PLB / "osobní EPIRBS"boja

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » pát úno 05, 2010 12:38 pm

To Ti nelhali, pokud to deklaruješ jako EPIRB - tak se obrať na ČTU (ale to musíš mít loď a zařízení které je certifikované jako EPIRB, tedy ne PLB), pokud to deklaruješ jako ELT - tak na ŘLP (ale to musíš aspoň příležitostně létat, což je můj případ, berou i PLB coby nouzovou náhražku ELT do malých letadel).
Pokud to deklaruješ jako PLB, tak Ti to v Čechách asi nikdo nezaregistruje.

S letectvím mám společného mnohem víc než s jachtingem. A celá problematika ELTů a registrace na SARu je mi jasná. Kdysi jsem i se sálem i spolupracoval a moc dobře vím že PLB u nás nikdo nezaregistruje. Proto mě zaujala informace, že se někomu povedlo PLB registrovat. Jako člověk zatížený znalostí pozadí jsem to ani nezkoušel. Nicméně teď jste mě navnadily to zkusit a narazil jsem.
Když budu PLB registroval jako ELT co tam dám jako kódování? V ČR platí jen varianty kódováním s poznávací a registrační značkou nebo s 24bitovou adresu letadla. No ne, že by mě nenapadlo naprogramovat PLB adresou letadla. Ale mám pocit, že až se z prostředku Atlantiku ozve adresa malé Cessny mé šance na záchranu budou ještě menší než s americkou registrací PLB. Bohužel registrace na sériové číslo ELT nebo na provozovatele se u nás nepřipouští.
Tak jsem fakt zmatenej jak registrace někomu prošla.
Já jsem tedy s registrací v ČR trochu skeptickej a stále jsem ještě neudělal ani základní krok tj. zjistit kdo mi překóduje AquaFix model PLB-200 na českou adresu, zatím mám kód USA.
Ale nevzdávám to, protože mi neustále ta americká registrace připadá jako blbost.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » sob úno 06, 2010 2:51 am

Ahoj Toms. Nevedel som ze mas boju z US kodom. To tu nepojde reg. Musis kupit majak z CZ kodom a ten normalne zaregistrujes na obcana CR aj keby si bol horolezec :D ,nemusis lietat ;) . Je to osobna boja, mozes cez kaluz plavat kludne ruco :D .
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » sob úno 06, 2010 6:55 pm

Neny, problém US kódu je podřadný. Kód se dá změnit, ale nebudu PLB programovat na ČR dokud nebudu mít jistotu že se dá zaregistrovat. Kód se dá přeprogramovat, akorát že když jsem se u výrobce ptal kde ve střední Evropě se dá kod změnit, tak mě poslaly kontakty na zástupce v Řecku a Itálii. Asi američané nepostřehly, že střední Evropa a oblast středozemního moře jsou rozdílné oblasti. No nic budu muset asi konkretizovat dotaz na Německo. Že by někdo uměl změnit naprogramování v ČR jsem nezjistil.

Ale to je podřadný problém. Podstatnější problém registrace je obecnější. Tobě se sice registrace na SARu povedla, ale mě odmítly. Předpokládám, že máš zařízení nakódovaný na sériové číslo. Ale SAR registruje jen zařízení pro letadla a v ČR se připouští jen kód který je pevně svázán s určitým letadlem. Další možnost registrace na Ministerstvu dopravy, ale to je zase na konkrétní loď. Registrace pro osobní užití jako třeba pro horolezce je národní úrovni v podstatě v Evropě nemožná. Registrace přes http://www.cospas-sarsat.org/ je něco jiného, ale přináší sebou problém že v mnoha zemích není žádná organizace, která by po nebohém horolezci pátrala když už by se o nouzovém signálu dozvěděla. Alespoň taková byla (a mám obavu že stále je) situace v ČR do nedávna.

