SPS - registrace lode

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 20, 2009 11:45 am

david píše:neviděli jste tu ceduli " nepřítel naslouchá " !!!

Já tu ceduli Davide asi špatně umístil, tedy sorry ostatním.
ANO čtou naši diskuzi lidé ze SPS. Mám to ověřené.

Minimálně jeden je zde také registrován, to není však nic špatného a může to někdy předejít nedozumněním na obou stranách.
Viz dan. O tom čestným prohlášení se myslím píše i na jejich webu, nevím zda to tam tehdy bylo. Ale je to všeobecně známá věc. Já tuto informaci i dostal po telefonu před dovozem lodě. Prostě dan trefil asi na méně zdatného ouřadu, nebo ten jen nedomyslel obsah sdělení a jeho dopad. Nevěřím ve špatný úmysl.
romanva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod romanva » ned pro 20, 2009 1:08 pm

Taky mě napadlo, že když žádost podám letos, mělo by to být podle původní vyhlášky.Možná bude i kdobru že mám ve smlouvě datum někde ze září. V pondělí ráno tam ještě zavolám a kdyžtak tam zajedu.Smlouvu mám podle toho jak mi řekli když jsem to kupoval, tak by snad neměl být problém, ale je otázka jestli mi to tak udělají. Jinak mi asi bude stačit když mi to přihlásí a dopíšou si tam že "plavidlo není určeno pro trh" nebo jak to tam je. Akorád jsem se tam ještě dočetl, že musím doložit uvedení do provozu před rokem 99, ale to by snad mohlo stačit čestné prohlášení třeba od toho poláka co jsem to od něj kupoval, nebo to dopsat do smlouvy. Nějak to musím vyřešit - lodička je to moc pěkná - podle mých představ a až se dodělá, tak bude podle mě velice dobře sloužit a byla by škoda, kdybych to musel prodat spátky do Polska, protože tam se to registrovat nemusí.
Uvidím jak pochodím na SPS a dám vědět.V pondělí ještě normálně úřadují. Jinak jsem s lidma na SPS taky nikdy neměl problém. Pokud se k nim člověk chová slušně oni se chovají taky tak, akorát teď si myslím že s tou novou vyhláškou mají taky spoustu starostí, alespoň tak jsem to pochopil jak jsem mluvil s p. Bekem
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » ned pro 20, 2009 1:37 pm

Ahoj,pokud titužádost přijmou a budou to dělat až příští rok nemusíš dokladovat žádnej rok výroby budou to dělat po staru,stačíti pouze kupní smlouva nemusí být v češtině,doklad o odhlášení z registru nebo prohlášení o neregistraci :D nějaké ůdaje o lodi rozměry ,výtlaky počet osob, motor!! typ výr.č.musíš mít ve smlouvě,Na žádost napiš že plavidlo neni schopné TK,to neni žádnej podvod.Ahoj.
romanva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod romanva » ned pro 20, 2009 6:03 pm

To by bylo super. Smlouvu mám ověřenou a v obou jazycích, ve smlouvě je prohlášení prodávajícího, že loď není registrována a typ a číslo motoru tam taky je, tak snad by to mohlo být v pořádku, tak to zítra zkusím v Přerově - mám to asi 1,5 hodiny cesty tak není problém tam zajet. Pokud by to vyšlo, měl bych super vánoce
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned pro 20, 2009 6:30 pm

já tím nepřítelem nemyslel SPS, kdyby to někomu snad nedošlo, ale jejich nadřízený orgán. není dobré tady psát o všech praktikách a ještě jmenovat - když to dám polopatě. :gun:
romanva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod romanva » pon pro 21, 2009 9:33 am

Tak je to v háji - Vyhláška prý vstoupila v platnost 28.11. takže je pozdě a navíc podle nové vyhlášky to tu nezaregistruju ani po novém roce protože to je motorák a je tam vestavěný motor, sice originál, ale nemá CE a tudíž nejde registrovat. Jediná šance bude holt jinej stát a pak třeba odhlásit a zaregistrovat tady s omezením prodeje. Denis mi slíbil podrobnosti k tomu Německu, tak to zkusím. Ještě zkusím u Mercruisera zjistit jestli na ten můj motor neexistuje CE, ale dost o tom pochybuju.
Jo hold jsem to chtěl udělat všechno najednou - registraci i technickou - až to dám dohromady a teď nevyřídím nic. Jen mi nejde na rozum - jestli to SPS oznámila 1.12. a platí to od konce Listopadu a v té vyhlášce je napsané od 7.11. - kdy si to teda naše zákonodárstvo schválilo? a kdy to dali na vědomí když v září ještě sps neměla podle všeho ani tucha, že se něco takovýho chystá, soudě podle informací které jsem tehdy dostal.
romanva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod romanva » pon pro 21, 2009 1:31 pm

