Logická hádanka -> Pětice pirátu uloupila poklad, přesně
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Logická hádanka -> Pětice pirátu uloupila poklad, přesně
Pětice pirátu uloupila poklad, přesně sto zlatých.
Piráti mají zvláštní způsob, jak rozdělit kořist:
-Nejstarší navrhne, jak by kořist rozdělil on.
-Všichni pak hlasují.
-Pokud získá nadpoloviční většinu, tak je po jeho.
-Pokud ji nezíská, tak ho ostatní zabijí a začíná vše od znova, jen je o piráta méně.
Všichni piráti jsou v tomto dělení velmi zběhlí. Nikdy si nedovolí porušit pravidla.
Každému pirátovi jde v první řadě o svůj život. Hned ve druhé o svůj majetek. A když nejde ani o majetek, ani o život, tak rád uškodí ostatním.
Jak dopadne dělení?
Piráti mají zvláštní způsob, jak rozdělit kořist:
-Nejstarší navrhne, jak by kořist rozdělil on.
-Všichni pak hlasují.
-Pokud získá nadpoloviční většinu, tak je po jeho.
-Pokud ji nezíská, tak ho ostatní zabijí a začíná vše od znova, jen je o piráta méně.
Všichni piráti jsou v tomto dělení velmi zběhlí. Nikdy si nedovolí porušit pravidla.
Každému pirátovi jde v první řadě o svůj život. Hned ve druhé o svůj majetek. A když nejde ani o majetek, ani o život, tak rád uškodí ostatním.
Jak dopadne dělení?
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
poslední v bitce by snad bral vše, ale kdyby se hlasovalo, tak poslední dva nemůžou doufat ve většinu hlasů. Jen pade.
Nejvýhodnější pro většinu skupiny je, když nejstarší pirát navrhne rozdělit prachy mezi libovolné tři (včetně sebe). Tito tři se určitě při hlasování nepodrazí..... A nikdo nezemře.
Nejvýhodnější pro většinu skupiny je, když nejstarší pirát navrhne rozdělit prachy mezi libovolné tři (včetně sebe). Tito tři se určitě při hlasování nepodrazí..... A nikdo nezemře.
vilma píše:Nejvýhodnější pro většinu skupiny je, když nejstarší pirát navrhne rozdělit prachy mezi libovolné tři (včetně sebe). Tito tři se určitě při hlasování nepodrazí..... A nikdo nezemře.
tak nejak si to taky predstavuju, ale neni to konkretni odpoved

me reseni - napr.: 25 30 45 0 0
- ten nejstarsi by si vzal 25 : jde mu hlavne o zivot (nestejne deleni pro tri) a je to vice nez 1/5
- druhemu nejstarsimu by dal 30 : jemu pujde o zivot v druhem kole, s penezi je na tom taky
lepe nez poctive deleni a jeste tim vetsine ublizi
- tretimu nejstarsimu : by dal nejvice 45. jemu jeste o zivot nejde => jde tedy o prachy a tech
ma nejvice a vsem tim i ublizi
- zbyli dva nedostanou nic
- pri tomto deleni si dovoluji tvrdit, ze to bude vetsinou odhlasovano
problem je v tom proc zrovna tyhle sumy ? takze asi v tom bude jiny hacek (spise hak

