EEE na palube

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

EEE na palube

Příspěvekod jerryx » čtv kvě 29, 2008 2:46 pm

hanes píše:Jerryxi, poděl se s náma o svý zkušenosti s používáním a úpravami svýho prcka :)

vypujcil jsem si citace odjinud a zakladam tedy nove tema ... bohuzel moc zkusenosti nemam :-(

eee jsem mel ted poprve, drive jsem pouzival notebook (sam nemam rad nahrazky), ale:
1, svuj predchozi note jsem utopil (stacilo spatne zavrene okenko) :?
2, energeticka narocnost meho stareho note byla primo silena - byl to stary note s plnokrevnym cpu => zdroj 2A ! oproti 0.68A na 230V (prikon)
3, ta mala velikost je i velmi pohodlna a protoze ja to pouzivam jen jako pohodlny doplnek - mam radeji mapy - tak mi mala velikost displeje zas tolik nevadi, pouzitelny to je ;-) (a kdyz srovnam se zde diskutovanymi garminy ... :D)

[hr]
SailingChannel píše:Je to taký polobastard.

ja myslim, ze je to plnohodnotne, jen je vsechno male - displej, disk, pamet, cpu, .., ale kdyz se s tim smirite, tak je to velmi pohodlne ;-)

SailingChannel píše:S kamarátom sme testovali tento notebook s iným,15" Toshibou P4 1.7 Gh a MSI 64 Atlon DualCore.Test bol zameraný iba na použitie na lodi.A to na oblasť videa,fota,internetu a hlavně nautic. soft. s mapami.Eeečko nemohlo dosiahnuť úrovně normálného notebooku,ale.....

ten typ testu by mne hodne zajimal. muzes prosim byt vice konkretnejsi ?
on ma totiz kazdy (i ja) sva kriteria nekde v hlave, ale zatim jsem nevidel, ze by to nekdo hodil na papir (obrazovku ;-))
co totiz uvadis dale, tak to vsechno eee umi - je to jen o softu, notebook je lepsi jen ve velikosti zobrazeni, klavesnice a mozna rychlosti, trochu mi to srovnani pripomina test mezi prakem a revolverem ;-)
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » čtv kvě 29, 2008 3:55 pm

.. a pokracuji : ;-)

tak tedy mel jsem stejny jako SailingChannel cili:
ASUS Eee 4G.To jesť 900 Mhz CPU Intel Pentium mobile,512Mb RAM,4GB HDD

RAM jsem vymenil za 2GB - vyrobce sice tvrdi, ze do toho nejdou normalni notebookove pameti a maji se kupovat specialni, ale jde to normalne (jen musite dodrzet typ) 8)

spinany zdroj ze 12V na 9,5V mam uz vyroben (blahorecen budiz muj osobni elektronik :thmbup:), tudiz narocnost je lepsi nez pri pouziti menice na 230V a z toho to napajet ;-)
jen jeste ten zdroj musime vylepsit ;-)

eee nema cd/dvd - puvodne jsem se chtel poohlidnout po nejake externi, ale byl by to dalsi kram a uz jsem si tedy zvyknul na zivot bez ni.

jako prenosna media pouzivam kartu SD 8GB (lezi na ni dalsi pomocne aplikace) - eee podporuje karty SDHC. dale pouzivam flash disk 16GB. pro normalni provoz, ale ani jedno neni nutne.

