Zastřešení kokpitu

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Zastřešení kokpitu

Příspěvekod tkruska » stř pro 02, 2015 11:10 am

Nekolik let si lamu hlavu nad tim, jak efektivne zastresit kokpit pro pripad spatneho pocasi. Efektivne v tom smyslu, aby bylo zastreseni hlavne snadno sundavaci a zas tam daci z pohledu trailer sailora.
Komercnich produktu mnoho neni, ale jeden me presto zaujal viz http://www.habitent.com/

Obrázek

Ja to zatim resim jednoduchou striskou vlastni vyroby s podporou ve forme bezne speary zasite do fusaku se suchym zipem.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Sprayhood/kocarek mam v planu do budoucna, jelikoz to lze celkem snadno skladat, ale bimini s velkym nerez ramem se spatne sklada pro prepravu, ne?

Podelte se se mnou, prosim o Vase napady :)
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Zastřešení kokpitu

Příspěvekod david » stř pro 02, 2015 2:34 pm

Taky přemejšlím, jak udělat snadno nandavací / sundavací stříšku proti sluníčku. Když vidím v demo videu tu pracnost, a to je bezvětří, tak chápu, proč to všichni jednou nandaj a už po celou sezonu nesundaj. :hmm:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř pro 02, 2015 3:07 pm

Docela se mi líbí nafukovací přístřešek kokpitu, rychlá montáž (3 - 6 minut), na loď do 24" za 490 EUR ... :good:
http://www.boattent.com/
Naposledy upravil(a) geronimo dne stř pro 02, 2015 3:23 pm, celkem upraveno 1 x.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » stř pro 02, 2015 3:24 pm

Na Baltu celkem běžná věc.
My to řešili cca 3 sezony zpět. S finální úpravou (v průběhu minulé sezony) jsme už spokojení. Na příští sezonu mám ještě vymyšlené samotné zastínění - pro letní dny, aby se přitom dalo i plachtit.
Je to klasický kočárek a k němu napojené bimini pomocí zipu. Bimini je pomocí sucháče připevněné na nerezovou konstrukci (dvě tyče po stranách + v prostředku dvoudílný oblouk - snad je to srozumitelné z té jedné fotky <- jinou teď u sebe nemám).
Čas instalace - maximálně 10 minut, spíš ale polovina (včetně vylovení potřebných dílů z úložných prostor).
Cena (komplet včetně všech nerezových částí, úchytů, druků, obrtlíků a podobně): 45.000,-
Přílohy
P1210970.JPG
DSC_0726.JPG
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř pro 02, 2015 7:26 pm

Ahoj tady máš řadu nápadů:
http://www.royalmarine.se/sittbrunnskapell.asp
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř pro 02, 2015 8:05 pm

Stránky Boat Tent momentálně nefungují, ale o nafukovacím zastřešení je článek zde.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř led 13, 2016 9:18 pm

Na naší loď jsme šili troje matrace a dva srayhood. První z celtoviny, ta dlouho nevydržela a druhý z dakronu. Ten vydržel 20 let. To vše jsme šili na kufříkové Bernina. Chudák úpěl, často se nerozběhl a blbě podával, neutáhl to. Práce to byla děsná.
Loni jsem koupil v Česku průmyslový šicí stroj Minerva 335-221. Mám k němu dvě hlavy, jedna šije rovně a zic-zac a druhá šije trojvpich. Ušili jsme srayhood, rukáv na rullfock dlouhý 16 metrů, přikrytí hlavní plachty, vše z látky Markilux 35. Dceři jsme přešili zadní lík genua délka 16 m. Nitě byly spálené do slunce. Ští šlo úžasně, stroj neváhá se rozběhnout a podává i těžkou genuu. Stroj jsem zrenovoval. Ke stroji mám úžasný seřizovací manuál a stal se ze mě seřizovač.
IMGP8247.jpg

IMGP7992.jpg

IMGP7997.jpg

20150707_090757.jpg
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv led 14, 2016 9:17 am

S průmyslovým šicím strojem je šití silných materiálů lahůdka. Používej transparentní oboustrannou lepící pásku šířka 5mm. Látku na sebe slepíš a prošiješ a neposouvá se při šití.
Starší stroje prodává např. firma Ing Drak http://www.ingdrak.cz/aktualni-nabidka
Nebo je najdeš na inzerátech. Nám už se několikrát zaplatil. Máme tři plachetnice v rodině.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 14, 2016 5:42 pm

Já si šiju na starý šlapací Ladě a bez problému.
KZV
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod KZV » čtv led 14, 2016 11:46 pm

Ahoj kolegové, pokud si někdo chcete přes zimu pěkně pohrát, mohu nabídnout za symbolickou cenu 1.500,- Kč průmyslový šicí stroj. Mám doma ještě další 4 stroje... Jedná se o Minervu 329, je určena na rovné šití, plně provozu schopná, zachovalá, vyměněný chapač, seřízená, namazaná, motor na 220V.
Vítek 608220260

Minerva 329.jpg
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát led 15, 2016 9:01 am

Dosť sa dá toho pošiť aj domácim kvalitným strojom, ale treba kúpiť tzv džínsovú ihlu. Šil som už bárčo, spacáky, stan, batoh, periny, plachty na loď, največší problém je priestor, kde to rozložiť, to je horor. Dnes by som videl problém aj kde kúpiť kvalitnú niť, zaručene UV odolnú.