- vilma
- moderátor
Jo, a sice že += nějaká kačka nehraje až tak roli, hlavně aby to bylo aspoň pro další dva, kromě toho nejstaršího, přijatelné. Není žádný logický důvod, aby si nejstarší vzal nejméně (zamyslete se nebo se podívejte kolem, do sekce Tři zlaté vlasy Děda Vševěda, chci říci, Jaké to bylo kdysi - Klub důchodců s geniálním logem.)
A jinak, já duše čistá, jsem myslela tím "rozdělit mezi tři", že to znamená rovným dílem.
Kdyby si nejstarší odhlasoval, že má tu nějakou kačku navíc, těm druhým by to ani nemuselo vadit, když by shrábli SKORO třetinu. Polovina stejně nehrozí, leda by zbyli poslední tři a ti se dělili, jenže mezitím by se musel zariskovat život a to se -dle pravidel- nikomu nechce.
A jinak, já duše čistá, jsem myslela tím "rozdělit mezi tři", že to znamená rovným dílem.
Kdyby si nejstarší odhlasoval, že má tu nějakou kačku navíc, těm druhým by to ani nemuselo vadit, když by shrábli SKORO třetinu. Polovina stejně nehrozí, leda by zbyli poslední tři a ti se dělili, jenže mezitím by se musel zariskovat život a to se -dle pravidel- nikomu nechce.
vilma píše:Jo, a sice že += nějaká kačka nehraje až tak roli, hlavně aby to bylo aspoň pro další dva, kromě toho nejstaršího, přijatelné. Není žádný logický důvod, aby si nejstarší vzal nejméně (zamyslete se nebo se podívejte kolem, do sekce Tři zlaté vlasy Děda Vševěda, chci říci, Jaké to bylo kdysi - Klub důchodců s geniálním logem.)
opet hezke priklady

vezmu toho tretiho - ten ma jeste dost casu hlasovat proti, hlasuje dle druheho pravidla - penez.
a kdyz mu dam nejvic, tak musi hlasovat pro - sance, ze by dostal jeste o tolik vice je mala.
ale kdyz mu dam stejne, tak z hlediska penez MUSI hlasovat proti, kdyz to udela a v dalsim
kole zase, tak zbydou tri - on rozdeluje a rozdeli to na 50 50 0 => ma vice penez, je to dle
pravidel

vilma píše:A jinak, já duše čistá, jsem myslela tím "rozdělit mezi tři", že to znamená rovným dílem.
kdyby si nejstarsi vzal nejvice, tak by ostatni museli hlasovat proti - pravidlo penez.
takhle bych uvazoval. jsem moooc zvedavy na vysledek a uprimne si myslim, ze vse bude jinak

- vilma
- moderátor
No , musím uznat, že logiku to má. Zapomněla jsem důůsledně brát v potaz ten věk.
Jestli to ale bude podle Tebe, tak když to domyslíme stejně důsledně až do konce, tak když zbudou teda tři, a ty poslední dva se domluví (z nějakého důvodu, třeba, že k sobě mají jako mladoši blízko nebo tvoří homosexuální věrný pár) a budou hlasovat proti dělení 50 50 0), tak ten třetí chytrej může taky ostrouhat.
Je jasné, že hlavně ten předposlední by musel být zainteresován hlasovat proti. Ten poslední to má jasný, že bude.
TAKŽE : asi při téhle logice musí mít nejvíce slíbeno ten druhý od konce, ovšem teďka nevím, při jaké konfiguraci, kolik celkem lidí.
Nic, já musím taky vařit, tak to zas nechám na někom jiném , ať to posune /jinam/.
Jestli to ale bude podle Tebe, tak když to domyslíme stejně důsledně až do konce, tak když zbudou teda tři, a ty poslední dva se domluví (z nějakého důvodu, třeba, že k sobě mají jako mladoši blízko nebo tvoří homosexuální věrný pár) a budou hlasovat proti dělení 50 50 0), tak ten třetí chytrej může taky ostrouhat.
Je jasné, že hlavně ten předposlední by musel být zainteresován hlasovat proti. Ten poslední to má jasný, že bude.
TAKŽE : asi při téhle logice musí mít nejvíce slíbeno ten druhý od konce, ovšem teďka nevím, při jaké konfiguraci, kolik celkem lidí.
Nic, já musím taky vařit, tak to zas nechám na někom jiném , ať to posune /jinam/.
vilma píše:A jinak, já duše čistá, jsem myslela tím "rozdělit mezi tři", že to znamená rovným dílem.
jeste me napadly dve rejpavy psychologicky otazky pro odbornika:
- jak se cista duse duse dostane k rozdelovani piratskeho pokladu ?
- jak muze cista duse myslet na jen na tri a dva hodit, pro svoje dobro, pres palubu ?
a jedna jen rejpava ciste hypoteticka:
- ze by ta cista duse mela drobne skvrnky ?