Když jsi tu dal info o tvojí úspěšné registraci, myslel jsem že došlo někde k průlomu v registracích a něco se změnilo. Ale teď mám spíš pocit že jsi měl štěstí a nějak to prošlo.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » sob říj 02, 2010 11:19 am

ozivil bych toto tema. Uvazuji, ze bych napsal Jeziskovi at mi prinese PLB (Murdo FF210 nebo FFMAX-G). Zajima me i ta registrace, takze jsem procetl cele vlakno. A mel bych dotaz - proc je nutne registrovat PLB u nas (se vsemi temi "drobnymi" problemy - vydavat se za pilota a tvrdit ze to neni PLB ale ELT atd ... ), kdyz podle vseho lze pouzit primou registraci na http://www.cospas-sarsat.org ?

Na jejich webu je ve FAQ primo uvedeno :

How can I register my 406 MHz EPIRB, ELT or PLB?
You should register your beacon with the national authority associated with the country code in the hexadecimal identification (15 Hex ID) of your beacon. You can register your beacon online with the Cospas-Sarsat IBRD if your country does not provide a registration facility and your country has allowed direct registration in the IBRD. Click here for a list of countries that allow direct registration by beacon owners in the IBRD (www.406registration.com).

Pokud se nepletu, a koupim pristroj v CR - budu mit pristroj s hexID CR a pak budou splneny obe podminky : your country does not provide (CR zadnou narodni registraci PLB nema (pokud ji nebudu vydavat za ELT)) a your country has allowed direct registration (CR je v seznamu zemi, ktere povoluji podobnou primou registraci)

Ma otazka tedy zni - popletl jsem neco ? Nebo neco spatne pochopil ? Mohu tedy provest primou registraci on-line a vyhnout se zcela styku s ceskym administrativnim aparatem ? Bude pro me neco jinak nez napr pro Nenyho, ktery to registroval v CR jako ELT ? Napada me zzatim jedine to, ze pokud bude nekdo volat "mym kontaktum" bude asi mluvit vyhradne anglicky (coz mi tak nevadi)

A ciste teoreticka otazka - co kdyby se majitel PLB na tu registraci proste vykaslal ? Uz tu padlo ze poplach spousti nejblizsi "uzel" ktery muze ale vubec nemusi (a myslim ze ani nebude) kontaktovat lokalniho spravce registraci .... takze kdyz nebudu nikde registrovan, nebude koho kontaktovat a co ? Poplach se stejne spusti ... nebo ne ? :-)
Jezura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod Jezura » ned říj 03, 2010 11:03 am

Netuším, ale můžeme to za týden vyzkoušet. Vezmu krabičku s sebou, obejdu posádku a pokud bude v prasátku dost peněz, tak za tu páčtu zatáhnu:-)
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned říj 03, 2010 11:13 am

Radsi to ani nezkousej. Pri ty registraci si das kontakt na nekoho kdo o Tobe vi, kde ses a nejdrv mu zavoloaji. Za plany poplach je asi vic nez sezenes do toho prasatka. Nekdo si to spustil kdyz mu na mori u HR doslo palivo a kdyz k nemu prijeli vyhodnotili to jako plany poplach a zaplatil 10000 USD.

Vem si ze tech boji je po svete asi stovky tisic a kdyby si kazdy zkusil poplach co by
se delo..............S tim vsim by mel poradit ten od koho to koupis. Neumi poradit, tak to nekoupim
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned říj 03, 2010 12:01 pm

Jezura píše:Netuším, ale můžeme to za týden vyzkoušet. Vezmu krabičku s sebou, obejdu posádku a pokud bude v prasátku dost peněz, tak za tu páčtu zatáhnu:-)

nebude tam dost peněz :whist: :whist:
kromě toho si myslím, že izraeli navy dorazí i bez zatažení za páčku
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon dub 02, 2012 6:12 pm

Pokračuje někdo v Nenyho stopách?