Problém zastrešenia kokpitu pri MALEJ plachetničke vidím v tom že vylezieš zo sedu v kajutke, celý dokrčený a pod plachtou hneď do podrepu, jednoducho nie je tam stojná výška. problém je aj výška ráhna, zavadzajú oťaže, nevidíš na plachty. Rozdiel je istotne v tom či jazdíš na severe, alebo juh. Teda či uzatváram kokpit preto lebo chcem teplo, alebo ochranu pred teplom.
Ja riešim ochranu pred teplom. Ak kotvím, nie je to problém, cez ráhno sa hodí lahká plachta a je to. Ale ako sa chrániť pred slnkom za jazdy? Tak rozmýšlam že spravím klasický kočárek a k nemu jeden oblúk ako pri kabrio, vznikne také polokabrio, len po oťaže. Za jazdy sa strčím pod plachtu a kormidlovať budem s pínou /predĺžením páky/, ak bude treba manévrovať, tak sa holt nedá nič robiť, biela košulka, svetlí klobúk a šup ho na slnko. Neviem to vyriešiť a myslím že to dokonale ani nejde. Ešte by sa dalo od oťaží, tie mám v strede kokpitu upevnené do podlahy, spraviť nad kormou lode oblúk ako majú lyžiarske lode akurát tak po koniec ráhna. To by sa však zas nedalo postaviť. To polokabrio sa mi zdá dobré aj na noc, vchod je chránený pred náhlym dažďom a dá sa vetrať, teda nemať vchod vôbec zatvorený. Ak je chladno, tak vetrať tolko netreba.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pát led 15, 2016 9:33 am

Jedno z možných řešení je odklonit ráhno do boku - mimo osu lodi (mají to tak i na titulním obrázku vlákna), aby nepřekáželo stojné výšce v kokpitu. Na mém trimaránku je to zjednodušeno tím, že přecvaknu otěž hlavní plachty na plovák.

No a na noc a za nepohody zvednu hliníkové bimini s přetaženou krycí plachtou (ta plachtovina na bimini je dobrá proti sluníčku, ale za deště proteče). Plachta je značně velká, i na té mé malé lodičce jsem zjistil, že mi plachta 3x4 m byla malá a musel jsem koupit 5x4 m. Přes den je to celé sklopené a sbalené směrem dopředu. Některé úvazy plachty jsou napevno a při sklopení nepřekáží, ty co chytají plachtu vzadu se zaháknou na připravené úchyty. Za jízdy je to použitelné při motorování - tedy s výhradami špatného výhledu. Když jsem potřeboval jet za špatného počasí, tak jsem rozložil bimini tak na půl, aby byla krytá manželka a já u kormidla ve stoje jsem si vzal oblečení do deště. Na noc je sestava funkční, sice žádná velká paráda, musím to ještě doladit, ale účelná. Celé je to natažené během chvilky.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát led 15, 2016 10:34 am

Ahoj krásný dřevěný jolekreuzer se stříškou. Pavel
DSC01471.JPG
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » pát led 15, 2016 10:39 am

Ja jsem ted z ciny objednal skladaci strisku z 25mm hlinikovych trubek v barve co jsem potreboval. Viz http://www.aliexpress.com/item/3-Bow-Bi ... 05180.html
Kvalita docela slusna, myslim ze to neco vydrzi, jen ted musim doresit uchyceni na palube. Za ty penize to mam hlavne na zkousku, jak se s tim bude manipulovat.

Pokud si tedy usit svoje, tak toto vypada celkem prakticky, na male plachetnici se sirokou zadi

Amiga-Yacht--Henk-23-Neu-Antila-22-TOP_thumbnail_154502_1_800_1382850112.jpg
Antila 22 - zastreseni cokpitu 1

Amiga-Yacht--Henk-23-Neu-Antila-22-TOP_thumbnail_154502_4_800_1382850112.jpg
Antila 22 - zastreseni cokpitu 3

Amiga-Yacht--Henk-23-Neu-Antila-22-TOP_thumbnail_154502_3_800_1382850112.jpg
Antila 22 - zastreseni cokpitu 2
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jura » pát led 15, 2016 3:23 pm

Pavel píše: Loni jsem koupil v Česku průmyslový šicí stroj Minerva 335-221...