- vilma
- moderátor

P:S: já nejsem odborník přes lidský duše a jejich vztahy, to by mě nebavilo, takovej humus, já se jenom zabývám chorým mozkem a jeho ne/fungováním, to je velikááánskej rozdíl.
tak teda čísla s ohledem na výše uvažované : 34 35 33 = celkem 100 zlatých.
nebo jestli uplatit i toho posledního tak : 33 35 34
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
No tak já bych to viděl takhle:
1. nestarší ...... 5. nejmladší.
dal bych 30 1.a 2.a 40 5..
A to proto, že 1. a 2 jde o život a 3. a 4. budou hlasovat, aby zemřeli (1,2) a mohli si to rozdělit na půl-
To znamená, že je potřeba dostat někoho na svoji stranu a s životem je na tom nejlépe 5. ale zase nejhůře s penězi.
ale kdybych byl první já šel do 1. nic 2. 50 3. 50.
1. 2. 5. hlasuje pro
1. jde o život, 2. dostane dost a nemůže se stát, že přijde na řadu jeho život, protože jakmile je první mimo hru 3. a 4. budou hlasovat proti aby 2. zemřel a na ně vyšlo po 50ti. 5. dostane dost a v dalších kolech nedostane nic.
Řekl bych že musí pro hlasovat 1. 2. a 5. a určitě nic nedostanou 3. a 4.
3. a 4. budou vždy hlasovat proti dokud nezůstanou jen tři.
Že bych se strefil? A nebo jsme mrtvý?

1. nestarší ...... 5. nejmladší.
dal bych 30 1.a 2.a 40 5..
A to proto, že 1. a 2 jde o život a 3. a 4. budou hlasovat, aby zemřeli (1,2) a mohli si to rozdělit na půl-
To znamená, že je potřeba dostat někoho na svoji stranu a s životem je na tom nejlépe 5. ale zase nejhůře s penězi.
ale kdybych byl první já šel do 1. nic 2. 50 3. 50.
1. 2. 5. hlasuje pro
1. jde o život, 2. dostane dost a nemůže se stát, že přijde na řadu jeho život, protože jakmile je první mimo hru 3. a 4. budou hlasovat proti aby 2. zemřel a na ně vyšlo po 50ti. 5. dostane dost a v dalších kolech nedostane nic.
Řekl bych že musí pro hlasovat 1. 2. a 5. a určitě nic nedostanou 3. a 4.
3. a 4. budou vždy hlasovat proti dokud nezůstanou jen tři.
Že bych se strefil? A nebo jsme mrtvý?

MartinB píše:No, pokud ty piráti nehledí no to jak to bude vypadat v dalším hlasování, tak nejstarší vždy hlasuje pro - jde mu o život a ostatní proti - chtějí 100 a uškodit.
Pak to vypadá tak, že nejmladší dostane 100 a ostatní zemřou.
To by ale v zadání muselo byt napsáno že jsou úplně blbý.
v pripade, ze zustanou dva (pirati 4 a 5), tak 4 musi dat navrh, ze 5 dostane vse
(100) - 1. prav. preziti. 5 musi hlasovat pro - dle 2. prav. majetek - lepsi nabidku
nedostane.
tzn. vysledek by byl, ze nejmladsi 5 dostane 100, ostatni nedostanou nic, ale 4 aspon prezije

