Lanoví na plachetnici
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Lucifer
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Lanoví na plachetnici
Ahoj, dávám dotaz do pléna - máme plachetnici 6m a možnost koupit výhodně nová lana. Jak určit tloušťku lan? Je možné na výtahy 7mm, na otěže 9mm a vyvazovací asi 10mm? Výtahy by asi měly mít co nejnižší průtažnost a vyvazovací větší. Na co ještě myslet? 

- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Já mám hlavní plachta - výtah + topenanta 7mm lano, vyvazovací mám 12mm, kotevní lano 10mm, výtah geny 5mm, ovládání rolfoku 5mm, ale budu dávat slabší, protože se mi nevejde do bínku rolfoku úplně ideálně a pak jde špatně rozvinovat plachta. Otěž geny mám teď nevím přesně 10 - 12mm, otěž hlavní plachty asi 8mm.
-
Macek0585
- aktívní jachtař

Ono nezáleží na průměru jako spíše na těch ostatních vlastnostech. Na výtahy se kdysi dávala lanka nerezová, dneska jde nahradit velice dobře lany z kevlaru nebo dyneemy. Měl jsem to i na kikingu, kde je namáhání extrémní a bez jakéhokoli problému jsem tam měl kevlar průměr 6 mm. Otěž 9 mm se mi zdá málo, zkus zajít do krámu a chytni si devítimilimetrový špagát - je to dost tenké na to, že ji (předpokládám) budeš dost dlouho držet v tahu v ruce. Navíc tam záleží hodně i na opletu, aby se Ti to dobře drželo. Vyvazovací 9 - 10 mm v pohodě, já mám průměr 20 na třináctimetrové lodi.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Taky ale dát pozor na to, aby se ti otěžová lana vešla do kladek, já mám třeba otěžové vozíky napevno s kladkou (takže kladky nejdou vyměnit) a lano otěže geny se do nich nevejde (ale ty lana jsou již od předchozího majitele) a je tam vetší kladka přivázaná k menší, funguje to, ale není to nejlepší řešení, i když se otěže perfektně drží v ruce díky většímu průměru lana.
- Milos
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
vladaz píše:Když si nemůžeš vzpomenout co to je bábrdle, tak vynikající službu prokáže na konci toho provázku kulička z polystyrenu
Už si to na svojom MacGregore skúšal? Horná časť sťažňa je vyplnená polystyrénom ... vychytávka proti prevráteniu.
Už som sa pokúšal polystyrén preraziť kvôli káblu na vrcholové svetlo - zatiaľ však neúspešne. Nezohnal som zatiaľ nič tak dlhé a pevné, čím by to šlo.
- vladaz
- návštěvník fóra

Milos píše:Už si to na svojom MacGregore skúšal? Horná časť sťažňa je vyplnená polystyrénom ... vychytávka proti prevráteniu.![]()
Už som sa pokúšal polystyrén preraziť kvôli káblu na vrcholové svetlo - zatiaľ však neúspešne. Nezohnal som zatiaľ nič tak dlhé a pevné, čím by to šlo.
Nezkoušel. Polystyren podle mě neprorazíš, je moc pružný. Jen vrtat nebo propálit.
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Propalování bych preferoval. Nadělá nejméně bordelu.
Zároveň se zataví buňky.(Nasáklivost) Je třeba pohlídat teplotu. Nepřehnat
Jinak o té vychytávce „proti převržení“, by se dalo s úspěchem pochybovat.
To by ten vztlak, musel vypadat sakra jinak. Miloši, hoď ten stěžeň příležitostně do vody.
Uvidíš sám, co bude dělat.
Jinak Tě zdravím ahoj, alffa
Zároveň se zataví buňky.(Nasáklivost) Je třeba pohlídat teplotu. Nepřehnat
Jinak o té vychytávce „proti převržení“, by se dalo s úspěchem pochybovat.
To by ten vztlak, musel vypadat sakra jinak. Miloši, hoď ten stěžeň příležitostně do vody.
Uvidíš sám, co bude dělat.
Jinak Tě zdravím ahoj, alffapozdravujem mám možno pre niekoho triviálnu ale pre mňa začiatočníka dosť podstatnú otázku. Po kompletne rekonštrukcii sasanky 6m, prišli na rad laná v mojom okolí žiaľ nepoznám žiadneho jachtára ktorý by mi vedel pomôcť preto sa obraciam na vás. Laná chcem kupiť cez net no dĺžku nemám podľa čoho odmerať pretože pri zakúpení pri sťažni laná neboli. Preto ak má niekto skúsenosti koľko si toho mám zadovážiť a aké budem mu povďačný. ďakujem 

- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Délku výtahových lan si jednoduše odměříš. Na hlavní plachtu 2x délka stěžně + délka od stěžně do kokpitu (pokud budeš mít lana svedená až do kokpitu, pokud ne, pak jen dvakrát délka stěžně) + nějakej kousek navíc jako fóra (pro vytvoření ok na konci, atd) Výtak geny (kosatky) je 2x délka předního stěhu a zase kousek navíc (pokud máš rolfok, tak se lano vrací po stěhu zas dolu a tam je upevněné, aby se výtak otáčel s plachtou). Topenanta asi tak podobně jako výtah hlavní plachty. Otěže záleží na velikosti plachet a kde jsou upevněné a u hlavní plachty jak je velký kladkostroj otěže.