Kýl jako opěrný bod
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- vendelinek
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Kýl jako opěrný bod
Ahoj, potřeboval bych poradit jednu věc. Chystám se na pořízení vleku pro loď Miton 23, která má odnímatelný kýl, který je tvořen ocelovou kapsou 50 kg (uvnitř je olověná zátěž 300 kg). Kýl "visí" na 4 nerez šroubech (myslím, že je to M22 - teď si nejsem jistý) a je uchycen-nasazen do asi 10 cm vysokého "výběžku" směřujícího z trupu lodi dolu. Nejsem si jistý, zdali je tohle uložení kýlu dostatečné pro zachycení 70-80% hmotnosti lodi, která bude na tom kýlu vlastně stát ve vleku - na dřevěné fošně. Loď bude ve vleku opřena ještě o 2+2 boční opěry a jednu příďovou. Jaký na to máte názor? Hmotnost lodi je údajně okolo 1400 kg.
Ahoj,můj názor je,a mám tak zazimovaný lodě,že loď by měla ležet největší vahou na kýlu a boční opěry s trapézama by měly být opřeny v místech žeber nebo hodně blízko nich a dotaženy pouze tak,aby nedocházelo k deformaci lodi.4šrouby jakpíšeš mi přijde docela málo já jich tam mám 8,ale toje asi závislé od typu loďe.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Tak já mám nejlepší zkušenost pokud loď sedí na popruhách mezi podpěrami. Pokud je to jen na zimu, tak podložit pod kýlem, ale při převozu kdy se každý vlek kroutí a pruží, je lepší, pokud je v popruhách a já už ani nedotahuji loď do příďové opěry, protože se mi již stalo, že příďový doraz se pod tlakem rozlomil a příď se dřela o čep na kterém byl usazen. Samozřejmě podpěry dát pod vyztužená místa lodi, žebra, přepážky, atd.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Přeprava lodě
Rád bych oživil toto vlákno s dotazem k přepravě lodě na kleku. V sobotu jsem si přivezl 5,5m plachetnici, uloženou na vleku 2 + 2 podpěry. Loď je ploutvokýl s ploutví uloženou v litinovém kýlu. Vezl jsem ji jen asi 30 km, ale jel jsem jako s hnojem, hlavně díky dlouholeté zkušenosti s řízením nákladních vozidel. Podle toho, co jsem se zde dočetl, měla by hlavní hmotnost sedět na kýlu. Když si vybavím tu ztrouchnivělou fošnu o kterou se kýl opíral, jímá mě děs a hrůza. To na vleku nemám žádný přední uchycení. Vezl jsem loď jen na jakési koze, přivázanou kurtama. Teď nemám možnost loď z vleku sundat, jedině až půjde na vodu a vlek pořádně předělat, přivařit asi vzpěry mezi podpěry a dodělat přední doraz. Výška té pevné části kýlu je asi 40 cm.Jak rychle pak jezdíte s takovým nákladem? Jsou moje obavy oprávněné? Díky všem za info, Jirka 

- JardaF
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Vozíme něco velmi podobného (Eclair 19) a když jsme holku vezli z Polska, tak uskákala na stranu a poškodil se gelcoat pod paknama, na kterejch seděla - o kýl prakticky nebyla opřená.
Tím chci říct, že hodně záleží taky kudy jedeš. Dálnice na hranicích Polska a Německa byl regulérní tankodrom. Čili čím lepší vozík bude a čím lépěji bude loď sedět, tím lépe. Jinak na hladké dálnici jsem nepřekračoval 80, u Ústí nad Labem jsem jel místy tak 15.
Tím chci říct, že hodně záleží taky kudy jedeš. Dálnice na hranicích Polska a Německa byl regulérní tankodrom. Čili čím lepší vozík bude a čím lépěji bude loď sedět, tím lépe. Jinak na hladké dálnici jsem nepřekračoval 80, u Ústí nad Labem jsem jel místy tak 15.

- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Jirko, do plánů na úpravy vozejku započítej taky odhad, jak často a jak daleko budeš loď stěhovat. Řekl bych, že to bude zjara 50 km a na podzim 50 km - a jet jako s hnojem si asi můžeš můžeš dvakrát do roka dovolit. Tak nějak ze zkušenosti tuším, že čas, energii a peníze budeš potřebovat spíš na úpravy lodě než podvozku 

- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Díky za rady. Ten přední doraz určitě udělám, on by ani jinak, než s lodí na vleku, udělat nešel. Vlastně bych se bez něho ani neobešel při najíždění lodí na vlek ve vodě. Ten přední doraz mi zaručí pokaždé stejnou polohu vůči vleku. Felix má taky "recht" pojedu na jaře a na podzim 50 km, ale příďový doraz a výměnu fošny pod kýlem určitě udělám.
Zdravím Vás, Jirka
Zdravím Vás, Jirka
Jirko, aby jsi ten doraz nevymýšlel, tak tady trochu motivace.
Jinak tento přívěs je naklápěcí /velmi jednoduché/, což umožňuje daleko jednodušší spuštění lodě na vodu přímo z přívěsu - vhodné zvláště pro ploutvokýl. Potřebuješ totiž menší hloubku vody. Pokud budeš mít zájem, dám sem foto jak to funguje.
Pepa
Uploaded with ImageShack.us
Jinak tento přívěs je naklápěcí /velmi jednoduché/, což umožňuje daleko jednodušší spuštění lodě na vodu přímo z přívěsu - vhodné zvláště pro ploutvokýl. Potřebuješ totiž menší hloubku vody. Pokud budeš mít zájem, dám sem foto jak to funguje.
Pepa
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
- captain65
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všem, pevný kýl s balastem rozhodně vydrží celou váhu lodě. Takže bych se nebál nést na něm celou váhu lodě. Celá konstrukce plachetnic se vždy váže ke kýlu. včetně stěžně, stěhů atd. V řezu jsou to prakticky dva trojúhelníky otočené proti sobě. Boční síly které vznikají při plavbě na vítr a otřesy ve vlnách jsou vzhledem ke hmotnostem kýlu obrovské. K tomuto je uložení kýlu konstrukčně dimenzováno. Takže výrazně doporučuju pokládat na kýl !
Jestli se někomu zdá že upevnění kýlu (rozuměj pevného kýlu s balastem), respektivě to co drží kýl, je ve špatném, neopravitelném stavu, rozhodně bych do koupi nešel - platí tedy u větších lodí. Všechny lodě se skladují vždy položené na kýlu a jenom stranově vzpěrami zabezpečeny proti převrhnutí.
Jestli se někomu zdá že upevnění kýlu (rozuměj pevného kýlu s balastem), respektivě to co drží kýl, je ve špatném, neopravitelném stavu, rozhodně bych do koupi nešel - platí tedy u větších lodí. Všechny lodě se skladují vždy položené na kýlu a jenom stranově vzpěrami zabezpečeny proti převrhnutí.