- jojoch
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
si to tady kreslím už hodinu .. od konce...
když budou piráti dva, tak ten mladší vždycky řekne, že s návrhem nesouhlasí, zabije toho staršího, co dával návrh, a vše si nechá .. když budou tři, tak ten prostřední bude s návrhem souhlasit, aby na něj nezbylo právě to nevděčné místo, a ten nejstarší ze tří by si mohl všechno nechat .. když budou čtyři, tak tomu druhýmu bude jasný, že by si mohl nechat všechno (viz dělení při třech), a bude proti čemukoliv .. ten nejstarší musí uplatit dva nejmladší, a staší jim dát každýmu po zlatce, protože kdyby se pak dělilo ve třech, ostrouhali by a nedostali nic, takže i zlatka dobrá .. a když jich bude pět, tak nejstarší pro sebe hlasuje vždycky a od zbylých čtyř musí uplatit hlasy dva, takže čtvrtýmu by musel dát moc, skoro všechno, protože ten by rozděloval ve čtyřech a dle postupu výše by získal 98 zlatek (tak by mu musel dát 99 nebo 100 zlatek a ti ostatní by ho uštípali) .. třetí by měl s jeho návrhem souhlasit vždycky, protože kdyby se rozdělovalo ve čtyřech, tak nedostane nic .. jedna zlatka ho přesvědčí .. pak potřebuje ještě jeden hlas od těch dvou nejmladších, kterým je ale jasné, že při dělení ve čtyřech i ve třech by dostali maximálně zlatku .. tak stačí dát víc, teda dvě zlatky, třeba tomu čtvrtému .. zbytek si může nechat nejstarší pirát
tak mi z toho vyšlo:
nejstarší a navrhující - 97
druhý - 0
třetí - 1
čtvrtý - 2
pátý (nejmladší) - 0
otázkou zůstává, zda si to budou hodinu kreslit i ti ostatní piráti, aby hlasovali dle očekávání...

když budou piráti dva, tak ten mladší vždycky řekne, že s návrhem nesouhlasí, zabije toho staršího, co dával návrh, a vše si nechá .. když budou tři, tak ten prostřední bude s návrhem souhlasit, aby na něj nezbylo právě to nevděčné místo, a ten nejstarší ze tří by si mohl všechno nechat .. když budou čtyři, tak tomu druhýmu bude jasný, že by si mohl nechat všechno (viz dělení při třech), a bude proti čemukoliv .. ten nejstarší musí uplatit dva nejmladší, a staší jim dát každýmu po zlatce, protože kdyby se pak dělilo ve třech, ostrouhali by a nedostali nic, takže i zlatka dobrá .. a když jich bude pět, tak nejstarší pro sebe hlasuje vždycky a od zbylých čtyř musí uplatit hlasy dva, takže čtvrtýmu by musel dát moc, skoro všechno, protože ten by rozděloval ve čtyřech a dle postupu výše by získal 98 zlatek (tak by mu musel dát 99 nebo 100 zlatek a ti ostatní by ho uštípali) .. třetí by měl s jeho návrhem souhlasit vždycky, protože kdyby se rozdělovalo ve čtyřech, tak nedostane nic .. jedna zlatka ho přesvědčí .. pak potřebuje ještě jeden hlas od těch dvou nejmladších, kterým je ale jasné, že při dělení ve čtyřech i ve třech by dostali maximálně zlatku .. tak stačí dát víc, teda dvě zlatky, třeba tomu čtvrtému .. zbytek si může nechat nejstarší pirát
tak mi z toho vyšlo:
nejstarší a navrhující - 97
druhý - 0
třetí - 1
čtvrtý - 2
pátý (nejmladší) - 0
otázkou zůstává, zda si to budou hodinu kreslit i ti ostatní piráti, aby hlasovali dle očekávání...

- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Nejmladší bere vše.
5 - at navrhne cokoli, osatní mu budou chtít uškodit
4 - totéž jak 5
3 - totéž jako 5
2 - zbývají nám poslední 2: no může navrhnout jen to, že vše nechá nejmledšímu. Nadpoloviční většinu stejně nezíská a tak si alespoň zachrání holý život. Nejmladší ví, že když nebude s návrhem souhlasit, tak mu stejně všechno zůstane.
4 - totéž jak 5
3 - totéž jako 5
2 - zbývají nám poslední 2: no může navrhnout jen to, že vše nechá nejmledšímu. Nadpoloviční většinu stejně nezíská a tak si alespoň zachrání holý život. Nejmladší ví, že když nebude s návrhem souhlasit, tak mu stejně všechno zůstane.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Bilardos píše:Nejmladší bere vše.
4 - totéž jak 5
3 - totéž jako 5
No jo, ale proč by nejmladší hlasoval pro když může 2 uškodit a pak stejně dostane 100 a když hlasuje proti nezískává návrh 2 nadpoloviční většinu a starší je podle pravidel zabit.
- vilma
- moderátor
to bilardos :
ale piráti mají -dle pravidel- zájem především na svém životě, potom majetku, pak teprve škodit. Myslím, že druhý nejstarší lehce domyslí, co se s ním brzo stane, když uškodí prvnímu. Ledaže by v pravidlech bylo, jak psal MartinB, že jsou úplně blbí.
Jedině ten nejmaldší si tak může dlouho hlasovat.
ale piráti mají -dle pravidel- zájem především na svém životě, potom majetku, pak teprve škodit. Myslím, že druhý nejstarší lehce domyslí, co se s ním brzo stane, když uškodí prvnímu. Ledaže by v pravidlech bylo, jak psal MartinB, že jsou úplně blbí.
- Bilardos
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
vilma píše:to bilardos :
ANO
jde o svůj život, nejde, tak mu jde o majet a šodí zároveň.
vem to od konce. jde poslednímu o jeho život? ne. Jde mu o majet, ano, takže škodí ostatním. Je předposlednímu o jeho život? ne, jde mu o majetek a proto škodí... atd.
A zkus navrhnout řešení, které by bylo pro ty poslední akceptovatelné, když jim nejde o život?
Pak už by byla jen varianta, že se všichni postupně vzdají svého podílu, s čím by ostatní pravděpodobně souhlasili.
- vilma
- moderátor
1/ Však někdo může ostrouhat (stačí, když souhlasí většina, ne poslední dva).
2/Budem si to muset zahrát, jenom mě štve, že su asi starší než Ty.
Jenom mi prosím s touhletou Tvou logikou vysvětli, proč je MOJE řešení špatné (nejstarší tři se rozdělí přibližně na třetiny- nebo čti viz výše-, nejmladší dva vztekle dupou a furt hlasujou proti). Neříkám, že je to "dobře", že snad čekám, že vyhraju.
2/Budem si to muset zahrát, jenom mě štve, že su asi starší než Ty.
Jenom mi prosím s touhletou Tvou logikou vysvětli, proč je MOJE řešení špatné (nejstarší tři se rozdělí přibližně na třetiny- nebo čti viz výše-, nejmladší dva vztekle dupou a furt hlasujou proti). Neříkám, že je to "dobře", že snad čekám, že vyhraju.
- RadekS
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Nejstarší navrhne 20 zlatých každému, a druhý ho podpoří, protože jinak mu půjde v dalším kole o život. Otázka kdo další bude pro, když může vytěžit více. Leda ten poslední, protože ve třech příjde zkrátka. Pokud by někdo z nich měl skončit bez podílu, může se na to ... a jít rybařit. Pokud by někdo z nich měl zahynout, bude jich příště méně na boj. To by piráti vymřeli.
Pokud jim ale na životě druhých nezáleží, tak zůstanou 3. Nejstarší z nich bere 50 a ten po něm taky. Musí ho podpořit, i kdyby měl méně, protože sám nejmladšího nepřehlasuje.
Pokud jim ale na životě druhých nezáleží, tak zůstanou 3. Nejstarší z nich bere 50 a ten po něm taky. Musí ho podpořit, i kdyby měl méně, protože sám nejmladšího nepřehlasuje.