Tak jsem napsal na Ministerstvo dopravy, tak jsem zvědavej co mi odpoví. Už mi zase je všelijak
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Registrace lodě

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » sob říj 23, 2010 9:14 pm

Zdravím Vás. Tak dnes jsem si konečně přivezl lodičku o které píši v sekci "moje současná loď" a už stojím před prvním problémkem. Registrovat, či nikoli. Jedná se o loď dovezenou z Bodamu, mám k ní lodní papíry vydané 31.07.2002 (tedy po roce 1999) po CE nikde ani památky (firma vyrábějící lodě Flying cruiser je stále funkční a tyto lodě pořád vyrábí, nikoli typ C, který mám já), moje je z roku 1972. Mám i potvrzenou odhlášku z registru plavidel v Německu. Podle údajů výrobce na webovkách je pro moji loď uváděno oplachtění 11,9 - 16 qm. Ve zmíněných papírech je jen 16 qm. Tak se Vás, zkušených táži. Jezdit s lodí a brát ji, že nepodléhá povinné evidenci nebo se pustit do asi předem prohraného boje? Myslíte, že mi bude stačit prokázovat se stránkou s tech. parametry vytisknutou z webu výrobce? Díky předem za Vaše rady a názory.
Jirka Teplice
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned říj 24, 2010 8:03 am

Veľmi zaujímavý problém, ktorý zaujíma aj mňa. Ako dokázať na neregistrovanej plachetnici, že má menšie plachty, ako 12 m2?
A kde všade sá dá plachtiť s takou loďou?Aj v Chorvatsku???
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned říj 24, 2010 9:01 am

Jirko, aký ty máš problém? Loď predsa bola registrovaná, máš odhlásenie s registra, nemáš na nej prestarnutý motor, máš kúpnu zmluvu overenú u notára, tak šup na SPS a je to. Tá loď predsa nemôže mať CE, keď bola vyrobená v čase keď CE ešte nebol na svete.
Mohol by si prosím ťa napísať v akom nemeckom registri bola zapísaná?

Ak má loď plachty do 12 m2 a nemá motor nad 5HP a neváži viac ako 1000 kg tak ti ju do registru nemôžu zapísať aj keby si chcel. Ak je v technických informáciách o lodi napísane že môže mať plachty od - do, tak je tým "do" myslený spinaker. Velkosť plachiet by mala byť braná pri základnom , štandartnom oplachtení pri ktorom bol robený výpočet lode a napríklad počítaná aj stabilita. To je večšinou hlavná a kosatka. Ak tieto dve plachty nemajú spolu 12 m2, tak ju nemáš čo zapisovať. V tom prípade si vytvoríš, napíšeš čestné prehlásenie o vlastníctve lode a jej technických parametroch a s tým sa budeš preukazovať. Ak bude treba. V občianskom zákone je pre to právna opora. Si myslím že aj v Českom OZ. S takouto loďou sa môžeš plaviť kde chceš. Písali sme o tom viac krát, Teista s takouto loďou splavil Dunaj, prešiel cez 5 štátov a v pohode.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » ned říj 24, 2010 2:38 pm

Díky za podporu, docela se mi ulevilo.
Tady je ta odhláška
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

A tady jsou lodní papíry i s plochu plachet :(

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Díky Jirka
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned říj 24, 2010 7:16 pm

To asi neprojde v papírech je nápsáno plocha 16metrů nějaké,že v ňákém katalogu je to i jinak nikoho zajímat nebude to jako když mi napíší na autě 1500 na kouli a já jim ukážu,že podle katalogu mají stejná auta i 2000kg co je psáno to je dáno dále vidím problém ve váze je tam psáno,že váží 750kg sólo,ale počítá se i obsluha a je tam psáno 4 osoby a ty se počítají po 80kg tak pak to bude nad váhu 1000kg,ale nevidím problém to zaregistrovat teď známej registroval loď také bez CE motor 10 let starej a bez problému tak vocogo
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon říj 25, 2010 8:26 am

To Jirka: na odhlasovacom dokumente je razítko okresu Konstanz a to je pri Bodensee.
Keď bola tvoja plachetnica používaná na Bodenskom jazere, tak môže mať plachty max. 11,9 m2. A to sa nemusí prihlasovať!
Firma Südplast vyrábala tieto plachetnice v prevedení "Boodensee rig" s 11,9 m2 oplachtením. Ja by som na Tvojom mieste toto zistil, mohol by si ušetriť čas aj peniaze.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon říj 25, 2010 9:16 am

Ozzie píše:To Jirka: na odhlasovacom dokumente je razítko okresu Konstanz a to je pri Bodensee.