Na trhu jsou novější, lepší a levnější osobní radiomajáky, tak to zvažuji.

\našel jsem registrační formulář ČTÚ zde http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/D87AAA2 ... iEPIRB.pdf
ale to bez již přihlášené lodní stanice nepůjde.

Takže zbývá cesta ala Neny, to by měl být tento formulář http://www.ucl.cz/download/doc/Reg_form ... _MHz_2.doc
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon dub 02, 2012 11:03 pm

Aké novější, lepší a levnější ?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 03, 2012 6:55 am

Včera jsem toto trochu studoval, relevantních materiálu pro CZ/SK pořád moc není.
Všichni výrobci inovují, obměňuji a pár let zpátky toto stálo mnohem více.
Dnes modely bez GPS (to bych však dnes vůbec nebral) začínají na cenách mobilů...cca 7-8000,-Kč. (velikost i váha je dnes jako mobil)

Jeden z těch renomovaných je firma Kannad.
Mě zajímá dvoufrekvenční s GPS jako je tento
Obrázek
http://lodnikram.cz/index.php?main_page ... ts_id=2085

Stěžejní je registrace v zemi uživatele, proto se ptám jak uspěli případně další.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » úte dub 03, 2012 7:56 am

mam a u sebe vozim (nelze rict ze pouzivam, bo jsem ji jeste nastesti nepouzil) McMurdo Fastfind s GPS. Registrace probehla pres rizeni letoveho provozu - tedy je to registrovano jako osobni boje pro pilota. Sice pri registraci trosku remcali, ale spise jen tak na oko. Shodli jsme se, ze ja proste nemuzu za to, ze debilni stat neni schopen zajistit korektni registraci i pro more. Kontakt mi dal prodejce z firmy Pohoda - je tu nekde vyse uveden.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte dub 03, 2012 8:20 am

EPIRB mi ani nepřipomínej. Koupil jsem boji přes Ebay za slušný peníze, tedy ja ne. Koupi zprostředkoval můj kamarád věčně ukecaný F. Buhužel nemám doklady o koupi takže jsem bez kontaktu na předešlého vlastníka. Potíž je v tom že nevím jak bez souhlasu předešlého vlastníka boji přeregistrovat. Mezi tím jsem musel koupit nový EPIRB a na ten starý mám sto chutí napsat adresu mého super kamaráda a aktivovaný ho hodit do prvního kontejneru u mariny.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » úte dub 03, 2012 11:00 am

při koupi PLB v Anglii lze zaregistrovat on line třeba tady http://www.dft.gov.uk/mca/mcga07-home/e ... /epirb.htm Upozorňuji že se jedná o registraci osobního přístroje ne lodního. Model s GPS dobré kvality třeba tady http://www.amazon.co.uk/Mcmurdo-Fast-Fi ... 522&sr=8-2
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » úte dub 03, 2012 8:52 pm

PLB kupena v anglicku sa da veselo registrovat aj na http://www.ofcom.org.uk/ dokonca sa tam da zaregistrovat aj rucna DSC vysielacka na osobu (pridelia osobne MMSI cislo)
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte bře 03, 2015 1:33 pm

Tohle vlakno uz sice delsi dobu spi tak ho zkusim probudit ;)

TashonkaWitko píše:mam a u sebe vozim (nelze rict ze pouzivam, bo jsem ji jeste nastesti nepouzil) McMurdo Fastfind s GPS. Registrace probehla pres rizeni letoveho provozu - tedy je to registrovano jako osobni boje pro pilota. Sice pri registraci trosku remcali, ale spise jen tak na oko. Shodli jsme se, ze ja proste nemuzu za to, ze "censored" stat neni schopen zajistit korektni registraci i pro more. Kontakt mi dal prodejce z firmy Pohoda - je tu nekde vyse uveden.

A to jsi registroval na MMSI k lodi nebo MMSI k osobe?

