Není všechno černobílé...
Měl jsem první týden v čevenci od Ecosu (Mandalina) Bavarii 37 "Lumbra". Známí si vzpomněli dost pozdě a nebylo moc z čeho 3 - 4 týdny před odjezdem vybírat.
Tato byla ještě z těch "mladších" volná. Na tak "mladé" chartrové jsem ještě neplul.
Zdější vlákno jsem četl a byl tak trochu napjatý jak to dopadne. Spíše jsem čekal to horší, pak je člověk jen mile překvapen.
Přijeli jsme kolem poledne, původně jsem hlásil přijezd na 13:00 a žádal o brzké předání ...
V kanceláři milá slečna, odbavili jsme papíry a že za hodinu bude loď k předání. Na mole jsme si ji našli a ještě ji uklízeli, prý za půl hodiny, což potěšilo.
Mezitím jme pomalu navozili bagáž k lodi (v Mandalíně je zoufale málo vozíků a sobota je ....) a na lodi čekali na předání.
Technik šel okolo trochu později a omlouval se že přijde hned jak pomůže kolegovi na vedlejší lodi instalovat novou kosatku. Nikam jsme nespěchali, byl krásný den.
Myslím že před 3 hodinou bylo předáno (musel bych dohledat čas vyplutí v GPS).
Předávka relativna stručná a hlavně v pohodě. Tady je to a tady zase toto. Tady tento náhradní díl, tady pojistky...prostě nic zvláštního. Bavarie jsou pořád stejné a tak to bylo ...: znaš? znam....
Nakonec mi ještě ukázal (prý pro jistotu z vlastní zkušenosti) "chcípák" na motoru, to když by se ovládací konzole, nebo něco pokazilo.
K samotné lodi.
Loď byla čistá. Jevila samozřejmě již známky opotřebení. Na webu se nabízí jako rok 06/08. Nevím zda se tím myslí rok výroby a pak spuštění na vodu, nebo ten druhý rok je nějaká zásadní oprava. Nicméně v dokladech od lodi bylo jasně uvedené jako rok výroby 2005 a také s touto lodí v tomto roce připluli do HR. Toto je celkem zásadní výtka. Musím se zeptat kde se stala chyba.
Jinak jsem na lodi, kromě klasicky nefunkční logu a tím spojeného windmetru, neshledal žádné závady co bych musel reklamovat.
Plachty jsme nekontrolovali a spolehli se na dobré slovo technika.
K logu jen řekl že je SOG v plotru. Tato loď měla instalovaný přenosný plotr neznámé italské značky přímo v kokpitu. Něco jako přerostlý Garmin 620..
Jedinou vadou bylo že překreslil mapu jen při zommu + nebo -. A studovat ovládání se nám nechtělo. Raději posloužil nad ním instalovaný starý dobrý známý Garmin Colorado, na rozdíl od lodního plotru barevný display.
Při odplutí jsme si ještě všimli že ukazatel motohodin nefunguje, respektive ukazuje nesmysly. Během týdne asi 2 x šel, pak už nic. Těžko se nám odhadovala spotřeba. Ručička palivoměru se nepohla za celý týden více než šířku čárky u "plného" konce. V dokladech jsem spotřebu tohoto motoru nenašel. Podle deníku jsme motor měli v provozu cca 15 hodin celkem. Odhadl jsem tankování na cca něco k 30 litrům. Nakonec se vešlo necelých 38 litrů.
Těžko říct tedy zda ukazatel fungoval jak měl, či zda nebyla zcela plná nádrž, nebo jen motor měl spotřebu při cca 1800 otáčkách kolem 2,5 litru. Což je nejpravděpodobnější. Ty hodiny ještě dopočítám přesně podle GPS.
Celý týden naprosto v pohodě, větru spíše méně než více. Jen první a poslední den byl co k čemu.
Ale plachty šly nahoru každý den a tak se stalo že .......
Na dotaz k bateriím techik při předávce odpověděl, že jsou dobré. Což je všechno možné, jen ne nové. A tak se stalo, že jsme ve čtvrtek ráno v zátoce Sabušica na Ugljanu nenastartovali. Pravda, dva dny předtím byli nahoře plachty a baterie jsme šetřili, takže nebyl důvod startovat. Obě provozní ukazovali něco přes 60%. Startovací se nikde nezobrazuje a to byla naše chyba.
Nezbylo než si pomoci sami. Přiště beru startovaci kabely z auta, je to rychlejší než prohazovat servisní se startovací. Pak to tak zůstalo až do předávky, kdy jsem na to upozornil technika. Kroutil nad tím hlavou, 2x si prohlížel kabely, jako by to nikdy neviděl a 2 x si nechál ukázat co jsme prohodili. Chtěl sem to vrátit do původního stavu, prý netřeba, že oni sami. Doufám tedy že to také udělali. Servisní měli 2 x 140Ah a startovací byla 1 x 55Ah.
Jiná závada se neprojevila.
Předávka formou zda bylo vše OK (mimo baterky), zda fungovala lednice. Zběžná prohlídka lodi zvenku (vrátek), vnitřku (WC a pod podlážkama zda je voda...). Dotaz zda plachty OK (bez kontroly) a to bylo celé, snad 15 - 20 minut. Čekal jsem ještě potápěče, jak je dnes v HR zvykem a nic. Zavolal do kanceláře že mají vrátit kauci, rozloučili jsme se a šel na další loď.
Prostě pohoda.
V kanceláři kromě formalit, jsme dostali k vyplnění dotazník spokojenosti. Tak jsem, kromě jiného, popravdě vypsal, že bych s nimi jel klidně znovu a stejnou loď i přes uvedené stáří také nemám problém si znovu vybrat...
Tolik tedy Ecos v Šibeniku.
Za naši posádku tedy velká spokojenost.