Příspěvekod vojtaharok » stř říj 25, 2017 3:20 pm
Ahoj všichi.
Plavíme se se ženou ve 2členné posádce na 30 až 33 stopých plachetnicích (s jedním kormidelem), jsme začátečníci (sami jen 1x Chorvatsko, plus několikrát Orlík a Lipno). Rozhodli jsme se nyní pro únorové plachtění v okolí řeckého ostrova Poros (Saronský záliv). Podle pilota se tam často v přístavu kotví tak, že se místo muringového lana používá kotva. Hledal jsme na různých vláknech, ale bohužel jsem nenašel jsem k tématu nic.
Pokud je muringové lano a přistáváme zádí k molu, tak
- žena kormidluje, zajede na místo, zabrzdí zpětným chodem
- já skáču na molo s lanem na návětrné straně (je ve vazáku na lodi, "liščí smyčka" nebo ne, ha, ha), přivazuji volný konec lana k pacholeti
- žena dává přední chod, já skáču zpět s lankem mooringu, žena drží příď lodě motorem, aby byla rovně
- přeručkovávám s muringem a připevňuji zavazuji muringové lano na příďový vazák
- žena dá neutrál a případně lehký zadní chod, ať se při napnutém muringu uvidí, jak daleko jsme od mola, případně povolím muring
- skáču zpět na molo, žena mi hází druhé záďové lano, doladíme všechna lana (např. převážu návětrné lano) a muring
- vypínáme motor
Pokud použijeme kotvu na přídi místo muringového lana, předpokládám, že nejprve budeme muset
po cestě na místo spustit (spouštět) kotvu, a potom buď
a) podobně jako v případě s muringovým lanem dotáhnout kotevní řetěz až když budeme zádí vyvázáni
(a uvidět, jestli kotva drží... nebo vůbec ne ... a tedy vše znova)
b) podobně, jako když kotvíme v zátoce, aby se kotevní řetěz napnul, pokoušet se "nějak" držet loď ve správném směru, potom postupně dávat více řetězu, abychom se dostali až k molu, a tam se vyvázat?
Přiznám se, že si při postupu b) nedokážu příliš představit, jak držet loď ve správném směru, kromě situace, že bychom přistávali přídí k molu (kotvu spouštět ze zádi) a směr lodi bychom mohli s držící kotvou udržovat mírným dopředným chodem (kolem kormidla v tomto případě bude proudit voda).
Potom je tu otázka, jak v takovéto malé posádce kotvu spoušťět - pokud člověk mačká tlačítko el. vrátku na přídi, nemůže být k dispozici na zádi.
Nebo uvolnit řetěz z vrátku, nechat řetěz "vysypat" přirozeně?
V případě a) přitahovat kotvu (tahat za řetěz) rukama a nakonec zajistit do vrátku či ještě lanem? Potom, když žena vypne přední chod (při vyvázání na zádi) by se mělo kotevní lano ještě trochu natáhnout.
Nakonec, pokud nebudeme mít vedle sebe lodě (v únoru se může stát), radši vyvázat loď ještě dlouhým lanem na návětrné straně z prostředního či vazáku šikmo k molu?
Předem děkuji za radu a shovívavost.