větrné kormidlo

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř pro 22, 2010 9:18 am

TashonkaWitko píše:tedy ja nechci brat nikomu radost z vlastní tvorby, a v případě úspěchu i z ušetřených financí, ale dovolil bych si poznamenat ... 25 USD při dněšním kurzu představuje cca 480 Kč. Za tuhle cenu nekoupí zájemce ani ten nezbytný kus nerezové trubky a to i v případě, že půjde o nějakej zbytek z prořezu ... ;) V případě outboard rudderu šlo nejspíš o nějakou trimovací ploutvičku na hlavním kormidle, ale i tak za 25 doláčů silně pochybuju ....

Ano jde o trimovaci ploutvicku.

a uvedl jsem jen to co o tom sam napsal. Ja nerikam ze to za tuhle cenu postavi kazdej - jen ze za tuhle cenu rika ze to postavil on.

A pokud si o nem neco prectes, podivas na lode jaky navrhuje a stavi tak si myslim ze zjistis ze neni moc duvod mu neverit.

Nekouka totiz moc na to aby veci byly hezky na pohled, ale aby predevsim byly prakticke, fukcni a moc nestaly. Jak sam pise tak material vetsinou shani ve šroťákách kde ho koupi za par dolaru.

tady (sedmy prispevek odhora) jsou nejaky fotky

http://sailfar.net/forum/index.php?topic=743.40

kormidla postavenyho podle jeho planu i s rozpisem materialu

vcera jsem prisel domu moc pozde na to abych ofotil ty plany z ty jeho knihy - snad to dneska klapne a zitra to sem dam :)

asi to nebude vhodnu na kazdou lod, predpokladem urcite bude moznost lod dobre vyvazit aby pak stacila na udrzovani smeru jen ta trimovaci ploutvicka ale evidetne to funguje protoze to lidi pouzivaji. A jako vyhodu vidim ze ta konstrukce neobsahuje v podstate zadny slozity prevody z presne vyrobenejch dilu - melo by tedy bejt pomerne snadny to vyrobit a pripadne opravit. Ikdyz ta konstrukce je tak jednoducha ze se tam nema skoro co rozbit :)
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř pro 22, 2010 9:57 am

tohle
http://www.moonflowerofmoab.com

jsou stranky jedne z lodi postavenych podle planu Brenta Swaina. Je z Kanady, lode jsou to vetsinou ocelove s twin keelem

myslim ze na nekterych fotkach na te strance bude to vetrne kormidlo videt

...muzete ale taky mrknout na fotky jak se stavi trup tehle lodi - rika tomu metoda Origami a je to neco uplne jinyho nez ostatni zname zpusoby stavby. Myslim ze nekde dokonce uvadel ze clovek ktery ma s touto technikou stavby uz zkusenosti je schopen s par pomocnikama na pridrzovani posbodovat dohromady holy trup za 1-2 dny. Mrknete - je to fakt zajimavy.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř pro 22, 2010 3:41 pm

jinak tady

http://www.cruisenews.net/forum/viewforum.php?f=62

je cely forum venovany windvane kormidlum
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv pro 23, 2010 8:23 am

tady jsou ty plany z ty knihy

Obrázek

Obrázek

Obrázek

omlouvam se za kvalitu ale mej jsem k dispozici jen fotak v mobilu :( ale snad to bude pro predstavu principu konstrukce stacit :)

kniha stoji 20 kanadskejch $ s je v ni jeste spousta dalsich planu na levne konstrukce pro samodomo stavbu vseho mozneho - windvane pocinaje, pres rolfock az po alternatorovou svarecku a odsolovac ;)

pokud by mel nekdo zajem muzu knihu po domluve zapujcit.

dodo
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv pro 23, 2010 10:49 am