jak psal SailingChannel - rozchodit XP na tomto asi neni pro obycejne uzera (neumim posoudit - jsem lapen 8)). ja mam hoodne upraveny (rozumej vykuchany) a jsou tedy velmi rychle a malo zabiraji.
tim ze mam i 2GB ram, jsem mohl i vypnout swap.
ze dvou vyse uvedenych duvodu se mi vse zakladni vejde na zakladni disk - OS, Maxsea i s mapami, firefox a jeste drobnosti a mam stale na tom 4GB disku jeste asi 800k volneho !
na SD mam ostatni velke aplikace jako napriklad office - vse portable, bez instalace

bohuzel eee nema v sobe bluetooth (to jsem pred posledni plavbou jeste nestihnul, ale pracuje se na tom). nyni tedy mam externi bluetooth na usb + bt gps.
[hr]
zatim to mam jeste ve forme vecneho provizoria - zdroj potrebuje vylepsit, vykuchane xp chteji jeste lepe vykuchat, bluetooth chci dostat dovnitr, mozna i gps a do budoucna i dalsi disk ...
[hr]
zatim asi vse ;-)
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod SailingChannel » čtv kvě 29, 2008 4:39 pm

Čo sa týka spotreby,v to sa zhodneme.Hmmm...Porovnávať prak s revolverom.Ale asi tak to je.Eee e proti treba MSI 64 Atlon DualCore 4Gb RAM 200Gb SATA Disk Grafika ATIna mobile 2600 a s príkonom 19V 3.5A !!!! ozaj prak.Taký malý oklieštenec.Bez CD-ROM,Bluetooth a jiných vymožeností.Ale na loď je asi najlepší.Skusím iba v rychlosti,čo mu teda chýba.Na loď potrebujem noťas hlavně kvôli mapám a internetu.Ostatné je viacej menej prémia.Po inštalácii WinXP zostane na disku asi 1.5Gb free space.Zúfalo málo i na základné veci/napr Java virtual machine,Win.update,microsoft NET.Framework a mnoho iných,vecí,nutných k funkcii softu./.Samozrejme ide windows okresať .Vymazať system restore,znížiť virtual memory,vymazať system backup data a pár iných vecí.Toto ale nemôže robiť človek,bežný uživateľ,bo si hooodne zkomplikuje život,pokiaľ nevie,čo robí.Treba inštalácia MaxSea s mapami zabere cca 1.7 Gb.Nebol by problém,keby to šlo hodiť na flešku.Soft,ako taký ide,ale mapy si tam nenajde.Preto som nútený používať ext.2.5"disk USB.Eeečko chodí dobre s Linuxami.Mimo loď hádam by i stačili.Ale ja ho používam i ako Ploter,autonavigáciu a v podstate teraz už mimo hier a pár konkrétných aplikácii na všetko.Trvalo ale chvilku to rozchodiť do uspokojujúcej podoby.Ďale treba povedať,že Eeečko nie je konštrukčne zrovna ideálne.Napr.Klávesnica/problémy s niektorými tlačítkami/ touchpad/Ovladačče spolu s javou robia neskutočné kraviny/ a iné.No..A nehladiac na to,že chcem treba robiť viac vecí naraz...Tak na to pri 900 Mhz a 512 RAM ozaj trpezlivosť.Nie nie Jerryx...Eee nie je plnohodnotný počítač,ale mám ho rád a na lodi používam iba ten.Je mobilný,skladný,nežerie.Ale je to stále iba kompromis.I keď docela vydarený.Uvidím,keď kamarát zoženie Eee 8G.To už bude asi o trochu inom.Ale...Zase iba kompromis.Inak som s ním ozaj spokojený.No..Treba ešte pripomenúť,že Eeečko sme netestovali s inými kompami na výkon,ale na praktické použitie na mori.Takže to treba i tak chápať.Inak sa s plnokrvníkami porovnávať nemôže ani náhodou.Ale na mori, lodi a cestách dokáže/brať s rezervou/ plnokrvníka zastúpiť.No hlavne kvôli životnosti PC na mori je to dobrá cena.Ak máš ale iné poznatky,alebo to máš lepšie vymyslené,tak sem s tipom.Každá rady dobrá.