Byl jsem totiz dneska na Ceskym telekomunikacnim urade v Praze a bavil se s pani Novakovou (co ma na starosti jachtare) a ta mi rekla, ze umi registrovat PLB, ale jen k MMSI lode. Pokud nekdo chce (protoze treba jezdi na charter, strida lode ci z jinych dalsich duvodu) registrovat PLB k MMSI vydanem pro osobu, tak to pry ceska legislativa aktualne neumoznuje. Ze pry uz se na to ptalo vice lidi, ze se nad tim zamejleji, ze by to s tim chtelo neco udelat, ale to by se musel nejdriv zmenit zakon, a to je beh na dloupou trat. :x

Kdyz jsem se ptal prodejce v nemecku tak ten mi rekl, ze si musim nejdriv udelat registraci, ziskat MMSI a oni mi to pak do PLB nakodujou. Ale registraci a ziskani MMSI zprostredkovat neumi. No a protoze ceska legislativa neumoznuje vydat MMSI na osobu (ale jen lodi ci letadlo) tak to nema reseni, nebo ja ho alespon nevidim. :cry:

Zajimavy ale je, ze kdyz jsem se dival na stranky, kde lze PLB registrovat online (napr. www.406registration.com apod.) tak tam pisou, ze cesko online registraci PLB podporuje. :?

A taky tam pisou, ze clovek by si mel registrovat v zemi, ze ktere pochazi. Ale pokud jsem tomu dobre rozumel, tak tam je ze "by mel" a ne ze "musi"

Jenze to bohuzel take nema reseni pro ty, kdo si PLB chteji registrovat k MMSI na osobu, protoze :

- pri registraci (a ziskani MMSI na osobu) je treba zadat PLB HEX-ID, ktere se ziska pri naprogramovani PLB.
- jenze naprogramovat PLB nelze bez MMSI

takze zacarovany kruh :( ...prodejce v nemecku mi rekl, ze se to dela tak, ze clovek nejdriv udela registraci bez udani HEX-ID, ziska MMSI na osobu, pak je mu toto MMSI naprogramovani do PLB, tim ziska HEX-ID, ktere nasledne doplni do registrace. Jenze to samozrejme nejde pouzit u online registrace, protoze tam ho formular bez zadani HEX-ID dal proste nepusti :cry:

Tak jsem tomu alespon ja rozumnel, ale ted teda nevim, jestli existuje nejaka schudna cesta, jak registrovat PLB pouze na osobu.

Mate nekdo zkusenost ci nejake dalsi info?

Diky
Dodo
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte bře 03, 2015 2:13 pm

Schůdná cesta existuje.
Zcela legální je, pokud máš ruční vysílačku, která má DSC. U britského Ofcomu ji můžeš zaregistrovat a obdržíš MMSI. Z podstaty věci je MMSI osobní, tedy NENÍ vázáno na loď. Jestli umíš trochu anglicky, jde to zařídit přes internet a zdarma. Trvá to tak 10 až 15 minut, podle toho, jak rychle klikáš. :-)
Tím pádem můžeš nechat PLB naprogramovat.

http://licensing.ofcom.org.uk/radiocomm ... ips-radio/
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte bře 03, 2015 2:40 pm

Přesně jak píše lynx. Řešení existuje.

Musím se Standy zeptat jak to dělal, zda má ručku s DSC .... lodní vysílačku s DSC stopro nemá.

A konečně po peripetiích má EPIRB bóji registrovanou v Anglii.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte bře 03, 2015 2:56 pm

Reseni je nekolik. Rict prodejci, ze chci programovat, prodejce zasle fa za bojku, programovani a dopravu, zaplatim to a napisu mu, at mi zasle ID, SN, vyrobce a expiraci baterky, natukam formular, boje je zaregistrovana, mam MMSI, posilam prodejci. ten doprogramuje a posila.

Ted zrovna to resim pro partnerku, takze uvidim i to dokonceni. Ted to platim.

