Čidlo hlubkoměru
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Čidlo hlubkoměru
Máte někdo na lodi instalované čidlo hloubkoměru s vnitřní montáží? viz: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=567
Pro jakou tloušťku laminátu je to použitelné?? Mám dno cca 12mm. Hloubkoměr mám Nasa Clipper.
Pro jakou tloušťku laminátu je to použitelné?? Mám dno cca 12mm. Hloubkoměr mám Nasa Clipper.
- pik
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
tak jak píše david, já to plácl provizorně do silikonu, abych zkusil jestli to v tom místě bude chodit. Chodí a zatím sem to nechal tak, i když sem to měl v plánu po vyzkoušení přilepit do epoxydu.
Tl. dna bude taky okolo těch 12 mm
Ještě mě napadlo, co máš za loď. Když sem to instaloval a pročítal fóra, tak u motoráků byl problém s hledáním místa kvůli kluzu. Pokud se to dalo někam, kde se za jízdy dostane vzduch pod loď, tak to vypadávalo. Je to jako s těma bublinama v laminátu nebo v tom lepidle, jak popisuje david. Přes vzduch to prostě nefachá
Tl. dna bude taky okolo těch 12 mm
Ještě mě napadlo, co máš za loď. Když sem to instaloval a pročítal fóra, tak u motoráků byl problém s hledáním místa kvůli kluzu. Pokud se to dalo někam, kde se za jízdy dostane vzduch pod loď, tak to vypadávalo. Je to jako s těma bublinama v laminátu nebo v tom lepidle, jak popisuje david. Přes vzduch to prostě nefachá
Původně jsem sondu hloubkoměru namontoval dozadu na zrcadlo,přesně podle návodu.Jenže při rychlé jízdě sonda vytvářela obrovský gejzír vody,tak jsem nad ní přidělal ještě malou stříšku,což pomohlo.Ale jelikož jsem plánoval přidělat na zrcadlo ještě trimklapky,tak musela sonda pryč.Uvnitř lodi,na zádi jsem našel příhodné místo.Uřezal jsem asi 5cm papírové trubky,na kterou se navíjejí koberce,do ní napatlal transparentní silikon a přilepil na dno lodi.Do silikonu jsem opatrně vmáčkl sondu.Funguje to ale jen do rychlosti 40km/h,při jízdě v kluzu.Potom údaj zmizí.Pod zádí vznikají turbulence a tím se tam dostane vzduch.
- pik
- pravidelný návštěvník
To není jen hloubkoměr ale gps-ka se sonarem, ale nekupoval sem to u nás. Ještě pořád je to u nás šíleně předražený. Já za ni dal v r. 2011 necelejch 8000.- i s tou sondou
http://www.garmin.cz/produkty/more/mapo ... ondou.html
mám z toho takovejhle záznam
...
http://www.garmin.cz/produkty/more/mapo ... ondou.html
mám z toho takovejhle záznam

- pik
- pravidelný návštěvník
Koupil sem přísavku od kamery, myslím že od driftu. Ve stejné vzdálenosti jako je konektor od sonaru sem dal konektor na napájecí kabel. Takže přicucnu, připojím kabeláž která vede pod postelí a je to. Chtěl sem jí mít venku v kokpitu, abych na ni dobře viděl a zároveň sem se bál, že se někomu zalíbí, tak sem vymyslel tohle. V přístavu ji prostě oddělám a hodím dovnitř.
. 
- plachtar
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Koupil jsem starší plachetku s osazeným Nasa Clipper duet. Rychloměr maká, ale hloubkoměr vzdoruje a kontrola kabelu nepomohla. Může se vůbec to čidlo nějak poškodit? Mechanicky se tváří dobře. Umístění je v přední části trupu, čidlo není v montážním setu, ale něčím "natvrdo" přilepené na laminát dna. Kabel vede souběžně s osou lodi (budu ho muset vyndat z úložných prostor) a budík je na stěně vedle vstupního otvoru. Řešil jste tohle někdo? Zatím předpokládám, že sondu nějak oddělím od trupu (pokud možno šetrně), vyprostím kabel a potom vyzkouším fci sondy ve vodě, volně vedlo lodi. No a potom se uvidí, jestli bylo "jen" špatné připevnění (třeba bublinky vzduchu), nebo jestli budu shánět nové čidlo. Sice jsem na Orlíku, kde to s hloubkou není kritické, ale stejně mě to bez znalosti hloubky štve 

- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Mel jsem stejny problem a nakonec to zkoncilo koupi noveho cidla. prekvapilo mne ze nebylo az tak drahy. a co mne nejvic prekvapilo ze chodilo i ze starym echosoundrem kterymu je podle mne tak tricet let. urcite ho nejdriv zkus vyzkouset a uvidi se. to nove jsem ke dnu prilepil sikaflexem a funguje perfektne. na lodi mam NASA sounder, ale podle mne konektor je stejny pro vsechny druhy hloubkomeru. pokud nepospichas tak budu za tri tydny na malte a muzu se zeptat. nejsem si jisty, ale to cidlo stalo kolem 50 eur. a nebo se podivej na e shop Osculati tam by ho meli mit. Jeste mne napadlo ho sundat a vyzkouset s jinym instrumentem jestli neni chyba v nem.
- pik
- pravidelný návštěvník
Pokud si dobře vzpomínám, tak sou ty čidla různý a tím pádem taky různě drahý. Dělí se myslím podle frekvence, jedno nebo dvou frekvenční a taky třeba pro plachetnice se dělají čidla, který i při náklonu měří kolmo ke dnu. Už je to ale nějakej pátek co sem to řešil, tak doufám že nekecám
Chtělo by to ale prvně někoho se stejným sonarem a zkusit to píchnout na něj, případně vyloučit že je v háji budík, nebo někoho kdo to umí proměřit. Ono i když to vydlabeš a dál to nepůjde, tak stejně asi nebudeš vědět, jestli je chyba v čidlu nebo v přístroji

Chtělo by to ale prvně někoho se stejným sonarem a zkusit to píchnout na něj, případně vyloučit že je v háji budík, nebo někoho kdo to umí proměřit. Ono i když to vydlabeš a dál to nepůjde, tak stejně asi nebudeš vědět, jestli je chyba v čidlu nebo v přístroji
- plachtar
- návštěvník fóra
Díky za reakce. Tohle čidlo pracuje s frekvencí 150 kHz a mělo by být stejné pro všechny měřáky hloubky NASA Clipper a další typy. Cena v GB je 28 liber http://www.nasamarine.com/proddetail.ph ... 0Khz_Depth , teď mi jedno čidlo uteklo na ebay za pár euro
. Tady ve shopu je za 2200,-Kč http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=566
Je mi jasné, že ideální by bylo mít druhé čidlo a vyzkoušet funkci vlastního měřáku, nicméně zkusím ho "odlepit" z trupu a vyzkoušet, podle výsledku se pak rozhodnu, co dál. Nic lepšího asi v tuhle chvíli nevymyslím...

Je mi jasné, že ideální by bylo mít druhé čidlo a vyzkoušet funkci vlastního měřáku, nicméně zkusím ho "odlepit" z trupu a vyzkoušet, podle výsledku se pak rozhodnu, co dál. Nic lepšího asi v tuhle chvíli nevymyslím...
- plachtar
- návštěvník fóra
Příběh pokračuje... Čidlo jsem vyndal a očistil. Poslechl jsem si čidlo a je slyšet "tikání", což by mělo znamenat, že je funkční Zkusil jsem ho dát do vody jen volně vedle lodi a nic - na displeji je stále stejné hlášení "out". Ještě mohu zkusit proměřit kabel - je to obyčejný koaxiál 75ohm, případně ho vyměnit.
Zkusil jsem i totální reset zařízení co jsem našel v zahraniční diskusi (není v manuálu) - přístroj chvíli hledal čidla a pak se zase objevil jenom rychloměr...
Nemáte někdo nainstalovaný a funkční
NASA hloubkoměr? Ideální by bylo zkusít to moje čidlo v jiném přístroji - jde jen o zapojení konektoru a ponočení čidla do vody.
Zkusil jsem i totální reset zařízení co jsem našel v zahraniční diskusi (není v manuálu) - přístroj chvíli hledal čidla a pak se zase objevil jenom rychloměr...
Nemáte někdo nainstalovaný a funkční

- rb
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 5
Původně jsem nechtěl zaplevelovat vlákno, neb jsem tiše předpokládal, že první věc kterou uděláš je že zkontroluješ kabel než vyndáš čidlo. No tak nic, když už je venku. Až seženeš někoho s hloubkoměrem a pojedeš k němu vem si sebou, kromě čidla, i ten hloubkoměr. Asi předpokládáš že závada je na čidle, ale může být i na přístroji i když ukazuje písmenka. Tak ať nemusíš jet nadvakrát.
Ahoj všem.
Na tohle místo jsem umístil čidlo hloubkoměru. Chtěl jsem , aby směřovalo co nejvíc dopředu. Tedˇ mám , ale strach
abych ho někde o nějakou plovoucí kládu neurazil.
Chtěl jsem se zeptat. Kde ho máte umístěný vy
http://rudaseal.rajce.idnes.cz/nastenka#045.jpg
Na tohle místo jsem umístil čidlo hloubkoměru. Chtěl jsem , aby směřovalo co nejvíc dopředu. Tedˇ mám , ale strach
abych ho někde o nějakou plovoucí kládu neurazil.

http://rudaseal.rajce.idnes.cz/nastenka#045.jpg