Jasně, jezdila tam. Na stránkách výrobce se uvádí, že se vyrábí i v provedení pro Bodam na jízdu bez nutnosti jejich " VMP". Výrobce uvádí oplachtění od 11,9 do 16 qm. Ale já mám v papírech 16. U nás v jachťáku už jedna taková jezdí, bez registrace, ale má o cca metr nižší stěžeň. Je pravdou, že ty papíry nemusím nikde ukazovat. Mám odhlášku a smlouvu od člověka, který loď dovezl. Rád bych se registraci vyhnul, i když VMP mám, ten přihlašovací poplatek taky nestojí za řeč, jen potom ty periodický tech. prohlídky. Když už mám malou loď, tak bych taky chtěl mít menší starosti. Na druhou stranu si chci jízdu užít a ne se schovávat před případnou kontrolou jako uličník. Zavolám na SPS, zda znají ten tip lodě a uvidím. Výsledek sem pochopitelně dám.
Přeji všem krásný den, Jirka
hula-m
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hula-m » pon říj 25, 2010 9:22 am

Loď bych jednoznačně registroval, prostě bude mít spz a bude někde zapsaná, a to se může hodit v případě krádeže i jednání s úřadama. Zapíšou ti tam i motor a jeho ukradení je nejpravděpodobnější. Je to asi víc práce na začátku, ale pak budeš mít klid a můžeš si ušetřit handrkování pozdějc.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon říj 25, 2010 9:53 am

Tak před chvílí jsem dokončil hovor. Tip lodě znají a stanovisko je: bez nutnosti registrace. Pro provoz stačí kupní smlouva, doklad o nabytí a prý nebude na škodu, když povezu vytištěnou stránku od výrobce. Pán mi říkal, že neví, že by někdy, někdo od nich kontroloval velikost prádla. Nemám si komplikovat život. Pokud bych chtěl přeci jenom registraci, musel bych naopak dokázat, že plocha plachet je větší než je limit 12qm. V SRN je registrace malých plavidel dobrovolná, tak podle pána, při cestě tam postačí pouze doklad o nabytí. :D Tak mám radost dvojitou. Z lodičky a z telefonátu.
Zdravím Vás, Jirka
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon říj 25, 2010 12:15 pm

Získal jsi výhodu, můžeš na lodi přehazovat různé motory, samozřejmě jen do 5 koní, ale to asi víš.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon říj 25, 2010 12:29 pm

Jirka_TEC_Tce píše: Pokud bych chtěl přeci jenom registraci, musel bych naopak dokázat, že plocha plachet je větší než je limit 12qm.

Ahoj Jirko,
Potřebný důkaz, máš přímo v tom techničku. Je tam jasně uvedena plocha plachet 16 m/2.
Z tohoto hlediska není tedy co řešit. :)
Jestli registrovat, nebo ne, to halt zůstane na Tvém rozhodnutí.
Obecně, měl pán z plavebky zajisté pravdu. Kupní smlouva by měla stačit. ALE :!:
Vysvětluj to někde v tramtárii policajtovi (nejlépe maďarsky, nebo tak nějak). Pán z plavebky tam nebude. :hmm:
Jestli se rozhodneš pro nějaký ten zástupný papír, tak se snaž tam nacpat co možná nejvíce štemplů.
Třeba i od Tvého zubaře. Řeči razítek poldové rozumí. ;)
Ahoj, alffa
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » úte dub 24, 2012 12:05 am

Ahoj,

mam trošku urgentní dotaz. Ve čtvrtek si jedu do německa pro plachetničku ( 5,3m , plachty nevím ) a nějak se mi nezdá dokumentace ( TP? ) kterou k tomu němec má.
Bude stačit kromě kupní smlouvy tento papír od lodi?

https://www.email.cz/getAttachment?sess ... 0%FB%1B%F4

https://www.email.cz/getAttachment?sess ... 0%FB%1B%F4

A jéště, jak v německu docílím notářskému ověření kupní smlouvy? Nemůže být obyčejná?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 24, 2012 1:11 am

Pokus otevřít odkazy vrací hlášku "unauthorized".