Navic jsem napsal vyrobci, zda skutecne potrebuji MMSI, zda se vubec odesila nebo zda se posila jen ID boje a nestaci tak pouze zaregistrovani, aby se vedelo, komu patri. Na odpoved cekam.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte bře 03, 2015 3:09 pm

lynx píše:Schůdná cesta existuje.
Zcela legální je, pokud máš ruční vysílačku, která má DSC. U britského Ofcomu ji můžeš zaregistrovat a obdržíš MMSI. Z podstaty věci je MMSI osobní, tedy NENÍ vázáno na loď. Jestli umíš trochu anglicky, jde to zařídit přes internet a zdarma. Trvá to tak 10 až 15 minut, podle toho, jak rychle klikáš. :-)
Tím pádem můžeš nechat PLB naprogramovat.

http://licensing.ofcom.org.uk/radiocomm ... ips-radio/

Myslel jsem regitrace pres tady to platí pouze ve vodách UK. Jak to teda je ?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte bře 03, 2015 3:37 pm

Registrace vysílačky ano, ale MMSI je mezinárodní.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte bře 03, 2015 3:45 pm

A tam muzu zadat svoji ceskou adresu? Nebo k te registraci potrebuju nejakou fiktivni anglickou ? Protoze pokud je to na osobu tak predpokladam, ze tam asi musim napsat kdo jsem, odkud jsem atd.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte bře 03, 2015 4:09 pm

Vyplníš normálně českou. A ještě se dává kontakt na někoho blízkého, koho by uvědomili, kdybys „pogib v bojú". :-D
Česká adresa není problém.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte bře 03, 2015 4:29 pm

lynx píše:...... Z podstaty věci je MMSI osobní, tedy NENÍ vázáno na loď. J........

Mám zafixovánu v paměti informaci, že MMSI se vztahuje k lodi.

Dávám odkaz na definici v anglické wikipedii.

A Maritime Mobile Service Identity (MMSI) is a series of nine digits which are sent in digital form over a radio frequency channel in order to uniquely identify ship stations, ship earth stations, coast stations, coast earth stations, and group calls. These identities are formed in such a way that the identity or part thereof can be used by telephone and telex subscribers connected to the general telecommunications network to call ships automatically.

Pokud je MMSI osobní nevázané k lodi, prosím uveďte někdo odkaz na to, kde je to definováno.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte bře 03, 2015 4:34 pm

bozakafka píše:EPIRB mi ani nepřipomínej. Koupil jsem boji přes Ebay ............ Potíž je v tom že nevím jak bez souhlasu předešlého vlastníka boji přeregistrovat. ........

Podle mých šest let starých informací, změnit MMSI nejde.
V žádné boji ani vysílačce.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte bře 03, 2015 4:45 pm

Jarda885>
Tve informace nejsou spravne. Vetsinou je z tovarny mozne ve vysilacce zmenit MMSI 3x. Pak ji musis poslat na tovarni reset, pripadne si najit navod jak na to. Napr. u me vysilacky SX35DSC to jde po trech zmenach nasledovne:

NASTAVENÍ MMSI NA SX 35 DSC rádiu (factory reset)
1. Stiskněte MEM a tlačítko SCAN současně a zapněte vysílač ON
2. Na "Factory reset", uvolněte tlačítka a stiskněte ENT
3. Přepněte vysílač do polohy OFF
4. Přepněte transceiver na ON (displej je prázdný)
5. Stiskněte tlačítko ENT
6. Zapněte vysílač do polohy OFF
7. Přepněte vysílač do polohy ON

Hotovo. Nyní můžete zadat nové MMSI
---

U boje je to asi horsi, ale pujde to jiste take. Kdyz to jde zadat jednou, jde to pokazde. Jen to vyzaduje smazat to misto v pameti a smrtelnik k tomu zrejme nema nastroje. ALe servis si s tim urcite poradi.

.

Zpět na