Příspěvekod Denis » pát led 15, 2016 9:01 am
Dosť sa dá toho pošiť aj domácim kvalitným strojom, ale treba kúpiť tzv džínsovú ihlu. Šil som už bárčo, spacáky, stan, batoh, periny, plachty na loď, največší problém je priestor, kde to rozložiť, to je horor. Dnes by som videl problém aj kde kúpiť kvalitnú niť, zaručene UV odolnú.
Problém zastrešenia kokpitu pri MALEJ plachetničke vidím v tom že vylezieš zo sedu v kajutke, celý dokrčený a pod plachtou hneď do podrepu, jednoducho nie je tam stojná výška. problém je aj výška ráhna, zavadzajú oťaže, nevidíš na plachty. Rozdiel je istotne v tom či jazdíš na severe, alebo juh. Teda či uzatváram kokpit preto lebo chcem teplo, alebo ochranu pred teplom.
Ja riešim ochranu pred teplom. Ak kotvím, nie je to problém, cez ráhno sa hodí lahká plachta a je to. Ale ako sa chrániť pred slnkom za jazdy? Tak rozmýšlam že spravím klasický kočárek a k nemu jeden oblúk ako pri kabrio, vznikne také polokabrio, len po oťaže. Za jazdy sa strčím pod plachtu a kormidlovať budem s pínou /predĺžením páky/, ak bude treba manévrovať, tak sa holt nedá nič robiť, biela košulka, svetlí klobúk a šup ho na slnko. Neviem to vyriešiť a myslím že to dokonale ani nejde. Ešte by sa dalo od oťaží, tie mám v strede kokpitu upevnené do podlahy, spraviť nad kormou lode oblúk ako majú lyžiarske lode akurát tak po koniec ráhna. To by sa však zas nedalo postaviť. To polokabrio sa mi zdá dobré aj na noc, vchod je chránený pred náhlym dažďom a dá sa vetrať, teda nemať vchod vôbec zatvorený. Ak je chladno, tak vetrať tolko netreba.