Ahoj.
O zapujčení knihy zájem mám. jestli by byla možnost rád bych si ji okopíroval. ještě jedna věc k plánům na SP. hledám kluci opravdický plány. všechny ty náčrtky jsou fajn, ale mne dost nejasné.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob pro 25, 2010 10:55 am

dodo píše:pokud by mel nekdo zajem muzu knihu po domluve zapujcit.
dodo

Ahoj dodo,
Pokud mám Tvou důvěru, stavím se druhý do řady, na zapůjčení.
Nebudu si jí kopírovat. Udělal bych nějaký výběr, naskenoval a vrazil sem na web, pro všechny. :!: ;)
Ahoj, alffa
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

kniha

Příspěvekod jsekera » pon pro 27, 2010 10:34 am

ahoj,
já tedy zcela sobecky přiznám, že bych takovou knihu rád vlastnil:
dodo: nějak jsem přehlédl název knihy a autora - mohl bys to sem doplnit???
ty fotky vypadají velice zajímavě, po něčem podobném se nějakou dobu sháním.
problém je, že v dílně nejsem online a myslím, že kvalita tisku sebelepšíko scanu bude na p.r.d.,
dal bych přednost originálu.
Čímž ovšem nechci Alffu odrazovat od případného scanování knihy, možnost
kdykoliv nahlédnout, je vždy super.
sek

EDIT: sypu si popel na hlavu :oops: autor tu je uveden, tak pouze poprosím o přesný název knihy.
dík
alffa
Site building team

Re: kniha

Příspěvekod alffa » pon pro 27, 2010 1:54 pm

jsekera píše:Čímž ovšem nechci Alffu odrazovat od případného scanování knihy, možnost
kdykoliv nahlédnout, je vždy super.
sek

Ahoj sekerníku,
mě nemůžeš odradit. :) Mám totiž opačné zkušenosti. Dobrým scanováním se dá originál i vylepšit. ;)
Nechci se ale přít o technické detaily práce na PC. Tak raději jeden odkaz na windpilot v PDF:
ZDE
Ahoj, alffa
klubko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod klubko » úte pro 28, 2010 12:50 am

My jsme o domaci vyrobe taky dost premysleli, a i pres velmi nizky rozpocet jsme se nakonec rozhodli utahnout opasky a koupit Cape Horn (http://www.capehorn.com/). Uz to tady bylo receno: s kormidlovanim proti a na bocni vitr by si melo poradit kazde byt sebe primitivnejsi zarizeni, ale problem nastava pri plavbe po vetru a predevsim pak pri slabem vetru. Podle informaci, ktere jsme nasbirali si s timto umi poradit jenom jeden vyrobek (ovsem spousta lidi dneska zapina motor, jak mi klesne rychlost pod 4-5 uzlu, takze tyto informace mohou byt zkreslene ;)). Vetsina ostatnich potrebuje k funkcnosti silnejsi zdanlivy vitr, coz se pri plavbe po vetru ne vzdy dari zajistit.
Hlavnim pravidlem je tedy snizit treni. Druhym je nemixovat kovy. Tretim je bytelnost. Spojit tyto tri pozadavky dohromady bude vyzadovat trochu casu a experimentovani. Efektivni pristroj se da vyrobit snadno a levne, ale problem je, jak dlouho vydrzi. Ten Cape Horn sice stoji dost, ale dovolil bych si tvrdit, ze vedle hlavni plachty je to asi jedna z nejdulezitejsich veci na lodi, ktera ma malou posadku. Zaruka Cape Hornu je jedno obepluti Zeme nebo 28000 mil. Je to cele jenom ze SS316 a Delrinu. Doporucuju podivat se na demonstraci, jak CH dokaze ukormidlovat plavbu na motylka bez podpory spinakroveho pene. Kdyz jsme se ptali nekolika lidi, ze se nam zdaji ty historky o dokonalosti tohoto kormidla trochu moc jednostrane pozitivni, bylo nam receno, ze to je vsechno bohudik pravda. Jediny problem je trochu narocnejsi instalace, protoze kazdy CH je vyroben na miru.
Drzim ale palce. CH byl take vyroben na kolene a prototyp vezl jeho vyrobce kolem sveta. My jsme to vzdali pro nedostatek casu a dilny a za danych okolnosti jsme nemeli dostatecnou duveru v nase inzenyrske schopnosti :)
Fanda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Fanda » úte pro 28, 2010 9:50 am