P.S.:No a skús na tom malom displeji rozchodit trebars UGrib/soft na predpovedi počasia/.To je už taká lahôdka.Ak sa Ti to nepodarí,tak mám pre teba tip,ako na to. ;)
Naposledy upravil(a) SailingChannel dne čtv kvě 29, 2008 5:12 pm, celkem upraveno 1 x.
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » čtv kvě 29, 2008 4:49 pm

Aha...Stihol si pridať.... :D :D
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát kvě 30, 2008 2:24 am

2 SailingChannel: nechci vyvolavat zadny FLAME, ale bohuzel tady mlzis, prijde mi to jako podavani dost nepresnych informaci od tebe :-(

budu trochu preskakovat, mas moc dlouhe prispevky :D

zminujes linux - trochu mi to prijde jako magicke slovo. ano eee funguje s linuxem, ale oklestenym, nejlepe s tim vlastnim. ale kdyz by jsi tam chtel nainstalit nejaky velky window manager jako kde nebo gnome, tak to bude nepouzitelne (kdyz se ti to vubec povede) - bude to priserne line. a stejny problem je s temi windozi, napriklad na uvedene maxsea (predokladam ze mas verzi 10 ;-)) staci win98 a pak to budes mit mnohem rychlejsi. a nebo muzes vykuchat xp a pak to funguje rychle :-)

kouknul jsem konkretne na velikosti adresaru :
nejhorsi jsou mapy cm93 ~1.2GB, moje win maji ~0,9GB, vlastni maxsea ma ~0,22GB a jak jsem psal mam vyhodu, ze jsem mohl (diky navyseni ram) vypnout swapovani, tak mi zbyva ~0,8GB mista.
dalsi aplikace na disku : na inet Opera (predtim jsem uvadel firefox :oops: - ten mam na flashi), gpsgate, ozi, gsak a nejake dalsi male pgm.
mapy pro oziho mam na SD - to jsou, ale topo mapy (turistika, geocaching). tu SD sdilim s PDA.
dalsi programky, ktere pouzivam mimo (nejsou nutne na lodi) jsou na flash disku v portable verzi - tyto pro me dulezite aplikace maji cca 6GB (ale to uz je zhyralost :whist: )

jinak verze s 8GB ssd ti v rychlosti nepomuze - budes mit jen vetsi disk :hmm:

grib.us jsem zkousel a nejak nepochopil tu tvoji lahudku - absolutne zadny problem :P
jen jsem si to nechtel hned zaflakat bordelem, tak jsem to tam pouze nahral (a bez unins000.* - abych usetril misto) - jinac, ale velke Ď, tenhle programek jsem neznal a dlouho hledal neco podobneho
[hr]
aby si nekdo nemyslel - nejsem zadny dealer eee a jsem zastance velkych note, nicmene kdyz se zacne setrit (tj. nebudu mit same nepotrebne blbosti na kompu), tak to jde i s timto (v podstate vykonove zastarelem) a pak je ta velikost vyhodou. osobne by se mi libil takovyto prcek s touchscreenem, ale to je zcela jina cenova kategorie. :-(

jeste mozna: ja to pouzivam na charterech, na sve lodi bych to asi resil jeste jinak. a note za plavby na palubu nenosim, tudiz citelnost na slunci mne moc nezajima (to jsou ty kriteria, ktere jsem chtel po tobe, jak jste testovali :hmm:)
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » pát kvě 30, 2008 9:56 am

