si nedokážu představit, jak by tu virtuální kartu mohli zneužít, když je na jedno použití a zadávám do ní při vystavení i přesnou částku, kterou hodlám utratit.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 17, 2010 9:54 pm

Platbu pomocí Pay Pal také používám a věřím jí. Ale mnoho obchodů chce platit klasickou kartou. Nevyznám se v systémech zabezpečení a pokud je na stránkách prodejce uvedené, že platby jslou zajištěné tím či oním systémem, tak mi to stejně prd řekne. A i kdybych tomu rozuměl, tak jak poznám, že je to skutečně tak.
Virzuální kartu dává cetelem pokud vím k jejich kreditní a tam tase budou nějaké poplatky a jsem kde jsem byl. Nehledě na to, že odmítám jakékoli kreditní karty v rodině. :D
Jde mi samozřejmě o platby do zahraničí.
Zatím se mi nejvíce zamlouvá to co používá deko. Karta Mbanky se snadno nastavitelným limitem.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 17, 2010 10:31 pm

Už jsme to tu před lety někde řešili, ale myslím že když je v krámě tohle logo EC/MC Obrázek nebo VISA Obrázek, tak je to zabezpečené a krám se k údajům kreditky vůbec nedostane. To logo se samozřejmě dá zneužít, ale myslím si, že tyhle společnosti mají na dobré právníky, kteří by při zjištění zneužití na provozovatele vlítli a dali mu na budku.
Pokud někdo z nějakých důvodů nechce kreditku, tak je jasno. Kreditka Cetelemu je zadarmo při roční útratě nad 36 tisíc.
Drobný off-topic, ale k tématu to je:
Pokud někdo máte kreditku AXA (cobrandovaná kreditní karta od UniCretit Bank) tak bacha na novou lumpárnu: Doteď byla karta bez poplatku při roční útratě 36 tisíc, jinak byla za 360 korun ročně. Teď inovovali ceník a je zadarmo při měsíční útratě nad 3 tisíce, jinak stojí za měsíc 30 korun. V ročním součtu to vychází na stejno, ale prakticky je zde zásadní změna. Doposud stačilo utratit 36 tisíc kdykoliv během jednoho roku, aby byla gratis. Podle nového ceníku je nutné utratit měsíčně 3 tisíce, aby byla zadarmo. Když za měsíc utratíte míň, 30 korun za poplatek za vedení karty je v čudu.
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZdTrader » pát čer 18, 2010 9:07 am

Já používám FIO - vše tam je zdarma a platím jen za kartu 20 korun za měsíc (je to karta od ČSOB) a s platbou po netu nikdy nebyl problém. Maj i kartu zdarma, ale ta online platby neumí...
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát čer 18, 2010 10:09 am

ZdTrader píše:Já používám FIO - vše tam je zdarma a platím jen za kartu 20 korun za měsíc (je to karta od ČSOB) a s platbou po netu nikdy nebyl problém. Maj i kartu zdarma, ale ta online platby neumí...

Jak to máš ošetřené proti zneužití? Spoléháš na serióznost obchodníků či třetím subjektem zabezpečené platby, nebo laboruješ s limity?
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát čer 18, 2010 10:12 am

Máte někdo vlastní či zaručenou zprostředkovanou zkušenost, že došlo ke zneužití údajů o kartě po platbě přes internet?
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZdTrader » pát čer 18, 2010 10:31 am

No mám dva účty - k jednomu tu kartu co je free pro platby u obchodníků a bankomat a k druhému tu kartu pro platby online a dávám tam peníze jen když platím. Vetšinou tam teda mám několik tisíc stále a nikdy se mi nestalo aby mne to někdo vybral...
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » pát čer 18, 2010 12:02 pm

ja som kedysi pouzival paypay, pricom s limitmi som nelaboroval. keby som mal na ucte 3500 eur, tak o ne pridem. takto som prisiel "iba" o 500 eur. chvalabohu mi reklamacia presla, takze mi ich vratili.

zlodej najprv previedol par malych ciastok na nejaky americky institut pre vyskum rakoviny a potom sa pokusal nakupovat letenky (za dost slusne obnosy) cez nejaku saudskoarabsku letecku spolocnost.

stalo sa mi to na 2 kartach. jednu som pouzil na platbu cez web jediny krat - cez ten paypay (pozor, nemylit si s paypal). takze je uplne jasne, odkial tie data unikli...

od tej doby paypay nepouzivam, limity na platby cez web mam nulove a mam pokoj.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát čer 18, 2010 12:26 pm

PayPal zatím OK. Jejich princip se mi zamlouvá.
Je to levnější, než převod z CZ banky do zahraničí.
Velmi rychlé a co jsem slyšel, tak případné reklamace řeší korektně.