Vývoji a výrobě větrných kormidel jsem věnoval opravdu hodně času a můžu říct, že zmiňovaný typ Capehorn jsem viděl snad jenom 3 x. Rozhodně nejrozšířenější, nejvyskoušenější a asi nejbytelnější je Aries a potom snad Windpilot, Fleming nebo Monitor. Na slabý zadní vítr a ve velkých swellových vlnách (na oceánu vždy zůstanou), nebude spolehlivě chodit patrně žádný pendl. Co se týká tření, je to důležité pouze mezi vějičkou a převodem na pomocné kormidélko. Dál už voda funguje jako hydrodynamický zesilovač a je úplně jedno, jaké tam je tření, protože síly vznikající pohybem kormidélka ve vodě jsou obrovské a hlavní kormidlo nelze rukama přetlačit.Já jsem měl sebou několik velikostí vějiček a tak jsem byl schopen kormidlo přinutit k činnosti skoro vždy, i když to znamená práci s dodatečným vyvážením vějičky
klubko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod klubko » úte pro 28, 2010 10:42 am

Fanda píše:Vývoji a výrobě větrných kormidel jsem věnoval opravdu hodně času a můžu říct, že zmiňovaný typ Capehorn jsem viděl snad jenom 3 x. Rozhodně nejrozšířenější, nejvyskoušenější a asi nejbytelnější je Aries a potom snad Windpilot, Fleming nebo Monitor. Na slabý zadní vítr a ve velkých swellových vlnách (na oceánu vždy zůstanou), nebude spolehlivě chodit patrně žádný pendl. Co se týká tření, je to důležité pouze mezi vějičkou a převodem na pomocné kormidélko. Dál už voda funguje jako hydrodynamický zesilovač a je úplně jedno, jaké tam je tření, protože síly vznikající pohybem kormidélka ve vodě jsou obrovské a hlavní kormidlo nelze rukama přetlačit.Já jsem měl sebou několik velikostí vějiček a tak jsem byl schopen kormidlo přinutit k činnosti skoro vždy, i když to znamená práci s dodatečným vyvážením vějičky

Doufam ze to nevyzni jako reklama. Jenom bych rad poukazal na prednosti, ktere Cape Horn ma, pro pripadne kutily. Je pravda, ze Cape Hornu neni tolik videt, proc nevim. Nase osobni zkusenost je jeste dva tri mesice vzdalena, nez bude nas vyroben, ale video demonstrace Cape hornu ukazuje, ze je velice citlivy a reaguje velice rychle. Demonstrace zde http://www.capehorn.com/PerformanceAng8meg.htm. Ze to neni naaranzovano nam potvrdilo pet lidi, kteri CH meli nebo maji. Nehlede na to, ze to neni obluda jako Monitor (ktery je myslim navic slozen z cca 100 soucastek). Windpilot je elegantni, ale volba materialu mi prijde trochu odvazna. My jsme ho meli na lodi, kdyz jsme ji koupili a vetsina casti byla do sebe proste specena, hlinik na hliniku, ocelove srouby v hliniku apod.
Cape Horn ma navic take integrovanou verzi, ktera umoznuje napojit jej primo na kvadrant nebo vest ovladaci lanka vnitrkem, takze nezaplni pul kokpitu.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » čtv pro 30, 2010 10:00 pm

Byl jsem pres svatky pryc proto pisu az ted. ;)

to bozakafka: jasne, chces-li ji pujcit napis SZ a domluvime se

to jsekera: kniha se jmenuje Origami Steel Boatbuilding - obavam se ale ze je sehnani pouze od autora (ja ji objednaval taky u nej)

To order a copy of Brent's book
"How to Build a Better Steel Boat
-- a Heretic's Guide" (illus.,100+
pages paperback) send US$20 plus US$7
for postage to the above address. Orders within
Canada are $5 shipping.

International orders are $20 USD and $12 USD shipping.

Brent's e-mail address is:
brentswain38@yahoo.ca

To Alffa : knihu samozrejme muzu zapujcit ale obavam se pokud bys knihu nascanoval a vystavil sem aby ses nedostal do rozporu s pravidlem 4 tohoto for o ochrane autorskych prav :?
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv pro 30, 2010 10:43 pm

dodo píše:To Alffa : knihu samozrejme muzu zapujcit ale obavam se pokud bys knihu nascanoval a vystavil sem aby ses nedostal do rozporu s pravidlem 4 tohoto for o ochrane autorskych prav :?