Tak s tím tipem na šicí stroj jsem byl o pár dnů pomalejší a paní jeden použitý právě prodala. Budu ale pátrat a tak díky za tip.
Mám udělané na své lodi robustní skládací bimini, které plně vyhovuje krytí před sluncem, ale před deštěm to není ono.
P6270540.JPG

Ještě taky přidáváme plachtu přes ráhno a navíc zajištěnou na přední část bimini, což navíc přidává stínu a chrání jak před slunkem tak i vlkostí a dá se s tím jet i na kosatku nebo s motorem. Rád bych ale provedl rozšíření na ochranu před deštěm/vlhkem.
P8170359.JPG
S plachetnicí bez stěžně v Budapeši

Boat tent na noc nebo na přečkání špatného počasí se mi velice líbí, ale webová stránka nevzbuzuje momentálně moc důvěry, nevím nevím....

Takže všem z tohoto vlákna díky za tipy...
Jura
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Příspěvekod jirkabb » ned led 17, 2016 9:51 am

Ahoj, před pár lety jsme kupovali loď v NDR i se zastřešeným kokpitem, musim říci, že na Baltu je to běžné na každé lodi, neni nad to si večer zatopit a je všude teplo a hlavně sucho... Hliníková konstrukce, komplet se behem minuty složí na záď lodi, nebo se rozepne a sundá cca 2-3minuty. Naprosto jednoduchá záležitost . Letos ale budeme šít nový, už má ten stary něco za sebou..
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg

Jsou to už starší fotky, ale funkčnost je k nezaplacení .
Domácí vyroba prijde cca na 10-11tis za material ...
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » úte úno 09, 2016 11:05 am

Co se tyce siciho stroje. Existuje v USA firma http://www.SailRite.com, ktera prodava vsechen material na siti plachet, strisek, vc. kitu atp. Na youtube ma dokonce kanal, kde maji mraky video navodu jak co spravne sit. Fakt poucny a doporucuji!

Prodavaji i vyborny sici stroj SailRite Ultrafeed LSZ-1 (zigzag a rovny steh), ale bohuzel cenove kolem 1000 ecek. Vyhoda stroje je, ze ma chodici horni patku, takze to bezvadne podava tezke materialy.

Existuje ale levnejsi varianty toho sameho za zhruba $300, ktery se jmenuje napr: Rex RX-607Z verzi, nebo Yamata FS-388Z ci znacky jako Consew, Family Sew, Reliable, Fiyue.

Obrázek

Za ty penize velmi zajimava alternativa. Zkusim dohledat cinsky eshop, kde by neco podobneho prodavali i s 230V motorem.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 09, 2016 12:40 pm

Když už je řeč o šití, tak stroj v chodu .... pěkný návod na Lazy Bag
https://youtu.be/JMB-r4mtK1Q
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte úno 09, 2016 12:50 pm

Ale zapomněli tam otvory pro refovací lanka. Na to, aby se to refovalo přes lazybag se mi zdá příliš vysoký. A nedostupnost práce s lany u stěžně je taky problém. Možná mají vše na jedno/dvojlaně přímo do kokpitu, třeba pod lazybagem, ale tam zase může být potíž s např. druhým refem, pokud je jeden již dole a plachta leží na kladkách pro refovací lana.

Mysím, to raději jen lazyjack, než tohle.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte úno 09, 2016 1:45 pm

Ahoj tkruska, Singer v Česku prodává domácí kufříkový stroh Heavy duty, ten je tak jen na džínovinu.
Nekupoval bych šicí stroj který nemám možnost vyzkoušet na materiálu kterých chci šít a raději s reservou.
Používám dvoustrannou průhlednou lepící pásku na fixování látek před šitím. Pak není horní podávání potřeba.
Šili jsme "rukáv" na rollfock, zip 16m dlouhý perfekně obě půlky (toho zipu víš) proti sobě.
Na větší šití potřebuješ dlouhé a vysoké rameno, silný motor, velkou cívku spodní nitě, silný přítlak patky, velky stul a další.
S Minervou jsme velmi spokojení. Mám skvělý seřizovací manuál podle kterého šroubovákem seřídíš vše. Přepsal jsem manuál do datové formy a mohu Ti ho zaslat.
V bývalé Minervě mají náhradní díly.
Když chceš šít, jen aby jsi nekoupil shit.
Pozdrav Pavel
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Příspěvekod jirkabb » ned úno 14, 2016 11:13 am

Ahoj Pavel-Sulc ,
Zrovna jsme doma došili kompletni zastřešení kokpitu, je to docela fuška... Ale jak zminujes ten manual, to bych mel velky zájem . Šije me na Minervach, mame tri stroje, jednoduchou jehlu, dvou jehlu a cik-cak steh, prošije to vsechno a super !
Tyto stroje se daji sehnat v inzerci okolo 2-3tis kaček , takže investice nijak tragicka a je to na porad !
image.jpeg
A tohle je výsledek ...
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned úno 14, 2016 12:06 pm

Ahoj vysledek je skvely a tak jak Ty ho chces mit. Peclivy amater udela lepsi vysledek nez "odbornik".
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon dub 11, 2016 8:36 pm

Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte pro 19, 2017 9:45 pm

Došili jsme zastřešení cocpitu loďky syna Henryho. Výsledek je príma.
20171208_130006.jpg

20171208_130117.jpg

Ateliér
20171128_094054.jpg

Zpět na