I keď moc nechápem,o čoTi ide,tak skusím inak.Linux?Ano.Iba ale origo Eeečkový.Som netvrdil nič inšie.Nič kúzelné na tom nevidím.Moje Win.majú 1.5Gb na disku zaberajú 1.25Gb.Viac ich oklieštiť neviem.Samozrejme mali menej bez update a ostatných integrovaných vecí,ktoré som spomínal a ktoré bezpodmienečne potrebujem nainštalovať kvôli funkcii určitého softu.Moje celkové inštalácie zaberajú vo všetkej skromnosti 28 Gb.Ja nechartrujem a preto musím mať k dispozícii viacej máp,i ostatnáho softu na lodi.Som v podstate na lodi od februára,i keď už druhý mesiac som na lodi u kamaráta,bo svoju loď som vykuchal a chystám ju na way cez Atlantik.No a tiež na nej nemám teraz možnosť internetu.Spomeniem namátkou iba nejaký soft,ktorý mám inštalovaný na "C".Firefox,Thunderbird,Translator,Google Eart,Skype WinRar,MSN US.Grib a mnoho iného.veci,ktoré základne potrebujem a môžem ich spúšťat i bez ex.disku.Čo sa týka US.Grib.Nejde o inštaláciu,ale o rozchodenie.Konkrétne zadanie adresára,do ktorého sa majú sťahovať aktualizačné files.Skús to vyriešiť s takým rozlišením displeja.No ak ty považuješ tieto veci za bordel,tak potom každý z nás potrebuje PC na lodi asi kvôli niečomu inému.Ja trávím na lodi dosť velkú časť roka a tak potrebujem mať k dispozícii viac vecí,ako ty ich potrebuješ na týždeň.Takže to asi moc nejde porovnávať.Ale ako som spomínal,musím mať ešte jeden komp,bo si trebars neviem predstaviť robiť na Eeečku strih videa,renderovanie a podobné kraviny.To by som tu musel stráviť vianoce.No...Snáď sa Ti už odmlžilo. :roll:
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát kvě 30, 2008 4:56 pm

- ja taky nechapu o co ti jde :hmm: - mozna mas potrebu mit u toho externi disk, ja to bohudik nepotrebuji, ale tvymi programy jsi mne nepresvedcil

- jinac samozrejme souhlasim, ze na tom nelze rozumne strihat video atd. - na toto je to opravdu pomale - ale to je jina

- jeste k tomu grib.us : co je za problem ? samozrejme, ze jsem myslel rozchozeni (k cemu by mi byl program, kdyz by mi jen lezel na disku ? :P). stahuje to data normalne, nema problema :good:
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » pát kvě 30, 2008 7:50 pm

Jerryx.Netrpím nutkaním Ťa o niečom presvedčovať.Ja proste potrebujen PC k viacerým veciam a preto som nútený ext.disk používať.Tu ale išlo hlavne u použitie PC pri plavbe a prečo ho mám som už písal.

P.S.:Skús zmeniť adresár pre ukladanie stiahnutých files v US.Grib a potom mi napíš,ako to šlo...
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » pát kvě 30, 2008 10:39 pm

SailingChannel píše:P.S.:Skús zmeniť adresár pre ukladanie stiahnutých files v US.Grib a potom mi napíš,ako to šlo...

uz chapu, ono ten adresar to chce zadat uz pri prvnim downloadu, jenze ja s tim nemel problem, ponevadz nepouzivam standartni rozliseni (800x480), ale bud 1000x600 (bohuzel s tim trochu blbne maxsea) nebo 800x600 => coz znamena, ze jsem tam to okynko videl :P
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » sob kvě 31, 2008 12:14 pm

Aký máš driver pre grafiku,keď Ti dovolí také rozlíšenie.Konretizuj "Blbne trochu MaxSea".Inak je to ako ty hovoríš...Okno nie je vidieť.Malá finta je,že si otočíš obraz o 90°. :blink:
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » úte čer 03, 2008 11:28 pm

SailingChannel píše:Aký máš driver pre grafiku,keď Ti dovolí také rozlíšenie.Konretizuj "Blbne trochu MaxSea".