Zákon je třeba nštudovat, a né stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. ;)
Ale je to na Tobě, jestli riskneš, napomáhání k ZLOČINU. :lol:
alffa
P.S.
Stačí pozorně přečíst, co jsem napsal výše. ;)
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát pro 31, 2010 9:50 am

alffa píše:Zákon je třeba nštudovat, a né stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. ;)

stutovani zakona a rozhodnuti necham na tobe - konecne ty jsi clen "Site building teamu" ;)
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » sob led 01, 2011 9:28 pm

nasel jsem videa toho kormidla z te knihy kde ho muzete videt v akci

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fonmXsXSdtU&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MYXd1lfGIiY&feature=related[/youtube]

... a pak jeden off topic - ale kdyz jsem tu zminil lode od Brenta Swaina tak pro zajimavost tady je jedno video transportu takove lode ze ktereho je videt ze ty lode jsou opravdu pevne :good:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Bh9JYXMxa0o[/youtube]
Fanda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Fanda » ned led 02, 2011 9:47 am

Nechci být štoura, ale to video akorát ukazuje, že těžká ocelovka pluje předobokem na hladké hladině rovně. To umí skoro každá loď jen s uvázaným kormidlem. Ale takové podmínky na oceánu nikdy, zdůrazňuji, nikdy nebudou. A tak bych byl s tím výběrem těchto předpotopních výtvorů hodně opatrný.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » ned led 02, 2011 12:06 pm

mozna jsem se spatne vyjadril - ty videa jsem sem nedaval jako dukaz toho jak skvele funguji ale pro predstavu na jakym principu pracuji.

Nejak asi funguji kdyz je nekdo stavi a pouziva ale ja netusim jak dobre ci jak spatne funguji, zadne zkusenosti nemam, nikdy jsem ho na vlastni oci ani nevidel a ani je ho neplanuju stavet. 8) ...ale autor ho samozrejme vychvaluje ;) Urcite taky zalezi na jaky to bude lodi - pokud je mi znamo tak ty jeho twin keelovky velmi dobre drzi smer takze mozna pro ne takovydle jednoduchy predpotopni konstrukce staci.

Dal jsem to sem hlavne pro predstavu jaky konstrukce taky existuji a vyrobne to asi bude dost jednoduchy. At se pak kazdej sam rozhodne jaky se mu libi a vyhovuje.

Me se naopak Fando libi ta tvoje konstrukce pendlika - prijde mi to takova jednoducha a bytelna konstrukce :good: ...a navic jsi ho dostatecne vyzkousel :good:
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte led 29, 2013 10:19 pm

Náhodou jsem narazil na tohle.

Cat...
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » pát bře 01, 2013 8:03 pm

catamaran píše:Náhodou jsem narazil na tohle.

Cat...

Chlape,ty opravdu nečteš,.... :gun:
:offtopic:
daliborM
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

WindVane -plány

Příspěvekod daliborM » pát bře 22, 2013 9:48 am

Můžu se zeptat jak to nakonec dopadlo?
- sehnal tu někdo ty okótované plány?
Nejvíce by mě zajímalo něco jako Cape Horn domácí výroby, ale vlastně jak jakékoliv plány by se hodily. (Nákresů je dost, což o to- o plány je nouze)

Dík,
Dalibor
TomasGroch
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod TomasGroch » pát bře 22, 2013 9:54 am

PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: větrné kormidlo

Příspěvekod PodPetr » stř čer 26, 2019 12:47 pm

Neznáte někdo větrné kormidlo Navik/Plastimo? Zajímá mě, na jak velkou loď to mohu použít. Majitel to měl na Albin Vega (29).
Já chci aby to bylo na lod cca 4t/32 stop.

Nikde to nemohu najít... Majitel také neví.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » stř čer 26, 2019 3:17 pm

PodPetr píše:Neznáte někdo větrné kormidlo Navik/Plastimo? Zajímá mě, na jak velkou loď to mohu použít. Majitel to měl na Albin Vega (29).
Já chci aby to bylo na lod cca 4t/32 stop.

Nikde to nemohu najít... Majitel také neví.

Pardon za malou vsuvku. Albin vyrabel pouze jednu Vegu a to byla 27. Nikoliv 29...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Marigold » stř čer 26, 2019 5:11 pm

Jinak tady https://www.windvaneselfsteering.com/file/navik(uk).pdf je ke kormidlu manual a o zadnem omezeni jsem se tam nedocetl.

Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Marigold » stř čer 26, 2019 5:13 pm

Znovu a lepe link

https://www.windvaneselfsteering.com/file/navik(uk).pdf

Zpět na