Mám funkční obousměrné převody - jak pro nákup, tak pro prodej.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát čer 18, 2010 12:48 pm

Já teda čučím co všechno bych měl sledovat :) . Ať přispěju svou trochou do mlýna, placení kartou opakovaně používám u rakouských shopů EMS a Werkhof a německého SVB. Vůbec nevím, kudy platba jde, ale mohu je s klidným svědomím prohlásit za ověřené. Nedávno jsem chtěl dokoupit nějaké skleničky v Moerth marine, platbu přes stránku nemají a pan majitel mi navrhnul, ať mu pošlu číslo karty a CVS, že to udělá sám.... Do toho už jsem teda nešel, i když s nimi na přímý nákup taky jen nejlepší zkušenosti....
Jinak trochu OT, když jsem cestoval kolem zeměkoule a potřeboval jsem vytisknout v hotelu z internetu palubní vstupenku a nešlo to, platil jsem dvakrát nebo třikrát po sobě kartou poplatek za přístup asi 5 USD. Do minuty po poslední platbě mi volala paní z banky, jestli mám kartu pod kontrolou, že z ní odcházejí internetové platby někde z Havaje. Takže i toto trochu funguje, je jenom otázka co dělat, kdyby si někdo náhodou zobl celý limit :(
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát čer 18, 2010 1:28 pm

jo Macku, bankovní kontrola funguje ... mě volali z GEMB do Rumunska při 2. platbě u pumpy ... a to mám většinou na účtu zůstatek blízko nule. Potěšilo mě to ;)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát čer 25, 2010 9:59 am

Jenda96
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Jenda96 » pon srp 03, 2020 1:10 am

Platba na internetu už je v dnešní době naprostý standart. Já se snažím, co nejvíce plateb přes https://mallpay.cz/platba-mallpay , kde nemám ani poplatky a nejdříve to jde z limitu, který u nich mám, nikoliv z mých úspor, proto ani nemám strach, že by mě někdo okradl.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvekod Petr OKIN » pon srp 03, 2020 5:24 am

ficcus píše:PayPal zatím OK. Jejich princip se mi zamlouvá.
Je to levnější, než převod z CZ banky do zahraničí.
Velmi rychlé a co jsem slyšel, tak případné reklamace řeší korektně.
Mám funkční obousměrné převody - jak pro nákup, tak pro prodej.

Já s nima mám jinou zkušenost. Reklamace pouze telefonicky do USA, nic se nedělo, po půl roce mi došla trpělivost a nakonec jsem to řešil s nějakou slovenskou bankou, která je snad zastupuje a pak už to klaplo (našel jsem postup někde na netu). U mě skončili. Dnes to řeším účtem v zahraničí a jsem max. spokojenej...
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » pon srp 03, 2020 12:48 pm

Nejjednodušší a dlouhá léta osvědčené - kamarád/ka s PAYPALem. Nejdu to rozvádět, vše jasné.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 03, 2020 1:49 pm

Jednoduchých řešení je více.

Už jsem psal o kartě Revolut, názané na hlavní bankovní debet kartu. Stahne si dobije potřebnou částku.

Ještě lepší je virtuální karta přímo určená pro placení na internetu. Pro každou transakci má jiné číslo. Co transakce to karta.

Ale pokud zaplatíš podvodníkovi moc šancí není. Proto je lepší nakupovat u větších s dostatkem recencí, přídně garancí. Např. u Aliexpressu máš garanci vrácení peněz v případě reklamce. Podorbnosti k dohledání na webu.

Zpět na