800x600 umi i standartni driver od asusu - ten je ok.

pak je programek AsTray+ a ten umi rozliseni az 1024x768 (to uz je spatne citelny), ale 1000x600 je docela dobry.

jinak v obou pripadech jde o EMULACI, displej to proste neumi, tzn. ze se vynechavaji radky.

a k tomu blbnuti : pri pouziti astraye se mi nekdy (maxsea a jine graficke pgm) 'nedohlazuje' grafika - resp. 'dohladi' se az pozdeji a to je neprijemne (navic mi to nedela pravidelne) :-(
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 22, 2009 8:28 pm

Něco podobného se už dělá i s GPS:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ow5QcQaiSQc&feature=player_embedded[/youtube]

Má někdo s tímto strojem zkušenost? Dost mě to zajímá pro použití na lodi.
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

re:

Příspěvekod karaya2 » stř dub 22, 2009 10:50 pm

jerryx píše:.. a pokracuji : ;-)

tak tedy mel jsem stejny jako SailingChannel cili:
ASUS Eee 4G.To jesť 900 Mhz CPU Intel Pentium mobile,512Mb RAM,4GB HDD

RAM jsem vymenil za 2GB - vyrobce sice tvrdi, ze do toho nejdou normalni notebookove pameti a maji se kupovat specialni, ale jde to normalne (jen musite dodrzet typ) 8)

spinany zdroj ze 12V na 9,5V mam uz vyroben (blahorecen budiz muj osobni elektronik :thmbup:), tudiz narocnost je lepsi nez pri pouziti menice na 230V a z toho to napajet ;-)
jen jeste ten zdroj musime vylepsit ;-)

eee nema cd/dvd - puvodne jsem se chtel poohlidnout po nejake externi, ale byl by to dalsi kram a uz jsem si tedy zvyknul na zivot bez ni.

jako prenosna media pouzivam kartu SD 8GB (lezi na ni dalsi pomocne aplikace) - eee podporuje karty SDHC. dale pouzivam flash disk 16GB. pro normalni provoz, ale ani jedno neni nutne.

jak psal SailingChannel - rozchodit XP na tomto asi neni pro obycejne uzera (neumim posoudit - jsem lapen 8)). ja mam hoodne upraveny (rozumej vykuchany) a jsou tedy velmi rychle a malo zabiraji.
tim ze mam i 2GB ram, jsem mohl i vypnout swap.
ze dvou vyse uvedenych duvodu se mi vse zakladni vejde na zakladni disk - OS, Maxsea i s mapami, firefox a jeste drobnosti a mam stale na tom 4GB disku jeste asi 800k volneho !
na SD mam ostatni velke aplikace jako napriklad office - vse portable, bez instalace

bohuzel eee nema v sobe bluetooth (to jsem pred posledni plavbou jeste nestihnul, ale pracuje se na tom). nyni tedy mam externi bluetooth na usb + bt gps.
[hr]
zatim to mam jeste ve forme vecneho provizoria - zdroj potrebuje vylepsit, vykuchane xp chteji jeste lepe vykuchat, bluetooth chci dostat dovnitr, mozna i gps a do budoucna i dalsi disk ...
[hr]
zatim asi vse ;-)
Ahoj Jerryxi , cca před dvěma týdny při cestě do Chorvat jsme na jedné benzince ve Slovinsku koupili univerzální zdroj pro notebooky do cigareťáku , s asi 8 konektory a přibližně stejným počtem nastavení voltáže . Fungoval bez problémů. Bohužel zůstal na lodi , takže nemám bližší info . Tady jsem našel něco podobného http://www.ppelectronic.cz/zbozi/prislu ... w-max-8-5a Třeba se to bude někomu hodit . Zdraví Zdenek.
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » stř dub 22, 2009 11:09 pm

dneska uz maji snad v kazdem pocitacovem shopu ty cigaretaky pro eee, takze neni problem ...
nicmene ja zatim zustavam u udelaneho - prece ho nevyhodim ;-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř dub 22, 2009 11:14 pm

To máš naprostou pravdu. Já mám dva kousky i doma, ale narazil jsem s novým Lenovem. Nikde na netu jsem nenašel napájení s koncovkou IBM. Nakonec jsem musel jít do originálu Lenova.
:sorry: :offtopic:

Zpět na