Notářské ověření smlouvy není třeba, problém může být spíše s dokladem o odhlášení lodě z německého rejstříku (pokud je registrovaná). Tenhle doklad vydá německý schifffahrtamt jen zapsanému majiteli na výslovnou žádost.

Pokud loď registrovaná nebyla, je třeba získat jakýkoliv úřední doklad, že byla provozovaná v EU, běžně se za takový doklad uznává třeba pojistka.

Doporučuji pro jistotu ještě před odjezdem rychlou návštěvu SPS, kde budeš plachetnici registrovat, pokud ji tedy vůbec musíš anebo chceš registrovat - při téhle délce asi nebude potřebovat silnější motor než 5 koní a plachty ti na vodě nikdo měřit nebude, takže pokud to není přeplachtěný závoďák, není registrace tak úplně nutná.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » úte dub 24, 2012 7:11 am

Omlouvám se, špatně jsem to vložil.

tak je to tento papír. Přijde mi dost pofidérní. Víc k lodi zřejmě nemá. Můžu to s tímto vubec přihlásit? Zkusim teda tu SPS, co mi řeknou.

http://img254.imageshack.us/img254/7752/bootpass1.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/2498/bootpass2.jpg
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 24, 2012 7:58 am

Tak takhle kartička asi opravdu stačit nebude, jsou na ní ale tři zajímavé údaje:

- ta loď je registrovaná, takže pro přihlášení v ČR budeš potřebovat doklad o vyškrtnutí z německého registru. Buď ho vymámíš ze současného majitele, nebo se musíš nechat do něm. registru zapsat jako nový majitel ty, abys mohl tamější registraci zrušit. I k tomu je potřeba součinnost dosavadního majitele;

- ta loď se prodává bez motoru. Pokud na ni nechceš dát motor nový nebo velmi zánovní, bylo by pro tebe mnohem jednodušší a výhodnější, kdybys ji v ČR přihlašoval jako komplet i s motorem, který k ní v okamžiku dovozu patří;

- ta kartička je od pojišťovny, dá se tedy předpokládat, že loď je pojištěná a mohlo by být výhodné pojistku převzít.

Mimochodem, při téhle velikosti tě určitě nikdo nebude podezírat, že by se jednalo o povinně papírovou loď, takže pokud ji zaregistruješ, je to ze tvé vůle, nikoliv z povinnosti.

EDIT:

Tak na ten "bootpass" koukám znovu a to registrační číslo je nějaká divočina, rozhodně to není číslo z německého registru športbótů, taková čísla začínají písmennou zkratkou úřadu/spolkové země. Tohle by mohla být nějaká policejní evidence pro případ krádeže nebo škodní události, něco na podobné úrovni, jako je v ČR evidence bicyklů - ergo to není lodní rejstřík a české SPS to velmi pravděpodobně nebude stačit jako doklad o tom, že plavidlo bylo v provozu v zemi EU. Stav se na SPS, jestli tohle uznají, pokud bude problém, zkus z majitele vyloudit kopii pojistky. Znovu ale opakuji, že tuhle loď, pokud na ni nedáš větší motor než 5 PS, s největší pravděpodobností registrovat nemusíš, takže si možná jen přiděláváš zbytečné starosti.
Naposledy upravil(a) Felix dne úte dub 24, 2012 8:12 am, celkem upraveno 1 x.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » úte dub 24, 2012 8:10 am

Přesně tak.
Já svoji Sunstar 18 taky registrovat nebudu.Sice mám trošku víc plachet,ale těch cca 5m asi na vodě nikdo nezměří.Alespoň se nebudu muset otravovat s technickou. :)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte dub 24, 2012 8:17 am

Ano, ano, ještě faktická poznámka, odhlášení lodě v Německu trvá cca 14 dní, nikdy to nejde na počkání!!!
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte dub 24, 2012 8:31 am

Já jsem na tom stejně, malá loď, malý plachty, motor 3,5 hp - žádný starosti s evidencí. Vozím kupní smlouvu a odhlášku z registru SRN. Když byla v přístavišti před závodama kontrola ze SPS, automaticky mě s úsměvem a se slovy " ty jseš podměrečnej" přešli.
Ahoj, Jirka

Zpět na