Trim limiter

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Fury
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Trim limiter

Příspěvekod Fury » úte dub 02, 2019 10:17 pm

Dobrý den

Prosím o radu. Koupil jsem starý motorový člun se Z náhonem (Mercruiser Alpha one) a postupně jej dávám dohromady.
Jednou ze závad, bylo špatné čidlo polohy Z náhonu "trim senzor". To jsem koupil nové. Ale prodává se jen v sadě s limitnim spínačem "trim limiter" Obrázek
Bohužel na mém člunu Trim limiter není k ničemu připojen. Ani v motorové části není žádný utrhlý kabel, kde by něco chybělo k napojení.
Tak se ptám zkušenějších na co a jak má trim limiter fungovat.

Měl jsem jej rozdělaný a je to jednoduchý spojovací kontakt, který je sepnut jen v daném rozsahu úhlu nastavení Z nohy.
Na ovládací páce Quicksilver jsou tři tlačítka. Dvě ovládání trimu nahoru a dolu a třetí velké které po stisku zvedá nohu nahoru stejně jako dvojtlačítko Up/Down.
Dedukuji z logiky věci, že pravděpodobně by tlačítka nahoru dolu měli fungovat v nějakém rozmezí, tak aby za chodu motoru nebyl namáhán extrémním výkyvem kardanový kloub v Z noze. Čili trim nahoru dolu by podle mé teorie měl fungoval jen v rozsahu, když je trim limiter septnut. Třetí tlačítko by teoreticky mělo spínat zdvih Z náhonu do polohy nad "limit" tedy do polohy transportu.
Nyní mi to funguje tak že tlačítkem trim nahodu dolu reguluji sklon Z nohy od polohy pro transport až na maximálku dolu kdy hydraulické čerpadlo tlačí na silu na doraz Z nohy. Třetí tlačítko funguje stejně jak trim nahoru.
Je má dedukce správná? Bohužel nemám zkušenost jak to funguje na podobných lodích (býval jsem plachtař :-)
Rád bychy to zapojil tak jak má být. Někdo předemnou to evidentně zjednodušil.
Fury
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Trim limiter

Příspěvekod Fury » čtv dub 04, 2019 1:26 pm

Tak evidentně se to tu motoráři moc nehemží ;-)

Už jsem to pořešil na jiném fóru a zdárně opravil.
Pro ty co by řešili stejný problém:
Trimování tlačítky UP / DOWN má fungovat jen v určitém úhlu Z nohy (jak jsem předpokládal, aby se neponičil kardan). Pro zdvih nad limit má sloužit to třetí tlačítko (někde má potisk jako TRAILER). To se má používat jen při vypnutém motoru, jako zdvih nohy do maximální polohy nahoru pro převoz.

Zapojení Trim limiteru je zde:
Obrázek

Seřízení Trim limiteru je zde:
Obrázek
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod nach32 » stř bře 02, 2022 12:14 am

Bayliner 2755, motor Mercruiser 7,3 diesel, noha Bravo II.
Ahoj mám na tebe dotaz. Jestli dobře chápu jsou na noze dva snímače. Na levé straně je jen kontakt který vypíná trim v dolní maximální poloze a horní poloze. Já nemám tlačítko trailer tak nevím jak je to s maximální polohou nahoru nad ten limit aby se nanamáhal kardan.
A na pravé straně je snímač,který by měl být připojen k ukazateli trimu. Já tam však žádný ukazatel z výroby nemám a nevím kam je ten snímač připojen. Chci si dodělat ukazatel trimu abych věděl v jaké poloze ta noha je ale nevím jak na to. Máš prosím nějakou radu?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř bře 02, 2022 7:59 am

nach32, Fury to sem psal před 3 lety. Jistější bude, když mu napíšeš SZ;-)
Fury
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fury » stř bře 02, 2022 10:45 am

nach32 píše:Bayliner 2755, motor Mercruiser 7,3 diesel, noha Bravo II.
Ahoj mám na tebe dotaz. Jestli dobře chápu jsou na noze dva snímače. Na levé straně je jen kontakt který vypíná trim v dolní maximální poloze a horní poloze. Já nemám tlačítko trailer tak nevím jak je to s maximální polohou nahoru nad ten limit aby se nanamáhal kardan.
A na pravé straně je snímač,který by měl být připojen k ukazateli trimu. Já tam však žádný ukazatel z výroby nemám a nevím kam je ten snímač připojen. Chci si dodělat ukazatel trimu abych věděl v jaké poloze ta noha je ale nevím jak na to. Máš prosím nějakou radu?

Ahoj

Přesně jak píšeš. Na jedné straně je spínač trimu "Trim limiter" - uvnitř je pojízdný kontakt, který se posouvá po plíšku. Když kontakt vyjede mimo plíšek ztratí el. kontakt. Toho je využíváno, aby jsi nezvedl novu víc než je dobré. Aby kardan nebyl v kloubu pod velkým zlomem namáhán. Funguje to ale jako omezení jen jedním směrem. Tedy nahoru. Směrem dolů - jako podkopnutí vrtule pod kýl to vypínat neumí. Tam se prostě hydraulika opře o doraz a dál nepustí. Poznáš to tak, krom ukazatele polohy trimu (když ti nefunguje), že motor hydrauliky začne víc tlačit a odebere víc proudu a ručička na budíku měření napětí výrazně poklesne. Nebo to poznáš že motorek čerpadla začne jinak vrčet.
Pro převoz tam musí být tlačítko které tento kontak přemostí, tedy sepne ať je trim limiter v jakékoliv poloze. Já to mám na páce plynu. Kamarád to má na desce co drží páku plynu. Chce to asi hledat.

