prosím o radu jedná se ostavbu lodi (hausbotu)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
To mě připomíná tento svařenec v HR:
http://img52.imageshack.us/img52/9092/img2577h.jpg
Mělo to výhodu, že tam nebylo snad takřka nic železného a tak to mořská voda neleptala.
Patřilo to k vedlejší velké jachtě na lovení večeře.
http://img52.imageshack.us/img52/9092/img2577h.jpg
Mělo to výhodu, že tam nebylo snad takřka nic železného a tak to mořská voda neleptala.
Patřilo to k vedlejší velké jachtě na lovení večeře.
- Josef
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Zajímavý hausbotek mají v půjčovně Sport eli na Orlíku. Tady je odkaz http://www.sport-eli.cz/?P%F9j%E8ovna:L ... 9j%E8en%ED
Jmenuje se Pent 5.7. Vyspí se v něm 4 lidi, vejde se do něho i malá kuchyňka a transport vzhledem k váze 450 kg taky OK. Možná by tě to mohlo zajímat.
Jmenuje se Pent 5.7. Vyspí se v něm 4 lidi, vejde se do něho i malá kuchyňka a transport vzhledem k váze 450 kg taky OK. Možná by tě to mohlo zajímat.

- bahno
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
Josef píše:Zajímavý hausbotek mají v půjčovně Sport eli na Orlíku. Tady je odkaz http://www.sport-eli.cz/?P%F9j%E8ovna:L ... 9j%E8en%ED
heh, tak si tady trochu zaspamuju:
Nase dovolena 2008
Bylo to tak moc fajn, ze kvuli tomu premejslim o stavbe vlastni lodi - viz vlakno, co zalozim za 10 minut. Jinak lod je to fakt super, ma jenom dva minusy. Nema hajzlik a stoji nova skoro ctvrt mega - coz mi na plastak prijde dost.
- mikives
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
Charlie píše:Tak místo dostaneš i pokud plavidlo není registrované, u plachetnice stačí fotka, ale k hauseboatu chtěli technickou dokumentaci.
AHoj, tak to mne zajímá, je to zrovna můj problém. Kde mám žádat pro místo na kotvení pro svoji loď délky 6,5m.? Chci kotvit na řece nedaleko od své chaty . Může mi prosím někdo vtrochu poradit ? Díky za jaké koliv info.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Pokud bude loď vysloveně kotvit, je to jednodušší. Pokud by měla být vyvázána u břehu, prvotní je souhlas majitele pozemku nebo doklad o vlastnictví.
Státní správu na vodních tocích vykonává SPS, první cesta tedy vede k nim se žádostí o souhlas s trvalým stáním plavidla na vodním toku. Pokud plavidlo při stání nepřekáží lodnímu provozu, nebývá s tím problém. Vhodné je k žádosti přiložit výtisk podrobné mapy nebo náčrtek a kotviště co nejpřesněji identifikovat. Vystavení souhlasu je zdarma.
Druhá cesta vede na příslušné Povodí, které vykonává práva majitele pozemku. S nimi je třeba uzavřít nájemní smlouvu na umístění kotevního zařízení v příslušném místě. To už je za peníze a podmínky - platební i nájemní - se liší podle místa. Někde uzavřou smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou, jinde uzavírají smlouvy jen na rok. Teoreticky bys měl platit jen za plochu, kterou zabere kotva na dně, někde je praxe taková, že se platí za plochu, kterou zabere kotvící plavidlo. Pokud je cena přijatelná, doporučuji nedohadovat se - zatímco SPS souhlas vydat musí, pokud mu nic nebrání, Povodí nemá žádnou povinnost uzavřít nájemní smlouvu, resp. uzavřít ji právě s Tebou.
Toto jsou obecná pravidla, další mohou vyplývat z nějakého právního statutu dané oblasti (CHKO, obecní vyhlášky atd.)
Popravdě, pokud to není zrovna v místech s přetlakem lodí, třeba na Slapech, tak tohle nikdo moc neřeší a prostě kotví či vyvazuje, kde je to vhodné. Teoreticky se to nesmí (loď smí stát na jednom místě max. 24 hodin), v praxi je to neuplatnitelný a nekontrolovatelný požadavek, protože k jeho formálnímu naplnění stačí loď jednou za 24 hodiny odvázat a zase přivázat. Pokud ale chceš kotvit na místě, kde - třeba jen teoreticky do budoucna - hrozí, že by se mohla usadit jiná loď, pak je souhlas SPS a smlouva s Povodím zárukou přednostního práva.
Státní správu na vodních tocích vykonává SPS, první cesta tedy vede k nim se žádostí o souhlas s trvalým stáním plavidla na vodním toku. Pokud plavidlo při stání nepřekáží lodnímu provozu, nebývá s tím problém. Vhodné je k žádosti přiložit výtisk podrobné mapy nebo náčrtek a kotviště co nejpřesněji identifikovat. Vystavení souhlasu je zdarma.
Druhá cesta vede na příslušné Povodí, které vykonává práva majitele pozemku. S nimi je třeba uzavřít nájemní smlouvu na umístění kotevního zařízení v příslušném místě. To už je za peníze a podmínky - platební i nájemní - se liší podle místa. Někde uzavřou smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou, jinde uzavírají smlouvy jen na rok. Teoreticky bys měl platit jen za plochu, kterou zabere kotva na dně, někde je praxe taková, že se platí za plochu, kterou zabere kotvící plavidlo. Pokud je cena přijatelná, doporučuji nedohadovat se - zatímco SPS souhlas vydat musí, pokud mu nic nebrání, Povodí nemá žádnou povinnost uzavřít nájemní smlouvu, resp. uzavřít ji právě s Tebou.
Toto jsou obecná pravidla, další mohou vyplývat z nějakého právního statutu dané oblasti (CHKO, obecní vyhlášky atd.)
Popravdě, pokud to není zrovna v místech s přetlakem lodí, třeba na Slapech, tak tohle nikdo moc neřeší a prostě kotví či vyvazuje, kde je to vhodné. Teoreticky se to nesmí (loď smí stát na jednom místě max. 24 hodin), v praxi je to neuplatnitelný a nekontrolovatelný požadavek, protože k jeho formálnímu naplnění stačí loď jednou za 24 hodiny odvázat a zase přivázat. Pokud ale chceš kotvit na místě, kde - třeba jen teoreticky do budoucna - hrozí, že by se mohla usadit jiná loď, pak je souhlas SPS a smlouva s Povodím zárukou přednostního práva.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
No já poslal žádost jen na Povodí Vltavy, která obsahovala údaje o plavidlu, kopii lodního osvědčení a mapku, kde bych chtěl mít místo ke kotvení (pokud není lodní osvědčení, tak přiložit foto plavidla). Pak jsem poštou obdržel předběžný souhlas s výzvou k doplnění o souhlas příslušného obecního úřadu, pod který spadá lokalita kde jsem chtěl kotvit, na úřadě jsem souhlas dostal, poslal ho na Povodí Vltavy a přišla mi nájemní smlouva. Vše vyřízeno poštou, případně po telefonu. S SPS jsem nejdenal, to si povodí obstaralo samo. Řešil jsem to takhle na orlíku, bezproblémově, jen místo které jsem chtěl již bylo plné, tak mi nabídli o kousek vedle jiné, a po zvážení i daleko vhodnější.