dan píše: Petre,dovolim si pochybovat ze 9.5 dlouhy trimaran nabizi vice obytneho prostoru nez cca 8 m catamaran.jakou sirku ma hlavni trup Michelle?
Pokud se bavíme o převozitelném katamaranu, tak i 8m trimaran nabízí víc obytného prostoru než 8m katamaran. Já už katamaranů a trimaranů prolezl snad stovky...
Michelle má šířku 2,56 cm. No ten cenťák tam nějak ulít
Bavme se dále o transportovatelné lodi, protože o tom je vlákno.
Největší vnitřní prostor poskytne jednotrupka. Prostě to vyplývá z tvaru trupu. Převozitelný katamaran je nudle o maximální šíři 1,2m. Pokud se má opravdu často převážet, tak si v trupu maixmálně sednete a lehnete. O nějakém vnitřním prostoru nemůže být řeč. Dokonce i pokud bude 8m katamaran nepřevozitelný, tak 9,5m trimaran vychází lépe, protože má stojnou výšku. Repektive, pokud ten 8m katamaran má být opravdu katamaran, a ne houseboat na dvou plovácích.
Pokud někdo vážně uvažuje o pořízení lodi, tak doporučuji jet na Boatshow do Dusseldorfu nebo Francie. Budete mít prostorovou představu z první ruky.
Už jsem to tu napsal. Nejlepší kombinaci prostoru, transportovatelnosti a snadné kompletace lodě představuje právě trimaran. Ale ta cena a náročnost stavby je prostě šílená. Nejlevnější trimaran okolo 8,5m pod 1,5 mio neseženete. To je cena za starý, ne nový.
V Evropě se kvůli dostupnější ceně staví F82. Prostoru je tam méně, ale přijatelně. Pokud by se někdo o F82 chtěl dozvědět více, jsem na mailu. F82 na výstavách nikde neuvidíte, protože se staví pouze na zakázku. Tím, že se staví na zakázku se dá trochu ušetřit na tom, že je možné si některé věci dodělat. U F82 je složení plováků otázka několika minut a může se táhnout i za osobákem. No a udělá i 18 uzlů
Moje loď, poskytuje pro mě nutné minimum pro příjemnou dovolenou. Když se podíváte na fotku interiéru
http://www.multihulls.cz/michelle/, tak uvidíte že v přídi je oddělené spaní, za ním oddělená průchozí koupelna pak salón s velkou kuchyní, stolem a sedačkou a pod kokpitem je další dvoukóje. Kdyby to byla jednotrupka, tak koupelna nemusí být průchozí a poslete vyjdou širší.
Máme prostě smůlu, že nemáme moře
Ještě bych varoval před tím, dělat z malé lodě velkou. Ono to opravdu nefunguje. Výrobce sice naslibuje, že se do 22 stop vejde 6 lidí ale trávit tak dovolenou bych rozhodně nechtěl...