Druhý senzor je "Trim sender" . Uvnitře je jednoduchý potenciometr, tedy pojízdný kontakt který dosedá na odporový pásek. Tím jak se noha hýbe, potenciometr mění elektrický odpor. Ukazatel polohy nohy na přístrojové desce není nic jíného než obyčejný ohmmetr cejchovaný ne v ohmech, tedy elektrickém odporu, ale ve stupnicích polohy. Já tam mám jen 3 čárky: střed a čárku nad a pod. Kamarád má na Volvu penta stupnici ve stupních. Viděl jsem, že to někdo měl seřízeno že noha kolmo dolů = střední čárka - ale toto nezobrazuje převozní polohu max nahoru. Já to mám maximálka podkopnutí = spodní čárka a maximálka na převoz nad vrchní čárku.
Zobrazovače polohy trimu jdou normálně dokoupit, nebo při poruše vyměnit. Jenom pozor na odporový rozsah budíku/ohmentru. Měření paliva v nádrži funguje úplně stejně. Plovák posouvá jezdce po odporovém drátu a mění se odpor - už jsem jej taky měnil. Ukazatel paliva - budík musí mít stejný rozsah odporu jako čidlo v nádrži. Ameriky tedy Mercruiser používají jinný rozsah než evropa Volvo Penta. U čidla trimu to bude obdobně. Pozor ať nekoupíš budík se špatným odporem. Chce to googlit.
Fury
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fury » stř bře 02, 2022 11:00 am

Jinak já prošel loď a našel kde byli spojeny konektorem dva modré s býlím proužkem s jedním černým vodičem. Viz červené kolečko na obrázku výše. Tam jsem to rozpojil a zapojil do obvodu trim limiter. Pak už jsem seřizoval polohu limiteru na šroubech v drážce tak, aby se hydraulika zastavila na dané vzdálenosti viz druhý obrázek.
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod nach32 » čtv bře 03, 2022 11:50 am

Děkuji za pomoc. U mě je to nějak asi zbastlené jinak jelikož nemám tlačítko trailer, tak zkusím jak vysoko se ta noha zvedne. Ukazatel trimu tam nemám tak budu muset jít po drátech kam je to zapojené. Děkuji.
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karel-h » stř bře 09, 2022 10:36 am

Taky nemám samostatné tlačítko, ale na kolíbce mám nahoru 2 polohy. Na lehké zmačknutí to zastaví koncák a když to zmačknu silněji na druhou polohu, tak to jede až nahoru.
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod nach32 » stř bře 09, 2022 7:47 pm

Tak dnes jsem zkoušel zvedat nohu a je to nějaké divné. Noha jde nahoru strašně pomalu a pak se zastaví ale čerpadlo jede pořád. Musím se podívat jestli je tam dost oleje. Co se tam leje za olej? Je to ten samý jako do servořízení auta nebo je tam něco speciálního? Pak jsem si všiml, že jak jsou přidělané pístnice na konci nohy tak tam je oválná díra skrz kterou je prostrčený čep na jehož koncích jsou přidělané pístnice. podle mě tam má být nějaká vymezovací vložka. mě to tam jezdí směrem k lodi a od ní.
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod nach32 » stř bře 09, 2022 8:21 pm

Tady jsou fotky mojí řadící páky- nikde jsem nenašel manuál. A pak obrázek oválného otvoru v noze ve kterém má být ta vložka, která mě chybí. To bude paráda jí někde sehnat. Jinak stále děkuji všem.
1646852209532.jpg
1646852209518.jpg
1646852209505.jpg
stažený soubor (1).jpeg
Fury
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fury » pon bře 14, 2022 9:01 am

Já mám trailer tlačítko pod kolíbkou trimu nahoru/dolu.
Obrázek

S náhradními díly na Mercuisera mi hodně pomáhá https://www.marinesport.cz/
Pošlu sériové číslo motoru nebo zavolám co potřebuju, oni mají přístup do servisních katalogů a nabídnou i to, co nemají na eshopu.

Jee, vidím návod na Mercruisera v češtině! Prosím o adresu.
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod nach32 » sob bře 19, 2022 4:31 pm

Díky. Tem manuál je staženej z netu v angličtině a pak přes google trenslate je to přeložený. Umí to přeložit takhle i s obrázky.
Někam si v pc uložíš ten anglicky a pak v překladači je nahoře tlačítko DOKUMENTY na to klikneš, najdeš si ten soubor s manuálem v angličtině a to ti pak přeloží.
nach32
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod nach32 » čtv dub 28, 2022 9:33 am

Ahoj. Nemám v lodi ukazatel trimu. Můžete mi poradit jaký mám sehnat aby fungoval správně s tím snímačem polohy co je na noze Bravo II.
Děkuji.

Zpět na